Мамник - Тема № 3 🪶

• 8 391
  • 273
  •   11
Отговори
# 255
И аз да се включа с малко хейт. Наистина исках да не се вторачвам в отрицателното, но просто нещата, които са както трябва са много малко. Не съм чела книгата и не е това причината, че някои неща ме дразнят.
1. Много мудно - непрекъснато има някакво усещане, че нещо по-съществено предстои да се случи, но си оставаме само с усещането. Ако пък има някоя по-значима сцена, то тя е изиграна набързо и сякаш надве-натри. Пример: Сцената с гроба на Лазар - би трябвало да е по-драматична, по-смразяваща. Те разбутали две буци пръст/ясно е, че от там човек не може да излезе/ и после Божана първо трябваше да е ужасена, после да се върне въпреки страха си- изиграха го като сценка от ученически театър - без много да се вживяват.
2. Нереалистични образи. Какво е това село, в което всеки говири на различен диалект? Майката на Божана изглежда подходяща като за ролята си, но има разминаване между визия и говор. Малко трябваше да смекчи този архаичен начин на говорене  - нито й се отдава, нито й отива. Това е говор на 90 годишна баба с бастунче.  Лазар пък нали е от село - какви са тези аристократични обноски? Чак пък да става прав при всяко влизане на млада жена? Не е било прието това. Отделно толкова свойски ползва кола, китара и други съвременни джаджи - можеха някак да го направят по-учуден и объркан.
3.Природните сцени- ами за мен не са достатъчно красиви. Да, природата е невероятна в района, но не са заснети достатъчно добре и монтирани също. Има много какво още да се желае. Трябваше да намалят сцените с отварянето и затварянето на вратите на колите и да наблегнат на по-мащабни сцени с дронове например.
4. Продуктовото позициониране. Стая, сумрак и бам лекарство или хляб осветени така добре, че да им прочетеш и дребния шрифт на етикета. Ми смешно е.

Иначе младите актьори не ме дразнят - даже според мен, не е в тях винатата, че нещо не са изиграли както трябва. Режисьорът е този, който гледа отстрани и би трябвало да настоява да се преиграе докато е добре.
Напълно съм съгласна с теб. А и да добавя, че според мен Божана играе много ,, дървено,,. Постоянно се кокоши и пули никаква емоция само пушене. Може да е добра актриса, не зам може би ролята не е за нея.

