Дългото чакане след трансфер - тема 121

• 28 020
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Няма значение от какво е - може просто това да е била вашата яйцеклетка 🙏 ❤️
Какви доводи ти изтъкна за Летрозола? И аз в момента го приемам и се чувствам много кофти от него... Дано да си заслужава 🙏
Благодаря, дано е нашето ембрионче. Не съм имала никакви странични ефекти от медикамента. Имам лош опит от стимулация с Кломифен при предишните пункции и след това бях помолила репродуктивната да действаме на изцяло спонтанен цикъл. Тогава се съобрази с мен. При новият цикъл от пункции за първата през м. Ноември предложи лека стимулация с Летрозол и аз се съгласих. Имахме добър резултат и сега за тази пункция предложи да повторим и аз се съгласих.
Само Летрозол или имаше и други инжекции - стимулация, антагонисти и тригер?

# 496
  • Sofia
Leda, много съжалявам за случилото се. Много надежди имах за това мъниче и ми е много тъжно, че не стана Sad. Стискам палци следващият път да има по - добър резултат и може би да изчакате фоликулчетата още малко ли не знам. Щом не са били зрели или време или енергия не им е стигнало.

NaniG: Пък за този мъник мноооого се радвам. Стискам палци за следващата пункция още един или два такива хубавички!

Autumn24: Аз бих заложила на спонтанен цикъл при това условие. Дори го обмислях като вариант при мен, ако дългият протокол не беше сработил. С къс протокол имахме плачевно лош резултат. 12 антрални, до пункция 4, 3 извадени, само 1 година. Бях се стреснала, че и дългият няма да върви като хората, защото и там имахме малко стресова ситуация в началото и блокадата не се получи когато трябваше, та чакахме още около седмица повече за да видим, дали ще продължим със стимулация. В този момент сериозно обмислях, ако не стане да започнем спонтанен цикъл следващият месец. Обикновено се правят пункции, когато тялото позволява, има фоликули и добри хормони. В най-добрият случай 4 последователни месеца, като може да се прави лека стимулация с кломифен/фемара/летрофрмин или просто без нищо. Тези пълни упойки не са толкова опасни, да не кажа въобще, та това не бива да те притеснява.

Si_mo_na: То сякаш си зависи от лекаря, дали ще назначи допълнителна стимулация, ама до сега специално за пункция май винаги има антагонист и тригер, че да не се изтърве работата. За това, дали ще се вкара допълнително FSH си зависи май. При Leda е имало Гонал, но май повечето, които познавам и съм разговаряла в Надежда специално с тях май нямат допълнителни инжекции освен антагонист и тригер.

# 497
Леда, доколкото помня, ако не те бъркам с друг потребител, ти имаше тежка ендометриоза?  Еднометриозата буквално смачква качеството на яйцеклетките. Аз съм твърдо против трансфери на 3-ти ден, защото изобщо не се знае този ембрион дали би оцелял до 5-ти ден, когато вече се оформя в бластоцист и се смята че е оцелял и би оцелял и в матката. Това е мит, че в матката имало по-добри условия. Напротив, ако ембриона е читав, ще се оцелее и в лабораторна среда, и в матката. Ако не е читав, няма да оцелее никъде, без значение на кой ден. При мъжки фактор след 4-ти ден може да не оцеляват, до 3-ти са си пушка. Казвам го от опит. Ако до 3-ти ден или най-късно 4-ти не оцеляват ембрионите или имат проблеми с деленето е виновна яйцеклетката.
Освен това, Летрозол е едно от най-скапаните лекарства. Прави яйцеклетките кухи. Т.е. те още от началото НЕ тръгват да се развиват, защото не могат да се отлепят от стената на фоликула. И после, няма никой на пункция. Т.е и да извадят Я, те не стават. На гърба си съм го изпитала. Даже се сещам при кой д-р си май.
Защо не пробваш на абсолютно ЕЦ и просто да събирате няколко месеца ембриони?
Силна стимулация , само с Гонал, Мериоферт или подобни имала ли си?

Ария, честито!

# 498
  • Be realistic - plan for a miracle.
Аз само се включвам да кажа, че съм с НЯР и с Летрозол са ми вадили по две яйцеклетки от два фоликула.
Кухите фоликули са ми били с Кломифен и на изцяло ЕЦ без нищо. ✌

# 499
Аз също съм имала 2 фоликула, 2 яйцеклетки, 2 бластоциста на 2 пъти с летрозол. Много стимулации/цикли са били успешни с него, не бих го канселирала така категорично.

