Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 24 890
  • 327
  •   1
Отговори
# 225
Още едно въпросче и от мен  Embarassed
Тези 180 лева за отглеждане на малко дете фиксирани ли са за месеца, или пак са обвързани с работните дни? newsm78
Извинете ме за глупавия въпрос, но 315 дни ми изтичат на половината на месеца и да знам как да си ги сметна.
Благодаря предварително.

# 226
Още едно въпросче и от мен  Embarassed
Тези 180 лева за отглеждане на малко дете фиксирани ли са за месеца, или пак са обвързани с работните дни? newsm78
Извинете ме за глупавия въпрос, но 315 дни ми изтичат на половината на месеца и да знам как да си ги сметна.
Благодаря предварително.

Фиксирани са. По 180 лева на месец. Но ако трябва да ти се изплатят само за част от месеца, тогава сумата се получава, като 180 се раздели на броя на работните дни през този месец и после се умножи по броя на работните дни през периода, за който ще получаваш обезщетение.

# 227
Здравей ZINA
имам следното питане...
преди време те занимавах с моят проблем и решихме с моят шеф да си поема всичките му разходи, за да остана да се водя на работа в неговата фирма.
Значи от 1 април ме осигуряват на 600 лв. + 25 лв. клас
Термина ми е на 13 ноември.
От първи септември ще излезна в болнични до издаване на болничния 45 дни преди раждането ми...
Въпросът ми е освен ЗО, които колко ще са? какви други разходи ще има шефа ми?
и каква ще е сумата при това положение която ще получавам през 315-те дни?

# 228
Благодаря! Simple Smile

# 229
Много благодаря за отговора Зина.
И аз така предполагах, но сигурното си е сигурно  Hug
Приятен ден.  bouquet

# 230
момичета вчера бях при моята счетоводителка за да ми обясни за майчинството.тя сподели ,че имам право да си избера дали да получавам майчинство по новия закон с 90% през първите 9 месеца или да карам по стария закон 2 години по 180.има ли нещо вярно в това защото ми се струва нещо нередно.а да не стане,че си давам парите напразно за осигоровки.

# 231
момичета вчера бях при моята счетоводителка за да ми обясни за майчинството.тя сподели ,че имам право да си избера дали да получавам майчинство по новия закон с 90% през първите 9 месеца или да карам по стария закон 2 години по 180.има ли нещо вярно в това защото ми се струва нещо нередно.а да не стане,че си давам парите напразно за осигоровки.

Едното няма нищо общо с другото. Първо - нямате право на избор, размерите на отпуските са фиксирани. Но това, че ще ползвате новите 315 дни, не означава, че после не можете да си ползвате майчинство до 2 години след това.
Значи, преди отпускът за бременност и раждане беше 135 дни и след това до 2 годишна възраст на детето се ползваше отпуск за отглеждане на дете. Сега тези 135 дни са вече 315, но след тях отново можете да си ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Това, че ползвате 315 дни, не означава, че нямате право след това на майчинство. А за избор пък изобщо не можем да говорим. Отпускът за бременност и раждане е 315 дни, и не може да изберете вместо него да ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Такъв избор беше даден в началото на годината само на една конкретна категория майки и толкова. Вече няма избор. Малко групости ви е наговорила тази ваша счетоводителка.

# 232
ок тогава .аз имам6 месеца трудов стаж,но от 1 година не работя.сега започнах да си плащам осигуровките ,който ще бъдат само на 3 месеца преди болничния по майчинство.през тези 3 месеца ще се осигурявам на 205 лв.надявам се всичко да бъде наред след това с майчинството.

# 233
ок тогава .аз имам6 месеца трудов стаж,но от 1 година не работя.сега започнах да си плащам осигуровките ,който ще бъдат само на 3 месеца преди болничния по майчинство.през тези 3 месеца ще се осигурявам на 205 лв.надявам се всичко да бъде наред след това с майчинството.