# 256
На същото мнение съм, че като цяло сценарият е ощетен. Не разбирам защо. Според мен сценаристите са се опитали да придадат повече загадъчност и съспенс. Друго обяснение нямам. Ако бяха бездарни, щяха напълно да окепазят сериала, а той не е. Просто е по-бавен. И вероятно, ако го нямаше продуктовото позициониране, щеше да е по-различен като усещане от страна на зрителя.
По отношение на Лазаревска аз харесвам играта й по следните причини:
1. Играе естествено като жена полицай и жена без връзка (недолюбена мома). Тя няма как да е по-ведра като образ, защота е жена, и е уплашена. Тук става на въпрос за сериозни мистериозни убийства. Най-малко майчиния инстинкт у нея, ще я държи непрекъснато на тръни за друго убийство, за нови проблеми, както тя казва и освен това тя до голяма степен обвинява себе си, че със "злите си очи" може да е докарала беда на селото. Играе го точно толкова ядосана, гневна, притеснена, уплашена, колкото трябва, според мен.
По отношение на кокоренето й, пуленето й... За мен това не е недостатък, а чар на играта й. Лично мен не ме дразни, тъй като приемам актрисата, каквато е - много актьори разширяват очите си по време на игра, защото имат по-големи очи и тя не е единствената, която го прави (Лафазанов, Вергов, Мъйнов, Новоселска, Пъдев, Лолова, Тодор Колев, Гладнишка и т.н. и т.н., от холивудските Скалата, Шварценегер, Бен Стилър, Вивиан Лий, Брендан Фрейзър, Минели и пр.)
Не бих си позволила да я критикувам за нещо, което не зависи от самата нея. За мен тя е достатъчно красива и различна от всички други актриси именно, заради това. Както се казва - дефектът за мен изглежда като ефект. Както и акцента й. Това е само мое мнение. В това й е чара.
5 серия: за мен беше приятна. Имаше градация в чувствата на Божана. Беше изплашена, тръгна си, което мен ме изкефи. Хареса ми и че се върна. Това бе точката й на пречупване, от която вече нямаше страх към него. С това показа на Лазар, че вижда отвъд чудовището. Вижда него - като добър мъж и кавалер. Откакто свят светува жените можем едно - щом видим мъжа си веднага да го познаем, че това е той, дори когато сме уплашени от него. Мисля, че тя го позна още от начало и затова не се притесни толкова да го заведе в дома си. Това са усещания, които ни сполетяват преди самите ние да ги разберем. Шесто чувство и пр.
После серията постепенно премина към доверие - двамата си сподилиха важни неща. С котенцето също беше важно да се направи прехода към нежното докосване. Имаше и смешка, че него няма как да го убие.
Хареса ми срещата им на следващия ден.
Забавно ми беше да слушам двамата ергени как се препират кой е влюбен в Божана и кой не. Хареса ми ревността им. Нормална мъжка реакция към красива жена, която до този момент си е била само тяхна - не физически, а като емоционално общуване. Освен това видях някак загрижеността и на двамата мъже дали Лазар е подходящия - нещо, което го нямаше в книгата, а тук много ми допадна.
Митко много добре изигра страха си. Беше ми хем забавен, хем ме достроша и мен.
И препирнята между него и Божана ми допадна.
А гледката на снежното ждрело - просто върхът.
Това са моите наблюдения.
Браво за серията!
Критиката ми: Не стана ясно, че децата са хвърлили жив огън. И затова е толкова трудно за разбиране от нечелите книгата. Не беше даден кадър със снимката на мащехата на сърбина, което според мен беше важно. Циганите също бяха интересни в книгата, можеше да има и нещо с тях.
Продуктовото лично мен не ме дразни. Беше даже смешно това с Вирухелп, ако не бъркам името...
Simple Smile
Но трябва да се внимава с него. Да е по-загатнато.

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 22:57 от ladychar86

# 257
И аз да се включа с малко хейт. Наистина исках да не се вторачвам в отрицателното, но просто нещата, които са както трябва са много малко. Не съм чела книгата и не е това причината, че някои неща ме дразнят.
1. Много мудно - непрекъснато има някакво усещане, че нещо по-съществено предстои да се случи, но си оставаме само с усещането. Ако пък има някоя по-значима сцена, то тя е изиграна набързо и сякаш надве-натри. Пример: Сцената с гроба на Лазар - би трябвало да е по-драматична, по-смразяваща. Те разбутали две буци пръст/ясно е, че от там човек не може да излезе/ и после Божана първо трябваше да е ужасена, после да се върне въпреки страха си- изиграха го като сценка от ученически театър - без много да се вживяват.
2. Нереалистични образи. Какво е това село, в което всеки говири на различен диалект? Майката на Божана изглежда подходяща като за ролята си, но има разминаване между визия и говор. Малко трябваше да смекчи този архаичен начин на говорене  - нито й се отдава, нито й отива. Това е говор на 90 годишна баба с бастунче.  Лазар пък нали е от село - какви са тези аристократични обноски? Чак пък да става прав при всяко влизане на млада жена? Не е било прието това. Отделно толкова свойски ползва кола, китара и други съвременни джаджи - можеха някак да го направят по-учуден и объркан.
3.Природните сцени- ами за мен не са достатъчно красиви. Да, природата е невероятна в района, но не са заснети достатъчно добре и монтирани също. Има много какво още да се желае. Трябваше да намалят сцените с отварянето и затварянето на вратите на колите и да наблегнат на по-мащабни сцени с дронове например.
4. Продуктовото позициониране. Стая, сумрак и бам лекарство или хляб осветени така добре, че да им прочетеш и дребния шрифт на етикета. Ми смешно е.