# 500
Благодаря, мили момичета! Благодаря, че ми съчувствате и че имам свободата да споделя тук, без да бъда съдена.
NaniG, много се радвам, че имате успех сега! Дано така продължава и занапред! 🍀
Аз също смених хранителния режим - предимно протеин, почти никакъв глутен и лактоза, много плодове и зеленчуци, основно домашно отгледана и приготвена храна. Само и само да няма възпалителна среда в организма, спрях млякото. Просто явно не е достатъчно. Приемам убиквинол, омега 3, неофолик мета, вит. В и D, антиксидант. Но и това не е достатъчно.
Да, Salsera, аз съм тази с тежката ендометриоза - благодарение на която загубих единия си яйчник и двете тръби, множество органи са засегнати също. След втората операция хистологията беше положителна за злокачествено заболяване, буквално се сринах, но след 3 месеца излязоха резултатите от имунохистохимията и се оказа, че не е рак. В момента живея втори живот и си давам сметка, че е твърде нагло да искам и деца. Достатъчно е, че съм жива.
Имам 5 стимулации, първите 3 по дълъг протокол със силни стимулации от типа ковбинации от М€риоферт, Перг0верис, Пур€гон, Мен0пур.
От първата 7 фоликула, 2 яйцеклетки, нито една зряла.
От втората 8 фоликула, 4 яйцеклетки  само 1 зряла и оплодена, върнато на втори ден.
Третата - ултрадълъг протокол с 3 месеца на Зол@декс, 18 фоликула, 4 яйцеклетки, 4 зрели, оплодени, но никакво развитие.
Четвърта по дълъг протокол с 1 месец Зол@декс, 12 фоликула, 5 яйцеклетки, 4 зрели, 3 ембриончета - 1 върнато на трети ден и 2 замразени.
Пета - 5 дни Л€трозол, последвани от 4 дни по 225 ui Гонал, 4 фоликула, 4 яйцеклетки, само 1 зряла и с нея се случи това, което разказах с неуспешния трансфер на трети ден. 
Да, имам ендометриоза, какво да направя... 😔 Как да я махна от себе си? Нито съм я получила като половопредавана болест, нито от наркотици или нездравословен живот... Просто я имам и то явно отдавна, щом е стигнала до гръбнака, червата и бъбреците.
Да, разбирам, че ако ембриончето оцелее до пети ден в лаборатория, то е имало потенциал. Връщайки тридневен при неуспех, обаче, няма как да знаем дали проблемът е в него или в матката.
При мен, изненадващо, именно точно с Летрозол броят на фоликулите отговаряше на броя на яйцеклетките. Само че не бяха доузрели.

За жалост, ендометриозата ми се развива и нямам време за абсолютно естествен цикъл. Тоест, така бихме увеличили вероятността да остана и без този яйчник, както и да се разделя с още части от червата си, а те не са безкрайни.
Този опит беше чисто опознавателен, да видим дали това ще проработи като Летрозолът даде тласък на по-качествените фоликули и ще е вид подбор, а не като стандартна стимулация да нарастнат всички.
Буквално съм в задънена улица, но може би трябва да го приема.

# 501
  • Be realistic - plan for a miracle.
Мила Леда, разбира се, че не е “нагло” да искаш деца!
Искай ги смело, с цялото си сърце и имай спокойствието, че ги заслужаваш, както ги заслужава всяка една осъзната жена, която в сърцето си е готова да отглежда и обича дете.
Правиш не просто много, за да го постигнеш, ти правиш всичко.
Изключително съжалявам за всичко, през което си преминала и преминаваш, но вярвам и от личен опит знам, че най-тъмно е точно преди изгрев!

# 502
  • София
Само Летрозол или имаше и други инжекции - стимулация, антагонисти и тригер?
Само, Летрозола и финалните инжекции (Цетротид + Хормион).
Моят опит с Летрозол е по-скоро положителен. Две пункции, от всяка по един бластоцист. Аз също съм с намален резерв.

Последна редакция: чт, 02 апр 2026, 06:57 от NaniG

# 503
Leda*, ти си истински боец! С цялото ди сърце ти пожелавам, да гушнеш свое бебче! Винаги съм казвала, че има и други варианти, не е нужно ти да си родил детето, запда си негова майка! Аз съм от късметлиите, при които неща се получават, но ако не беше така, щях да търся друг вариант! Искам да ти разкажа, за моя колежка, която също е с тежка енсометриоза, може би не е точно като теб, но и тя е с премахната тръба и премахнати яйчники и половина, и с множество сраствания.И неъния случай е отпреди 10 годин, когато нещота не са били толкова напреднали, няколко лекари са й казали,е изобщо няма шанс, но  след 3 стимулации има детенце.  2години по-късно забременява съвсем спонтанно, лекарите го определят като чудо! Не се отказвай, намери пътя си!

