Дете на 1г не слага храна в устата и не имитира

• 313
  • 15
  •   3
Отговори
Здравейте мами,

Вие сте сила от която съм черпила с години, а сега анонимно (от нов профил, познати имам във форума) търся обективно мнение за детенцето ми, защото майчината душа е притеснена, много.

Имам син, който е точно на 1г. Той се роди със зелени и остана в неонатологията 2 седмици. Имаше много силни колики, които препотиха дори свекърва ми. Като се прибрахме започна един бурен растеж, аз му давах колкото грама ми казаха, резултатът беше 3 месеца непрестанен рев, който се прекрати като давах поне по лъжичка на ядене над "таблицата". Прекрати се като смятах колко мляко трябва да пие по западните стандарти, като то е 15% от теглото му. Винаги се движи в 97-99% за ръст и 70-75% за тегло. Доста педиатри, ортопеди и ендокринолози твърдят, че детето е наред. Обиколихме доста. Невролозите казват, че не виждат притеснения, трансфонтеналните ехографии са наред.

Всичко беше наред докато не стана на 6 месеца и още не се беше обърнал. Също на тази възраст не се и "гушеше", не се гушкаше. Но!, аз има проблем в гърба и не го гушках/носих много, както и грешно един педиатър ми каза изобщо да не го слагам изправен или да сяда с опора докато не седне сам. След два курса на рехабилитация сега лази по цялата къща и се изправя.

Тук идва проблемът. Сякаш стартът му в развитието е с два до три месеца назад. По-късно се усмихна за първи път, по-късно се обърна, по-късно лази, по-късно започна да бърбори. Темпът му на развитие е добър, тоест от обръщането прогресира с достатъчен темп до следващите етапи, примерно лазене. Но проблемът е, че никога не е слагал играчки в устата, както и отказва да имитира. Не пляска с ръце, не посочва каквото и да правя. Не слага хана в устата.

Като се събере да играе с други деца на неговата или по-малка възраст забелязвам едно общо забавяне при него, но не че не се развива, не, просто все едно е с няколко месеца по-малък. По-малко показва заинтересованост към другите деца.

Прави:
Отговаря на името си, идва
Смее се
Прави очен контакт
Завира глава в играчка/човек, като един вид "гуш"
Бърбори
Имитира разговор
Тупа по масата
Прави действия с предмети, блъска нещо хванато в друго, за да произведе звук
Казва прости звуци, казвал е: мамама, тетете, бабаба, тета, бама, и т.н.
"Говори" на любими играчи

Не:
Не слага предмети или храна в устата си, но слага ръка
Не имитира почти нищо, освен "разговор", не посочва, не пляска

На 1 година не имитира жестове или действия и не се храни сам. Обича да вземе нещо и да го "дрънка"/разтриса.

Чудя се, полудявам ли или наистина може би трябва да потърсим помощ от логопед/ерготерапевт... Има ли други деца, които не слагат предмети/храна в уста? Нормално ли? Или трябва да престана да чета и да се притеснявам?

пп - Има само два зъба общо, устата му е много чувствителна и не дава дори да му ги измия. Всичко различно от лъжичка бута.

Последна редакция: вт, 10 фев 2026, 23:22 от black_rose_21

# 1
Всичко ми звучи нормално. Доколкото схващам и според лекарите е така. Разбирам болката Ви и предполагам много жени са били на Ваше място и са се тревожели без да е било нужно, включително и аз. Прегръщам Ви и се надявам скоро да се чувствате по-добре!

# 2
Всичко ми звучи нормално. Доколкото схващам и според лекарите е така. Разбирам болката Ви и предполагам много жени са били на Ваше място и са се тревожели без да е било нужно, включително и аз. Прегръщам Ви и се надявам скоро да се чувствате по-добре!
Благодаря! Дано да сте права. Свекърва ми каза, че съпруга ми не е имитирал и по-късно е проходил/проговорил, но не си спомня подробности. Просто този отказ за лапане е странен за мен и се притеснявам.

# 3
Как премина захранването? И какви храни яде, пасирани, на по-големи парчета? Оставяте ли го сам да се храни или вие го храните с лъжичка? Ако оставите пред него мъфин или палачинка не взима ли да си хапва?