Иначе младите актьори не ме дразнят - даже според мен, не е в тях винатата, че нещо не са изиграли както трябва. Режисьорът е този, който гледа отстрани и би трябвало да настоява да се преиграе докато е добре.

И аз смятам така. Изглежда, че много набързо е сниман. Няма никакво разнообразие, а просто скука. За музиката - може и да не е лоша, но звучи прекалено често и на прекалено много места, като така не носи голяма стойност. Усеща се леко напрежение (вероятно и мистика) в музиката, но сцената например е ходене в гората, последвано от пауза за скучен и дървено изигран диалог и после..отново ходене в гората, озвучено с тази музика. В първи епизод Божана чу гласа на баща си, пресъздаден от мамника, а музиката от началото на тази сцена, през най-високата точка на напрежение, та чак до следващата сцена в старческия дом продължи да звучи същата. А сцената в старческия дом беше спокойна.  След това чувах същата музика отното и отново. В сцени, в които се усещаше много по-голямо напрежение, шок.... Същата монотонност. Дава ми усещенето, че каквото и да стане ще е някак.. невъздействащо. Просто маркирано и озвучено еднакво.

# 258
  • София
Съжалявам, че съм разочаровал някои потребители със спойлера си, но по дяволите все пак бях предупредил. :/
Аз никога не отварям спойлери ако изрично не желая...
Това което бях написал в скрития текст относно Мамника и хронологията, ами извинявам се, но беше намекнато за това което предстои поне в 10 мнения без спойлери и реално ако аз например не бях чел книгата, дори без да отварям спойлерите вече щях да съм навързал всичко и да нямам почти никакъв съспенс за финала.
Досега не съм издавал нищо в постовете си, с изключение на тези в които изрично съм сложил таг спойлер.
Въпреки това ми е тъпо за тези, които не искат да узнават нищо, бил съм на тяхно място, но уви... Може би ако не бях чел романа, просто нямаше да чета мненията в темата, не знам. Но аз знаех какво ще стане, както се казва не питай старило, а патило, така че за това форсирах и прочетох и Мамник и Лехуса. Мамника преди да започне сериала.

# 259
Картинките са правени от изкуствен интелект, трудно ще е да му стиснеш ръката Grinning

# 260

Лятото посетихме района и хората така си говорят, дори и по - млади. Даже на моменти нищо не разбирах. Така че Неда е много добре. Лазар е от онова време и там е имало възпитание, морал и ценности и много по- книжовен говор.
За продуктовото позициониране няма как да е по- друг начин, защото те са спонсори на филма. Просто една продукция без реклама няма как да стане в България за съжаление.
харесват ми актьорите, Камен също, но ме дразни, че няма ясна дикция.

# 261
Лазар там където е живял, едва ли е получил това възпитание и образование, което показват в сериала. Освен отвътре да му идва и да постъпва интуитивно. Иначе е много добро момче с чиста душа.

# 262
Лазар там където е живял, едва ли е получил това възпитание и образование, което показват в сериала. Освен отвътре да му идва и да постъпва интуитивно. Иначе е много добро момче с чиста душа.
По времето, по което е живял Лазар, в училищата се е говорел книжовен език, както и сега. Дядо ми е изкласил и то не всички отделения, както ги наричали преди (а е от граовско село), и не говореше на диалект. Беше много начетен, строител, и говореше по-книжовно. Умееше да пише добре и правилно.
Проблемът с диалекта идва постфактум, ако останеш в региона (селото) за цял живот. Тогава разговорната реч те превзема. Особено, ако не отидеш да живееш в града. Баба ми и дядо ми (на мама родителите) също са много добре говорещи книжовно. Но те не остават на село, а идват в града (не в София). Майката на Божана прекарва много дълги години затворена в селото, нормално е да говори на диалект. Лазар умира твърде млад, по-близо до ученическата скамейка, отколкото до живота, за да усвои така добре диалекта. И да си плямпа на него.
Майката на мъжа ми говори на смесен диалект, както и моите родители. Те са от града, но често се наблюдава разговорен говор вкъщи (не коментирам езика извън дома, че там всеки знае как да превключва на книжовен и го прави неволно). И този разговорен домашен говор е много смешен - смесват често книжовни думи с диалектни подобно на Дана и Неда. В модерното селото също се говори със смесване.

