Отговори
# 34 440
Благодаря за timeline. По-късно, ако имам вдъхновение, мога да добавя и правителствата в периода, но не мисля, че това е от основно значение. Това е дъвка за хора без критично мислене. Или е някой/някои в ДАНС/службите (и прокуратурата), или е няКой, който има голямо влияние там.

По принцип най-умното е да имат човек и на няколко места (ГДБОП, прокуратура, ДАНС, правителство) и тези хора да не знаят един за друг. Дали са имали възможността да го направят така не знам.

# 34 441
Благодаря за изчерпателния и много добре структуриран пост, FABoJnvz, така се вижда ясно развитието.
Имам само 2 вметки - за разрешителните за оръжията им е трябвал шефа на КОС в общинското РПУ, т.е. те за тази цел може сами да са си изградили връзки на местно ниво. И другото - не знаем на колко високо ниво е бил бащата на ИК в ДАНС. За такъв значителен чадър, той трябва да не е бил обикновен агент, поне според мен.
Георги Калушев - ПГУ, ВГУ-II-II секретен сътрудник
ПГУ (Първо главно управление): Външното разузнаване на ДС. То е отговаряло за шпионаж и събиране на информация извън страната.

ВГУ (Второ главно управление): Контраразузнаването. Неговата основна задача е била борбата с чуждите разузнавателни служби и „вражеската дейност“ вътре в страната.
ВГУ-II-II: Указва конкретен отдел и отделение в рамките на управлението. Втората цифра обикновено обозначава отдела, а третата – отделението, специализирано в определена област (напр. по линия на конкретни държави, икономика или следене на чужди граждани).

Секретен сътрудник (СС): Това е категорията на лицето в апарата на ДС. Секретните сътрудници са били нещатни сътрудници (агенти).

# 34 442
Може да е от бащата чадърът. Димитър Стоянов обясняваше, че чадъри от ДАНС се правят така. Ако има производство в ДАНС, всички са длъжни да ги уведомят, ако разработват съответните хора. ДАНС изземват следствието и се приключва.
За разрешителното за заглушител имаше инфо назад, че е получено след обаждане от високо ниво, но не помня кой се е обадил.

# 34 443
  • София
FABoJnvz, цитирала съм мой пост от 17.03. Може и да сглобим нещо общо накрая. Joy

Скрит текст:
Според мен, много малко внимание се отдели на Валери младши, Валери старши и София. Или по-скоро се отдели много внимание, но в грешна посока. Каква е хронологията:
- Валери младши, по една или друга причина, тръгва по пътя на употребата на марихуана и други психоделични вещества
-София предлага на Валери старши да изпратят младши в Щатите или Швейцария, но на бащата не му се харчат пари
- намират вариант, в който изпращат сина си, в привидно безобидна комуна
- София започва да налива пари, което в началото не е било проблем за старши, защото дори и така, това му излиза по-евтино
- с парите и знанието на София и старши, групата заминава за Мексико... Тук вече изпускаме нишката на евтиното "лечение" на Валери
- когато парите от София спират/значително намаляват, Валери се прибира в България. Вече пълнолетен.
- в относително кратък период след него, се прибира и цялата група
- Младши и старши заиграват в един отбор, защото на младши му трябват пари и сигурно установяване в бг-действителността
-Групата на Калушев е регистрирала НАКЗТ, след което започват сигналите на Валери, напълно подкрепян от баща си и неговите пари
- през 2024 г умира бащата на Калушев, след което натиска към групата става още по-сериозен.

Какво виждам аз?

- тази група е създадена от някой, с някаква цел, финансирана, развивала някаква дейност под повърхността
- не е случайно прибирането им Мексико, не много след Валери
- групата от една страна е имала протекциите от познанствата и връзките на Георги Калушев, а от друга страна, мисля, че Валери Андреев старши е спомогнал за създаването на групата, разработването й и е помогнал за упражняването на натиск върху тях, да приемат да служат на някого...

Моля, където не съм права с фактологията, ме коригирайте!

Има и още, ама съм на работа...

