Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 25 027
  • 327
  •   1
Отговори
# 165
Zdraveite..nadqvam se tova koeto 6te popitam da ne vi otek4i napylno tay kato ne znam dali nqkoi dr e zadawal vypros swyrzan s moq problem....Sled kato se omyjih se naloji da se premestq ot sofiq vyv varna na 21g sym i bremenna vyv vtoriq mesec...ne sym rabotila ni6to predi da se omyja,no sym bez prekysnati zdravni osigurovki tai kato universiteta me osigurqva6e...sega smqtam da prekysna obu4enieto si poradi bremennostta ...predi dva meseca zapo4nah rabota v edna firma no sled mesec rabota se naloji da napusna poradi postoqnno nerazpolojenie.gadene powry6tane.Ta vyprosa mi e takyv az nqmam 6 meseca trudov staj no sym bez prekysnati zdravni osıgurovki...imam li pravo da polu4avam nqkakvi dohodi sled rajdaneto ili kakvo da napravq ot sega natatyk za da poly4a vyob6te nqkakyv dohod...tay kato vsi4ki okolo men znaqt samo da vikat i da se karat za6to ne sym izdyrjala o6te 5 meseca za da imam nqkakyv staj no nikoi ne mi dava syvet kak da postypq ot sega natatyk,za tova se obry6tam kym vas za pomo6t....blagodarq vi ot sega

# 166
Здравното осигуряване няма нищо общо с обезщетението. Здравното осигуряване е за да получавате безплатна лекарска помощ. А за да получавате обезщетения за майчинство, трябва да имате социално осигуряване във фонд Общо заболяване и майчинство. А за да имате такова осигуряване, трябва да работите. Не можа да стане по друг начин.
Ако не натрупате стажа от 6 месеца, можете да получавате помощи, но само при условие, че доходът на член от семейството е до 200 лева на месец.

# 167
stra6no sym blagodarna za to4niq otgovor Wink

# 168
  • софия,ст.град
kaje te mi ne6to protiv uroki osven 4erveno kon4e.ne znam kakvo da pravq kato go uro4asat

# 169
  • софия,ст.град
iskam da pitam mai4instvoto bavqt li go kato bolni4nitev ili go prevejdat vseki mesec.i kolko trqbva da ni e dohoda za da vzemam detski, kato samotna maika imam li pravo na nqkakvi pomo6ti

# 170
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
iskam da pitam mai4instvoto bavqt li go kato bolni4nitev ili go prevejdat vseki mesec.i kolko trqbva da ni e dohoda za da vzemam detski, kato samotna maika imam li pravo na nqkakvi pomo6ti

Обезщетенията за гледане ан дете се изплащат както и обезщетенията за временна нетрудоспособност. И пир тях има забавяния в зависимост от това как и кога са представени документите.
Дохода на член от семество не трябва да е повече от 200 лв. за получаване на детски

# 171
Здравейте!Моля ви да ми отговорите каква е тази промяна в закона според която ако си дадеш детето до две години на ясли ти спират майчинството.В яслите ми казаха че никой не ги е предупредил за такова нещо и взимат деца.Кажете ми имали такъв закон и какво точно гласи.Благодаря предварително

# 172
Здравейте!Моля ви да ми отговорите каква е тази промяна в закона според която ако си дадеш детето до две години на ясли ти спират майчинството.В яслите ми казаха че никой не ги е предупредил за такова нещо и взимат деца.Кажете ми имали такъв закон и какво точно гласи.Благодаря предварително

Точно така. Но те яслите нямат отношение към това. Те си взимат деца, разбира се. Вие и работодателят ви сте тези, които след постъпването на детето в ясла, трябва да уредите спирането на обезщетението. В 7 дневен срок от постъпването на детето на ясла, трябва да уведомите работодателя си, за да спре той да ви тегли обезщетението. Освен това, тъй като детето е на ясла, вие не можете да продължите да ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 години и ако не желаете да се връщате на работа, трябва да излезете в друг вид отпуск - платен или неплатен.
Самата ясла това не я касае. Това са си взаимоотношения между вас, работодателя ви и НОИ. Ако вие не уведомите работодателя, той ще пордължи да ви изплаща обезщетение, което после вие ще трябва да връщате с наказателни лихви на НОИ. Освен това воже да имате и глоба за недеклариране на обстоятелства.

# 173

Точно така. Но те яслите нямат отношение към това. Те си взимат деца, разбира се. Вие и работодателят ви сте тези, които след постъпването на детето в ясла, трябва да уредите спирането на обезщетението. В 7 дневен срок от постъпването на детето на ясла, трябва да уведомите работодателя си, за да спре той да ви тегли обезщетението. Освен това, тъй като детето е на ясла, вие не можете да продължите да ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 години и ако не желаете да се връщате на работа, трябва да излезете в друг вид отпуск - платен или неплатен.
Самата ясла това не я касае. Това са си взаимоотношения между вас, работодателя ви и НОИ. Ако вие не уведомите работодателя, той ще пордължи да ви изплаща обезщетение, което после вие ще трябва да връщате с наказателни лихви на НОИ. Освен това воже да имате и глоба за недеклариране на обстоятелства.

Само да уточним, че промяната се касае за деца родени след 1 януари 2007г.

