Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 24 944
  • 327
  •   1
Отговори
# 105
  • Ах, морето
Много се извинявам, ако въпросът ми се повтаря, но нямам време да чета цялата тема. В майчинство съм от есента на 2005г. Въпросът ми е върху колко лева работодателят ми внася здравни осигуровки - върху 180лв. (както беше преди, имайки предвид, че съм заварено положение) или върху 220лв. както е от 01.01.2007г.? Благодаря предварително!

Върху размера на обезщетението - 180 лева.

А, мога ли да питам къде го пише това? Защото в Закона за здравно осигуряване е посочено, че осигуровката се дължи върху минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се. А той е 220лв. Не намерих текст, в който да пише, че за майките в заварено положение този член не важи. А то и няма логика. Защо за едни майки здравните осигуровки ще са върху 220лв., а за други - върху 180? Някой ако може, да ми внесе разяснения.  newsm78

# 106
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Няма разлика между заварено поожение и новите отпуски. Здравната осигуровка е 3,9% върху 200 лв. за сметка на работодателя

# 107
  • Ах, морето
Няма разлика между заварено поожение и новите отпуски. Здравната осигуровка е 3,9% върху 200 лв. за сметка на работодателя

А не е ли върху 220лв.?

# 108

А не е ли върху 220лв.?

Правилно  Embarassed. Писах го с бебето на ръце и съм сграшела, за което се извинявам

# 109
  • Ах, морето

А не е ли върху 220лв.?

Правилно  Embarassed. Писах го с бебето на ръце и съм сграшела, за което се извинявам

Peace

# 110
# 111
Интересува ме колко е майчинството,което изплаща социалните служби като сума и 1 година ли е или 2?Че една позната ми каза че е 180лв от 01.01.07г,а друга пък ми каза че зима 100 лв. newsm78

# 112
Интересува ме колко е майчинството,което изплаща социалните служби като сума и 1 година ли е или 2?Че една позната ми каза че е 180лв от 01.01.07г,а друга пък ми каза че зима 100 лв. newsm78

Обезщетението се плаща до навършване на една година на детето, но за точната сума не съм много сигурна. Всеки случай не е 180 лв.

# 113
100 лева е сумата, която изплащат социалните.

# 114
Здравейте,
Ситуацията при мое приятелско семейство е следната: След изтичане на 315-те дни майката ще се върне на работа, а бащата не работи и не се осигурява,той ще гледа бебето. Има ли някакъв начин той да получава тези 180 лв., които тя би получавала, ако отглеждаше детето до 2 г., примерно ако се регистрира в Бюрото по труда - да бъде нает като детегледач? Те нямат брак, но той е признал детето, ако това има значение.

Последна редакция: пн, 25 юни 2007, 21:31 от Stitch

# 115
Здравейте,
Ситуацията при мое приятелско семейство е следната: След изтичане на 315-те дни майката ще се върне на работа, а бащата не работи и не се осигурява,той ще гледа бебето. Има ли някакъв начин той да получава тези 180 лв., които тя би получавала, ако отглеждаше детето до 2 г., примерно ако се регистрира в Бюрото по труда - да бъде нает като детегледач? Те нямат брак, но той е признал детето, ако това има значение.

Ако имате познат който да го назначи фиктивно на работа ще бъде най-добре.

# 116
Аз много търсих и четох и не открих отговор на въпроса си. Който е: Кой поема здравното осигуряване по време болничния преди раждане и после по време на майчинството? Ние ли трябва да си внасяме осигуровките в НОИ? Благодаря предварително.

# 117
Аз много търсих и четох и не открих отговор на въпроса си. Който е: Кой поема здравното осигуряване по време болничния преди раждане и после по време на майчинството? Ние ли трябва да си внасяме осигуровките в НОИ? Благодаря предварително.

Работодателят.

# 118
Много благодаря за бързия отговор.   bouquet

# 119
  • Sofia
Искам да питам за един трудово-правен казус, който обаче не се отнася до майчинството  .
Жена на срочен трудов договор в държавно училище, срокът е за 1 учебна година, изтича на 30 юни.
Жената е в болнични без прекъсване от средата на април т.г. ,  текущият болничен изтича на 15 юли.
Междувременно настъпват промени  в статуса на училището, новият директор иска да съкрати персонала , вкл. служителката в болнични .
1. Кога и как (предизвестия, заповед?) приключват трудовите отношения при срочен договор? Това, че е била в болнични удължава ли срока на действие на договора или изтича с учебната година?
2. Ако договорът приключва на 30.06 какво става с болничният, който продължава до 15.07 и евентуално ако се наложи издаване на нов?

Общи условия

Активация на акаунт