# 34 444
  • софия
21 август 2021 - Ивей получава разрешителни за оръжия
15 ноември 2021 - Калушев получава разрешително за оръжие

Януари 2022 - туристи се оплакват от групата в социални мрежи
2 февруари 2022 - сигнал в Берковица срещу групата, това е този дето документацията се изгубила
8 февруари 2022 - подписват споразумението за НПО-то
15 февруари 2022 - първа среща на Валери с ГДБОП
1 юни 2022 - втора среща на Валери с ГДБОП
15 юни 2022 - сигнал на Балканка
1 юли 2022 - Сандов е разпитван от ДАНС за споразумението с НПО-то
Септември - октомври 2022 - МОСВ спира споразумението с НПО-то, Ивей отказва да го приеме и следва чакане
През 2022 г.  МВР - ГДБОП е водила преписка по данните за сексуална експлоатация на деца от страна на Калушев, която е прекратена.

1 юни 2023 - Николай получава разрешение за пистолет

По някое време 2024 - оплакване до ДАНС за групата като е споменато парамилитарна структура, блудство с деца, секта; не става ясно как този сигнал достига до там, откъде и какъв му е пътят
13 юни 2024 - сигнал от бабата и дядото на Леон; тук се казва, че още на следващия ден Калушев е знаел за сигнала
17 юни 2024 - бабата и дядото оттеглят сигнала
Септември 2024 - прокуратурата не прави нищо по сигнала от ДАНС от януари 2024 г. Прокуратурата казва, че родителите не съдействат.

януари 2025 - преписка от ДАНС за “извършени сексуални или блудствени действия от Ивайло Калушев, относими към Глава Втора, Раздел VIII от Наказателния кодекс” до прокуратурата през на СГП. Преписката е препратена на Окръжна прокуратура София, после на Районна прокуратурата Костинброд.
1 юни 2025 - МОСВ прекратява споразумението с НПО-то
Служебно правителство (Радев) Янев 1
 Стефан Янев 12 май 2021 - 16 септември 2021

Служебно правителство (Радев) Янев 2
Стефан Янев 16 септември 2021 -13 декември 2021

ПП, БСП, ИТН, ДБ
Кирил Петков 13 декември 2021 - 2 август 2022

Служебно правителство (Радев) Донев 1   
Гълъб Донев 2 август 2022 - 3 февруари 2023   

Служебно правителство (Радев) Донев 2
Гълъб Донев 3 февруари 2023 - 6 юни 2023

ПП-ДБ, ГЕРБ
Николай Денков 6 юни 2023 - 9 април 2024

Служебно правителство (Радев) Главчев 1
Димитър Главчев 9 април 2024 - 27 август 2024   

Служебно правителство (Радев) Главчев 2
Димитър Главчев 27 август 2024 - 16 януари 2025

ГЕРБ, БСП, ИТН
Росен Желязков  16 януари 2025 - 19 февруари 2026   
https://www.petrohancase.com/#timeline

Георги Калушев (баща на ИК) - ПГУ, ВГУ-II-II секретен сътрудник
ПГУ (Първо главно управление): Външното разузнаване на ДС. Отговаряла за шпионаж и събиране на информация извън страната.
ВГУ (Второ главно управление): Контраразузнаването. Основна задача е била борбата с чуждите разузнавателни служби и „вражеската дейност“ вътре в страната.
ВГУ-II-II: Указва конкретен отдел и отделение в рамките на управлението. Втората цифра обикновено обозначава отдела, а третата – отделението, специализирано в определена област (напр. по линия на конкретни държави, икономика или следене на чужди граждани).
Секретен сътрудник (СС): Това е категорията на лицето в апарата на ДС. Секретните сътрудници са били нещатни сътрудници (агенти).
Дейността му приключва между 1998 и 2014 година.
Активен агент на НСС в годините, когато ИК установява първоначалната си будистка секта в България.

Делчо Илиев (баща на Деян) - агент на контраразузнаването (Държавна сигурност)
Вербуван през 1987 г. Според  бивол е останал агент и след 1989 г.
Началник на управление в МВнР през 1999 г.

Чичото на Деян - офицер от ДС.

