Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 25 004
  • 327
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте!
Не съм сигурна дали точно тук трябва да питам, но се надявам на добронамереност от ваша страна.
В момента съм в майчинство, което изтича през април 2007г.
Имам следния въпрос, ако в момента реша да сменя работата, което означава, че си прекъсвам майчинствоти и напускам досегашната работа, отпуска който не съм ползвала ще ми бъде ли изплатен или какво?
Вторият ми въпрос е, ако си остана на досегашната работа, може ли преди да почна работа да си пусна тази отпуска, в смисъл имам ли право, при условие, че майчинството не ми е изтекло?
Незнам дали можах да обясня добре, но се надявам да сте ме разбрали и ще съм благодарна ако ми отговорите.

# 151
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Не съм сигурна дали точно тук трябва да питам, но се надявам на добронамереност от ваша страна.
В момента съм в майчинство, което изтича през април 2007г.
Имам следния въпрос, ако в момента реша да сменя работата, което означава, че си прекъсвам майчинствоти и напускам досегашната работа, отпуска който не съм ползвала ще ми бъде ли изплатен или какво?
Вторият ми въпрос е, ако си остана на досегашната работа, може ли преди да почна работа да си пусна тази отпуска, в смисъл имам ли право, при условие, че майчинството не ми е изтекло?
Незнам дали можах да обясня добре, но се надявам да сте ме разбрали и ще съм благодарна ако ми отговорите.

И двата варианта са възможни. Ако не си ползваш платения отпуск имаш право работодателят ти да го изплати при напускането.
Можеш да прекъснеш майчинството си и да излезеш в палтен отпуск, през което време ще имаш право на 50 % от 180 лева + възнаграждението за платен годишен отпуск.

# 152
Здравейте мами, искам да попитам за прехвърлянето на майчинството- до 06.12 се водя в болничен /315 дни/, след това мисля да си пусна отпуска /предполагам имам цялата за тази година и останалата от миналата, когато излязох в болничен/. Искам да попитам следното:
1. В какви срокове майка ми /на трудов договор/ трябва да представи необходимите документи за това че ще й прехвърля майчинството?
2. Кои декларации трябва да попълни?
3. На работодател или в НОИ трябва да се предадат?
4. След като прехвърля майчинство имам ли право на тези 50% които се дават ако се върнеш на работа преди изтичането на 2 годишна възраст на детето?
Благодаря за отговорите предварително.   bouquet

# 153
Здравейте мами, искам да попитам за прехвърлянето на майчинството- до 06.12 се водя в болничен /315 дни/, след това мисля да си пусна отпуска /предполагам имам цялата за тази година и останалата от миналата, когато излязох в болничен/. Искам да попитам следното:
1. В какви срокове майка ми /на трудов договор/ трябва да представи необходимите документи за това че ще й прехвърля майчинството?
2. Кои декларации трябва да попълни?
3. На работодател или в НОИ трябва да се предадат?
4. След като прехвърля майчинство имам ли право на тези 50% които се дават ако се върнеш на работа преди изтичането на 2 годишна възраст на детето?
Благодаря за отговорите предварително.   bouquet

Определени срокове за подаване на документите няма, което значи, че важат общите срокове - т.е. не по-малко от 14 дни преди да започне да ползва отпуска, майка ви трябва да е представила документите.
Трябва да попълните Приложение 2 и 3 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Документите се предават в НОИ, но това ще свърши работодателя на майка ви. На него вие трябва да представите споменатите документи. Освен тях ще трябва да попълните и съответното приложение от наредбата за изплащане на обезщетенията от НОИ, а именно приложение № 3.

Тези 50% са обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете. Те се изплащат, ако отпускът не се ползва. Следователно, ако майка ви ползва този отпуск, нямате право на обезщетение за неизползван отпуск.

# 154
  • Пловдив
Здравейте!
И аз да се включа с въпросче....
Отпуска за отгл.дете ми изтича септември 2007, но се налага да е върна на работа за една седмица и после да си го ползвам до края. Какви документи да попълня за прекъсване и после за възстановяване ползването на отпуска?
Благодаря за вниманието   bouquet

# 155
Здравейте!
И аз да се включа с въпросче....
Отпуска за отгл.дете ми изтича септември 2007, но се налага да е върна на работа за една седмица и после да си го ползвам до края. Какви документи да попълня за прекъсване и после за възстановяване ползването на отпуска?
Благодаря за вниманието   bouquet

За прекъсване - молба свободен текст. За възстановяване - същата молба, която сте попълнила и предишния път, когато сте излязла в този отпуск.