# 174
Сигурни ли сте че става въпрос само за деца родени през 2007?По темата се пишат много неща също така четох че този закон си е стар но за него почна да се говори скоро защо ако е така никой нищо не казва?Синът ми е роден през февруари 2004 него също го пуснах на ясли на 1г4м и не само аз съм си пуснала детето рано на ясли всички знаем колко са проблемите и с места и адаптиране и болести.Както и да е но ако е стар закона как така до сега не съм разбрала за него и не съм чула някой да е върнал майчинство или някой да е попълвал документ че си е пуснал детето на ясли.Не трябва ли счетоводителите да са уведомени поне?

# 175
Цитат
Чл.49 ал.2 от КСО

Чл. 49. (1) (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.)  Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.
(2) (нова, доп. ДВ бр. 68/2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето. 

Моля ви, ако има майка, която е получила по-високо обезщетение от минималното, поради посочените обстоятелства, да ми пише!!!!
Има ли някаква специална процедура, по която се установява дали една майка е в това положение? Подават ли се допълнително някакви документи?

# 176

Само да уточним, че промяната се касае за деца родени след 1 януари 2007г.

Глупости. Най-малкото промяната в КСО влезе в сила от Август миналата година. Няма такова нещо, че касаела само деца, родени след 01.01.2007. Просто до началото на тази година малко бяха дали през просото и не проверяваха. Сега започнаха да проверяват.

# 177
Сигурни ли сте че става въпрос само за деца родени през 2007?По темата се пишат много неща също така четох че този закон си е стар но за него почна да се говори скоро защо ако е така никой нищо не казва?Синът ми е роден през февруари 2004 него също го пуснах на ясли на 1г4м и не само аз съм си пуснала детето рано на ясли всички знаем колко са проблемите и с места и адаптиране и болести.Както и да е но ако е стар закона как така до сега не съм разбрала за него и не съм чула някой да е върнал майчинство или някой да е попълвал документ че си е пуснал детето на ясли.Не трябва ли счетоводителите да са уведомени поне?

Сметоводителите са уведомени, но счетоводителя не е длъжен да следи майката кога ще си пусне детето на ясла. Счетоводителя изобщо не го интересува това. Майката е длъжна да уведоми, ако не уведоми, акта от НОИ си е за нея. Счетоводителят никой за нищо няма да го търси.

Имаше отделна тема за това. Това винаги си е било така. Не е нов закон. Винаги обезщетението се е спирало, ако детето тръгне на ясла. Ако имате съмнения - попитайте юристите в НОИ. И те така ще ви кажат.
Въпросът е, че по едно време проверките спряха. Имаше много по - важни неща. Направиха се много нововъведения, а ресурса на НОИ не е неограничен. Затова и проверките спряха. Майките се възползваха от това и в едни момент стана толкова масова практика детето да е на ясла, а майката да продължи да си получава обезщетение, че чак започна да звучи невероятно, че обезщетението се спира.
В началото на годината дори се подготвяше протест срещу този " нов закон". Протестът пропадна, когато стана ясно, че нов закон изобщо няма, а става дума за години, години нарушения от страна на майките и неспазване на "стария закон".
Точно по този повод от тази година контролът беше възстановен, дори завишен. Аз лично познавам 5 майки, които връщаха обезщетения с лихвите.

# 178
Цитат
Чл.49 ал.2 от КСО

Чл. 49. (1) (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.)  Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.
(2) (нова, доп. ДВ бр. 68/2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето. 

Моля ви, ако има майка, която е получила по-високо обезщетение от минималното, поради посочените обстоятелства, да ми пише!!!!
Има ли някаква специална процедура, по която се установява дали една майка е в това положение? Подават ли се допълнително някакви документи?

Няма процедура, няма документи. Какво значи процедура, по която се установява. Ако вие в момента ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 години и преди изтичането му преминете в отпуск за бременност и раждане - вие сте в това положение. То положението е очевидно и няма нужда от процедура за установяването му.
Работодателят е длъжен да провери какво обезщетение ви е изплащано за първия отпуск за бременност и раждане и да ви изплати по-изгодния за вас размер. Работодателят е този, който трябва да провери. Никакви документи не се подават. Нищо не се прави. Когато трябва да се подава молба или други документи, това си го пише в самия закон. Щом не пише - не трябва.

# 179
Цитат
Чл.49 ал.2 от КСО

Няма процедура, няма документи. Какво значи процедура, по която се установява. Ако вие в момента ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 години и преди изтичането му преминете в отпуск за бременност и раждане - вие сте в това положение. То положението е очевидно и няма нужда от процедура за установяването му.
Работодателят е длъжен да провери какво обезщетение ви е изплащано за първия отпуск за бременност и раждане и да ви изплати по-изгодния за вас размер. Работодателят е този, който трябва да провери. Никакви документи не се подават. Нищо не се прави. Когато трябва да се подава молба или други документи, това си го пише в самия закон. Щом не пише - не трябва.
При мен стана една голяма каша и още нищо не мога да си изясня. Родих второто си дете, докато още бях в майчинство за първото. От работа изпратиха документите ми на НОИ и след дълго чакане за коригиране на някаква дата на първия ми болничен, ми изплатиха първите 45 дни болнични. Миналия месец пуснах декларация за ползване на остатъка от дните до 315, която по мои изчисления този месец ще бъде представена в НОИ. Обаждах се в НОИ да питам какво става с болничните - и тогава питах за това нямам ли право да получа по-високо обезщетение. Служителката ми отговори, че трябва да отида при техния Началник Сектор в приемните му дни. Но за мен това е изключително трудно и затова сега чакам да видя дали и какво ще ми преведат по последния болничен и дали няма да коригират заплащането и чак тогава да се срещам с началник сектора.

Общи условия

Активация на акаунт