Седмокласници 2025/2026 - тема V

• 6 577
  • 230
  •   7
Отговори
# 105
  • София
Показва ти къде би влязъл миналата година с такъв бал, което можеш и сам да си го повериш от справката с миналогодишните балове. Шансове за настоящата година не показва. По-информативна е статистиката с резултатите от НВО, която излиза след излизането на самите резултати.

# 106
Истината е,че конкретно в София кандидатстването е "цяла наука" 😀.Преди две години ми изтекоха очите по таблици за успеваемост,класирания от минали години,паралелки,отзиви...2-3 седмици преди матурите детето си избра абсолютно необсъждано преди това училище, изкара отлични резултати и го записахме на първо класиране. Имеше и деца с прилични резултати, които ходиха на емнайсет класирания, защото абсолютно незапознати родители не знаеха как да подредят желанията .

# 107
Аз не мисля ,че трябва да подредят желанията така, че да влезе на1 класиране. Трябва да се подреди по това, което най-много желае надолу. За мен няма нужда да се изчислява за какво има или няма шанс, единствено се прави, за да се напишат и по-нискобалови паралелки за гаранция,че детето няма да бъде не класирано. Всеки друг начин на нареждане е просто -да се похваля,че е класирано на 1 желание на 1 класиране. Ми то може да изкара 20 точки и като напиша Бузема , няма да има проблем. Къде се намираш в класирането е важно и за 3 класиране, за да си прецени човек дали да рискува или не .
Поуспокоих се засега , не изглежда много зле ДПП в Пловдив , доволна съм, поне там, където ме интересува е ок. Ще видим само какво ще стане с формата на изпита, но нека не сме максималисти. Яд ме е само,че така и не направиха японска и китайска паралелка в града. Има само като екзотика ,но не и нещо стабилно

# 108
Да си кажа честно определено ми се иска да я запиша на първо или второ класиране. Едва ли ще ми издържи психиката за следващите класирания, в които нямаш никаква сигурност.

# 109
Истината е,че конкретно в София кандидатстването е "цяла наука" 😀.Преди две години ми изтекоха очите по таблици за успеваемост,класирания от минали години,паралелки,отзиви...2-3 седмици преди матурите детето си избра абсолютно необсъждано преди това училище, изкара отлични резултати и го записахме на първо класиране. Имеше и деца с прилични резултати, които ходиха на емнайсет класирания, защото абсолютно незапознати родители не знаеха как да подредят желанията .
Абсолютно е така. Аз и не съм родом от града в който живеем. Дъщеря ми учи в кварталното училище, което чист късмет влиза в графа "елитно" и за другите нямам никакви мнения...

# 110
  • София
Единствената правилна подредба е от най-желаното на първо място към най-нежеланото. И накрая 2-3 паралелки, в които миналогодишния бал е с едно 30-50 точки по-нисък от бала на детето. Това е, не е висша математика. Но всяка година има хора, които редят не според желанията на детето, а според бала на училищата и се слага на по-горно желание по-нежелано училище, щото е с по-висок бал. И после примерно: приети сме по трето желание, но не смеем да участваме на второ класиране, защото второто ни желание е по-нежелано от третото.

# 111
  • София
Единствената правилна подредба е от най-желаното на първо място към най-нежеланото. И накрая 2-3 паралелки, в които миналогодишния бал е с едно 30-50 точки по-нисък от бала на детето. Това е, не е висша математика. Но всяка година има хора, които редят не според желанията на детето, а според бала на училищата и се слага на по-горно желание по-нежелано училище, щото е с по-висок бал. И после примерно: приети сме по трето желание, но не смеем да участваме на второ класиране, защото второто ни желание е по-нежелано от третото.
Ей това, ако може да го запазим за 1ви пост на темата като наближи реденето на желанията. И с големи искрящи букви да е Simple Smile Защото тогава се почва неуморно питане и чудене в тази посока. И всяка година не проумявам как, ако не е прието по първо желание внезапно решават да не чакат второ класиране. Ако подредбата е правилна, единственият правилен ход е да се изчака второ класиране.