# 156
  • БГ
здравейте, имам пак въпросче:в момента съм в отпуск за отглеждане на дете,предлагат ми работа в друга фирма,искам сега да постъпя в нея.1/мога ли да постъпя на новото работно място  при положение че съм в отпуск?,2/трябва ли да се явя сега на работа там няколко дни?, 3/напускането от първата фирма с предизвестие ли е пак?благодаря ви  bouquet

# 157
iskam da vi popitam ako,bremenna v 8 sedmica hodia na celutron kakavo moje da stane i koi o6te kozmeti4ni manipulacii sa opasni

# 158
iskam da vi popitam ako,bremenna v 8 sedmica hodia na celutron kakavo moje da stane i koi o6te kozmeti4ni manipulacii sa opasni

Това не е за тази тема.

# 159
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
здравейте, имам пак въпросче:в момента съм в отпуск за отглеждане на дете,предлагат ми работа в друга фирма,искам сега да постъпя в нея.1/мога ли да постъпя на новото работно място  при положение че съм в отпуск?,2/трябва ли да се явя сега на работа там няколко дни?, 3/напускането от първата фирма с предизвестие ли е пак?благодаря ви  bouquet

Първо отпуска е за бременност и раждане. Отпуска за гледане на дете е след изтичане на отпуска от 315 дни до навършване на 2 год. на детето.
Докато сте в този вид отпуск не можете да си сменяте работодателя.

# 160
  • БГ

Първо отпуска е за бременност и раждане. Отпуска за гледане на дете е след изтичане на отпуска от 315 дни до навършване на 2 год. на детето.
Докато сте в този вид отпуск не можете да си сменяте работодателя.
благодаря ти за отговора, а това според кой нормативен акт е, че  нашата счети не е наясно естествено, и след като ми изтекат тия 315 дни,кога трябва да пусн предизвестие за напускане и трябва ли да имам отработен ден преди да го пусна?

# 161
Това е според целия смисъл на трудовото законодателство. За да те освободят, трябва да си на работа и да присъстваш физически там, за да ти връчат заповед. Ако си в болничен, не може да си на работа, защото това означава, че си нарушила режима на болничния. Което пък означава, че болничния трябва да се анулира, защото ти явно нямаш нужда от него ( щом не го ползваш, а отиваш на работа ). Затова, през време на отпуск и болничен в трудовото правоотношение не могат да се правят промени ( не може да се увеличава заплата, не може да се прекратява правоотношението, с изключение на случая, когато имаме срочен трудов договор, чийто срок е изтекъл, и др. ).

# 162
  • БГ
Това е според целия смисъл на трудовото законодателство. За да те освободят, трябва да си на работа и да присъстваш физически там, за да ти връчат заповед. Ако си в болничен, не може да си на работа, защото това означава, че си нарушила режима на болничния. Което пък означава, че болничния трябва да се анулира, защото ти явно нямаш нужда от него ( щом не го ползваш, а отиваш на работа ). Затова, през време на отпуск и болничен в трудовото правоотношение не могат да се правят промени ( не може да се увеличава заплата, не може да се прекратява правоотношението, с изключение на случая, когато имаме срочен трудов договор, чийто срок е изтекъл, и др. ).
благодаря ти Hug, значи трябва да с върна на работа примерно сега ако реша,да си пусна предизвестието за напускане,да си го отработя ,д а напусна и да започна при новия работодател?правилно ли съм ви разбрала?това защо не може да стане преди тия 315 дни,нещо не разбирам? newsm78

# 163
Може, защо да не може. Може да стане и преди изтичането на 315 дни, но няма да получаваш обезщетение. Отказваш се да ползваш отпуск за бременност и раждане и се връщаш на работа. Но обезщетението го губиш. Няма да ти се изплаща. Ще получаваш само заплата. Не може да стане само по време на 135-те дни. Ако още си в тези 135 дни може да стане само между два болнични. В смисъл такъв. Ако в момента например ползваш болничния от болницата, който ти е издаден при раждането, тогава трябва този болничен да изтече и този от педиатъра изобщо да не започваш да го ползваш. Защото ако е започнато ползването на болничен по даден болничен лист, това ползване може да се прекъсне само с разрешение на лекар.

# 164
  • БГ
благодаря ти за отговора Hug, не съм в 135те дни,подадох прил2 за ползване на отпуск до 315дни.ще помисля и пак ще питам като реша да се връщам,мерси   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт