Отговори
# 50 190
Ивка, това дали малкия Леон е искал да бъде на хижата или не, в случая не играе особена роля. Родителите решават къде и как ще живее детето им, не обратното. Освен това децата нямат голямо понятие от време и пространство. За Леон може да е било интересно в началото, като всяко друго ново нещо. Но това не означава, че той би искал да остави родителите си, и да живее с чужди хора за постоянно.
Непосредствено след трагедията и майка ми каза, че ако навремето е имала такава възможност би ме оставила в тази хижа за поправяне на поведението по време на бурния ми тинейджърски период - природа, интелигентни хора с алтернативни методи, физически труд, но за няколко месеца , не за постоянно отглеждане. Тя още е твърдо убедена, че са убити, аз се лутам между официалната версия и конспирациите. Разследването от началото ми е като съшито с бели конци, а и защо още не е приключило 6 месеца по-късно? И този експерт ТТ защо чак сега заговори за ауяската,? имам чувството, че и експертите ни четат темата Simple Smile

# 50 191
Според мен закон трябва да се приеме. Закон, който ясно, точно и категорично да казва: който не отглежда детето си, а го остави в ръцете на чужди хора, нямащи нито нужното образование, нито капацитета да отглеждат деца, се наказва с 5 години затвор. Примерно. Същото трябва да касае и такива некомпетентни и газещи законите "гледачи". За тях може и повече годинки да сложат. Да видим колко от тия биха си зарязали децата така.

Непосредствено след трагедията и майка ми каза, че ако навремето е имала такава възможност би ме оставила в тази хижа за поправяне на поведението по време на бурния ми тинейджърски период -

Леон е бил на 7, Александър на 10, Николай на 11. Какъв бурен тийнейджърски период?! Безумие и безотговорност е било това на тези "родители"!

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 08:18 от Модератор Бубанка

# 50 192
Моля ви, какво поведение е имало за поправяне при Ники, Алекс и Леон! Това е много тъжно за четене. Валери и да е бил проблемен тийн, нима е заслужавал да бъде използван!

# 50 193
И в момента има действащ закон, че не може да се даде дете за трайно отглеждане при чужд човек. Не пише нищо за Лама Иво Калушев, така че сигурно от тоя прерогатив са се възползвали отглеждащият и поверяващите му децата си родители.

# 50 194
И в момента има действащ закон, че не може да се даде дете за трайно отглеждане при чужд човек. Не пише нищо за Лама Иво Калушев, така че сигурно от тоя прерогатив са се възползвали отглеждащият и поверяващите му децата си родители.

Има, ама какво е наказанието?

# 50 195
Доколкото прочетох:
- лишаване от свобода за до 3 години;
- парична глоба до 2000 лв. и до 5000 при повторно провинение;
- лишаване от родителски права.

# 50 196
Доколкото прочетох:
- лишаване от свобода за до 3 години;
- парична глоба до 2000 лв. и до 5000 при повторно провинение;
- лишаване от родителски права.

"До 3 години" е хвърляне на прах в очите. Няма ли сериозни присъди, няма ефект.

# 50 197
Според мен проблемът не е в липсата на законодателство, а в неговото ефективно прилагане. Но не съм компетентна, разсъждавам генерално на база дефицитите при правоприлагането в България. Юристите ще са по-запознати.

# 50 198
Тодоров освен другите глупости, които наприказва, нарече трагедията няколко пъти 'инцидент', 'фатален инцидент'. Какъв 'инцидент' е това престъпление? Този човек за мен никога не може да бъде какъвто и да е авторитет. Нека си развява мненията колкото иска, но ако участва в разследването по някакъв начин, би било много компрометиращо за нивото на разследване. Надявам се да няма нищо общо.

# 50 199
Според мен се подминава нещо, което имам чувството, че е важно. ИК помагал ли е на зависими хора с нетрадиционни методи? Това сме го обсъждали, но все пак.. Едното е СА, която твърдеше, че Валери бил зависим и Калушев го оправил много бързо, като цяло останах с впечатлението, че едва ли е било прецедент. Друг път някой от роднините беше коментирал, нещо от сорта на "помогнали на стотици зависими". Сега, ясно е, че това не била традиционна комуна или клиника.(ако ще се втурнете да обяснявате пак с детайли, как трябва да съществуват такива места). Говоря за нетрадиционни методи.(медитация, откъсване от средата, природа, будизъм).

