Евровизия (тема 33) - Vienna 2026 United by Music

• 8 250
  • 270
  •   22
Отговори
# 255
  • София
Simple Smile На фона на грип, евро форевър, предсрочните избори и убийствата в хижата (даже забравих да чакам Мамника), Националната Канализация - наричана кратко "БНТ" - осигури нова дъвка за всички ни. Поне за всички ни, които следим евровизионния цирк и не получаваме по 50 стари лв. да гласуваме. Simple Smile
А сериозно искам да река, че горките изпълнители, поканени за участие в традиционно неизпипаната БГ-ТВ-трагикомедия, го отнасят. Заради некадърността на други. Е, и со малце бизнес кютек за фон.
Не е важно кои са Мицов и Колева, а, че хем нещо са казали, хем нищо. Като подалия оставка държавен глава. Но са прави в намеците за т.нар. роден "шоубизнес". Мога само да подхвърля (отдавна не съм активен, а и изобщо по-скоро не съм, в гилдията) за 5-те наши компании, които "делят едни 5 лева" - че колкото и нищожни да са на световния фон... има какво да делят и за какво да драпат.
Скрит текст:
Замислете се в тази посока: един от босовете (една - за да е точно) е и шеф на тоталната продуцентска дружина, която се бори за правови правдини и следващите ги по дефолт плащания/отчисления. То вече и магазините и моловете трябва да си плащат, че им работят радиоточките, а радиостанциите само в София са над 70!
ИИ си мисли, че са 30, ама вероятно са 2.5 пъти повече и следи има:

https://online-radio-bg.com/sofiya
Не ми се отваря едно по едно - и изобщо не ща да знам колко са на цялата ни територия и колко от тях плащат по нещо. Ала идеята и на закона, и на БАМП, Профон и всякаквите участници и борци за дължимото и да си плащат.  Примерът ми не включва кафенета, ресторанти, магазини и интернет-каналите.
Та, баницата изобщо не е малка за нашата стандартна тава.
Затова и ще си позволя несъгласие с мнението, че
Скрит текст:
Чудя се само какво е това плюене по по-големите лейбъли. Все едно да се ежим, че Дуа Липа работи с Warner, а Хари Стайлс със Сони. Или пък, че някой известен филм е продуциран от Universal.
Какво очакват хората? Неизвестен изпълнител, който си записва в домашното студио, да изгрее на небосклона и никога да не подписва с големи лейбъли?
(@Solaris, пост #203)
Защото нашите обичайни заподозрени изобщо не са ни Уорнър, ни Полиграм, ни Сони - нищо, че имат лицензите и се пъчат с мейджъра си. Затова нямаме и Дуа Липа в международен план. (А турнетата на такива като Слави, БТР или Фондацията навън ги плащат "по-незнайни" промоутъри или нашенската общност там.) Практически всеки от тях прави каквото може за по няколко артисти, инвестирайки пари - дошли от други "пера". Ала общо-сумарно не винаги (и не за всеки) се влагат достатъчно, че и да са много пък... Мазните им борби обаче са епични - когато ги вкарат през медиите в общественото пространство на (резонно) раздвоени фенове и хейтъри.

Продължавам да се шегувам с манталитетната ни обремененост (различия и приличия), извираща не само в история, политика - а навсякъде в различно-еднакви (и размер) форми.
Скрит текст:
Това са същите продуценти - някои и издатели - които до ден днешен не искат да има българска класация по продажби за всички и всеки произведен муз. продукт. Защото данните от такава ще бъркат в джобовете им. Та в Профон чужденци "броят" практически ротацията по електронните ни медии.
И мейджърите не са светци (бизнесът си е бизнес), но - може би - на фона на малката баница (не чак толкова в общ нац. план), нашите "ситни-дребни кат камилчета" т.нар. продуценти - освен да подпомагат артисти и развличат аудитория - си играят и игричките на техен гръб. И когато атовете се ритат - магаретата реват.
И не всички "свинщини в тази държава се потулват" и не е като да няма реакции. Друг е въпросът дали дума дупка прави, и по-вероятно различния градус емоции на различните пишещи тук оставят впечатления за цензура.
В конкретния ни "случай" до подобни емоции нямаше да се стигне, ако БНТ (канализацията) с традиционно-аналоговото си неадекватно, типично безотговорно поведение/реализация/позиция - не беше ни сътворила онова, което гледахме.
Simple Smile За догодина: международно жури; участници - подбрани по пратени писма до "Милион е едно желание"; конкурс за ню ейдж-етно парче, докато готвят традиционна БГ гозба; телефонно добавено гласуване само от Манчев, Ангелов и Токев; сготвеното се раздава в публиката в студиото; авторските парчета се издават поделено от БГ-продуцентите; на финала водещите благодарят на участвалите и обявяват, че на Евровизия отива... Иво Димчев, защото вече му е обещано. Simple Smile

ПП. От "всички станаха разбирачи" до "фалшив морал": БНТ обясниха защо са скрили гласуването на "Евровизия"
https://www.actualno.com/music/ot-vsichki-stanaha-razbirachi-do- … news_2550875.html
Но Дара пък, в крайна сметка не била чела коментари(те), каза самата тя.
https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/22213978
Момиче, я иди и ги разбий там!

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 15:07 от EmBrother

# 256
Всеки се упражни по темата за Дара и Саня, дано се приключва вече и да си починем 3 седмици до финала с песните.
Тази седмица избира Украйна, другата - Дания, Естония, Латвия, Хърватия и Гърция. И точно в нашата седмица е мелето с половината континент. Да видим дали някой ще ни бие по скандали.

