Да сменя ли специалността си?

• 1 261
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, от известно време започнах да се чудя дали не направих грешен избор на специалност, която да уча в университета.  В момента съм първи курс редовно обучение "Софтуерни технологии и дизайн" в ПУ. От 8. клас мечтая да уча специалност, свързана с ИТ-сферата и дълго време виждах себе си като бъдещ ИТ-специалист. Тоест близо 5 години съм си мислел, че това е наистина моето призвание. Но започвам да си мисля, че това всъщност не ми харесва чак толкова. В училище най-любими ми бяха предметите география и история. Ходил съм не малко пъти на олимпиади по тези предмети през годините си като ученик. Винаги теми като география, икономика, гражданско образование, държави, геополитика, история са ми били много интересни.
Като цяло аз завърших 12.клас с 6-ца по всички предмети. В училище учихме програмиране, профилът ми беше почти същия като специалността ми в университета в момента. Но имах кофти преподаватели по информатика, които реално погледнато на никакво програмиране не ни научиха. Надявах се, че като вляза в университета, ще попадна на по-добри преподаватели. Но в университета даже преподавателите се оказаха по-зле от училище. Като цяло изобщо за единия си изкаран семестър във ФМИ на ПУ съм доволен от двама-трима от преподавателите, с които имах занятия. Останалите просто са под всякаква критика! Симулиране на учебна дейност.

След този изкаран 1 семестър и трудностите, които имам в научаване на програмиране започнах да си задавам въпроса дали наистина това е за мен и дори даже има ли смисъл да го уча с оглед на това, че заради развитието на изкуствения интелект вече не се наемат junior програмисти. След 3-4 години AI ще бъде на нивото на senior програмистите и е ясно какво ще се случи - дори те ще загубят работата си и ще бъдат заменени с AI. И тук идва големият въпрос, който си задавам - има ли смисъл да уча и да се развивам в ИТ-сферата, при положение че след няколко години AI ще може да прави почти всичко? И точно затова започнах да обмислям вариант да сменя специалността си с такава, свързана с география или история и да стана преподавател по география или история в училище. Според мен учителската професия е една от тези, които AI няма да замести напълно. Кажете ми добра идея ли е да сменя специалността си? Объркан съм наистина. Благодаря Ви предварително за отговорите!

# 1
Здравей,

Завършила съм Геолого-географския факултет в Софийския университет. Аз поне като следвах, имаше и такава специалност “География и история”. В моята специалност история не се учеше, аз съм завършила Туризъм, но съм учила много география и смея да твърдя, че преподавателите бяха много на ниво. Част от тях все още преподават, познавам част и от по-новите преподаватели, които тогава бях асистенти и смятам, че нивото още се държи. Не мога да кажа нищо за историята, но предполагам, че няма да е нещо по-различно. В този ред на мисли - моето мнение е, че подготовката, поне в Софийския университет за тези специалности е добра, обаче относно реализацията - не се и съмнявам, че се търсят учители. Само че тази професия, поне в държавните училища не е кой знае колко доходоносна. Когато аз бях ученичка и студентка, частните учители по география и история имаха много работа, защото кандидат-студентите държаха съответни изпити по тези предмети. Сега нямам идея как е.
Изобщо - разучи повече какви са ти опциите за професионална реализация и дали такъв доход би бил подходящ за някакъв твой личен стандарт на живот, както и опция по-нататък ти да си глава на семейството.
А и да, да не забравяме, че ще трябва да работиш с деца, което не е чак толкова лесно и/или с тийнейджъри, което определено не е за всеки.

# 2
Във всяка университетска програма първите 1-2 години се учат общи неща, дори предмети, които на пръв поглед нямат връзка с нея. Дават се някакви общи, базови познания. Специалните предмети започват да се учат от 3-та година. Така че е твърде рано да кажеш дали ще имаш полза от университета. Това едно.
Второ, никой университет не те учи на професия. Дават ти се основни знания, които после цял живот трябва сам да надграждаш. Особено важи за програмирането. Трябва много самообучение, за да достигнеш нивото на останалите.
Трето, напълно разбирам стреса ти от първата сесия, сигурно се чувстваш много глупав и провален. Спокойно, сигурно всеки студент се чувства така. Тепърва ще осъзнаеш, че ученето в университета е съвсем различно от ученето в училище. Въпрос на време (и няколко преминати сесии Simple Smile ) е да го овладееш.
Съветът ми е да си изкараш годината до края. И да проучиш много внимателно учебния план – какво ти предстои да изучаваш следващите години. Говори и със студенти от 4-5 курс – да ти разкажат дали са доволни от получените знания, за стажовете, за възможностите, които имат или нямат.
И чак тогава вземи информирано решение. На база разума, а не на емоциите.
А за смяна на специалността или за преквалификация никога не е късно. Винаги можеш да го направиш, само желание да има.

