Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 24 821
  • 327
  •   1
Отговори
# 270
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Аз да попитам въпросните 9 месеца се броят като истински 9 месеца или като работни дни, т.е. се получава почти година?
Предполагам по-объркан въпрос не е задаван за което се извинявам.

Ако имате предвид отпуска в размер на 315 дни - брои се в календарни, а не в работни дни

# 271
Има ли срок и какъв е той за отговор на молба до работодател за ползване на отпуск? Какво може да се направи, ако отговора се бави почти месец?

Какъв вид отпуск имате предвид?

# 272
Има ли срок и какъв е той за отговор на молба до работодател за ползване на отпуск? Какво може да се направи, ако отговора се бави почти месец?

Какъв вид отпуск имате предвид?
Платен годишен отпуск.

# 273
Дали съм разбрала правилно - подали сте молба за ползване на платен отпуск и още нямате отговор от работодателя дали можете да я ползвате?
Датата от която сте искали да излезнете вече е минала нали? Значи имате забавяне на отпуска.

# 274
Общото правило за ползване на отпуск предполага искането от страна на работника и съгласие от страна на работодателя. Искането се извършва с молба за ползване на платен отпуск. След получаване на молбата работодателя издава Заповед за разрешаване на отпуск.
Ако работодателя по своя инициатива отложи ползването на платен годишен отпуск, е необходимо да са налице важни производствени причини. Дали тези причини съществуват преценява само арботодателя. Отлагането на ползването на платен отпуск по инициатива на работодателя се извършва със Заповед за отлагане на ползването на платен годишен отпуск по инициатива на работодателя.

# 275
Благодаря за отговора. Трябва да съм в отпуск след 14.09 и съм подала молба за ползване на отложен отпуск, поради майчинство. Така като ми забавя отговора ме лишава от възможността да пусна уведомление, че излизам в отпуск, защото срока за предизвестие е 14 дни. А сега ще трябва да работя и едва от 1 октомври да изляза, ако разбира се не ми разрешат отпуска.

# 276
Искам да помоля за малко информация.Аз работя от 4 месеца,работата е сезонна и съм до края на месеца.Ще помоля да не ми спират договораи да си плащам осигуровките сама.Някой знае ли каква сума ще трябва да плащам ,като ме осигуряват на 210 лв. и допълнетелно възнаграждение 0,6% съгласно НДДТВ,което незнам какво значи ,така пише по ТД.А до кога ще трябва да си ги плащам,докато изляза в болничен 45 дни преди раждането ли?След това държавата ли ги поема?

# 277
Здравейте!
Искам и аз да попитам:
Мога ли да се върна на работа след навършване на 40-тия ден на беб4ето ми?С4етоводителката ми каза ,4е не мога ,а това силно ме съмнява!Аз съм актриса и "заплато-образуващо" е в колко спектакъла годишно участвам.Ако съм в болни4ни и това ,4е играя няма да ми се от4ита никъде.Отделно ,имаме увели4ение на заплатите ,след като излязох в болни4ни и се полу4ава ,4е взимам доста по-малко от 90% от заплатата.Т.е. това ,4е работя ще е изключително в мой ущърб!Кажете ми ,наистина ли не мога да се върна на заплата?И опцията "работеща майка" след 9-тия месец ли може да влезе в сила? newsm78
Благодаря ви предварително!  bouquet

# 278
Здравейте!
Искам и аз да попитам:
Мога ли да се върна на работа след навършване на 40-тия ден на беб4ето ми?С4етоводителката ми каза ,4е не мога ,а това силно ме съмнява!Аз съм актриса и "заплато-образуващо" е в колко спектакъла годишно участвам.Ако съм в болни4ни и това ,4е играя няма да ми се от4ита никъде.Отделно ,имаме увели4ение на заплатите ,след като излязох в болни4ни и се полу4ава ,4е взимам доста по-малко от 90% от заплатата.Т.е. това ,4е работя ще е изключително в мой ущърб!Кажете ми ,наистина ли не мога да се върна на заплата?И опцията "работеща майка" след 9-тия месец ли може да влезе в сила? newsm78
Благодаря ви предварително!  bouquet

Можете да се върнете на работа тогава, когато ви изтече болничният, който са ви издали от болницата при раждането ( този за 42 дни ), при условие, че не сте взела болничен от педиатъра на детето за оставащите до 135 дни и не сте започнала да ползвате този болничен. По принцип, ако сте започнала да ползвате отпуск по даден болничен лист, трябва да го използвате до край. Но ако не ви е издаден този последен болничен лист, можете и да не го искате от педиатъра и съответно да не го ползвате, а да се върнете на работа.
Ако не ползвате 315-те дни обаче, до изтичането им не получавате никакви обезщетения от ДОО. Едва когато изтекат 315-те дни, имате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години и ако тогава работите, ще получавате 50% от обезщетението за този вид отпуск. До изтичане на 315-те дни, не можете да получавате тези 50% и не можете да прехвърляте отпуск на трети лица.

# 279
ZinaSt,благодаря ви много за изчерпателния отговор.Той включва вси4ки подробности ,които ме интересуват! HugВ крайна сметка ,директорът ми реши да ме назначи на трудов договор и да ми заплаща репетициите и спектаклите на хонорар.По този начин ще изкарам всичките си 315 дни болни4ен и после ще мина на заплата ,т.е. би трябвало да полу4авам обезщетението от 50%.
Благодарности!!!  bouquet

# 280
Аз пак имам въпрос- след изтичане на 315-те дни излизам в платен отпуск за минали години /времето на болничния и бременността/- 32 дена, целия декември и до към 20 януари- на каква база ще ми се изчисли отпуската? Върти ми се нещо като месеца в който има реално отработени 10 дни, но ...  не съм особенно сигурна newsm78

# 281
Точно така. На база заплатата от последния месец, през който имате отработени 10 дни.

# 282
  • софия
Аз съм леко начинаеща и също имам въпросче, ако е удобно. В 5м. съм и излизам в болничен,тъй като работя по 24ч. на задимено и се стои много прав.Та , до сега съм се осигурявала 2м. на 300лв(преди това на 180) и съм си доплащала по 29лв.Сега като съм болничен продължавам ли да се осигурявам на тези 300лв?Ще ползвам болничен до 45-та дни преди раждане.

# 283
Аз съм леко начинаеща и също имам въпросче, ако е удобно. В 5м. съм и излизам в болничен,тъй като работя по 24ч. на задимено и се стои много прав.Та , до сега съм се осигурявала 2м. на 300лв(преди това на 180) и съм си доплащала по 29лв.Сега като съм болничен продължавам ли да се осигурявам на тези 300лв?Ще ползвам болничен до 45-та дни преди раждане.

Докато сте в болничен не се осигурявате на никаква сума. Единствено работодателя дължи ЗО в размер на 3,9% върху 220 лв. към момента. Изчисляването на обезщетението ще ви се направи при база от сумата върху която сте осигурявана през периода м.март-м.август 2007 г., ако ще излизате в болничен през този месец

# 284
  • софия
А тогава, след като ще съм в болничен до редовния болничен за бременност и раждане ,90-те % от къде ще ми се изчисляват?И то май става така че напразно съм се борила за осигуровки върху 300 лв.

Общи условия

Активация на акаунт