Преместване в София

• 207
  • 4
  •   2
Отговори
Здравейте! Аз съм от Шумен и уча Приложна лингвистика с английски и руски език в ШУ и съм трети курс. След завършването си мисля да се преместя в София (по възможност веднага след държавните изпити), обаче не знам откъде да започна? Започвам всичко абсолютно от нулата. Нямам никакъв трудов опит и доколкото чух това щяло да ме затрудни когато започна да си търся работа. Кога би трябвало да започна да кандидатствам за работа и да си търся квартира? Също така дали ме биха приели в преводачески агенции ако кандидатствам през последния си семестър или трябва да си търся друга работа докато получа дипломата си?
Съветите ви са ценни за мен. Благодаря предварително!

# 1
Съвсем никой ли не познаваш в София? Много ще е трудно, ако е така. Първо, трябва да имаш спестявания, които да си склонна да вложиш в квартира или споделена такава. Цените за стая са от средно 150-200 евро нагоре, депозит, комисионна за брокер (ако има). После - режийни, храна, транспорт. Не очаквай да си намериш лесно работа, особено без стаж. Ако намериш, много вероятно е да е нископлатена, която едва ще ти стига за наема и издръжката. Разбира се, с натрупването на опит и стаж, може да отидеш на по-добро място.
Как ги виждам аз нещата:

- наеми - поне за 3 месеца, плюс депозит, комисионна, режийни - около 1000 евро.
- храна - около 4-500 евро на месец
- транспорт и други разходи - примерно около 100 евро.

В големите вериги винаги търсят хора, но там работата едва ли ще ти хареса особено.
Преводаческите агенции вече ползват много ИИ и там ще е много, много трудно. По-скоро виж учителските позиции, след като завършиш, ако имаш педагогическа насоченост.

# 2
Съвсем никой ли не познаваш в София? Много ще е трудно, ако е така. Първо, трябва да имаш спестявания, които да си склонна да вложиш в квартира или споделена такава. Цените за стая са от средно 150-200 евро нагоре, депозит, комисионна за брокер (ако има). После - режийни, храна, транспорт. Не очаквай да си намериш лесно работа, особено без стаж. Ако намериш, много вероятно е да е нископлатена, която едва ще ти стига за наема и издръжката. Разбира се, с натрупването на опит и стаж, може да отидеш на по-добро място.
Как ги виждам аз нещата:

- наеми - поне за 3 месеца, плюс депозит, комисионна, режийни - около 1000 евро.
- храна - около 4-500 евро на месец
- транспорт и други разходи - примерно около 100 евро.

В големите вериги винаги търсят хора, но там работата едва ли ще ти хареса особено.
Преводаческите агенции вече ползват много ИИ и там ще е много, много трудно. По-скоро виж учителските позиции, след като завършиш, ако имаш педагогическа насоченост.

Имам един приятел оттам, ще говоря и с него. Спестяванията ги уредих отсега, мисля, че ще ме издържат известно време. А относно работата - да, прав сте относно заплатите и затова се стремя веднага да работя това, което уча. Имам педагогическа правоспособност, бих се възползвал от това. Благодаря.

# 3
Планът ти ми звучи добре, успех.

# 4
Аз се чудя как има още хора, които се лъжат да записват тези специалности в 2026 година. И аз съм с подобна, но отпреди много години и работа за такива като нас НЯМА. Има общи административни работи, които спокойно могат да се вършат от хора със средно и не кой знае какви специални умения. И най-много за учител, което на мен никога не ми е било мечта или приоритет.

Общи условия

Активация на акаунт