Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 24 895
  • 327
  •   1
Отговори
# 210
момичета, още веднъж  благодаря, недоразумението е изгладено, ще ми преведат разликата със сегашното обезщетение   bouquet

# 211
Здравейте,
имам следния проблем. Бременна съм в 3-тия месец, работя по постоянен трудов договор, осигуряват ме на 300 лв, това означава, че ще вземам 270 лв. болнични. Говорих с работодателя си да ме осигурява поне на 500 лв, като разбира се аз ще си доплащам разликата, но той е твърдо против. Също така по договор ми е забранено докато работя в тази фирма, да работя и за друга, т.е. отпада варианта да се доосигурявам в друга фирма. Някой може ли да ми каже имам ли някаква друга възможност да се осигурявам на малко по-висок доход и как да стане това? Ако има предишна такава тема, моля посочете ми я, защото като гост нямам право да търся във форума.
Благодаря предварително.

Единственият друг вариант е като самоосигуряващо се лице, но за целта, първо трябва да упражнявате дейност, която подлежи на самоосигуряване, после трябва да се регистрирате като такова лице. Т.е. ще отнеме време.

И една корекция. При осигурителен доход 300 лева, обезщетението не е 270, а е 250 лева.

# 212
Благодаря на ZinaSt настина ми беше много полезна, радвам се че все още име хора на които не им се свиди да споделят това което знаят без заплащане, защото понякога даже когато си платиш не получаваш това което искаш  Peace

# 213
И една корекция. При осигурителен доход 300 лева, обезщетението не е 270, а е 250 лева.

Мерси за отговора.
Може би аз не съм разбрала, но обещетението не е ли 90 % от заплатата, а заплатата ми е 300 лв. Работодателя ми плаща всички осигуровки, без да ми взема от заплатата и аз получавам 300 лв. чисто. Но може и аз да не съм в час. Извинявай за което и ще те помоля, да ми обясниш, ако бъркам.

# 214

Мерси за отговора.
Може би аз не съм разбрала, но обещетението не е ли 90 % от заплатата, а заплатата ми е 300 лв. Работодателя ми плаща всички осигуровки, без да ми взема от заплатата и аз получавам 300 лв. чисто. Но може и аз да не съм в час. Извинявай за което и ще те помоля, да ми обясниш, ако бъркам.

Това, че работодателят поема всички осигуровки, си е договорка между тебе и работодателя. ( То по принцип противоречи на КСО, но това не е най-важното в случая.) За целите на изчисляване на обезщетението обаче, подобна практика не може да се вземе предвид. Обезщетението е 90% от осигурителния доход, но не повече от нетното възнаграждение, като изрично е посочено какво се има предвид под нетно възнаграждение. Нетното възнаграждение не е винаги това, което получаваш чисто. Нетното възнаграждение се получава, като от осигурителния доход се приспаднат осигуровките, които съгласно КСО са за твоя сметка и ДОД, който съгласно ЗДДФЛ е за твоя сметка. Така получената сума е нетното възнаграждение, от което се изчислява обезщетението. В твоят случай то е 250 лева.

# 215
Здравей, Зина!
Искам да питам следното- имам приятелка, която в момента не работи.Тези дни разбра, че ще става мама(за втори път) Simple Smile Въпросът ми е колко време трябва да се е водила на работа, за да може да ползва болничния от 315дни и ако се осигурява на 1000лв каква сума ще взима по време на болничния? Аз си мисля , че трябва да е поне 6 месеца на работа, но не съм съвсем сигурна... newsm78

# 216
Здравей, Зина!
Искам да питам следното- имам приятелка, която в момента не работи.Тези дни разбра, че ще става мама(за втори път) Simple Smile Въпросът ми е колко време трябва да се е водила на работа, за да може да ползва болничния от 315дни и ако се осигурява на 1000лв каква сума ще взима по време на болничния? Аз си мисля , че трябва да е поне 6 месеца на работа, но не съм съвсем сигурна... newsm78

Ако има 6 месеца осигурителен стаж някога през живота си, тя си има право на болничен и е достатъчен и 1 ден преди болничния да работи, за да си получава обезщетение през всичките 315 дни. Друг е въпросът за сумата, която ще получава като обезщетение. Обезщетението се изчислява на база осигурителния доход от 6-те месеца преди излизането в болничен. Което означава, че ако иска обезщетението и да се изчисли от осигурителен доход 1000 лева, трябва 6 месеца преди месеца на излизане в болничен, да се води на работа и да се осигурява на тези 100 лева. При осигурителен доход 1000 лева обезщетението и ще е около 720 - 730 лева на месец.

# 217
Искам да попитам в момента съм в майчинство но разбрах че в фирмата в която съм работила ще я закриват това бъркали по някакъв начин срока на майчинството ми /дали ще е 2 години пак/И разбрах че за 2 години майчинство имам право на отпуска от фирмата в която съм работила сега ако прекратят дейността по рано можели да ми платят отпуската за едната година в която съм била в майчинство .Моля каже теми или какви права имам за да си ги търся по навреме .

