Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 24 906
  • 327
  •   1
Отговори
# 75
Зина, много благодаря за отговора. На това мнение са и моите колежки в работата, но пък от НОИ получих отговор на моя жалба, че би следвало след 26.08.2006 да ми се преизчисли обезщетението, та затова реших да се консултирам и с вас.

Еми щом НОИ казват - да ти го преичислят. Аз не мисля, че е коректно, но щом имаш официален отговор, после и да тръгнат от НОИ да си търсят парите - ти си имаш отговор от тях, така че грешката ще си е тяхна.

# 76
Привет, по време на отпуск по майчинство трябва ли да се пуска молба всяка година за отлагане ползването на платения годишен отпуск или той автоматически се отлага по смилъла на чл. 176, ал. 1 т. 2 от КТ
Отлагане на ползуването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. (доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) от работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.

# 77
Привет, по време на отпуск по майчинство трябва ли да се пуска молба всяка година за отлагане ползването на платения годишен отпуск или той автоматически се отлага по смилъла на чл. 176, ал. 1 т. 2 от КТ
Отлагане на ползуването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. (доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) от работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.

Не се подава никаква молба за отлагане на ползването.

# 78
ЗДРАВЕЙТЕ.И АЗ ДА ПОПИТАМ-В БОЛНИЧЕН СЪМ ЗА ПАТОЛОГИЧНА БРЕМЕННОСТ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА,ОСИГОРЯВАТ МЕ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА(180),А ПОЛУЧАВАМ 65ЛВ. БОЛНИЧНИ.НАЛИ УЖ ТРЯБВА ДА СА 90%.ВЪЗМОЖНО ЛИ Е РАБОТОДАТЕЛЯТ МИ ДА МЕ Е ВОДИЛ НА 4 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН И ЗАТОВА ДА ПОЛУЧАВАМ ТАКЪВ БОЛНИЧЕН.

# 79
ЗДРАВЕЙТЕ.И АЗ ДА ПОПИТАМ-В БОЛНИЧЕН СЪМ ЗА ПАТОЛОГИЧНА БРЕМЕННОСТ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА,ОСИГОРЯВАТ МЕ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА(180),А ПОЛУЧАВАМ 65ЛВ. БОЛНИЧНИ.НАЛИ УЖ ТРЯБВА ДА СА 90%.ВЪЗМОЖНО ЛИ Е РАБОТОДАТЕЛЯТ МИ ДА МЕ Е ВОДИЛ НА 4 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН И ЗАТОВА ДА ПОЛУЧАВАМ ТАКЪВ БОЛНИЧЕН.

Отговорих ви в другата тема, в която бяхте задала абсолютно същия въпрос.

# 80
Arrow  болничният за бременност и раждане не може да бъде по-малък от МРЗ (минимална работна заплата) незвисимо от това каква заплата сте получвали и на каква сума са ви осигурявали. МРЗ за 2006г е 160 лв, а за 2007г е 180лв.
Т.е. за един месец болничен трябва да получа минимум 180 лв. ? На мен до сега са ми изплатили само един болничен за февруари 134 лв. , нормална ли е тази сума, според мен и от къде може да идва проблема ? От октомври ме осигуряват на 450 лв., но доколкото разбрах не можели НОИ да ми изплащат върху тези пари, защото трябвало да имам 1 цял месец, в който да съм на работа по време на бремеността и когато ме осигуряват на 450 лв., а аз нямам, но поне да ми изплащат върху 180 лв.

# 81
  • В полите на Пирин планина
Arrow  болничният за бременност и раждане не може да бъде по-малък от МРЗ (минимална работна заплата) незвисимо от това каква заплата сте получвали и на каква сума са ви осигурявали. МРЗ за 2006г е 160 лв, а за 2007г е 180лв.
Т.е. за един месец болничен трябва да получа минимум 180 лв. ? На мен до сега са ми изплатили само един болничен за февруари 134 лв. , нормална ли е тази сума, според мен и от къде може да идва проблема ? От октомври ме осигуряват на 450 лв., но доколкото разбрах не можели НОИ да ми изплащат върху тези пари, защото трябвало да имам 1 цял месец, в който да съм на работа по време на бремеността и когато ме осигуряват на 450 лв., а аз нямам, но поне да ми изплащат върху 180 лв.

Тези 134 лева за цял месец ли са или не?

