Да сменя ли специалността си?

• 221
  • 6
  •   2
Отговори
Здравейте, от известно време започнах да се чудя дали не направих грешен избор на специалност, която да уча в университета.  В момента съм първи курс редовно обучение "Софтуерни технологии и дизайн" в ПУ. От 8. клас мечтая да уча специалност, свързана с ИТ-сферата и дълго време виждах себе си като бъдещ ИТ-специалист. Тоест близо 5 години съм си мислел, че това е наистина моето призвание. Но започвам да си мисля, че това всъщност не ми харесва чак толкова. В училище най-любими ми бяха предметите география и история. Ходил съм не малко пъти на олимпиади по тези предмети през годините си като ученик. Винаги теми като география, икономика, гражданско образование, държави, геополитика, история са ми били много интересни.
Като цяло аз завърших 12.клас с 6-ца по всички предмети. В училище учихме програмиране, профилът ми беше почти същия като специалността ми в университета в момента. Но имах кофти преподаватели по информатика, които реално погледнато на никакво програмиране не ни научиха. Надявах се, че като вляза в университета, ще попадна на по-добри преподаватели. Но в университета даже преподавателите се оказаха по-зле от училище. Като цяло изобщо за единия си изкаран семестър във ФМИ на ПУ съм доволен от двама-трима от преподавателите, с които имах занятия. Останалите просто са под всякаква критика! Симулиране на учебна дейност.

След този изкаран 1 семестър и трудностите, които имам в научаване на програмиране започнах да си задавам въпроса дали наистина това е за мен и дори даже има ли смисъл да го уча с оглед на това, че заради развитието на изкуствения интелект вече не се наемат junior програмисти. След 3-4 години AI ще бъде на нивото на senior програмистите и е ясно какво ще се случи - дори те ще загубят работата си и ще бъдат заменени с AI. И тук идва големият въпрос, който си задавам - има ли смисъл да уча и да се развивам в ИТ-сферата, при положение че след няколко години AI ще може да прави почти всичко? И точно затова започнах да обмислям вариант да сменя специалността си с такава, свързана с география или история и да стана преподавател по география или история в училище. Според мен учителската професия е една от тези, които AI няма да замести напълно. Кажете ми добра идея ли е да сменя специалността си? Объркан съм наистина. Благодаря Ви предварително за отговорите!

# 1
Здравей,

Завършила съм Геолого-географския факултет в Софийския университет. Аз поне като следвах, имаше и такава специалност “География и история”. В моята специалност история не се учеше, аз съм завършила Туризъм, но съм учила много география и смея да твърдя, че преподавателите бяха много на ниво. Част от тях все още преподават, познавам част и от по-новите преподаватели, които тогава бях асистенти и смятам, че нивото още се държи. Не мога да кажа нищо за историята, но предполагам, че няма да е нещо по-различно. В този ред на мисли - моето мнение е, че подготовката, поне в Софийския университет за тези специалности е добра, обаче относно реализацията - не се и съмнявам, че се търсят учители. Само че тази професия, поне в държавните училища не е кой знае колко доходоносна. Когато аз бях ученичка и студентка, частните учители по география и история имаха много работа, защото кандидат-студентите държаха съответни изпити по тези предмети. Сега нямам идея как е.
Изобщо - разучи повече какви са ти опциите за професионална реализация и дали такъв доход би бил подходящ за някакъв твой личен стандарт на живот, както и опция по-нататък ти да си глава на семейството.
А и да, да не забравяме, че ще трябва да работиш с деца, което не е чак толкова лесно и/или с тийнейджъри, което определено не е за всеки.

# 2
Във всяка университетска програма първите 1-2 години се учат общи неща, дори предмети, които на пръв поглед нямат връзка с нея. Дават се някакви общи, базови познания. Специалните предмети започват да се учат от 3-та година. Така че е твърде рано да кажеш дали ще имаш полза от университета. Това едно.
Второ, никой университет не те учи на професия. Дават ти се основни знания, които после цял живот трябва сам да надграждаш. Особено важи за програмирането. Трябва много самообучение, за да достигнеш нивото на останалите.
Трето, напълно разбирам стреса ти от първата сесия, сигурно се чувстваш много глупав и провален. Спокойно, сигурно всеки студент се чувства така. Тепърва ще осъзнаеш, че ученето в университета е съвсем различно от ученето в училище. Въпрос на време (и няколко преминати сесии Simple Smile ) е да го овладееш.
Съветът ми е да си изкараш годината до края. И да проучиш много внимателно учебния план – какво ти предстои да изучаваш следващите години. Говори и със студенти от 4-5 курс – да ти разкажат дали са доволни от получените знания, за стажовете, за възможностите, които имат или нямат.
И чак тогава вземи информирано решение. На база разума, а не на емоциите.
А за смяна на специалността или за преквалификация никога не е късно. Винаги можеш да го направиш, само желание да има.

# 3
В началото на пътя си, ако ти е трудно, това е, защото имаш слаба подготовка от училище. Вариантите са ти два:
1. Даваш си време да наваксаш пропуснатото
2. Сменяш специалността и завършваш география, история и / или другото, което изброи.
Така както те чувствам, ти си за учител в гимназиален курс точно по тези предмети - география, история, гражданско образование  или икономика и предприемачество. Т.е имаш две направления тук - география и история + гражданско образование или икономика + педагогическа правоспособност. Първото ти дава по-голям избор за работа (всяка гимназия буквално), второто - само в професионална гимназия по икономика и банково дело.

# 4
Не учи това, което не ти допада. Първо е трудно и второ няма да го работиш с удоволствие, ако изобщо. Т.е. загуби реусрси .

# 5
ИТ сферата е много по-добре платена. С география или история, ако запишете, какво смятате, че ще работите след това, и то платено като хората!? Дайте си малко време и вижте как ще е. Вие реално сте, само от около три месеца студент, изчакайте още малко, за да прецените. Казвате че Ви е било и мечта, все пак.

# 6
ако му е мечта поради възприятието, че е добре платена обаст ...
но това е пак от новак в лични и за мен тези са генерирани . непрестанно се появява някой новак в лични с някакъв въпрос и историйка .  и изчезва с темата. сякаш е важно да се пусне тема .

Общи условия

Активация на акаунт