# 263
Продуктово позициониране има навсякъде, но само в българските филми е толкова нелепо залепено като парцалива кръпка. Не може с тона от рекламата да кажеш по средата на сцена - при първи симптоми вземи вирусан! И да дадеш близък кадър на лекарството, като зарежеш и сюжет, и всичко. Рекламата на онова кафе в прословутата чашка е както се прави - като фон, като част от сцената. Наскоро обърнах внимание на продуктовото позициониране в Приятели - даже не разбираш, защото така е вмъкнато в сюжета и характеристиките на героите, че идва съвсем естествено. Например когато Моника се опитваше да направи бисквитките от тайната рецепта на бабата на Фийби. Цяла серия слушахме колко са божествени, гледахме как Моника забърква 15 вида бисквитки и не може да се доближи до оригинала, докато накрая става ясно, че всъщност бабата на Фийби я е лъгала и бисквитките са Nestle Toll House.

# 264
Е, чак близо до училищна скамейка не е. Бил е на 31-32г., та не е като да не е имал време да попие диалекта, хем че и не е напускал селото. Той не е живял сред аристократи, а сред селяни, като семейната му среда определено не е способствала за развитието му.

# 265
Съгласна съм със Spiritlight , много нескопосано ПП . Може би ако сценарият беше на ниво и актьорската игра на главните герои беше задоволителна, тези нелепости дори нямаше да ги коментираме, но се натрупват нещата и много пада нивото. Съжалявам , но да държиш лекарството и да декламираш 1:1 реклама е абсурдно. Поне смени сценария, да звучи естествено. Ужас беше този сегмент. И Чисто и хляба....много ниско ниво на ПП.

# 266
  • Sofia, Bulgaria
Имало е възпитани, начетени хора навсякъде по селата, колкото и отдалечени от големия град да са, все пак нали ще стане ясно и от какво семейство е Лазар. Много се е държало на книжовността. Китари също е имало по онова време, а дори и да не е виждал точно китара, на тамбура може да е свирил, не е същото, но не и коренно различно.
Какъв е толкова проблема с ПП, какво да каже доктора трябва да взима лекарство, няма да го кара попара с червено вино да си прави или да си грее ракия

# 267
Не беше доктор , а директор на старческия дом. Нищо не трябва да казва , лекарствата са на масата с рецепта от доктора , ако толкова умират да приближат на кутията и готово. "При първи симптоми - Вирунамсиквоси. Пресича веднага. Повярвай ми, аз се спасих само с него." държейки лекарство в ръка - това е реклама , а не ПП в сериал. Обидно е да ти го навират така в лицето. Не сме малоумни, схващаме и от по-малко.

# 268
За мен сериала е много интересен.
Жена ми ме зариби по него.
Не съм чел книгата, но ми стана толкова любопитно, че след края му, ще я прочета.
Повечето актьори ми допадат. Има неща, които може да се изиграят вероятно по различен начин, но все пак режисьора е решил така.
Продуктовото позициониране ме забавлява искрено. Очаквам скоро да рекламират и препарат против хлебарки, мамници и всякаква друга гад. Фактът, че си задавам много въпроси след всеки епизод, за мен означава, че успяват да запазят тръпката.

# 269
Картинките са толкова AI,  че доктора чак е с 3 ръце 😂

Общи условия

Активация на акаунт