Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 24 906
  • 327
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте,да попитам и аз.Полага ли ми се 13 заплата и коледни добавки евентуално,ако съм в платен год.отпуск /полагаем/?
 На 9.09.о6г.детето ми навърши 2 години.Върнах се на работа за 20 дни,за да си актуализирам заплатата/от преди раждането,т.е.от2004г.бе в застой/.Работих до 29.09.06.После излязох в полагаем плат.год.отпуск.Запитах касиерката ни дали евентуално декември ще получа 13 заплата  или коледни добавки.Отговорът й бе "Не.",трябвало да работя през ноември,за да съм имала декември 13 заплата.
   Така ли е?Наистина ли не ми се полага тази допълнителна заплата,при положение,че имам  3 реално отработени седмици през септември/15 раб.дни/ през 2006 г.?
 И ако е така,що за парадокс-ако бях родила ноември'04г.,значи през '06г.щях да имам 13 заплата,но щом съм родила септември'04г.-няма.То така излиза според нашата касиерка.

# 61
Тринадесетата заплата, както и всички форми на допълнително материално стимулиране не са задължителни плащания. Работодателят е свободен сам да определи дали ще прави такива плащания, както и сам да определи условията, при които се изплащат. Ако работодателят ви е решил, че за да получите 13-та заплата, трябва да отработите определен брой месеци или седмици през годината - той е в  правото си да не ви даде 13-та заплата, ако не сте изпълнили критериите за получаването и.
Няма закон, който да задължава работодателите да дават 13-та заплата. В този смисъл, работодателя ви може изобщо  да не ви изплати такава, ако реши.
Ще ви дам пример. Във фирмата, в която работя се дава бонус в размер на около заплата и половина. Но, за да получиш такъв бонус, трябва да си отработил поне 6 месеца през годината. Освен това, този бонус се дава въз основа на оценка на работата. Така че, ако представянето е слабо, може да си отработил и цялата година, но пак да не получиш такова допълнително заплащане.
Това не е парадокс, както го наричате, а е право на работодателя да определя условия за изплащането на допълнителни суми.

# 62
Благодарско Zina ST! Последен въпрос - отработеният ден за преназначаване един ли трябва да е , защото от работата ми искат десет отработени дни !  Hug

# 63
Зина,много ви благодаря.Казах парадокс,защото работя в училище,т.е.не е частна фирма,работодателят е Общината или държавата/не съм вече наясно кой ми е работодател/.Имайки предвид този факт,написах парадокс,защото 2006г.все още не се говореше за диференцирано заплащане на учителите.Не ни преценяват поотделно като служители,а всички сме с еднакви щатни заплати независимо от работата и конкретната ни специалност.Имам колежка,която излезе в неплатен отпуск септември'06 и щеше да се връща януари'07,но ,като разбрала за изискването на касиерката ни да се работи предходния месец,върнала се на работа декември,взела 13 заплата и пак пуснала от януари неплатен.
  Ей,това ме озадачи-работиш ноември или декември-взимаш доп.заплата.Работиш-септември или който и друг месец-не взимаш.Това е парадоксът за мен.
  Зина ,пак благодаря,поне знам,че и при нас е  в-с на преценка на работодателя/който и да е той/.

# 64
Благодарско Zina ST! Последен въпрос - отработеният ден за преназначаване един ли трябва да е , защото от работата ми искат десет отработени дни !  Hug

Един ден е напълно достатъчен.

# 65
Зина,много ви благодаря.Казах парадокс,защото работя в училище,т.е.не е частна фирма,работодателят е Общината или държавата/не съм вече наясно кой ми е работодател/.Имайки предвид този факт,написах парадокс,защото 2006г.все още не се говореше за диференцирано заплащане на учителите.Не ни преценяват поотделно като служители,а всички сме с еднакви щатни заплати независимо от работата и конкретната ни специалност.Имам колежка,която излезе в неплатен отпуск септември'06 и щеше да се връща януари'07,но ,като разбрала за изискването на касиерката ни да се работи предходния месец,върнала се на работа декември,взела 13 заплата и пак пуснала от януари неплатен.
  Ей,това ме озадачи-работиш ноември или декември-взимаш доп.заплата.Работиш-септември или който и друг месец-не взимаш.Това е парадоксът за мен.
  Зина ,пак благодаря,поне знам,че и при нас е  в-с на преценка на работодателя/който и да е той/.