# 82
  • Карлово
В другата тема разбрах, че тъй като ще имам прекъсване от малко повече от един месец между двете майчинства, ще получавам 315 дни процент от 180 лв и заплатата за този един месец. Какво може да се направи по въпроса, за да получавам обезщетение върху заплатта си? Възможно ли е да се върна на работа за седмица напр. и после да излезна в платен годишен отпуск? Искам да съм подготвена с варианти като отида на разговор с шефката. Може ли да прекъсна отпуската за отглеждане на дете с болничен? Но този болничен ще се изчислява върху 180 лв, нали?

# 83
В другата тема разбрах, че тъй като ще имам прекъсване от малко повече от един месец между двете майчинства, ще получавам 315 дни процент от 180 лв и заплатата за този един месец. Какво може да се направи по въпроса, за да получавам обезщетение върху заплатта си? Възможно ли е да се върна на работа за седмица напр. и после да излезна в платен годишен отпуск? Искам да съм подготвена с варианти като отида на разговор с шефката. Може ли да прекъсна отпуската за отглеждане на дете с болничен? Но този болничен ще се изчислява върху 180 лв, нали?

Ако излезете в болничен за общо заболяване, за периода на болничния вие не се осигурявате. Това ви се признава за осигурителен стаж, но не се правят осигурителни вноски. И тъй като този болничен ще се изчисли от 180 лева, тогава за вас е все едно дали ще сте в отпуск за отглеждане на дете до 2 години или ще сте в болничен. Даже, ако продължите да сте в отпуск е по-добре, защото ще получавате 180 лева, а не 80% от тях.
За да получавате обезщетение върху новата си заплата, трябва 6 месеца преди излизането в болничен за бременност и раждане да се осигурявате на тази заплата. Т.е. трябва или да работите или да сте в платен отпуск. Но при всички случаи трябва да сте в отсъствие, за което ви се плаща тази нова заплата. Не може да сте в болничен или в неплатен отпуск.

# 84
  • Карлово
Зина, благодаря! Значи ако шефката се съгласи да ме пусне в платен отпуск всичко ще е наред. А има ли значение колко дни ще отработя и после ще излезна в отпуск?

# 85
Зина, благодаря! Значи ако шефката се съгласи да ме пусне в платен отпуск всичко ще е наред. А има ли значение колко дни ще отработя и после ще излезна в отпуск?

Ако очаквате увеличение или актуализация на заплатата, трябва да отработите поне 1 ден на новата заплата, за да влезе тя в сила. Защото иначе отпускът ще ви се изплаща по старата ви заплата. Освен това не е лошо да се допитате и до счетоводителката си. По повод на това как се изплаща платен отпуск съм чувала ужасяващи интерпретации от счетоводители. Включително и че трябва да отработиш поне 1 месец и след това да излезеш в платен отпуск, за да ти се изплаща той по новата заплата. ТОва не е вярно и ако счетоводителката ти каже нещо такова - пиши. Ще ти извадя текстовете от наредбата, които регламентират това. Но все пак я попитай, за да няма после неприятни изненади.

# 86
  • Карлово
Да, естествено че ще съгласувам всичко и със счетоводителката. Благодаря още веднъж, дано не ми създават проблем  bouquet

# 87
Да, тези 134 лв. са целия февруари. На мен болничните са ми така - от 1.02 до 20-25.02 ( някъде там беше ) е единия, после почва втория, който е до 10 март и от 10-ти март почва 45 дневния. От НОИ, ми казаха, като звънях, че тези пари са целия февруари 134 лв., но явно не и се говореше на жената, каза, че проблемът бил в нашето счетоводството, а в нашето счетоводство ми казаха, че нямало проблем. Но като знам каква ни е счетоводителката, постоянно и се обаждам да и кажа, какви промени има за майчинството, какво трябва да попълня и т.н.

# 88
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
За болничен за общо заболяване /болничния за задължане също е такъв/ се изплаща обезщетение в размер на 80% от дсреднодневната заплата за последните 6 месеца, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение. При него няма гарантирана минимална сума. Тя е само за болничния за бременност и раждане, който започва 45 дни преди определения термин.

# 89
Дейзи, т.е. как са изчислили тези 134 лв. ? Като се има в предвид, че са ме осигурявали на минимална заплата ?

Общи условия

Активация на акаунт