# 50 200
Мнението на гуруто за първият учебен ден е меко казано циничен.. Изказва съболезнования на децата и родителите, тоя, който не е могъл да изкласи... Сбъркана работа..

Самият Ивайло Калушев има странни разбирания за образование. От фейсбук страницата на школата за приключения „Роук“ става ясно, че „лама“ Калушев смятал образователната система у нас за вредна за децата.
Така например за първия учебен ден през 2019 г. в школата „Роук“ е публикуван следния текст: „Изказваме най-искрени съболезнования по случай първия учебен ден на всички деца (а и на техните родители), които са жертва на една напълно счупена и неработеща образователна система. Хора, събудете се! Дори и ние да сме се повредили, нека поне децата ни имат шанс в този напълно объркан свят. Алтернативи винаги има, ако в нас има смелост, достойнство и мъдрост.“
Точно с тези теории за живота и възпитанието на децата Калушев успявал да впечатли заможни родители, които поверявали децата си на „Рейнджърите“.

Публикацията по случай първия учебен ден от “Роук” звучи изключително крайно и не на място по много причини. Изказвали съболезнования на децата. И после с разкривения си детски почерк Леон е писал не знам колко пъти друго извратено изречение, че “Светът е едно чудовищно място”. Първо училището, после и света (всичко останало). Ламата е говорил тези неща и е насаждал своето мнение на децата, за да може да ги изолира от близки и приятели, и за да може въпросните деца да му се доверят и да го приемат за свой единствен защитник.

# 50 201
Според мен се подминава нещо, което имам чувството, че е важно. ИК помагал ли е на зависими хора с нетрадиционни методи? Това сме го обсъждали, но все пак.. Едното е СА, която твърдеше, че Валери бил зависим и Калушев го оправил много бързо, като цяло останах с впечатлението, че едва ли е било прецедент. Друг път някой от роднините беше коментирал, нещо от сорта на "помогнали на стотици зависими". Сега, ясно е, че това не била традиционна комуна или клиника.(ако ще се втурнете да обяснявате пак с детайли, как трябва да съществуват такива места). Говоря за нетрадиционни методи.(медитация, откъсване от средата, природа, будизъм).

А, те много работи разправяха - Ники бил на смъртно легло и К го оправил (внушил му, че е здрав), ама аз не им вярвам много...
Други ако имаше, можеше да си кажат досега

# 50 202
Не беше  ли се сецнал Ники? Какво смъртно легло?

# 50 203
  • Варна
Кой да си каже , какво да си каже ? Деян си вдигна чукалата дето е най - близък и не остана да защити никой, а очакваме обикновени хора/ или може би от онези от високите етажи?😃/ да застанат пред медии да разказват колко са доволни да ги разпъват на кръст, хеле ако са имали или те децата им някакви проблеми, наистина и са решили да го посетят за нещо си. И след това от форума да им се изровят профилите до девето коляно. И то при положение , че “авторитети” ходят по телевизии и обясняват за гъби, секти и “ужасяващи неща” кой ще иска да се разправя, че е ходил там за помощ или за каквото е бил. По същата логика не виждам и наскачали ужилени, измамени хора от ИК след случката ? Вълна от сигнали ?

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 06:41 от Ivka_smile

# 50 204
  • Сф
Какъв бурен тинейджърски живот ? Леон, доколкото помня е оставен в хижата, след като е бил записан в 134 то( еврейското) , престижно училище,  в първи клас , но нещо не се е вписал.
Оттам майката явно е решила самосиндикално да го запише на "алтернативното образование" и отглеждане горе в хижата. Сигурно и тя е залитала по някои от практиките горе. Иначе откъде ще ги знае. Да не говорим, че има и други алтернативи доста по приемливи.

Общи условия

Активация на акаунт