Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 24 935
  • 327
  •   1
Отговори
# 90
  • Карлово
Пак съм аз. Ставам досадна, но... EmbarassedБлагодаря ви момичета за отзивчивостта!  bouquet
И сега въпроса: Ако излезна в платен годишен отпуск, мога ли да прехвърля майчинството си? Или да се възползвам от програмата за детегледачки?

# 91
Дейзи, т.е. как са изчислили тези 134 лв. ? Като се има в предвид, че са ме осигурявали на минимална заплата ?

Според мен трябва да са дори по-малко. Аз ги изкарвам 124 лева за февруари, а не 134.
Изчисляваш си осигурителния доход 6 месеца назад - от Август до Януари. Имаш 5 месеца на 160 лева и един на 180 лева. Общо доход - 980 лева. Разделяш този доход на 126 дни ( толкова са работните дни през 6-месечието ) и полученото умножаваш по 0,8. Получава се 6,22 лева среднодневно обезщетение за болничен. Това е сумата, която трябва да ти се изплаща за всеки работен ден от февруари. Работните дни през февруари са 20. Следователно обезщетението ти за месеца трябва да е 124,40 лева. Не знам защо е повече.

# 92
Пак съм аз. Ставам досадна, но... EmbarassedБлагодаря ви момичета за отзивчивостта!  bouquet
И сега въпроса: Ако излезна в платен годишен отпуск, мога ли да прехвърля майчинството си? Или да се възползвам от програмата за детегледачки?

Да и на двата въпроса.

# 93
  • Карлово
Благодаря, Зина!

# 94
Дано не повтарям вече задаван в-с.
Може ли  работодателят да позволи ползването на НЕПЛАТЕН 6-МЕСЕЧЕН ОТПУСК,ако детето,навършило току-що 3 г.,е записано на детска градина?В закона четох,че се ползва такъв неплатен отпуск изцяло или на части,но ако детето не е в заведение на пълна държавна издръжка.Та,детската градина счита ли се за дет.заведение на пълна държ.издръжка?
Цитирам:
Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Чл. 167а.  (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер на 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

# 95
Дано не повтарям вече задаван в-с.
Може ли  работодателят да позволи ползването на НЕПЛАТЕН 6-МЕСЕЧЕН ОТПУСК,ако детето,навършило току-що 3 г.,е записано на детска градина?В закона четох,че се ползва такъв неплатен отпуск изцяло или на части,но ако детето не е в заведение на пълна държавна издръжка.Та,детската градина счита ли се за дет.заведение на пълна държ.издръжка?
Цитирам:
Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Чл. 167а.  (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер на 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

Неплатен отпуск може да се ползва дори и когато детето посещава детска градина. Не може да се ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 години, ако детето е на ясла. Но за неплатен отпуск няма такова ограничение.

# 96
Зина ,пак много благодарности от мен.  bouquet  bouquet  bouquet

# 97
  • Ах, морето
Много се извинявам, ако въпросът ми се повтаря, но нямам време да чета цялата тема. В майчинство съм от есента на 2005г. Въпросът ми е върху колко лева работодателят ми внася здравни осигуровки - върху 180лв. (както беше преди, имайки предвид, че съм заварено положение) или върху 220лв. както е от 01.01.2007г.? Благодаря предварително!

# 98
  • В полите на Пирин планина
Много се извинявам, ако въпросът ми се повтаря, но нямам време да чета цялата тема. В майчинство съм от есента на 2005г. Въпросът ми е върху колко лева работодателят ми внася здравни осигуровки - върху 180лв. (както беше преди, имайки предвид, че съм заварено положение) или върху 220лв. както е от 01.01.2007г.? Благодаря предварително!

Върху размера на обезщетението - 180 лева.

