Дете на 1г не слага храна в устата и не имитира

• 2 091
  • 54
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря за ценните съвети от всички. След "налягане на парцалите", детето ми чете книжки поне по час на ден, разлиства, отваря капачета и т.н. Още не се разбираме с всички книги, които имат повече текст, ама все пак това е доста малко дете. Започна да имитира, но само исканото от него. Направих пак теста, следващият за следващата възрастова група. В норма е, само "проблем солвинг" не му е в норма, но защото повечето въпроси са свързани с оставяне на неща в кутия, а това тотално отказва да прави. Прави по 7-8 крачки самостоятелно и ходи доста за ръчичка.

Благодаря за подкрепата.

# 46
Браво на детето и на мама.

Искам да вметна само, че на тази възраст книжките са като интересна алтернатива на игрите. Освен ако той не държи мнооого да гледа книжки, за него е мнооооого, мнооого по-добре да играе нявън, да се движи, да се люлее, да се катери, т.н. Също да играе на ужким. Да храни животни, да им готви, да строи и т.н. Вие през цялото в.ме му показвате как като го правите много емоционално - ядете и ги храните. Ам ам ам, мнооого вкусно.... Мечо иска картофче, зайко иска морковче. Мечо обича ли морков? Нееее. И покзвате знака за "не" с ръка. Зайко обича морков и го храните. Дай сега ти на Зайко морков. И всякакви свободни съчинения по темата.

На тази възраст книжките не се точно четат от родителя, детето няма търпението за целия текст. А и текстът е сложен. По-скоро детето посочва неща, родителя ги назовава и обяснява или родителят посочва и детето ги назовава. Просто говорете по картинките и правете паралел с нещата, които детето вижда вкъщи  - да, маса. Къде е нащата маса? Камионче. Къде е твоето камионче? Краче, къде е твоето краче?

В книжките, ако има врата,  почукайте на нея. Даже почукайте на истинската си врата. Ако някой спи в книжката, покажете му с глава, опряна на ръцете си, че спи, и кажете шшшш тихо да не го събудим. Ако някой в книжката си тръгва, кажете му чао чао и помахайте. Ако може, детето да е срещу вас, като четете, за да ви вижда, но и да е гушнато, пак е ок, може да се обърне и да види.

За проблем солвинг - показвайте му, ако играчка падне под масата, как да я вземе с дълга друга играчка. Той сам ще се сети да си мести предмети, по които да се катери, за да стига на високо. Това е също проблем солвинг.

Кажете  повече за тия кутии, които толкова ги мислите. Със сигурност има чудесни алтернативи. Снимайте ми, моля ви, какво се очяква от теста и кажете вие какво правите точно. И какво прави детето.

Пиша много набързо, ще пиша пак. Искате ли хубави клипчета на английски от една много готина логопедка?

С храненето как сте?

# 47
Храненето е супер, яде като змей. Захочна да се мръщи на някои неща, които не успява да ги дъвче, но още има само 4 зъба.

Не мога да го накарам да постаня в кутия, да пусне неща, също и сортер. Още не имитира, такива игри да даваме на животни ги разбира, но отказва да ги направи.

# 48
Честно да ви кажа, според мен просто му е скучно да слага неща в кутия. Затова ви попитах вие какво точно правите и казвате, докато играете с тази кутия. Какъв е смисълът, каква е играта с тази кутия?

Има ли кутията капак? Примерно, ако е кутия от обувки и има капак, играта е - пускате едно любимо мъничко животинче, хоп и затваряте бързо  капака - то се скри!  Още едно животинче - скоок и зайчето се скри при мишлето. Може ли да ги намериш? И давате на детето да си провре ръчичкта, без да вдигате изцяло капака. Кой ще извадиш? Зайкооо, бравооо... И така постепенно той сам ще почне да ги крие в кутията. Може да отнеме време. Но въпросът е да има игра, да е забавно, да има смисъл за него.

Може да не е кутия, може да е чанта. Примерно платнена чанта за пазаруване (не найлонова). Може да му даде малка раничка да прерови или даже дамската ви чанта - това ще му е топ игра. Според мен ще се изненадате как ще намери всички джобчета. Накрая заедно приберете нещата, казвайте му кое къде да пусне.

Може да е тенджера с капак. По един начин тракат предметите в кутия, по друг начин тракат в тенджера. Може да пуска дори лъжички за кафе в тенджера или да ги пуска в мивката (така ще ви ПОМАГА да ги измиете).

Може да му отделите едно чекмедже (в обезопасен шкаф) и да му давате да си прибира чорапките. Така също ще ви "помага". Да, ще ги извади и сложи 200 пъти, но това за него е интересно, така учи.

Може да сложите всичките си връзки с  ключове в една кутия, до която има достъп до вън врата, ще ги извади, разгледа и сложи в нея вероятно, без да го карате изобщо, просто от любопитство. Даже на шега му се карайте да не ги пипа... В началото може само да ги вади, но заедно ги прибирайте.

Навън, може да вземете една кофичка за пясък и да пускате в нея съкровища - примерно пръчки, шишарки, каквото смятате за безопасно (нарочно не казвам камъчета на тази възрасх), маргаритки, т.н. После ги разгледайте на някоя пейка и пак ги приберете.

