Вие сте сила от която съм черпила с години, а сега анонимно (от нов профил, познати имам във форума) търся обективно мнение за детенцето ми, защото майчината душа е притеснена, много.
Имам син, който е точно на 1г. Той се роди със зелени и остана в неонатологията 2 седмици. Имаше много силни колики, които препотиха дори свекърва ми. Като се прибрахме започна един бурен растеж, аз му давах колкото грама ми казаха, резултатът беше 3 месеца непрестанен рев, който се прекрати като давах поне по лъжичка на ядене над "таблицата". Прекрати се като смятах колко мляко трябва да пие по западните стандарти, като то е 15% от теглото му. Винаги се движи в 97-99% за ръст и 70-75% за тегло. Доста педиатри, ортопеди и ендокринолози твърдят, че детето е наред. Обиколихме доста. Невролозите казват, че не виждат притеснения, трансфонтеналните ехографии са наред.
Всичко беше наред докато не стана на 6 месеца и още не се беше обърнал. Също на тази възраст не се и "гушеше", не се гушкаше. Но!, аз има проблем в гърба и не го гушках/носих много, както и грешно един педиатър ми каза изобщо да не го слагам изправен или да сяда с опора докато не седне сам. След два курса на рехабилитация сега лази по цялата къща и се изправя.
Тук идва проблемът. Сякаш стартът му в развитието е с два до три месеца назад. По-късно се усмихна за първи път, по-късно се обърна, по-късно лази, по-късно започна да бърбори. Темпът му на развитие е добър, тоест от обръщането прогресира с достатъчен темп до следващите етапи, примерно лазене. Но проблемът е, че никога не е слагал играчки в устата, както и отказва да имитира. Не пляска с ръце, не посочва каквото и да правя. Не слага хана в устата.
Като се събере да играе с други деца на неговата или по-малка възраст забелязвам едно общо забавяне при него, но не че не се развива, не, просто все едно е с няколко месеца по-малък. По-малко показва заинтересованост към другите деца.
Прави:
Отговаря на името си, идва
Смее се
Прави очен контакт
Завира глава в играчка/човек, като един вид "гуш"
Бърбори
Имитира разговор
Тупа по масата
Прави действия с предмети, блъска нещо хванато в друго, за да произведе звук
Казва прости звуци, казвал е: мамама, тетете, бабаба, тета, бама, и т.н.
"Говори" на любими играчи
Не:
Не слага предмети или храна в устата си, но слага ръка
Не имитира почти нищо, освен "разговор", не посочва, не пляска
На 1 година не имитира жестове или действия и не се храни сам. Обича да вземе нещо и да го "дрънка"/разтриса.
Чудя се, полудявам ли или наистина може би трябва да потърсим помощ от логопед/ерготерапевт... Има ли други деца, които не слагат предмети/храна в уста? Нормално ли? Или трябва да престана да чета и да се притеснявам?
пп - Има само два зъба общо, устата му е много чувствителна и не дава дори да му ги измия. Всичко различно от лъжичка бута.