Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 24 826
  • 327
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте Simple Smile Интересува ме каква сума ще получават месечно майките в отпуск за отглеждане на дете до 2 години през 2008 г. Чух за минимална заплата 220 лв., но за майчинството...  newsm78 

# 286
Здравейте Simple Smile Интересува ме каква сума ще получават месечно майките в отпуск за отглеждане на дете до 2 години през 2008 г. Чух за минимална заплата 220 лв., но за майчинството...  newsm78 

Като гласуват бюджета, ще стане ясно. Още никой не знае.

# 287
Когато попълвам Декларации 1, 2 и 3 трябва да напиша: Ползвам отпуск за раждане по чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, считано от ...................... 20....г. Това датата на раждане ли е или друга? И как да разбера на коя дата свършва болничния от 135 дни?
И кое коя декларация се попълва след изтичане на 315-те дни?

# 288
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Когато попълвам Декларации 1, 2 и 3 трябва да напиша: Ползвам отпуск за раждане по чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, считано от ...................... 20....г. Това датата на раждане ли е или друга? И как да разбера на коя дата свършва болничния от 135 дни?

Броите 135 дни от първия ден на болничния 45 дни преди термин. Третия болничен лист се издава от педиатъра на детето и като кажете от кога ви е започнал болничния и кога е било раждането той ще сметне всичко. В Приложение  2 се пише деня, който е записан в болничния лист, че трябва да се явите на работа.
Декларацията в Приложение 3 е за ползването на отпуска за гледане на дете до 2 години.

# 289

Броите 135 дни от първия ден на болничния 45 дни преди термин. Третия болничен лист се издава от педиатъра на детето и като кажете от кога ви е започнал болничния и кога е било раждането той ще сметне всичко. В Приложение  2 се пише деня, който е записан в болничния лист, че трябва да се явите на работа.
Декларацията в Приложение 3 е за ползването на отпуска за гледане на дете до 2 години.

Много благодаря   bouquet

# 290
Момичета, едно въпросче  Praynig
В кой нормативен документ е разписан реда за прехвърляне на майчинството - какви документи са необходими, на кого може да прехвърли и т.н. ?

# 291
Здравейте, имам въпрос!
Бременна съм и по стечение на обстоятелствата съм в болнични от юли месец, така до края на бременноста. Осигуряват ме на 205 лв. Сега не схващам точно колко болнични ми изплащат. Един път 90 лв, после 100 лв. после пак 90 лв. А на базата на кои пари ще ми изчилят майчинството? Колко майчинство ще получавам?
Ще съм благодарна за отговорите!

Hug Hug Hug

# 292
Момичета, едно въпросче  Praynig
В кой нормативен документ е разписан реда за прехвърляне на майчинството - какви документи са необходими, на кого може да прехвърли и т.н. ?

Кодекса на труда и Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

# 293
Здравейте, имам въпрос!
Бременна съм и по стечение на обстоятелствата съм в болнични от юли месец, така до края на бременноста. Осигуряват ме на 205 лв. Сега не схващам точно колко болнични ми изплащат. Един път 90 лв, после 100 лв. после пак 90 лв. А на базата на кои пари ще ми изчилят майчинството? Колко майчинство ще получавам?
Ще съм благодарна за отговорите!

Hug Hug Hug

Обезщетението за болничен варира в зависимост от броя на работните дни в месеца. В НОИ можете да си направите справка за това какво ви е изплатено и как е изчислено и кое плащане за какъв период се отнася.
Обезщетението ви за бременност и раждане ще е в размер на минималната работна заплата, която до края на тази година е 180 лева. За догодина, ще стане ясно след като се гласува бюджета.

# 294
Благодаря за бързия отговор. Наядявам се в сайта на НОИ да мога да проверя. Сега ще пробвам.

Hug

# 295
Благодаря за бързия отговор. Наядявам се в сайта на НОИ да мога да проверя. Сега ще пробвам.

Hug

В сайта може само ако имате ПИК.