Може играчките да цопват в лиген с вода (пак е нещо като кутия, ще пуска неща в нещо друго, но ще е сто процента забавно).

Даже вероятно много от нещата ги прави? Според мен не приемайте тази кутия толкова буквално. Сортерите може още да са му трудни и/или безинтересни. Редете ги вие или му слагайте фигурката на точното място и той само да я бутне вътре с един пръст. За което много въодушевено му кажете Бравооо!

# 49
Здравейте, моят син също не сочеше и не пляскаше на 1 година. Започна да пляска с ръце на 1 година и 1 месец, а активно да сочи с пръстче започна след това. Може би просто тогава стана по-осъзнат и му дойде музата за всичко. За хранене сам, сега чак на 1 година и 7 месеца започна да изявява желание и все още хвърля по земята когато не е гладен или не му харесва нещо. Не се притеснявайте за вашето детенце, според мен когато си ги усети нещата ще започне да ги прави.

# 50
Не се притеснявайте! Имах същите опасения за моето на тази възраст, но всичко си идва на мястото, когато си му дойде времето. Госпожицата вече е на 2г и дори ми бута ръцете ако я храня аз и ми "заповядва" да оставя купата на масата и сама да се храни (питай лесно ли ми е когато сме някъде навън и седне да яде, оливайки си дрехите си със супа заради нейния "аз съм независима жена" характер) 😂... Децата са на периоди и просто му дайте време, както и на Вас самата. Казвам го като минала през същите терзания и въпросителни майка ❤️

# 51
Сега сме при баба и някой ми смени детето направо. Играе на "куку", срамува се, ходи имитира звуци. Навакса почти всичко, което ме притесняваше. Има "surve and return", което го нямаше преди. Олекна ми. Имаше по-късен старт, ама това щото го държах гладен и не спря да реве 3 месеца, че "таблицата за милилитрите", "ще му се разшири стомахчето" и други глупости. Поправено е, с второто ще знаем да не правим същите грешки.

Просто отначало приех доста буквално насоките за хранене (грешни) от сульо и пульо, защото съм прагматик, а децата не са графици. Спазвах до минутата храненето, с часове е ревял, защото е гладен, а аз чакам да стане точен час да го нахраня, защото така са ми казали.

Дори и сега яде на ден колкото баща си, ама и татко не е ящен. 99% е за ръст, а 75 за тегло. Не е дебел, въпреки страховете на бабите. Храня го колкото иска и вече се вижда резултата.

# 52
Допускам, че сте малко по-тревожен тип родител (родителството само по себе си е доста тревожна дейност) и не се отпускате с детето. На заден план винаги за нещо се тревожите и не присъствате на 100 процента в игрите, аз бях така дълго време и още съм понякога. Мисля какво ще се яде, колко е часът, да организирам таткото, т.н.

Баба е отпусната, спокойна, не мисли за таблици, графици. Знае песни и игри. Има време и обича да се маймуни. И малкият го усеща и попива Simple Smile Бабите са чудесни Simple Smile Да ви е жива и здрава Simple Smile

# 53
Допускам, че сте малко по-тревожен тип родител (родителството само по себе си е доста тревожна дейност) и не се отпускате с детето. На заден план винаги за нещо се тревожите и не присъствате на 100 процента в игрите, аз бях така дълго време и още съм понякога. Мисля какво ще се яде, колко е часът, да организирам таткото, т.н.

Баба е отпусната, спокойна, не мисли за таблици, графици. Знае песни и игри. Има време и обича да се маймуни. И малкият го усеща и попива Simple Smile Бабите са чудесни Simple Smile Да ви е жива и здрава Simple Smile

Бъркате, и аз се "маймуня", аз го научих да се крие. Просто сега ходи и успява да го прави. Мислите, че не си играя сега с детето ли? Не са ми "само таблици и графици" в главата. Били са точно заради външно вменяване, това както написах, отдавна видях, че е тотален булшит и не е приложимо за моето дете. Преди година вече. Таткото няма нужда "да го организирам", не съм му майка и това му е ясно.

Написах доста ясно, че едвам прохожда. Аз не го пускам редовно да лази по софийските паркове, че "да събира маргаритки и шишарки", защото ще събере и фасове, патрончета от райски газ и някой използван презерватив.

Много добре знае в коя чанта може и не може да се "рови", дава му се, но за мен дамска чанта не е уместен пример, защото на мен не ми е приятно да дъвче банкноти. Отделно аз дамска чанта не ползвам и ако го науча да рови в органайзера на количката ще отиде на кино всичкото "не бъркай там", което вече е научил.

Не ми се сърдете, но не разбрахте проблема, който се опитах да адресирам в тази тема. Темата не е "Детето ми не слага парчетата на сортера", а тук бях описала цялостно обшо забавяне при детето, което вече се навакса. Не съм намирала информация относно проблем: "Дете не слага предмети в устата" и това беше тема, в която бъдещи мами като мен могат да направят или не паралели относно своите деца и да преценят ситуацията.

# 54
Добре, благодаря ви за отговора. Усмихнат ден Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт