Отговори
# 15
  • София
В България стотици малолетни и непълнолетни деца отиват да учат някъде си с влака и се прибират за ваканциите. Ако…

# 16
Аз съм мега, ултра, гига либерална, но в никакъв случай не бих оставила невръстно дете в компанията на възрастни мъже в забутана хижа и то за дълъг период от време. И в никакъв случай не бих подписвала пълномощно, за да бъде водено в чужбина от самопровъзгласил се лама. Последното ми е такъв червен флаг, че повече не може и да бъде.

Ако някой ти е гуру, тоест смяташ, че стои морално по-високо от теб и му поверяваш душата си, не виждам защо да не му повериш детето си.
Аз не съм такъв човек да имам гуру, ама явно има такива хора.

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 00:43 от neuromancer

# 17
Аз съм мега, ултра, гига либерална, но в никакъв случай не бих оставила невръстно дете в компанията на възрастни мъже в забутана хижа и то за дълъг период от време. И в никакъв случай не бих подписвала пълномощно, за да бъде водено в чужбина от самопровъзгласил се лама. Последното ми е такъв червен флаг, че повече не може и да бъде.

Проблема е, че тези хора имат похвати и действия, които ние не можем да си представим.
Предполагам и се действа с хипнотерапия.
Гледах един филм, в който някаква секта принуждава наглед начетен и умен човек да им предостави цялото си имущество.
Много трябва да се внимава и най-вече да се говори с децата по тази тема.
Не се говори достатъчно, нито в училище, нито никъде за това - превенция липсва тотално.
И после като ти цъфнат някакви Свидетели на Йехова пред вратата, що да не ги пуснеш?
И без друго си в депресия, без друго парите не стигат и мъжът ти пие и те бие.
Виж ги тия симпатични младежи как ти предлагат помощ.
После ги четем в криминалните хроники.

# 18
От една страна отговорността за живота и възпитанието на едно дете е на неговите родители, от друга страна днес липсва обществото като коректив и на родителите, и на децата.  Старата поговорка, че за да се отгледа едно дете е нужно цяло село вече не важи.
В същото време има една груба намеса точно при деца, които са невронетипични. Там обществото е много загрижено, намесва се грубо, коментира възмутено на висок глас "Какво ужасно / невъзпитано дете. Ама как може да се държи така, моите деца не са си го позволявали"..
Много неща идват точно от общественото съзнание. Да, ние сме общество, но живеем като вълци единаци.

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 09:41 от Mama Ru

# 19
От една страна отговорността за от имота и възпитанието на едно дете е на неговите родители, от друга страна днес липсва обществото като коректив и на родителите, и на децата.  Старата поговорка, че за да се отгледа едно дете е нужно цяло село вече не важи.

Продължавам от тук с идеята, че по същото време е виреела и поговорката-много баби-хилаво бебе. Също и изразът-колективна безотговорност. При масирано участие на цялото село във възпитанието на единица отроче, кой носи отговорността при "провал"?
Обществото като коректив е въплътено и в израза-какво ще кажат хората....така широко употребяван в недалечното минало.
Ясно е, че у нас сме с размахано махало в двете крайности. Иска се време да се успокои и да застане в централна позиция, да не е в двете крайности.
Моето мнение е, че все още отговорността си е на родителя. Това, че в някои прослойки липсва родителски капацитет такъв, какъвто обществото очаква е съвсем отделна тема, защото у нас развитието на обществото също е на различна фаза от това в Щатите или Норвегия. Т.е. аз не съм радетел за крадене на готово на чужди модели и взаимнстване изцяло на т.нар добри практики. Те са добру за едно друго общество, нашето трябва да изработи собствените си добри практики според нуждите.
За добро или за лошо, вълци единаци не сме. Зависими сме, навързани сме, макар и да не е видимо с просто око. Системата ни е обхванала всички, нищо, че си мислим, че сме сами.

# 20
Нямам предвид буквално цялото село да ми възпитава детето, но някога обществото е било коректив, а детето е било възпитавано да не излага родителите си. Възрастните са имали авторитет и са правели забележки, ако се налага и при отсъствието на родител на място. Децата отрано са имали задължения и отговорности.
Погаворката за многото баби е в семейството, когато всеки действа според своите разбирания - мама забранява, баба разрешава и накрая имаме разглезено дете. На ниво семейство детето трябва да има авторитет - родител, баба, дядо - но човек, чиято дума тежи. Пробвайте сега да кажете нещо на дете, на което не сте родител и ще чуете "Ти не си ми майка/ баща". Люшкаме се между авторитарен и либерален стил във възпитанието, вместо авторитетен. Децата нямат авторитети. Нито у дома, нито извън дома.

# 21
Това пиша и аз. Репликата-какво ще кажат хората от недалечното минало. Спорен е коректива, няма как да преценим кога е бил ок и кога не. Малко си говорим през призмата на време, в което ние сме били деца.
За многото баби-също не съм съвсем съгласна. В едно общество има различни настроения и течения, та там е още по-силно изразено. Обикновено се стига до полюсно разделение. Разделяй и владей се използва съвсем удачно именно в подобни случаи. Някога, понеже темата е инспирирана от нещастните криминални случаи, но и аз се сетих някога за Д.Т. която си удуши и заряза детето във фонтана на южен парк и обществото бе полюсно разделено, а една конкретна прослойка бе насочена и употребена да свали цяло правителство. Та многото баби с хилядите им различни виждания-не винаги са коректив.
Иначе, моят опит е малко по-различен. Умея да говоря с чужди деца по начин, по който не ги вкарва в репликата-кой си ти, че да ми кажеш. Оправям се и с гаменчетата в квартала, само с две реплики. Да, не съм ги превъзпитала, но не са ми отговорили нито веднъж с-ти ли ше ми кажеш......напротив.
И децата в общия случай имат авторитети. Някои, далеч не всички, да, не и малка част само нямат.
Абсолютно всяко дете има домашен, семеен авторитет. Без значение от конфигурацията в семейството. Авторитетът може да не е с огромен родителски капацитет обаче.