Гледайки календара видях, че Румъния - която се включи тази година заедно с нас - ще прави национална селекция на 04.03. Явно там конкурсът е по-наложен и нямат нужда от нашите акробатики. Иначе ние сме с по-голям успех, те имат само две трети места и едно 4-то, но доста повече класирания на финал.

# 257
Много добре казано, Aether. Hands V Някой се регистрира във форума, за да овиква останалите, а после се чуди защо го трият. По принцип не е нужно да напсуваш някого, за да не ти е ок мнението.

Clouded, тези държави направо песен ли ще избират?
На Германия е минал първия кръг, има ги песните в Ютюб. На мен личо не ми харесват, посредствени са някак.

# 258
Много добре казано, Aether. Hands V Някой се регистрира във форума, за да овиква останалите, а после се чуди защо го трият. По принцип не е нужно да напсуваш някого, за да не ти е ок мнението.

Clouded, тези държави направо песен ли ще избират?
На Германия е минал първия кръг, има ги песните в Ютюб. На мен личо не ми харесват, посредствени са някак.
Да, никой не избира артист като нас. Не е особено популярна практика, а където се прави е с неизвестни изпълнители (тип Х фактор, че даже и самият Х фактор).
Някои имат вътрешни селекции и пускат директно песните.

# 259
Гърците са платили за участието на БНТ на Евровизия и по всяка вероятност са искали точно Дара. Гърците и до сега са работили с нея.

Подобен беше модела и при Кристиян, там Борислав Миланов имаше много по-големи заслуги от написването на песента. Такса не е плащал, но намери достатъчно допълнители средства и изгради цялостното сценично представяне плюс изпипване на песента.

Идеята на селекция по БНТ  е най-малоумната история при това положение и дори обвиненията към Саня са само разчистване на сметки.

# 260
Направих си труда да прослушам немските песни, единствените, които донякъде ми харесват са:

Sarah Engels – „Fire“

wavvyboi – „Black Glitter“

Всичко останало залага на ЛГБТ-тема, хронични болести и подобни, има и една доста глуповата песен.

# 261
Под гърците не мисля, че се визира Гърция, а гръцки композитори. Ако е този екип, за който си мисля, те доста рядко работят вече със самата Гърция.

# 262
Аз ги случах частично в това клипче:
https://www.youtube.com/watch?v=3EpHZoouYd8&lc=UgyDORaIbG2H8QsTNo94AaABAg

Не им обърнах внимание на посланията, обаче от 9 песни, 7 са на английски.
Едната, която е на немски е предполагам тъпата Smile - "Ciao Ragazzki". Тя е някаква пародия.

Другата чисто немска мен ме кефи най-много от всички - BELA - "Herz".

# 263
Снощи изслушах песните от UMK, но нито една не ме грабна. Не знам защо Финландия са на второ място в залозите.

# 264
A защо Израел са на първо?🤔

# 265
Защото Израел бе активен участник във военен конфликт, което ги направи най-мразения участник в конкурса, а в същото време евреите са една от най-сплотените група хора.

При Финландия този момент го няма, съответно техните коефициенти са на база на песните, които предлагат.

# 266
Сега изслушах предложението им за Евровизия - Noam Bettan. Направи ми впечатление, че селекцията им е минала стратегически - кандидатът да си избере кавъри, и това за мен е по - добрия вариант от колкото собствени песни и пр. Защото и Дара и Михаела и много от останалите щяха да покажат наистина какво могат изпълнявайки истински световни хитове. Там са много силни и вдъхновени. И не без причина. Така се избират гласове.   Noam Bettan е доста приятен като глас. Какво ще му измислят е друг въпрос за самото състезание. Но като слушам от всяко положение ще е нещо супер мелодично по класическа формула. Колкото и малка държава да е - те имат страхотни творци в поп музиката - обожавам Нога Ерез например, абсолютно световна. Но да видим. След сълзи и сополи, манипулации и конспирации - важното е нашето момиче Дара да се справи и да влезе в петица. Поне.

# 267
Почти винаги сребърният медалист е първи в залозите на следващата година. Реално Израел две поредни години изманипулираха телевота и бяха много напред (2025 дори го спечелиха). Въпрос на време е да спечелят и EBU да се види в чудо как да събира нови държави за участие на следващата година.

# 268

Ужас! Наистина са на първо място в залозите Scream
Наливат много пари в конкурса и в това да се гласува за тях. Върти ми се из главата, че имаше дискусии до колко е допустимо това, въпреки, че и двете статии, които свързах, казват че не е забранено. Реално, миналогодишната песен на Израел беше изключително скучна и не заслужаваше второ място. До колкото четох по форуми, имаше голяма мобилизация за това да се гласува за Австрия, защото само те имаха шанс срещу Израел, очаквайки Австрия да вземе много точки от националното жури, както и стана. Мисля, че всички си отдъхнаха, че JJ спечели. Представяте ли си Евровизия в Тел Авив предвид какво се случва?! Моето лично мнение е, че изобщо нямат място в конкурса, точно както Русия, но това е друга тема.

# 269
Защото Израел бе активен участник във военен конфликт, което ги направи най-мразения участник в конкурса, а в същото време евреите са една от най-сплотените група хора.
Единственият начин да не влязат в Топ 3 е журитата да ги порежат на финала. Голям кеф ще е, ако не достигнат до финала.

Общи условия

Активация на акаунт