# 3
В началото на пътя си, ако ти е трудно, това е, защото имаш слаба подготовка от училище. Вариантите са ти два:
1. Даваш си време да наваксаш пропуснатото
2. Сменяш специалността и завършваш география, история и / или другото, което изброи.
Така както те чувствам, ти си за учител в гимназиален курс точно по тези предмети - география, история, гражданско образование  или икономика и предприемачество. Т.е имаш две направления тук - география и история + гражданско образование или икономика + педагогическа правоспособност. Първото ти дава по-голям избор за работа (всяка гимназия буквално), второто - само в професионална гимназия по икономика и банково дело.

# 4
Не учи това, което не ти допада. Първо е трудно и второ няма да го работиш с удоволствие, ако изобщо. Т.е. загуби реусрси .

# 5
ИТ сферата е много по-добре платена. С география или история, ако запишете, какво смятате, че ще работите след това, и то платено като хората!? Дайте си малко време и вижте как ще е. Вие реално сте, само от около три месеца студент, изчакайте още малко, за да прецените. Казвате че Ви е било и мечта, все пак.

# 6
ако му е мечта поради възприятието, че е добре платена обаст ...
но това е пак от новак в лични и за мен тези са генерирани . непрестанно се появява някой новак в лични с някакъв въпрос и историйка .  и изчезва с темата. сякаш е важно да се пусне тема .

# 7
  • Sofia
Често се случва човек да мисли,че като нещо му е интересно, значи ще върви лесно като по вода. Всяко нещо иска усилие и каквото и "любимо" да захванеш, стигне ли се до по-сериозни усилия, рискуваш да се откажеш. Ученето си е учене и затова е възможно сега да мислиш, че всъщност не е твоето. Няма гаранция, че с друга специалност няма да се появи същото усещане.
Второто разочарование  е явно за преподавателите. Ами също толкова голям е рискът и в друг факултет да са същите.
Аз не съм  привърженик на местене. Имал си мечта, нормално е да има разминаване между нея и действителността. Завърши това, пък после учи друго. Гаранция за бъдеща професия в днешния свят няма. Каквото и да завършиш, рискуваш да си без работа. Вече се учи цял живот. Аз на стари години смених попрището и учих , та знам за какво говоря. Приеми, че нещата в живота не са розови и много често се разминават с очакванията, особено на младите хора.
Моите синове също са много силни по история и география. Тъй като не са ориентирани и аз им подхвърлят да завършат география и да станат учители, пък като искат после да надграждат. Моята нова професия е също учителска, макар и  на най-малките и бих казала, че е кошмар. Изобщо не подценявайте професията, ужасно неблагодарна и трудна е.
Налягайте си парцалите и завършете това, което сте започнали.

# 8
С тази специалност, която учиш в момента, също можеш да станеш учител.
Завърши го това, а винаги можеш да направиш една магистратура в друга близка сфера - AI, киберсигурност, роботика, дронове или каквото там стане актуално след години. Това, че навлиза ИИ означава, че светът ще става все по-високотехнологичен и ще трябват хора, които да се занимават с тези неща, няма как да бъдат изместени съвсем.

# 9
  • Варненска клюкарка
Завърши си специалността, едва от 3 месеца си студент и още нищо не си разбрал от нея. Често мечти и реалност се разминават когато дойде трудното, а в университета не е като в училище. И няма гаранции че дори да смениш специалността другаде ще ти хареса повече.Така както се чудиш какво ще правиш с IT след 10 г. по-добре си задай въпроса след същия срок какво би правил с история и география в свят, в който ще царуват технологиите, сега с тях сме само в началото. Рано, или късно българското образование ще претърпи големи промени и историята може да се окаже предмет, който просто да се чете вкъщи за домашна работа... Както ти споменаха и IT можеш да преподаваш, стига да имаш желание, стига да можеш да работиш с деца, защото това не е за всеки. Между другото в наши дни не е лесно да си намериш работа като учител, в някои специалности има пренасщане с кадри, за други има дефицит. Преди няколко месеца имаше тема как потребителка не си намираше работа като учител по ангийски, в същата тема бяха дали примери за прекалифицирала се от друга профсии в учител по география и как е трябвало да плати заплатата си за половин година на правилния човек, който я е уредил на работа. Как за професията си трябва папка със сертификати за следдипломни квалификации, връзки и първоначална сума, ако не искаш да работиш като учител някъде извън града. Ако нещо ще сменяш, нека е реална наука- химия, физика, математика, това ще се търси в бъдеще. Но наистина не бързай с крайните решения, гаранции за нищо няма, но със сигурност  е ясно, че технологиите ще се развиват, дори и ИИ си има нужда от от оператори.

# 10
  • София

Изключително рядко явление е сред програмистите, математиците и т.н. способността да се разтягат локуми.
Дори още по-рядко чудо е човек, способен да разтяга локуми, да може да направи разлика м/у И и ИЛИ. Не дай Боже да се сложи и XOR в кюпа.
Накъде бия ли?
За правото е абсолютно необходима способността да се разтягат локуми (препратка към умението Ви да се справяте с история и география) И добро разбиране на булевата логика и умение за проследяване на такава през множество прескоци.
Прависти винаги ще има и винаги ще са хора.
Така че... защо не опитате право?