# 99
  • Ах, морето
Incandescent,   bouquet!

# 100
Много съм обръкана по темата дали ако детето тръгне на ясла, се спира майчинството!

Спира се не само обезщетението, а се спира изобщо правото на отпуск. В момента, в който си пуснете детето на ясла имате 7 дни, за да уведомите работодателя си, за да спре той да ви тегли обезщетението.
Извинявам се за питането Embarassed, ама нито имам време да прочета всичко назад, нито знам къде да търся - преди няколко месеца на такъв въпрос беше отговорено, че не си длъжен да се връщаш на работа, защото яслата не е заведение на пълна държавна издръжка и майчинството се продължава, т.е. продължаваш да си вземаш 180 лв. В новия закон ли има промяна, или преди не е било отговорено коректно...И в самата ясла, в която се записахме да тръгваме евентуално септември, не знаеха че трябва да се връщам веднага на работа, още повече, че не се знае дали и ще свикнем с яслата

# 101
Много съм обръкана по темата дали ако детето тръгне на ясла, се спира майчинството!

Спира се не само обезщетението, а се спира изобщо правото на отпуск. В момента, в който си пуснете детето на ясла имате 7 дни, за да уведомите работодателя си, за да спре той да ви тегли обезщетението.
Извинявам се за питането Embarassed, ама нито имам време да прочета всичко назад, нито знам къде да търся - преди няколко месеца на такъв въпрос беше отговорено, че не си длъжен да се връщаш на работа, защото яслата не е заведение на пълна държавна издръжка и майчинството се продължава, т.е. продължаваш да си вземаш 180 лв. В новия закон ли има промяна, или преди не е било отговорено коректно...И в самата ясла, в която се записахме да тръгваме евентуално септември, не знаеха че трябва да се връщам веднага на работа, още повече, че не се знае дали и ще свикнем с яслата

Не знам преди колко време ви е било отговорено така, но явно е било преди доста повече от няколко месеца. Нов закон няма. Това си е стария закон. А това за спирането на обезщетението, е нещо, за което има няколко теми вече. Обезщетението СЕ спира.
В яслата може да не знаят, но тях това не ги и интересува. Ако не уведомите работодателя си, за да ви спре обезщетението, негативните последици са си за вас, не за яслата.
А докато детето свикне, можете да си ползвате платен отпуск.

P.S. От много месеци вече няма разногласия по въпроса. Юристите на НОИ също са потвърдили, че обезщетението се спира. И нещо повече, от началото на тази година се правят нарочни проверки точно за това и вече не са един или два случаите, в които има актове, връщани са пари с лихиви....

# 102
Здравейте,
Аз се извинявам, ако е имало друг такъв въпрос, но то няколко дни разглеждам и чета тази тема, доста са и реших да си задам и аз въпроса. Надявам се някои да може да ми отговори.  Та питането ми  е:
Има ли промяна за майчинството изплащано от Социални грижи?
Плаща ли се и през втората година на детето?
И като майка получавала от социални майчинството си имам ли право на някакво парично обезщетение през втората година на детето?

# 103
Здравейте,
Аз се извинявам, ако е имало друг такъв въпрос, но то няколко дни разглеждам и чета тази тема, доста са и реших да си задам и аз въпроса. Надявам се някои да може да ми отговори.  Та питането ми  е:
Има ли промяна за майчинството изплащано от Социални грижи?
Плаща ли се и през втората година на детето?
И като майка получавала от социални майчинството си имам ли право на някакво парично обезщетение през втората година на детето?

Здравейте и на вас. На първия въпрос - не, няма промяна.
На втория въпрос - не, не се изплаща. Помощите от социалните се изплащат до навършване на 1 година на детето.
Отговорът на третия въпрос зависи от конкретната ситуация. По принцип нямате право на помощ за отглеждане на дете, но може да имате право на други помощи - детски например.

# 104

ZinaSt много благодаря за бързия отговор.
А колкото до третият ми въпрос под  "някакво парично обезщетение през втората година на детето" имах предвид точно за отглегдане на дете.  Още веднъж много ти благодаря за бързото включване

Общи условия

Активация на акаунт