# 504
Leda, много съжалявам и стискам палци да се получат някак нещата 🤍
В понеделник ще отида на преглед и ще определим с доктора какво правим оттук нататък. Ще го разпитам за стимулациите на естествен цикъл.
Rouina, много ти благодаря за това, което казваш. Аз наистина бях по къс протокол и нямахме особен успех. А би ли ми разказала в какво се състои точно дългият протокол?

# 505
  • Sofia
Leda, много съжалявам и стискам палци да се получат някак нещата 🤍
В понеделник ще отида на преглед и ще определим с доктора какво правим оттук нататък. Ще го разпитам за стимулациите на естествен цикъл.
Rouina, много ти благодаря за това, което казваш. Аз наистина бях по къс протокол и нямахме особен успех. А би ли ми разказала в какво се състои точно дългият протокол?

Autumn24 то има няколко варианти на дълъг протокол, като този, който използвахме ние беше по-досаден технологично, но предполагам с по-малко странични ефекти. Като цяло можеш да попиташ репродуктивният, дали си кандидат, но май по-често хора с нисък резерв не са най-добрите кандидати за този протокол. При нас понеже има сравнително добър за възрастта брой антрални фоликули ми се предложи, а също така и заради лошите резултати от късият протокол. Аз съм с автоимунно заболяване и според репродуктивната ми със съмнение за ендометриоза. Като цяло този протокол бори точно такива състояния, както и неравномерен растеж при фоликулите (проблем, който имахме с късият). Реално процесът е, че след овулация на около 21 ден от цикъла отиваш на преглед и ако се потвърди, че овулацията е минала започваш инжекции (нашият вариант беше със всекидневни такива, затова и казах, че е по-досаден), другият вариант е с една инжекция депо, която действа около месец, ако не се лъжа и не се занимаваш повече, но има повече странични ефекти. Общо взето при мен се наложи да си бия Декапептил около 3 седмици (обикновено са около 2, но при нас не настъпи блокиране на 2рата седмица и изчакахме още една). След това процесът е същият като късият протокол - започваш с FSH инжекциите и продължаваш да блокираш с декапептила, като ако си с депо инжекция мисля, че не поставяш нищо друго, освен стимулационните препарати. Реално разликата е, че има блокада на цикъла и си в изкуствена менопауза известно време и че се налагат повече инжекции, ако си с всекидневни дози в рамките на поне 2-3 седмици. Също така, в този протокол няма антагонист като цитротид или оргалутран, а продължаваш с блокиращият агент от преди това (в моят случай отнесох около 30 декапептила в продължение на 30 дена) . Самият протокол е по-дълъг. Ние започнахме на 22.12 и приключихме на 21.01 с пункция.

# 506
Autumn24, да допълня Rouina, тъй като аз съм с НЯР и два неуспешни опита по къс протокол.
Най-голямото притеснение при дълъг протокол и намален резерв е, че има опасност тази блокада толкова да ти блокира яйчниците, че те да "спрат" и после да не отговорят на хормоналната стимулация. Затова и не е предпочитан вариант.
Аз също исках да мина на естествен цикъл, но и при коментар и с двамата репродуктивни ако проблемът при мен наистина е с високо ЛХ, което потенциално скапва яйцеклетките, дори естествен цикъл не би решил този проблем.
Така че рискувахме и от една седмица съм на дълъг протокол, както е описала Rouina, с поставяне ежедневно на декапептил. Надявам се рискът да си е заслужавал, пък ще видим.

# 507
Много ви благодаря за информацията, момичета! Сега разбрах разликата. Аз като цяло съм с доста намален резерв и малко антрални фоликули, така че вероятно не е добър вариант дългият протокол при мен. По-скоро на спонтанен цикъл наистина. Ще говоря другата седмица с репродуктивния да видим какво ще препоръча и той. Иска ми се да пробвам и ЗЕТ сякаш (сега беше свеж трансфер) и евентуално да направим ПИД следващите пъти. Също си записах час при д-р Михайлова, за да проверя имунологията преди следващи опити.

# 508
Момичета, преди няколко страници четох постове за повишение на тсх от естрофен. При мен се случи същото. Пуснах си тсх и беше 1.6, започнах естрофем и 12 дни по-късно тсх е 3.6. Нямам друго обяснение за повишението. Днес докторът ми каза да си вдигна дозата еутирокс от 25 на 50 и след 5 дни ми е трансфера. При вас как се развиха нещата с повишеното тсх, защото зная, че за забременяване е хубаво да е под 2?

Последна редакция: чт, 02 апр 2026, 18:03 от Tatti

# 509
При мен беше същото с тсх. Не пих еутирокс. Като включихме прогестероновите препарати и падна. Не отмениха трансфера. Явно често се случва от естрофем.

Общи условия

Активация на акаунт