# 11
  • София
От вчера се чудя да пиша или да не пиша в тази тема.
100yan05,  дали да си смениш специалността ще трябва да решиш сам, аз обаче искам да поговорим малко на темата менажиране на очакванията.

Университетът не е като в училище, преподали са ти урока, изпитват те на урока и получаваш оценка. При университетското образование никой няма да те учи да програмираш, а трансформацията, която сам трябва да преживееш е, че вече никой не те следи, а ти сам трябва да си движещата сила и сам да натискаш в различни сфери, които те интересуват. Програмирането не е сложно, а е просто начин на мислене. Обаче има уловка - трябва много да програмираш, за да се научиш да го правиш добре, това е. Това, което преживяваш в университета е типичната криза на отличник, свикнал със старание да има отлични оценки в училище, но университетът не работи така. Още нещо, много важно, това, което сега учиш в университета ще положи фундамента за времето, в което ще се налага да работиш с неща, които никога не си изучавал и да вземаш решения на базата на фундамент, който е поставен от фудаментални науки, а не от технология, която изучаваш сега и е актуална. Последното е много важно да го осмислиш и осъзнаеш, защото са неща от живота и неиузменно ще се сблъска с тях.

Още нещо да кажа за изкуствения интелект. От 100 км личи, че не знаеш какво точно е това, посмях се. Е, хубавата новина е, че скоро ще разбереш. Изкуственият интелект е просто още един инструмент, развива се, много се инвестира в него и по-скоро ще смени парадигмата на професията, отколкото да я затрие. Сега ще ти пусна една муха: а какво би станало, ако наистина отделиш много време в подобряване на програмирането и завиеш в посока изкуствен интелект? Невронни мрежи, дата сайънс, работа с биг дейта? Или пък интеграция на агенти и работа, свързана с NLP модели? За мен това е бъдещето на нещата.

История и георграфия - реализацията е учителска професия ако е това. Ако искаш да се занимаваш с политология и геополитика, вдъхновен от множеството анализатори по телевизията и знайни и незнайни подкасти - също е вариант, но фактът, че от 8 клас изучаваш програмиране, а впоследствие и си записал такава специалност, за мен говори, че ти е станало трудно и някак искаш да дадеш заден. С геополитика, международни отношения и подобни специалности, реализацията е доста трудна, поради ... пренасищане, но пък има и европейски институции, където често се отварят места. Само че, аз виждам един проблем - възможно е и там да ти стане трудно и да съжаляваш за взетото решение.

За да решиш накъде да поемеш - говори ли с родителите си, все пак те те познават най-добре и мисля, че биха те посъветвали доста по-адекватно отколкото група непознати във форум.

За програмирането - вземи една книга, чети всеки ден и прави всички задачи в нея, докато ги направиш. След това вземи втора книга и направи същото с друга технология. Ще видиш, че след месец-два ще си много задобрял, а след 6 м - ще се справяш сам с по-тежки задачи без да питаш Чат Джи Пи Ти.

# 12
Като човек с 2 инж. образования и двете пряко свързани с ИТ сферата - кой ти каза, че не се наемат junior софтуерни инженери, защото AI ще ги измести??? И аз като slanchezara малко се посмях.
AI може доста да помогне - факт, но няма как да измести програмистите. Все пак AI е създаден от хора и продължава да се развива благодарение на хора Simple Smile Служи за улесняване на работата, но до там.

И да, университета няма нищо общо с училището. Трудно е, но всичко зависи от теб. Ако имаш усещане, че не е за теб - ок, смени специалността. Но не тръгвай с нагласата, че ако избереш да се развиваш в насока Х, то вероятността изкуствения интелект да те измести е малка. Пък и мен ако питаш AI съвсем спокойно може да измести един учител по география или история Simple Smile Ако наистина искаш да станеш учител - стани. Каквото и да решиш знай че винаги има как да запишеш ново висше образование и винаги има начин да смениш кариерата си.

# 13
Ти си се замислил, че ще изкарваш много пари и си кандидатствал. Сега разбираш, че не е толкова забавно и не би изкарвал 10К заплата само с цъкане.След това допълнително рабираш, че посредствени специалисти без интерес ще бъдат заменени от изкуствения интелект...И логично идва въпросът какво да правя? Изчисти си мислите и учи това , което ти е интересно и обичаш.
Ще ти дам един пример, ако си цветар и  обичаш цветя, подържаш свежи цветята, обичаш да се грижиш за тях, аранжираш ги с любов и удоволствие, винаги си усмихнат от аромата и красивите им цветове. То пак ще правиш много пари. Защото след първата година хората ще научат, че предлагаш красиви свежи букети , саксии и цветя. Винаги си отзивчив и всеотдаен. И когато се замислят за цветя за някакъв повод ще дойдат при теб.
Каквото и да работиш, ако го правиш с желание, старателен си и добър, то ще изкарваш много пари.

Последна редакция: ср, 18 фев 2026, 09:29 от Angel_1985

Общи условия

Активация на акаунт