# 22
  • Обран бостан ;)
Скрит текст:
Отварям тема, подбудена от най шокиращото престъпление, в новата история на България. Шесторното убийство или самоубийство, по все още непотвърдената информация от МВР,  заради течащото в ход разследване. Сред намерените трупове, има дете на 15 г. и младеж на 22 г. чиито родителите един вид са делегирали правата за отглеждането им на хората които в последствие са намерени мъртви, заедно с детето и младежа.

Докъде трябва да стига ролята на държавата в контрола над отглеждането на децата, и докъде отговорността на родителите. Считате ли че трябва да се въведат законови промени, по норвежки модел даващи по големи права на държавата да контролира процеса на отглеждане на деца, дори и с риск да изземе някои родителски функции, и извеждайки деца от семействата им, което би предотвратило подобни трагедии.

До колко родителя трябва да има свобода според вас, в светлината на този случай, в който и каквато и да е обективната истина, едно е сигурно. Ако децата не са били дадени за отглеждане на тази организация, днес щяха да са живи. Как държавата и с какви мерки, да предотврати бъдещи подобни случаи.

Не конкретно за децата, но каквато и работа да дадеш на някой друг да я върши, примири се, че няма да я свърши така, както на теб ти се иска.

# 23
Случаят, който е причина за размислите по темата не е без участие на възрастен за авторитет, нито е лишен от родителско решение и отговорност.
Родителите са взели някакво решение и са действали според него.
Има деца, учещи в пансионатни училища.
Има деца извън образователната система.
Лично аз, от моята си камбанария бях изключително доволна от онлайн моделът по време на ковид, защото се отрази благоприятно на подготовката, на начина на подготовка на моето дете например, което нямаше нужда от масовия случай-висене в класната стая с часове от тъмно до тъмно, за да усвои Х брой страници материал, но масата родители "крещяха" друго. Давам го само като пример, кога общественото настроени, натиск и коректив не винаги са в плюс за конкретен индивидуален случай.

# 24
Конкретно в случая, за мен родителите също са последователи на "учението" и "учителя" Друго обяснение няма, за да си пратиш детето там.
П.с. преди беше нашумял случай, в който баба и дядо искаха да отнемат детето от родителите, които били сектанти и го водели в Никарагуа и Мексико/не съм сигурна въобще за държавите/. Тогава общественото мнение беше, че детето трябва да е с родителите си. Предвид, че и тук е имало сигнали от баба и дядо и водене в екзотични държави, мисля, че става въпрос за същия случай и същото дете.

# 25
Разбира се, че има още много обяснения, няма как вие да определите, че има само едно Simple Smile
Ето това е прекрасен пример от типа на-колкото единици в едно общество-толкова и мнения по дадена тема, съответно няма шанс то да бъде истински коректив.

# 26
Конкретно в случая, за мен родителите също са последователи на "учението" и "учителя" Друго обяснение няма, за да си пратиш детето там.
П.с. преди беше нашумял случай, в който баба и дядо искаха да отнемат детето от родителите, които били сектанти и го водели в Никарагуа и Мексико/не съм сигурна въобще за държавите/. Тогава общественото мнение беше, че детето трябва да е с родителите си. Предвид, че и тук е имало сигнали от баба и дядо и водене в екзотични държави, мисля, че става въпрос за същия случай и същото дете.
Не е същото дете, онези бяха с хюман дизайн. Какво стана с онова дете има ли инфо? Повечето смятаха, че детето е голямо и е казало, че иска да остане в Бг и това трябва да се уважи, и аз го мислих, и родителите бяха виновни, че го размятаха от страна на страна.

# 27
  • София
Темата е чувствителна.
Пречупва се през призмата на родителството, но темата няма как да просъществува без детайли по казуса.

# 28
Защо да я затварят? Лесно е да се правим, че нищо не се случва, докато научим за такава трагедия.
Казаха в новините, че няма никаква информация, че 22- годишното момче има диплома за основно, както и за средно образование. Няма как и да има, след като в Мексико едва ли е ходил на училище. Майка му обаче е горда, че е най- младия водолаз, спускал се на 20 или 30 м дълбочина май беше....всеки има приоритети и виждания относно детето си, но не знам доколко има морално право да го лишава от неща, които трудно се наваксват, както и такива, които не могат да се поправят, като откъсването от естествената среда за едно дете. В този частен случай за две момчета се оказа фатално.

# 29
Последните новини ме озадачават силно - и аз гледах това от днес, което коментирате, както и за връзката с училище Космос... Оказва се, че в България има частно (вероятно скъпо?) училище, което насърчава нестандартния подход в развитието на подрастващите?...
Скрит текст:
Продължавам да виня либералния подход към възпитанието. Тези не са "патриоти", а са се имали за някаква духовно извисена космополитна организация (имам предвид организаторите, не жертвите).

П.п. и този кмет не се ли интересува за какви цели дава за благотворителност? Или просто някой му дава списък от няколкостотин организации и той раздава щедро на всички - един си купува храна, друг - автомати...

Общи условия

Активация на акаунт