Малко статистика от ПИ БЕЛ в Междучасие:
Първа част - статистика:
- среден резултат - 48.06/65 т.
- най-нисък резултат - 16/65 т.
- най-висок резултат - 64/65 т.

Втора част - статистика:
- среден резултат - 27.20/35 т.
- най-нисък резултат - 0/35 т.
- най-висок резултат - 35/35 т.

Статистика за целия изпит:
- среден резултат от изпита - 75.27/100 т.
- най-нисък резултат - 30/100 т.
- най-висок резултат - 99/100 т.

# 112
И аз получих резултатите от Междучасие. Качих в пощата и слагам и тук по БЕЛ директно за печат в pdf формат.
Благодаря на всички, които публикуваха пробни изпити. Моята госпожица се е изложила на първата част. Явно ще трябва още и по-сериозно да се работи. Определено споделеното ще е от полза да отработи формата с реални пробни изпити.

# 113
Направихме подредбата изцяло по желание на детето.Въобще не говорим за някакви родителски натягания. За първите 4-5  желания е лесно. Тези до 30-50 точки разлика обхващат голям диапазон от училилща . Когато не подреждаш "да не иде балът зян" на един неориентиран тинейджър и нямаш познати с по-големи деца, ровиш в интернет за алтернативи според детето.
Много от паралелките звучат изключително добре,но обучението и средата са различни.Ако беше без значение дали детето ще учи ИИЧЕ английски във Втора английска или в 127-мо нямаше да има толкова школи,уроци.
Но да, на първо място е желанието на детето,че то ще ходи следващети години в това училище,с тези деца и е редно само да направи избор

Последна редакция: пт, 06 фев 2026, 17:20 от Toya

# 114
  • София
jsed,  и с вашия резултат ли са изпратили същата статистика? Защото си пише, че е на до момента проверените работи. Интересно ми е в каква посока ще се промени. Моята е малко над средния и определено губи повече точки от първата част. А и сравнено с първия пробен в нейната си школа точките са надолу и е малко разочарована. Но донякъде това е и отрезвяващо, за да знае, че си трябва постоянство и усилия.
Princess Leia, благодаря за споделеното за Excel при план-приема. Така се вижда доста повече информация.

# 115
И за мен е важно да ги наредим спрямо желанията. Притеснявам се, че ако балът е нисък ще се наложи да се оглеждат и училища, които не знам дали ще хареса. Притесняваме да не се издъни много с математиката, а и като гледам и в училище няма да успее да се пребори за шест... Разглеждам различни училища, но ще видим. Иначе тя определено не иска топ 10. То и няма да има шансове. Поне в това отношение има реална представа за себе си.

# 116
  • София
Децата обикновено имат 3-4 до 5 желани училища. Оттам нататък в масовия случай или училищата нищо не им говорят, или им е все тая в кое от тях ще учат, а най-често - и двете. Така че там помагаме и в крайна сметка избираме според интересите на детето, информацията, с която разполагаме и преценка кое най-добре би му паснало. Става въпрос да не се месим в първите действителни желания. Примерно детето иска Испанската и след това ФЕГ, не иска да учи немски. Обаче под натиска на мама са сложили НЕГ на второ място, защото е добро и високобалово училище /примерът е произволен, да не се хване някой за немския/. Това носи голям потенциал за драма и го виждаме всяка година. Моят личен опит покзва, че децата, дори и интуитивно, прекрасно си избират училището, което им пасва най-добре. Разбира се, ако изборът е все пак в рамките на разумното. Ако рече на първо място БУЗЕМА, предполагам, че повечето от нас ще се намесят. Joy

# 117
  • пустинята Гоби
И как 7 клас дете прекрасно ще си избере само училище, за което не е и чувало? Мама, ако не помогне, нещата просто няма да се случат, въпросът е да се гледа реалистично на възможностите. То аз не мога да запомня всичките паралелки и гимназии, 13 годишно дете, абсурд!

# 118
  • София
Нали точно това казвам - за училищата, за които не са чували, помагаме ние.

# 119
  • пустинята Гоби
Колко училища са чували седмокласниците - едно СМГ, че някой и друг съученик се е преместил там и туй то.

Общи условия

Активация на акаунт