Спонсори
ВИП Секюрити (посочен в закритите сайтове на ИК) - Втората по големина частна охранителна фирма в България. Официално, според Уикипедия, компанията е основана през 1999 г. от Трифон Симеонов - бивш офицер от управление „Безопасност и охрана“ на ДС, и сина му Атанас Симеонов. С годините ВИП Секюрити поема кеш‑инкасото, винетките, охраната на Български пощи, мини Марица‑изток и още куп държавни и полу‑държавни потоци. Бизнесът, както е описван е ту като „модерен дигитален охранител“, ту е свързван с близост до пеефски. ДС‑офицер създава фирма, синът става олигарх в охранителния сектор, фирмата финансира паравоенна НПО структура около стратегически проход.
Безуханова, Терзиев - деца на ДС служители
Валери Андреев старши - ДС

Последна редакция: чт, 16 апр 2026, 12:30 от zvаnchе

# 34 445
Добри разсъждения, Слънчевата! Всичко е възможно, но аз не мисля, че групата е създадена от Валери Андреев Старши. Просто интуиция обаче, нямам доказателства за това.

Връзката между Валери си тръгва и прибиране от Мексико аз я виждам по-скоро като Валери си тръгва, на майката и е по-трудно да измъкне пари от бащата (защото Валери си е казал каквото има да си казва на бащата и му е казал да не вярва на майката), парите свършват, групата се прибира. Тук предположението ми идва от факта, че бащата в интервю си казва изрично, че сина му е казал да не вярва на жена си и че подържа контакт с Калушев докато той не е вярвал. В последствие сина се оказва прав (това е след онова обаждане от полицията за колата, така бащата разбира, че сина е бил прав по негови думи).

По думите на бащата той не е знаел, че Валери ще ходи в Мексико. Тук майка и син са си го излъгали. Отварям една скоба като родители не е хубаво да вкарваме децата в лъжите ни, че после иди им обясни, че не трябва да ни лъжат. Както и да е, майка и син са излъгали бащата, че ще ходят три месеца в Гърция на яхта пък то друго се оказало после …

Аз също смятам, че каквито и конфликти да е имало между баща и син (за мен е имало) по една или друга причина те са разрешени 2017 когато сина се прибира. Думите на бащата, че започва да подкрепя сина във всяко начинание след като се прибира са доста красноречиви и за мен показва, че към днешна дата баща и син са в синхрон откъм това, което става, че и това, което говорят.

Обаче има и нещо друго. И майката и бащата на Валери твърдят, че бащата не е знаел за сексуалните неща и е научил на скоро. Ако това е така, то това, което е обединил баща и син е загубата на пари, които не са били малко. И според мен хора като бащата е няма да са особено доволни да изгубят толкова пари.

И ако съм права, че Валери си има адвокат и не е направил интервюто без консултация, то този му адвокат е най-вероятно намерен от познати на бащата (човек на такава длъжност няма как да не работи с адвокати). Та със сигурност бащата дава в момента гръб на сина както може. Това е моята спекулация.

Аз всъщност не мисля, че групата е имала чадър тогава. Те са били в Мексико. Там не мисля, че може много някой от тук да им помогне. И си мисля, че са избрали Мексико основно заради това, че им позволява хем да се гмуркат, хем има пещери. Аз наистина вярвам, че Калушев си е харесвал и гмуркането и пещерите. Просто е искал някой друг да му финансира хобито и да си го направи работа.

По-скоро според мен след като кранчето от София свършва (защото сега вече са била син и баща срещу майка и е било по-трудно), групата освен да се прибере в България е трябвало да намери друг начин да си финансира хобитата. И тук не знам къде са нагазили и какво са правили, но им е създало проблеми.

Последна редакция: чт, 16 апр 2026, 09:26 от FABoJnvz

# 34 446
  • София
Някъде има ли информация второто дете на РА докога е било в хижата - до началото на 2024 г. ли?

# 34 447
Чичото на Деян е бил офицер от ДС, не просто агент. Още един лост на влияние.
А парите на Андрееви може да са били ползвани не просто за "лечение", ами и за създаване на легенда.

