Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 24 955
  • 327
  •   1
Отговори
# 120
Искам да питам за един трудово-правен казус, който обаче не се отнася до майчинството  .
Жена на срочен трудов договор в държавно училище, срокът е за 1 учебна година, изтича на 30 юни.
Жената е в болнични без прекъсване от средата на април т.г. ,  текущият болничен изтича на 15 юли.
Междувременно настъпват промени  в статуса на училището, новият директор иска да съкрати персонала , вкл. служителката в болнични .
1. Кога и как (предизвестия, заповед?) приключват трудовите отношения при срочен договор? Това, че е била в болнични удължава ли срока на действие на договора или изтича с учебната година?
2. Ако договорът приключва на 30.06 какво става с болничният, който продължава до 15.07 и евентуално ако се наложи издаване на нов?

Договорът се прекратява с изтичане на срока ( 30.06 ) независимо от факта, че служителката е в болнични. КСО предвижда възможност, точно за тасива случаи, лицето да получава обезщетение за временна неработоспособност до 75 дни след прекратяване на правоотношението. Вие ще и носите болничните в НОИ, независимо, че тя няма вече да е ваш служител, докато тези 75 дни изтекът. След това нямате ангажимент към нея.
Не виждам смисъл да я съкращавате. Само си усложнявате живота. Срокът и така или иначе изтича.

# 121
  • Sofia
ZinaSt , много благодаря!   bouquet
Не съм аз работодателя, а жената ми е близка.

# 122
Здравеите!
Изкам да попитам ,като се самоосигорянам 6м. на високия %.и сега си сменя дохода на по висик,ще се зачете ли.
И трябвали ми прокорист или да сложа сапруга си като управител с пълномошно? 

# 123
здравейте мами
имам огромна нужда от вашата помощ и се надявам на съдействие
допреди няколко месеца бях в отпуск до навършване на 9 месеца на моето дете сега си получих фишовете за платените ми суми през това време и мисля че не са смятани правилно молбата ми е може ли някой да ми ги провери
благодаря за отделеното време Simple Smile

# 124
здравейте мами
имам огромна нужда от вашата помощ и се надявам на съдействие
допреди няколко месеца бях в отпуск до навършване на 9 месеца на моето дете сега си получих фишовете за платените ми суми през това време и мисля че не са смятани правилно молбата ми е може ли някой да ми ги провери
благодаря за отделеното време Simple Smile

Ох, извинявай. Ти ми беше писала, обаче аз съвсем те забравих. А дали можеш да ги сканираш и да ги пратиш тези документи. Защото в момента със съвсем сама с малкия и много трудно ще се организираме за среща?
Пиши ми, дали можеш да ги сканираш. Ще ти дам mail, на който да ги пратиш. А ако не можеш, ве че ще измислим нещо.
Извинявай още веднъж.

# 125
Добър ден
Виждам , че тук мога да получа компетентен отговор.
Моя комшийка е бременна с трето дете,през последните 6 месеца не е работил и не е получавала болнични от никъде.Ще ражда август месец.Може ли , ако сега бъде назначена в някоя фирма и си плати осигуровките , със стара дата,  да ползва майчинство 2 години.
Благодаря предварително за отговора

# 126
Добър ден
Виждам , че тук мога да получа компетентен отговор.
Моя комшийка е бременна с трето дете,през последните 6 месеца не е работил и не е получавала болнични от никъде.Ще ражда август месец.Може ли , ако сега бъде назначена в някоя фирма и си плати осигуровките , със стара дата,  да ползва майчинство 2 години.
Благодаря предварително за отговора

Осигуровки не може да плащат " със стара дата " ( със задна дата се казва ). Работила ли е някога през живота си? Има ли осигурителен стаж?

# 127
Съжалявам, грешката ми е неволна.
Да има 2год осигурителен стаж, но последните 10месеца не се е осигурявала.

# 128
Съжалявам, грешката ми е неволна.
Да има 2год осигурителен стаж, но последните 10месеца не се е осигурявала.

Може да постъпи сега на работа и ще получава обезщетение 2 години. Но през 315-те ще взима около 180 лева обезщетение, имайки предвид, че тя само Юли ще се осигурява.

# 129
Здравейте!
Докато бях бременна следях редовно темата, но откакто родих така и не успявам. Надявам се въпросът ми да не е задаван многократно Simple Smile А той е следният - дали размерът на среднодневното обезщетение за всичките 315 дни за бременност и раждане е еднакво или трябва да се преизчислява всеки месец, или трябва да се преизчислява след изтичане на първите 135 дни? Защото нашите счетоводители май са започнали да го преизчисляват от последния болничен (който се издава от педиатъра) насам newsm78. Пък аз си мислех, че е еднакво за целия период.

# 130
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!
Докато бях бременна следях редовно темата, но откакто родих така и не успявам. Надявам се въпросът ми да не е задаван многократно Simple Smile А той е следният - дали размерът на среднодневното обезщетение за всичките 315 дни за бременност и раждане е еднакво или трябва да се преизчислява всеки месец, или трябва да се преизчислява след изтичане на първите 135 дни? Защото нашите счетоводители май са започнали да го преизчисляват от последния болничен (който се издава от педиатъра) насам newsm78. Пък аз си мислех, че е еднакво за целия период.

Ne se preiz4isliava. Edno i sasto e prez 4elia period

# 131
Здравейте!

Никъде не успях да намеря нищо конкретно по моя въпрос и реши да питам тук.

Детенцето ми е родено на 17.11.2005г. До края на миналия месец бях в отпуск по майчинство в една фирма. От началото на юли напуснах тази фирма и започнах на трудов договор в друга. В нея вече смятам да си работя, но мисля, че имам право на 50% от майчинството до навършването на детето на 2г.

Въпроса ми е от работодателя ли трябва да ги получавам и какви документи трябва да му представя. Знам, че счетоводителката трябва да ми каже, но тя ме мота и искам да съм подготвена и да ги оправя максимално бързо тези неща.

Мерси предварително!!!  bouquet

# 132
Здравейте!

Детенцето ми е родено на 17.11.2005г. До края на миналия месец бях в отпуск по майчинство в една фирма. От началото на юли напуснах тази фирма и започнах на трудов договор в друга. В нея вече смятам да си работя, но мисля, че имам право на 50% от майчинството до навършването на детето на 2г.

Въпроса ми е от работодателя ли трябва да ги получавам и какви документи трябва да му представя. Знам, че счетоводителката трябва да ми каже, но тя ме мота и искам да съм подготвена и да ги оправя максимално бързо тези неща.

По принцип никакви документи не трябва да представяте. Евентуално работодателят може да поиска декларяция, че не сте прехвърлила отпускът за ползване на някой друг.

# 133
Здравейте!

По принцип никакви документи не трябва да представяте. Евентуално работодателят може да поиска декларяция, че не сте прехвърлила отпускът за ползване на някой друг.

Благодаря за информацията  bouquet

# 134
  • София
Здравейте,
 надявам се да не се налага да обяснявате  нещо, което вече е обсъждано  но не можах да си намеря отговора никъде.
 Въпросът ми е следният: Колко дена отпуска се полагат на бащата при самото раждане?
 За 6 месеца след 2 -те години ми е ясно, но  при самото раждане не можах да намеря нищо. Знам,че имаше някакво предложение за 14 р.д. но не знам дали е прието.
Благодаря много предварително!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт