Бактерии в урината

• 169 295
  • 423
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте!
Днес ни откриха Протеус Мирабилис в урината. Гледаха дъщеря ми на ехограф и педиатърката каза, че единият бъбрек задържа малко урина. Попитах я дали трябва да направим цистоскопия, за да видим има ли рефлукс и ми каза, че трябва да изчистим първо бактериите, за да не вкараме инфекцията навътре. След това се правели и кръвни изследвания, за да се види дали бъбреците ще понесът контрастното вещество.
Прочетох цялата тема, но останах с впечатлението, че тази цистоскопия се прави преди да се започне лечението с антибиотик. Може ли някой да ми разясни какъв е редът и какво представляват двата вида цистоскопии?

Едното е венозна урография, другото микционна цистография. Предполагам говориш за второто. Наистина детето трябва да се изчисти от бактерията, за да не се вкара навътре - правилно си разбрала.
При цистографията се слага катетър, вкарва се контрастно вещество и детето трябва да се изпишка, като кажат. Неприятно изследване е, но щом се налага...

# 271
Много благодаря за отговорите!
Имам още един въпрос. Забелязвам, че малката пишка на много големи интервали. Въпреки че пие вода, пишка веднъж на няколко часа. Това индикатор ли е за задържане на урина или няма нищо общо?

# 272
Много благодаря за отговорите!
Имам още един въпрос. Забелязвам, че малката пишка на много големи интервали. Въпреки че пие вода, пишка веднъж на няколко часа. Това индикатор ли е за задържане на урина или няма нищо общо?

Не мога да твърдя със сигурност, но моята дъщеря пишка така сега, когато вече не задържа урина - на големи интервали.
Когато имаше рефлукс, пишкаше много по-често.

# 273
Здравейте всички,

Аз съм един татко, още новичък тук, но харесвам форума страхотно. Избрах този тред, защото е най-близък до проблемите, които имахме.

Дъщеря ни (около 3 год. тогава) започна да прави малки инфекции в урината от време на време, откриха ни бактерии. Решихме да проверим по-задълбочено проблема: направихме ехограф при доц. Лилова (в момента работи в Токуда), тя установи вероятно наличие на трети бъбрек (нефункциониращ). Правихме куп изследвания - вкл. адски неприятната цветна снимка, за да отхвърлим разни диагнози.

Тази година вече решихме да пристъпим към операция. Избрахме д-р Момчилов от детската урология в Пирогов. Направихме CT Scan във Токуда -- оказа се най-полезното изследване за случая, а и е напълно безболезнено и травмиращо. Направиха ни цял атлас снимки -- виждаше се ясно третото бъбрече (почти изсъхнало, с минимална функция -- абе направо развъдник на бактерии). Другите два бъбрека работят на 100%.

Д-р Момчилов определи състоянието ни като "бомба със закъснител" - във всеки един момент третият, нефункциониращ бъбрек, можеше да започне да поразява левия "основен" бъбрек чрез постоянни инфекции. Решихме да оперираме (детето е понастоящем на 5 годинки)

Операцията направиха на 11 юни (бяхме там няколко дни преди това за изследвания, макар че всичко основно и по-скъпо бяхме направили още преди влизането, в други клиники). Продължителност: 2.5 часа, степен на сложност на намесата (според официалната номенклатура) - висока сложност. Такса за избор на екип 835  лв (плаща се официално, с фактура и т.н.), други такси - около 150лв за придружител в болницата.

Според Момчилов операцията е минала блестящо, по най-лесния възможен начин (третия бъбрек е бил като "шапчица" над втория, което дава възможност да се реже съвсем минимално по здравия бъбрек, и вероятността да си останем със 100% функция на "здравия" е огромна). Мегауретера към третия бъбрек - изрязан; кръвоносните съдове за третия бъбрек - прерязани и зашити.

