Мамник - Тема № 3 🪶

• 17 403
  • 453
  •   24
Отговори
# 435
  • Пловдив
Божана с тия рокерски дрехи, къси дънки и обеци една камара беше ужас!

Сцената с разпита на бащата на Анита...аз нищо не схванах.
И да, ква връзка имаше комшията? Не изяде Славов, а него...?

# 436
И нещо да питам - когато вражалицата разказваше на Божана за мината и се отитваше да се сети за името на човека, каза нещо от сорта: "е, де внук му го изяде мечката..." , а преди това говори, че му се бил родил син...и Божана се сети за фамилията Граматиков. Тука нещо са се яко оплели според мен - как така Иво ще е и син, и внук на един и същи човек...
Вие как го разбрахте? Може пък да не съм чула правилно

# 437
Права си. И аз там се обърках за син или внук говорят. Според мен трябва орнитологът да е син на убития в мина Злата.

# 438
И нещо да питам - когато вражалицата разказваше на Божана за мината и се отитваше да се сети за името на човека, каза нещо от сорта: "е, де внук му го изяде мечката..." , а преди това говори, че му се бил родил син...и Божана се сети за фамилията Граматиков. Тука нещо са се яко оплели според мен - как така Иво ще е и син, и внук на един и същи човек...
Вие как го разбрахте? Може пък да не съм чула правилно

Аз също разбрах, че му е внук орнитолога, на Анита също дядото е бил сред загиналите. Затова и аз питах, че нещо не ми се връзва толкова стари пък и на Божана бащата да е бил с тях, но ако те са били пред пенсия пък той млад може.

# 439
  • София
Какъв "мамник" си имаме в книгата, какъв се яви снощи.  Simple Smile
Скрит текст:
"И на нейно място – сред жаравата, се появи едно огромно създание, подобно на демоничен грифон. Задните му крака бяха като на едра хищна котка, макар стъпалото и острите нокти да бяха птичи. Имаше извънредно дълга опашка, чийто край завършваше с дебел пискюл от козина. Предните му крайници представляваха огромни крила с нокти. Късият му врат бе обвит от гъста грива. Главата му бе като на орел с масивен, назъбен клюн. И при всяко движение на това създание перата, покриващи тялото му, пращяха с жаравата
и меняха цвета си. Попиваха едновременно мрачината на нощта, белотата на снега, синкавия цвят на стелещите се мъгли и яркочервената светлина, идеща от пламъците…“  Извадка от: Попов, Васил. „Мамник.“ Ерове, 2021-08-25T12:58:28+00:00. Apple Books.
.
 Възрастта на героите е едно голямо мазало и в сериала и тук.
Приемаме, че началото на историята е свързана с Лазар - 1892-1925. Значи имаме един 128 годишен период. Действието сега е през 2020год. (ковид). На снимките бащата на Божана и Несторов са почти еднаква възраст в албума. Сега Несторов, както и бащата на Анита са на видима възраст 60-70 год. Би следвало на толкова да е и бащата на Божана. Да кажем, че в мината са работели още 20 годишни и тогава и Граматиков старши е починал, това ни връща до 1970г. Значи, че те би следвало да са родени 1950. И вече техните родители (дядо на Граматиков ) по време на живота на Лазар трябва да е бил много-много малък.  
С репликата на Дана се опитват да направят историята от книгата да звучи малко по-достоверно - поколение 1990 (Божана видимо на около 30), поколение 1960 (баща и), поколение 1930 (дядо) и поколение 1890 (пра-дядо) когато и Лазар е роден.
 В книгата Божана, е на 40год и са приятели от деца с Митко, които е колкото нея. В сериала малко нелепо стои това, защото 20 годишния Митко е другарувал с 10 годишната Божана. Поне така изглежда.

# 440
Митко, Божана и Камен са съученици и набори в сериала.  За другто не знам, май нещо от книгата се оплита, зщото нас към момента не ни засяга връзка Лазар-родители на Божана, починали в мина Злата. Изобщо защо Лазар е в сериала е мистика по текущи данни и не търсим да е бил набор или жив по време на роднина на някой от героите през 2020.

# 441
И да, ква връзка имаше комшията? Не изяде Славов, а него...?

Има връзка, накрая ще се разбере 😃

# 442
Божана изглежда на 20, сякаш ей сега ще си хване първото гадже. Майка й изглежда на 70, сякаш й е баба. Митака си е 35+. От друга страна, 40 годишна стара мома е още по-зле за историята. В смисъл, така загоряла, че на живо, на мъртво, на всичко се мята. Ама то, всъщност, Лазар на колко години е в книгата? И той ли около 40те?

# 443
Божана изглежда на 20, сякаш ей сега ще си хване първото гадже. Майка й изглежда на 70, сякаш й е баба. Митака си е 35+. От друга страна, 40 годишна стара мома е още по-зле за историята. В смисъл, така загоряла, че на живо, на мъртво, на всичко се мята. Ама то, всъщност, Лазар на колко години е в книгата? И той ли около 40те?

В книгата Лазар е роден 1901 г. и починал през 1932 г., т.е., на 31 години.

# 444
  • София
Лазар няма как да е починал през 1925, не се връзва с реалните историческите събития, за които става дума по-късно. Мисля, че през 32-ра беше.

# 445
  • София
Хареса ми епизода, имаше повече динамика. И най-вече видяхме мамника в пълния му блясък. Надявам се историята да започне да се разкрива и епизодите да са по-интересни и динамични. Продуктовото позициониране не ме дразни.
Камен продължава с готините лафове, вкарва много настроение като типичен селски полицай. Много добър тандем са с Митко.
Играта на Владо Пенев беше страхотна.

# 446
  • София

Така са решили Simple Smile

# 447
Митко, Божана и Камен са съученици и набори в сериала.  За другто не знам, май нещо от книгата се оплита, зщото нас към момента не ни засяга връзка Лазар-родители на Божана, починали в мина Злата. Изобщо защо Лазар е в сериала е мистика по текущи данни и не търсим да е бил набор или жив по време на роднина на някой от героите през 2020.

Логично е той да е от предците на някой, който е засегнат от птицата иначе не виждам защо ще го има.

# 448
  • Пловдив
Залагам /не съм чела/,  че Чернев е непризнат син на Несторов 😊

# 449
Да отмъсти за собствената си насилствена смърт. Аз в началото мислех, че той е жертва на Мамника, който е вилнял 1925г. и не мислех, че някой от нашите герои или техните родители ще е бил жив/адекватен 1925 (мислех даже, че е по-млад и залагах на 1920 като година на смъртта).  Дядо ми, да е жив и здрав, е роден 1932 и сега ще става на 94, като помни от 4-5 годишна възраст. Говорим за 2020г.,  тоест 1931-1935 е година в която някой от старците трябва да е бил дете, за да може в сериала да е на адекватна възраст. Кой да е познавал Лазар 1925г.??
 ПС: Единственото, което ми хрумва е , че Лазар може да е имал много малък син, когато е умрял, и той да е някой от старците. А и друго се сетих. Когато Лазар чу детски глас на покрива, преди да  падне, детето май се обръщаше към него с бате? Може и да е много малък брат, а не син или ако е женски гласът, единствено Венета ми хрумва да е по-малка сестра/дъщеря...

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 16:56 от Kat :3

Общи условия

Активация на акаунт