Щом имате стаж, нямате проблем. 315 дни ще взимате МРЗ като обезщетение, а след тези 315 дни - колкото е обезщетението за отглеждане на дете.

# 234
Здравей ZINA
имам следното питане...
преди време те занимавах с моят проблем и решихме с моят шеф да си поема всичките му разходи, за да остана да се водя на работа в неговата фирма.
От 01 септември ще излезна в болнични до издаване другия - на болничния 45 дни преди раждането ми...
???

# 235
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравей ZINA
имам следното питане...
От 01 септември ще излезна в болнични до издаване другия - на болничния 45 дни преди раждането ми...
???

Здравната осигуровка е в размер на 3,9% върху 220 лв. за пълен месец. Ако месеца е непълен се изчислява пропорционално на работните дни, за които е ползвано обезщетение.
Другите разходи са само банковите такси при превод на ЗО.
За да се изчисли обезщетението ви трябва да кажете и заплатата си за м. март 2007 г. Ползвали ли сте болничен лист в периода 01.03.- 31.08.2007 г.? 

# 236
Здравейте, нова съм в този форум и искам да попитам можели някой да ми отговори дали мога да излезна от втроия месец на бременността в болничен?Как става самата процедура, за колко дни се пуска първия болничен. Доколкото сам наясно от 01.01.07г. бременната жена има право на 315 дни за бременност и раждане. И доколкото зная се изплащат от НОИ. Или най вероятно това се води отпуск за бременност.
Благодаря ви!

# 237
искам пак да питам нещо, оказва се че имам 32 дни неизползвана отпуска /от началото на болничния и предходната година/, предлагат ми вариант да прекъсна болничния и да си пусна отпуска, после пак да го продължа. Аз мислех да си пусна отпуска след изтичане на болничния /30.11 т.г/. Кой случай според вас е по-логичен за мен /в смисъл да съм максимално облагодетелственна/.   bouquet

# 238
искам пак да питам нещо, оказва се че имам 32 дни неизползвана отпуска /от началото на болничния и предходната година/, предлагат ми вариант да прекъсна болничния и да си пусна отпуска, после пак да го продължа. Аз мислех да си пусна отпуска след изтичане на болничния /30.11 т.г/. Кой случай според вас е по-логичен за мен /в смисъл да съм максимално облагодетелственна/.   bouquet

След болничния за бременност и раждане да си ползваш отпуската - това е по-изгодно. Защото отпуската няма да я изгубиш, а неизползвания болничен не можеш да го ползваш след това. Неизползваните дни ще ги изгубиш. Затова първо си ползвай 315-те дни и после платения отпуск. Така най-дълго време ще получаваш цялата си заплата.

# 239
Здравейте, нова съм в този форум и искам да попитам можели някой да ми отговори дали мога да излезна от втроия месец на бременността в болничен?Как става самата процедура, за колко дни се пуска първия болничен. Доколкото сам наясно от 01.01.07г. бременната жена има право на 315 дни за бременност и раждане. И доколкото зная се изплащат от НОИ. Или най вероятно това се води отпуск за бременност.
Благодаря ви!

315-те дни са отпуск за бременност и раждане. Те започват 45 дни преди термин.
Отделно от тях имате право и на 180 дни през годината за общо заболяване ( например за проблемна бременност ). Тези болнични се издават първоначално от личния лекар ( издава се един болничен за до 7 дни ) или от наблюдаващия гинеколог, а след този 7 дневен болничен се издават вече от лекарска комисия болнични листове за по 30 дни.
Не разбирам само въпросът каква е процедурата, какво значи. Ако питате дали тези болнични се полагат на всяка бременна - не, не се полагат, само защото сте бременна. Тези болнични се отпускат по преценка на лекар. Ако имате проблемна бременност - ви издават такива. Ако нямате - не ви издават. 

Общи условия

Активация на акаунт