Лежахме 2 денонощия в реанимация. Повечето сестри са мили и отзивчиви (старшата малко се отваря, ама май си и е такъв характера). Момчилов лично ни преглежда раната, идваше на визитации (дори когато не е негов ред). Детето беше изключително жизнено още след излизането от операционната.

Не сме пили опиати за болката - само един морфин ни боцнаха на излизане от операционната, и след това- само свещички (парацетамол, ибупрофен), и един път мускулно аналгин. Много бързо (още на следващия ден) започнахме да сядаме по малко в леглото, а на по-следващия -- и да се разхождаме бавно. Захранването мина без проблем - един ден на ябълкови сокчета, следващия ден разводнени пюренца, а на по-следващия -- обща храна, юпиии!

Изписаха ни днес за домашно лечение. Конците са свалени, дрена за раната е отдавна свален. Утре ще отлепим и лепенката над раната, за да може да изкъпем детето като хората. Малко се тревожим дали дъщерята няма да се стресне, като види раната... ама ще го преживеем.

Пием Ципрофлоксацин (1/2 от 250мг таблетка по два пъти на денонощие), за да потиснем почти задължителната вътреболнична инфекция, която сме си донесли вкъщи.

Ако дай боже опазим детето от нови инфекции, на Септември ще си бъде обратно в детската градина, със всички здрави деца, и без някакви забранени за нас дейности (тичане, скачане и пр.)

Искам да изкажа дълбока благодарност на д-р Момчилов - страхотен специалист (по репутация) в областта си, и се държи чудесно както с малките пациенти, така и с разтревожените им родители.

Като стана дума за изказване на благодарност... Искаме да му "благодарим" и във финансово изражение. Той разбира се не казва никакви суми, затова реших да се обърна към мамите тук за съвет - какъв ще е подходящият, хм, "обем" на тази благодарност? Моля, пишете ми на лични, или още по-добре на kamenl at gmail.com

# 274
Като стана дума за изказване на благодарност... Искаме да му "благодарим" и във финансово изражение. Той разбира се не казва никакви суми, затова реших да се обърна към мамите тук за съвет - какъв ще е подходящият, хм, "обем" на тази благодарност? Моля, пишете ми на лични, или още по-добре на kamenl at gmail.com

Учим ги да очакват пари от нас, а после се оплакваме, че имало корупция...

# 275
Здравейте отново!
Нашето повторно изследване даде, че нямаме бактерии в урината.
Малко ме е страх да се радвам. Възможно ли е да е грешка, да пускам ли трета стерилна урина?

Ходихме пак на лекар и ни препоръчаха да не правим цистографии на този етап, а да пускаме всеки месец стерилна урина и през два месеца да гледаме бъбреците на видеозон. При предния видеозон се видя, че единият бъбрек задържа малко урина.

Вие какво бихте ме посъветвали? Да направим ли тези цветни снимки или да следим състоянието?

# 276
  • София

И аз мисля, че не трябва да продължаваме така. А и вие сте платили една не малка такса за избор на екип.

Пожелавам ви бързо възстановяване  Peace

# 277

Ох, то това е дълга тема и не ми се влиза в нея, ама как да се сдържа сега?

Когато заплатите на лекари с 30 годишен стаж се движат някъде около 1000лв, "допълнителните" суми не са никаква корупция, а са си чиста форма на заплащане за услугата. Поне за мен.

"Корупция" е когато чиновника от ХЕИ ти взима пари (и яде безплатни кюфтета), за да не ти затвори заведението поради някоя безкрайно глупава разпоредба от 1956 година. Мисля че виждате разликата - в единия случай плащаме за реална услуга (която сме изконсумирали с желание и по собствен избор), а в другия - по принуда (или цакаш на ХЕИ, или се отказваш да си собственик на заведение или магазинче)

# 278
Радвам се, че проблема е решен. Наистина уролозите в детска урологична клиника Пирогов правят невероянти неща. По време на нашия престой проведоха друга уникална операция, разделяне на два слепени бъбрека. До колкото разбрах подобна операция се прави у нас и във Франция (за Европа).
Колкото до благодарностите, една не малка част от сумата която сте заплатили за операцията, отива в опериращия лекар. "Допълнителните благодарности" от наша страна бяха 2 рисунки, рисувани от сина ми за д-р Момчилов. Според мен много го зарадваха, беше се похвалил дори пред колегите си за подаръка Simple Smile

При предния видеозон се видя, че единият бъбрек задържа малко урина.