# 34 448
Някъде има ли информация второто дете на РА докога е било в хижата - до началото на 2024 г. ли?

Много не дават детайли/информация по това. Това, което аз съм виждала е:

1. Юни 2024 е бил в хижата и на лице когато полицаи са били в хижата заради сигнала от бабата и дядото на Леон
2. 2025 втория баща на Николай си говори с Валери и се предполага, че след това си е взел детето

# 34 449
Оплаквания на туристи от въоръжени на х. Петрохан има от 2020 г.

# 34 450
Уилоу е дала много добра информация за дейността на групата и в Мексико, и тук..

# 34 451
  • София
Цитат
Обаче има и нещо друго. И майката и бащата на Валери твърдят, че бащата не е знаел за сексуалните неща и е научил на скоро. Ако това е така, то това, което е обединил баща и син е загубата на пари, които не са били малко. И според мен хора като бащата е няма да са особено доволни да изгубят толкова пари.
В моите разсъждения, частта с Валери е малко неубедителна и за мен. Обаче не мога да се отърва от усещането, че няма как Андреев старши да не е знаел, да не е проследявал, как София харчи тези пари. Това е абсурд! Дори и в най-добрите семейства не може да се случи, мъжа да остави милиони на жена си, и да не наглежда какво се случва с тези пари. Най-малкото за да я предпази от собствените й глупости.
И затова вървя в тази посока на мислене, защото ако предположим, че все пак бащата е знаел къде отиват парите му, трябва да е имал основателна причина да ги дава тези пари.
А при мъжете, особено занимаващите се с бизнес, разсъждения от типа "дай да дам едни милиони за разходка с лодка" не ми се връзва...

Последна редакция: чт, 16 апр 2026, 09:33 от Слънчевата

# 34 452
В моите разсъждения, частта с Валери е малко неубедителна и за мен. Обаче не мога да се отърва от усещането, че няма как Андреев старши да не е знаел, да не е проследявал, как София харчи тези пари. Това е абсурд! Дори и в най-добрите семейства не може да се случи, мъжа да остави милиони на жена си, и да не наглежда какво се случва с тези пари. Най-малкото за да я предпази от собствените й глупости.
И затова вървя в тази посока на мислене, защото ако предположим, че все пак бащата е знаел къде отиват парите му, трябва да е имал основателна причина да ги дава тези пари.
А при мъжете, особено занимаващите се с бизнес, разсъждения от типа "дай да дам едни милиони за разходка с лодка" не ми се връзва...

Той бащата е знаел и аз не вярвам, че тя така ще си харчи пари пък той няма да разбере. Той е разбирал. Въпроса е може ли да направи нещо легално. Ако парите са в нейна сметка, той какво може да и каже как да ги харчи? Ако наистина тя има 30 процента собственост към фирмата, парите са и нейни. Отново той какво може да и каже да не ги харчи. Не е редно ама легално може да не може да я спре.

Той пари за разходка с лодка не е давал. Той е разбрал, че тя е купила имотите в Краево след това, защото по този момент той е бил на командировка извън страната. Майката си е знаела добре в кои моменти да прави глупости.

Доволен не е бил. Това е ясно. Аз просто не мисля, че е можел по легален път да направи нещо. Можел е да псува и нея и Калушев. Това сигурно е правил.

И точно понеже не е бил доволен, че дава пари, за това и в даден момент е намерил начин да и спре кранчето и групата се е прибрала от Мексико.

Аз това го виждам малко подобно като в семейства, които някой е пристрастен към хазарта. Хората като искат да похарчат така пари за нещо такова са много изобретателни.

# 34 453
Как точно ще следи тези пари,ако ги е дал на София? Те са си нейни и тя е крила ревностно къде ги дава ....Тези пари са били за черни дни ,ако нещо стане с него да има някакви ,докато се разпредели наследство и активи ,а най-вероятно има и други опасения .

# 34 454
  • София
Но пък определено и двете виждаме връзката между смъртта на Георги Калушев и пропукването на чадъра.
Между другото аз също мисля, че е са имали чадър от една страна, от друга страна е имало натиск към тях.
Мислите ли, че сигналите, които в проверката на МВР стартират от 2022, имат нещо общо с регистрацията на НАКЗТ и договора с МОСВ, тайминга имам предвид?

Общи условия

Активация на акаунт