Честно да ви кажа, всички много хвалят държавната работа и твърдят, че честниците са некоректни работодатели. Аз обаче такова незачитане на КТ, каквото има в училищата и изобщо при учителите, не съм вижзала при никой частен работодател. За съжаление при вас е пълен абсурд. Отказва се платен отпуск, който съгласно КТ не може да бъде отказан, с мотива - нямаме пари  Shocked Критериите за тази 13-та заплата са абсурдни. Изобщо - пълна анархия е при вас, за съжаление. Съчувствам ви искрено.   bouquet

# 66
Здравейте момичета! Имам сериозен и заплетен проблем. Работя в училище като преподавател. Договорът ми е по заместване до завръщане на титуляра. Аз съм бременна в началото на 6-ия месец и в момента съм в болничен до 14 юни. Титулярката се върна на работа на 28 май и мен съответно ме съкращават от тази дата , като училището ще ме обезщетява до 75 дни считано от 28 май, което означава до 10 август, а аз излизам в болничен по майчинство (тези 45 дни) от 19 август, защото терминът ми е на 3 октомври. Т.е. 9 дена аз съм и аз не знам какво. С директорката и титулярката се разбрахме когато ми изтече този болничен на 14 юни титулярката отново да излезе в отпуск до декември 2007 и мен отново да ме назначат на нейното място, а аз след това пак да си изляза в болничен до тези 45 дни преди раждане. Въпросът ми е : какво става с мен в този период от 28 май до 15 юни преди отново ще ме назначат, но май се водя съкратена и това ще повлияе ли на получаването на майчинство 315 дни? Също така в момента в който титулярката отново се върне на работа през декември 2007 мен отново ме съкращават и аз губя ли нещо от майчинството си като цяло? Моля Ви помогнете ми, защото никой не може да ми даде някакъв точен отговор!!!

# 67
Първото важно нещо е, че не ви съкращават, а ви прекратяват договора. Двете неща са коренно различни.

Следващото важно нещо е по отношение на тези 75 дни, които са ви споменали. Съгласно Кодекса за социално осигуряване, при прекратяване на договора, ако лицето не постъпи на работа при друг работодател, това лице има право да ползва чрез вече бившия си работодател болнични за периода до 75 дни след прекратяване на договора. Т.е. ако на мен днес ми прекратят договора, а след седмица се разболея, аз имам правото да представя болничен лист на вече бившия ми работодател и чрез него да си получа обезщетение за тези дни. Това обаче касае само и единствено болничните за общо заболяване. Този текст не се отнася за болничните за бременност и раждане. Така че, дори и термина ви да беше по-рано и болничния за бременност и раждане да започваше на 1-ви Август, вие пак нямаше да получавате обезщетение за бременност и раждане, независимо, че тези 75 дни от прекратяване на договора не са изтекли.

По отношение на изплащане на обезщетението за бременност и раждане и отглежзане на дете нещата стоят по следния начин : за да получавате тези обезщетения, трябва да имате действащ трудов договор. Нещата за 315-те дни и за отгпуска за отглеждане на дете са различни, така че ще ви обясня за всеки от двата вида отпуск по отделно. По отношение на обезщетението за бременност и раждане положението е следното - ако вие към началото на болничния си имате действащ трудов договор, тогава дори и този договор да се прекрати по времена 315-те дни, вие ще получавате обезщетение до изтичането на 315-те дни. Във вашия случай - разбирам че към 19-ти Август вие ще имате трудов договор, следователно ще можете да си получавате обезщетението до изтичане на 315-те дни. Между другото, не е необходимо колежката ви да е в отпуск чак до Декември. Достатъчно е на 19-ти и 20-ти Август вие да сте на нейното място. След това могат да ви прекратят договора без това да ви лиши от право на обезщетение.

По отношение на отпуска за отглеждане на дете до 2 години нещата стоят малко по-различно. За да имате право на този отпуск, трябва да имате действащ трудов договор през целия период на отпуска. Ако нямате такъв договор - нямате право на отпуск и съответно да обезщетение за отглеждане на дете до 2 години. Там не важи правилото, че ако имате договор към началото на отпуска, можете да си го ползвате целия. Този отпуск можете да ползвате само за дните, през които имате трудов договор.

За периода от 28-ми май до 14-ти Юни, както са ви казали и работодателите ви, вие ще се водите в болничен в рамките на споменатите вече 75 дни след прекратяване на договора, така че този период няма какво да ви притеснява.

# 68
Мерси много ZinaST, не можеш да си представиш колко много ми помогна. Имам нужда от съвет за още нещо : Ясно е разбрах, че ще мога през тези 315 дни да взимам 90% от заплатата си. След това понеже не съм на постоянен договор трябва да се върна на работа понеже нямам право на отпуск по майчинство до 2 години. Мисля си за 2 варианта как мога да имам постоянен договор и да мога да ползвам майчинство до 2 години на детето чрез назначение във фирмата на баща ми:
1. - малко преди тези 45 дни преди раждане аз да напусна училище и баща ми да ме назначи на постоянен договор във неговата фирма;
2. - след като изтекат тези 315 дни аз да започна работа във фирмата на баща ми и директно да изляза в отпуск по майчинство до 2-рата година.
Кой от вариантите е най-добре и ма ли други възможности?