Вие какво бихте ме посъветвали? Да направим ли тези цветни снимки или да следим състоянието?
Виви, щом има задържане на урина, вероятно има физиологичен проблем. Колкото по-рано се открие и 'поправи' той, толкова по-добре.

Последна редакция: пт, 20 юни 2008, 15:56 от Svetla1

# 279
  • София
Светла 1, ти ли си от клуб хомеопатия на дира? Поздравление за лентичката. Имаме бебе, за съжаление и тя е с урологичен проблем- има урико-везикуларен рефлукс...

# 280
Когато заплатите на лекари с 30 годишен стаж се движат някъде около 1000лв, "допълнителните" суми не са никаква корупция, а са си чиста форма на заплащане за услугата. Поне за мен.
Мисля че виждате разликата - в единия случай плащаме за реална услуга (която сме изконсумирали с желание и по собствен избор)

За тази услуга, както я наричате си плащам здравни осигуровки и ползвам клинични пътеки. Та по този повод не виждам причина да плащам и втори път. Това, че заплатите на лекарите са под 1000 лв. не е по моя вина. Дайте тогава на всички, които взимат под 1000 лв. да им дадем по някой лев. Освен това на мен лично ми поискаха пари на ръка два пъти в тази клиника - веднъж анестезиологът и втори път операторът на детето ми и това аз го наричам корупция, защото ми се даде да разбера, че ако не ги платя, детето ми няма да бъде допуснато до операция, а после и наблюдавано след операцията и в последващите многобройни контролни прегледи.
Когато въпросните доктори са направят частна клиника с ценоразпис, тогава ще е по мой избор, ако реша да оперирам детето си там, но те работят в държавна болница, а печелят на частно и това за мен е меко казано неприемливо, да не го нарека по друг начин.

# 281
Мисля че виждате разликата - в единия случай плащаме за реална услуга (която сме изконсумирали с желание и по собствен избор)

За тази услуга, както я наричате си плащам здравни осигуровки и ползвам клинични пътеки. Та по този повод не виждам причина да плащам и втори път. Това, че заплатите на лекарите са под 1000 лв. не е по моя вина. Дайте тогава на всички, които взимат под 1000 лв. да им дадем по някой лев. Освен това на мен лично ми поискаха пари на ръка два пъти в тази клиника - веднъж анестезиологът и втори път операторът на детето ми и това аз го наричам корупция, защото ми се даде да разбера, че ако не ги платя, детето ми няма да бъде допуснато до операция, а после и наблюдавано след операцията и в последващите многобройни контролни прегледи.
Когато въпросните доктори са направят частна клиника с ценоразпис, тогава ще е по мой избор, ако реша да оперирам детето си там, но те работят в държавна болница, а печелят на частно и това за мен е меко казано неприемливо, да не го нарека по друг начин.

това е така.
пп. заплата от 1000 за лекар е рядкост. дори ако е с данъците.

# 282
Светла 1, ти ли си от клуб хомеопатия на дира? Поздравление за лентичката. Имаме бебе, за съжаление и тя е с урологичен проблем- има урико-везикуларен рефлукс...
Аз съм, но отдавна не съм писала там.
А за бебето какво казаха докторите? Предполагам изчакват да стане поне на 1 годинка ако се налага операция? Може да ми пишеш на лични ако искаш...

# 283
може ли някой да ми даде координати на д-р Буева-моля

# 284

Общи условия

Активация на акаунт