Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 24 833
  • 327
  •   1
Отговори
# 255
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Да попитам и аз какви документи са необходими с молбата за отпуск за отглеждане на дете до 2 години

Заварено положение ли сте или сте почнали да ползвате отпуск за бременност и раждане след 01.01.2007 г.?
Ползвам отпуск за бременност и раждане след 01 01 2007 г

Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска;
Заверено от осигурителя  копие от удостоверението за раждане  на детето – за осигурено лице

# 256
Благодаря Дейзи лек ден

# 257
моля някой да ми отговори защото савсем се обърках.Аз се осигурявам в българия и тук се водя на работа но живея реално в чужбина. Ако родя детето си в чужбина имам ли право на майчинство от България

# 258
моля някой да ми отговори защото савсем се обърках.Аз се осигурявам в българия и тук се водя на работа но живея реално в чужбина. Ако родя детето си в чужбина имам ли право на майчинство от България

Какво разбирате под майчинство - отпуска за бременност и раждане в размер на 315 дни, започващ 45 дни преди определения термин или отпуска за гледане на дете до 2 год. възраст?

# 259

Какво разбирате под майчинство - отпуска за бременност и раждане в размер на 315 дни, започващ 45 дни преди определения термин или отпуска за гледане на дете до 2 год. възраст?
[/quote]

отпуска за бременност и раждане в размер на 315 дни

# 260
Трябва да ви издадат болнични листове. Първия за 45 дни преди определения термин лесно, но този от родилния дом незнам как могат да ви издадат ако родите в чужбина

# 261
Здраейте,имам такъв въпрос-до сега имам издадени болнични за 135 дни и на 17 август трябваше да съм на работа,трябва ли да продължа да вадя болнични докато станат дните 315 или нещо друго се подава?

# 262
Молба по образец за ползване на остатъка от 180 дни

# 263
Благодаря за бързия отговор.Днес счетоводителката ми вдигна скандал,че нямам болничен и ме водила на работа вече месец.За такава молба не е ставало въпрос/т.е. тя не е чувала/Незнам как ще се оправям с нея.Значи ли това,че като ме води вече на работа,ми е прекратен отпуска от 315 дни?

# 264
Благодаря за бързия отговор.Днес счетоводителката ми вдигна скандал,че нямам болничен и ме водила на работа вече месец.За такава молба не е ставало въпрос/т.е. тя не е чувала/Незнам как ще се оправям с нея.Значи ли това,че като ме води вече на работа,ми е прекратен отпуска от 315 дни?

Трябва да подадете такава молба с копие от акта за раждане на детето

Приложение № 2 към чл. 4

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. …………………………………………………….

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
 изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)

ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон ...................................
осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля в качеството ми на ...
(майка/баща/баба/дядо/осиновител/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане, считано от .................. 20....г.

Декларирам следните обстоятелства:
1.   Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до .......................................... 20... г.
2.   Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ........................... 20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението - ............... 20.... г., съм осигурен (а) за съответния риск – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за всички осигурени рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение)
3.   Правоотношението/осигуряването ми е прекратено, считано от .................... 20.....г.
4.   Детето ......................................................................................, родено на ............. 20... г. е живо
(име, презиме и фамилия на детето)
и е ............................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
5.   Детето не е дадено за осиновяване.
6.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
8.   Не съм лишен (а) от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.   Ползвам отпуск за раждане по чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, считано от ...................... 20....г.

Забележка: Там, където е необходимо, се попълват съответните данни.

Прилагам следните документи:
1.   Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска.
2.   Заверено от осигурителя копие от заповед за прекратяване на правоотношението в случаите на ликвидация или прекратяване на осигурителя.
3.   Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето – за самоосигуряващо се лице.
4.   Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето – за осигурено лице.
5.   Копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник.
6.   Копие от протокол на ЛКК за тежко заболяване на майката в случаите по чл. 167 от КТ.
7.   Копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката и/или бащата на детето в случаите по чл. 167 от КТ.
8.   Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
9.   Удостоверение за размера на дневното парично обезщетение при бременност и раждане за периоди преди 1 януари 2007 г. – за случаите по чл. 49, ал. 2 от КСО.
10.   Други документи...

Забележка: С ограждане на съответната цифра се отбелязва кои от изброените документи са приложени.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В 7-дневен срок от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата .......................................               Подпис: ..................................
гр. (с.) ....................................

Данни от осигурителя:
1. Към деня на разрешения отпуск за раждане лицето е осигурено за съответния риск да/не; (ненужното се зачертава).
2. Към деня на разрешения отпуск лицето има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не; (ненужното се зачертава).
3. Към ден .............. месец .............. година .............. лицето придобива изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато лицето придобива осигурителния стаж през периода на разрешения отпуск)

Дата .......................................            ..............................................................................
гр. (с.) ....................................                                   (име, фамилия, подпис и печат)

Счетоводителката ви първо да си прочете наредбите на НОИ. После да си коригира ведомостта и да попаде за вас коригирана декларация обр. 1. След това трябва да подаде необходимите документи в НОИ, за да ви платят обезщетението

# 265
ДейзиГ,благодаря ти много.

# 266
вярно ли е,че от юли месец има промени и майчинството не се счита за трудов стаж?

# 267
вярно ли е,че от юли месец има промени и майчинството не се счита за трудов стаж?

Не съм чула за такава промяна  newsm78

# 268
Аз да попитам въпросните 9 месеца се броят като истински 9 месеца или като работни дни, т.е. се получава почти година?
Предполагам по-объркан въпрос не е задаван за което се извинявам.

# 269
Има ли срок и какъв е той за отговор на молба до работодател за ползване на отпуск? Какво може да се направи, ако отговора се бави почти месец?

Общи условия

Активация на акаунт