Благодаря ти предварително!!!   bouquet

# 69
Мерси много ZinaST, не можеш да си представиш колко много ми помогна. Имам нужда от съвет за още нещо : Ясно е разбрах, че ще мога през тези 315 дни да взимам 90% от заплатата си. След това понеже не съм на постоянен договор трябва да се върна на работа понеже нямам право на отпуск по майчинство до 2 години. Мисля си за 2 варианта как мога да имам постоянен договор и да мога да ползвам майчинство до 2 години на детето чрез назначение във фирмата на баща ми:
1. - малко преди тези 45 дни преди раждане аз да напусна училище и баща ми да ме назначи на постоянен договор във неговата фирма;
2. - след като изтекат тези 315 дни аз да започна работа във фирмата на баща ми и директно да изляза в отпуск по майчинство до 2-рата година.
Кой от вариантите е най-добре и ма ли други възможности?

Благодаря ти предварително!!!   bouquet

Няма разлика. Но може би по-добре е още от началото да си ползваш болничните във фирмата на баща ти, за да няма прехвърляне на обезщетението ( да не ти се изплаща първо от едно място, а после от друго ). Не че това прехвърляне е проблем, но от НОИ може да се забавят с изплащане на обезщетението докато си проверят всичките неща, които си проверяват.
Обаче също така трябва да имаш предвид, че докато си в болнични и отпуск за отглеждане на дете, работодателят ти внася здравна осигуровка в размер на 8,58 лева на месец. Така че, ако не искаш баща ти да прави този разход през 315-те дни, можеш да си останеш на старата работа, докато този период изтече. Така старият ти работодател ще поема тази осигуровка. Ако обаче преценяш, че тези 8 лева на месец не са проблем - по-добре си премини във фирмата на баща ти от самото начало.

# 70
Здравейте, момичета!Можете ли да ми помогнете в моя заплетен казус?Родих второто си дете на 5.06.2006 г по време на отпуск за отглеждане на първото ми дете.Имам ли право на по-голямото обезщетение (съгласно новата ал.2 на чл.49 от КСО) за бременност и раждане за периода от 26.08.2006 г. (от когато влизат в сила промените) до 18.10.2006 г.(когато изтича периодът от 135-те календарни дни на отпуск по раждане и майчинство.

# 71
Здравейте, момичета!Можете ли да ми помогнете в моя заплетен казус?Родих второто си дете на 5.06.2006 г по време на отпуск за отглеждане на първото ми дете.Имам ли право на по-голямото обезщетение (съгласно новата ал.2 на чл.49 от КСО) за бременност и раждане за периода от 26.08.2006 г. (от когато влизат в сила промените) до 18.10.2006 г.(когато изтича периодът от 135-те календарни дни на отпуск по раждане и майчинство.

Не, тъй като този текст влиза в сила от края на Август. Което означава, че се отнася за тези, които ще излязат в болничен след тази дата. По принцип би трябвало да има допълнителен текст за заварените случаи, но в този случай няма такъв. От което би следвало да се заключи, че той не важи за завареното положение.

# 72
Здравейте момичета!
Опитах се да прочета всичките теми по въпроса ама не успях честно казано само ги прегледах отгоре отгоре  -  затова направо питам : в момента работя на постоянне трудов договор в една банка, ако забременея мога ли по някакъв начин да си доплащам соц.осигурвоки (и какъв е той) за да мога да вземам по голяма сума като изляза по майчинство.

# 73
Зина, много благодаря за отговора. На това мнение са и моите колежки в работата, но пък от НОИ получих отговор на моя жалба, че би следвало след 26.08.2006 да ми се преизчисли обезщетението, та затова реших да се консултирам и с вас.

# 74
Здравейте момичета!
Опитах се да прочета всичките теми по въпроса ама не успях честно казано само ги прегледах отгоре отгоре  -  затова направо питам : в момента работя на постоянне трудов договор в една банка, ако забременея мога ли по някакъв начин да си доплащам соц.осигурвоки (и какъв е той) за да мога да вземам по голяма сума като изляза по майчинство.

Вариантите са два - да говорите със настоящия си работодател да ви осигурява на по-висока заплата, като вие си поемате разликата или да започнете работа на втори трудов договор някъде, от където да се доосигурявате до сумата, която желаете.

Общи условия

Активация на акаунт