# 218
Искам да попитам в момента съм в майчинство но разбрах че в фирмата в която съм работила ще я закриват това бъркали по някакъв начин срока на майчинството ми /дали ще е 2 години пак/И разбрах че за 2 години майчинство имам право на отпуска от фирмата в която съм работила сега ако прекратят дейността по рано можели да ми платят отпуската за едната година в която съм била в майчинство .Моля каже теми или какви права имам за да си ги търся по навреме .

Ако фирмата бъде закрита и не са ви изтекли 315-те дни, имате право да получавате обезщетение до края на тези 315 дни. Ако обаче ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 години, от момента на закриване на фирмата, нямате право на такъв отпуск. За да продължите да го ползвате, трябва да постъпите на работа другаде. При закриване на фирмата, ще ви изпатят толкова платен отпуск, колкото ви се полага към този момент и не сте ползвала. Отпускът се изчислява пропорционално на зачетеният трудов стаж. Може да е 20 дни, може да е повече, може да е и по-малко. Но това се прави задължително при прекратяване на правоотношение. Така че, не мисля, че имате за какво да притеснявате.

# 219
Какво ще рече 315 дни знам че имаше някакви промени в майчинството за дните но знам че нас не ни хваща аз знам че 45дни преди термина излизам в болнични и 45 след като родя съм в болнични след това до навършването на децата до две години поличавам майчинство .

# 220
Какво ще рече 315 дни знам че имаше някакви промени в майчинството за дните но знам че нас не ни хваща аз знам че 45дни преди термина излизам в болнични и 45 след като родя съм в болнични след това до навършването на децата до две години поличавам майчинство .

Абе не е съвсем така. Ти си родила гледам Юли 2006-та. Значи ти си излязла в болинични 45 дни преди термин ( около началото на Юни 2006-та ) и си била в тези болнични общо 135 дни ( т.е. не 45 дни след раждането, а 90 дни след раждането. Така беше до края на миналата година ). После си излязла в отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
Тъй като към края на 2006-та са минали само 214 дни от първия ден на болничния ти, ти си имала правото от 01.01.2007 да излезеш отново в болничен за бременност и раждане и отново да получаваш обезщетението, което си получавала през 135-те си дни. Имала си право да получаваш това обезщетение още около 100 дни, т.е. до началото на Април. Не знам не са ли ти казали, но ти си имаше такова право.
След това отново си продължаваш отпуска за отглеждане на дете до 2 години. Така или иначе, явно към момента на закриване на фирмата, ще си в отпуск за отглеждане на дете, което значи, че когато фирмата бъде закрита, ще спреш да получаваш обезщетение.

# 221
Цитат
Така или иначе, явно към момента на закриване на фирмата, ще си в отпуск за отглеждане на дете, което значи, че когато фирмата бъде закрита, ще спреш да получаваш обезщетение.
Значи на 1 октомври като закрият фирмата ще спра да получавам  майчинство защото аз така го разбрах.

# 222
Цитат
Така или иначе, явно към момента на закриване на фирмата, ще си в отпуск за отглеждане на дете, което значи, че когато фирмата бъде закрита, ще спреш да получаваш обезщетение.
Значи на 1 октомври като закрият фирмата ще спра да получавам  майчинство защото аз така го разбрах.

Да.

# 223
Здравейте,майчета!Ще задам един въпрос,който страшно ме тревожи тия дни.От седмица съм на срочен договор-3м.,надявам се,че ще ми го направят безсрочен преди да започне да ми личи,че чакам бебе.Ако нещата станат така-ще помоля да ме усигуряват на по-нормална заплата,но междувременно имам възможност да поработвам на друго място на половин раб.ден.Ако и там   ме усигуряват-на каква база ще се изчислява 2-годишното ми обезщетение ?Много благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 21 авг 2007, 21:02 от tara31

# 224
Здравейте,майчета!Ще задам един въпрос,който страшно ме тревожи тия дни.От седмица съм на срочен договор-3м.,надявам се,че ще ми го направят безсрочен преди да започне да ми личи,че чакам бебе.Ако нещата станат така-ще помоля да ме усигуряват на по-нормална заплата,но междувременно имам възможност да поработвам на друго място на половин раб.ден.Ако и там   ме усигуряват-на каква база ще се изчислява 2-годишното ми обезщетение ?Много благодаря предварително!

Няма двугодишно обезщетение. Има обезщетение за бременност и раждане, което се изплаща за срок от 315 календарни дни, от които 45 преди термина. И след това има обезщетение за отглеждане на дете до 2 години. Първото обезщетение се изплаща в размер на 90% от осигурителния доход ( но не повече от нетното възнаграждение ). Ако работите на две места, ще си вземате по 2 болнични листа и от всяко място обезщетението ви ще се изплаща отделно.
Обезщетение за отглеждане на дете до 2 години ще получавате само от едно от двете места. Това обезщетение е фиксирано и не зависи от осигурителния ви доход.

Общи условия

Активация на акаунт