# 296
Специални благодарности на ZinaSt!!!
Моята сага най-накрая потръгна. От февруари месец постоянно проблеми с майчинството за второто ми дете. Оказа се, че получавам двойно повече, отколкото ми плащаха досега. Благодаря ви!

# 297
  • Русе
Здравейте! Искам да попитам дали е възможно в една и съща молба да поискам да ми бъде прекратен отпускът за отглеждане на малко дете и да помоля да ми бъде разрешено ползването на платен годишен опуск? Какво трябва да представлява въпросната молба 2в1?
Отделно трябва да пусна и едномесечно предизвестие за напускане. В такъв случай трябва ли да посочвам колко дни платен отпуск искам да използвам?
Как да съчетая тези три неща?

Звънях в счетоводството, а от там една служителка триста пъти ми каза, че не е съгласна с мен, че щом детето ми тръгва на ясла трябва да си прекратя отпуска за отглеждане на дете. Аз няколко пъти и обясних, че съм сигурна в това, което говоря, но тя продължи да нарежда, че не е съгласна с мен  Tired Но така или иначе аз трябва да напусна, така че от понеделник трябва да си прекратя майчинството, да изляза в платен отпуск и да започне да тече едномесечното ми предизвестие.
Моля за съвет как да го направя, а също и да ме посъветвате за най-удачния вариант "от разстояние". Работя в София, но в момента сме в Русе и нямам възможност скоро да отида до офиса  Sad
Благодаря!     bouquet   

Edit:
Забравих да добавя нещо, което не знам дали има значение...
Част от магазините на фирмата, в която работя, са били дадени на франчайзинг на друга фирма. Магазинът, в който се водя, също. Аз не съм уведомена за това, не съм подписвала нищо. Просто вчера ми го съобщиха по телефона, че вече било така, не съм ли знаела и т.н. Този номер ми го погаждат за втори път. При едно от преместванията ми в друг магазин, се оказа, че този магазин е към "другата фирма на шефа" (бяха 2 и част от магазините бяха към едната, а другите към другата). Тогава също никой нищо не ми даде да подпиша, после излязох в болничен, родих.. и ето че сега пак така.. Могат ли да произтекат някакви проблеми от този факт. Все пак е нов работодател. Имам ли пак същите права?
Извинявам се, че стана толкова объркано.  Blush

Последна редакция: пт, 05 окт 2007, 02:27 от Deb

# 298
kak e vazvojno da ne se priznava mai4instvoto za trudov staj  Twisted Evil ?ta nali sme si v otpyska?a otglejdane  na beboka ne e li rabota  Naughty ,daje mnogo otgovorna..napravo  sam vuzmytena..ili ne6to  gre6a  Thinking ..

# 299
kak e vazvojno da ne se priznava mai4instvoto za trudov staj  Twisted Evil ?ta nali sme si v otpyska?a otglejdane  na beboka ne e li rabota  Naughty ,daje mnogo otgovorna..napravo  sam vuzmytena..ili ne6to  gre6a  Thinking ..

Грешите. Признава се за трудов стаж. Не се признава за професионален стаж по новата наредба за клас прослужено време. Защото по тази наредба клас се изплаща само за реално отработено време по дадената специалност. Докато сте в майчинство сте в отпуск и това време се признава за осигурителен стаж. Но не и за професионален, защото вие си гледате детето, а не практикувате професията. Това е логично и обосновано, особено за професиите, за които има изисквания за стаж по специалността, за да се извършват определени действия. Например, един счетоводител, ако има висше образование, трябва да има 3 години стаж, за да може да подписва ГФО. Но, ако от тези 3 години, счетоводителят 2 е прекарал в майчинство, той няма необходимият опит за подобна дейност. Затова вече се разграничава осигурителен от професионален стаж.

Общи условия

Активация на акаунт