# 4
Как премина захранването? И какви храни яде, пасирани, на по-големи парчета? Оставяте ли го сам да се храни или вие го храните с лъжичка? Ако оставите пред него мъфин или палачинка не взима ли да си хапва?
Яде на парченца и даже цели картофи, паста. Опитва да дъвче. Аз го храня с лъжица. Заради ниско желязо пробвах захранване на 4 месеца, но прояде към края на 4ти, началото на 5ти. Не се храни сам, колкото и да е гладен. Играе с храната, мачка и хвърля. Последно ако седна да ям пред него на земята и долазва и отваря уста да захапе, цели с уста, като коте. Не взема сам да яде каквото и да оставя.

# 5
  • София
На 1 г. няма как да очаквате само да се храни детето и да не мачка храна и да не хвърля. Това е нормално.

# 6
На 1 г. няма как да очаквате само да се храни детето и да не мачка храна и да не хвърля. Това е нормално.
Не очаквам да не мачка и хвърля, но няма интерес да го поднесе към устата си.

# 7
  • София
Ами нямат да, за момента му е интересно да види консистенция. Ако много се притеснявате, детето не наддава и има други проблеми е добре да се обърнете към педиатъра, за да назначи изследвания за дефицити. Понякога те спомагат за това детето да няма апетит към храната.

# 8
Ами нямат да, за момента му е интересно да види консистенция. Ако много се притеснявате, детето не наддава и има други проблеми е добре да се обърнете към педиатъра, за да назначи изследвания за дефицити. Понякога те спомагат за това детето да няма апетит към храната.

Яде с апетит. Ако види да ям нещо иска и той, идва и отваря уста, но не взима от ръката ми, а се опитва да го открадне. Не е хубава аналогия, но си представете куче. Изследвахме дефицитите и всичко е в норма. Наддава както е нормално за ръста му.

# 9
  • София
Може би е просто период и ще започне да взима от ръката Ви или да борави с прибори по нататък. Щом всичко е наред не бих се притеснявала.

# 10
Съчувствам много като майка, която се е притеснявала за детето си.

Ако сте от София, бих препоръчала център "Стъпка напред", където се консултирах за каквито притеснения съм имала за детето ми, включително и на около годинка. Успокоиха ме много - тоест не са от специалистите, които гледат да наплашат родителя без нужда, за да спечелят още един пациент. Може и да ви насочат за игри и занимания, които да стимулират ползването на ръцете и фината моторика. Струва ми се необичайно детето да не посяга към храната с ръка, а директно да се опитва да я захапе.

# 11
Всяко дете се развива различно и ако имате притеснения, говорете пак с лекар. Ако лекарят не вижда нищо притеснително, тогава просто детето си следва индивидуалното развитие.
Синът ни почта да седи седнал на сигурно 7 месеца, проходи на почти 2 години. На 3 обаче караше колело по-добре от повечето 7-8-годишни деца. Не спира да говори, бяга, скача и сега на близо 4 се опитва да чете. Едно нещо става по-бързо, друго по-бавно. Хора сме и се развиваме различно.

# 12
Моето дете е на същата възраст. Аз не съм практикувала ЗВБ, съответно само аз храня и бебето ми така се храни. Напоследък давам в ръчичка да си яде самО, но трябваше доста пъти да покажа и сложа ръчичката в устата, за да се усети що е то хранене. Като вземе в ръчичка храната, често я хвърля, рядко хапва. И аз като гледам другите деца как се хранят сами и се чудя дали всичко е наред, но смятам, че е предвди това, че не съм оставяла да се храни самостоятелно. Едно време никой не е практикувал ЗВБ, всички сме хранени от майки и баби, няма ненаучил се (с това се успокоявам).

Относно другите притеснения, смятам, че трябва да ги обсъдите с педиатър.

# 13
Говорих с ерготерапевт, каза, че по описаното по телефона не вижда повод за притеснение, но перпоръча специалист по детско развитие.

# 14
Често в такива теми виждам, че майките, които сме минали през подобни неоснователни страхове се опитваме да успокоим авторките, защото знаем, че повечето деца са си здравички и просто си имат характери и особености. Аз обаче винаги съм за консултация и при най-малко съмнение и то при повече от един специалист, защото ако все пак има проблем, е хубаво той да се идентифицира и адресира възможно най-рано. А ако няма проблем, то родителите спокойно могат да продължат да се наслаждават на веселите моменти с бебоците без притеснения.

Трудости с хващане и поднасяне на храна към устата и липса на посочване може да са съпътствани и от друга симптоматика - например липса на пинсетен захват, недобра фина моторика, такива неща. Може ли например да реди кубчета и да събаря, да разлиства страници на книга с дебели страници, като го питаш "Къде е зайчето", да погледне към него, да имате споделено внимание...

Общи условия

Активация на акаунт