А от Околчица ни звук, ни картина имаме.
Това за легналото положение е интересна теория. Хич не казвам, дали е било така. За разлика от други потребители в този форум, аз не се имам за криминалист и механиките на самоубийствата и убийствата са ми абсолютно непонятни.
Но това с легналото положение ме накара да се замисля дали хипотетично би могло да има някаква духовна логика да гледат към небето, когато умират. Поразрових се и попаднах на 2-3 духовни практики, които могат да се навържат с тази идея.
Прощавайте, но ще цитирам Chat GPT. Беше най-лесния начин за бързо грубо проучване.
Това вероятно е най-близкият аналог.
В Дзогчен откритото, безоблачно небе е класическа метафора за природата на ума. Съществуват практики, особено тхьогал (thögal), които се изпълняват, гледайки към ясно небе. То символизира безграничната, празна и сияйна природа на съзнанието.
Някои учители препоръчват, ако условията позволяват, умиращият да бъде в спокойно място с простор и естествена светлина. Това обаче не е универсално правило и не е задължително да гледа небето.
2. Небесно погребение в Тибет
При тибетското "небесно погребение" тялото се оставя на открито, но това става след смъртта. Идеята не е умиращият да гледа небето, а тялото да бъде върнато на природата и да послужи като последен акт на щедрост към другите същества.
3. Шамански традиции
При някои сибирски, централноазиатски и северноамерикански шамански народи откритото небе има силно символично значение. В някои случаи хората са били изнасяни навън, когато умират, за да може душата свободно да поеме към небесния свят.
Но по спомен в дните около събитията небето хич не е било ясно, така че не знам дали изобщо са виждали звезди.И е било по тъмно, а не при естествена светлина. И Ивей е по очи на земята на снимките. А пък горе на Околчица, поне до момента, не се говори Калушев да ги е застрелял навън. Така че това с погледа към небето е доста вероятно да няма отношение към случая. Макар че ако са смятали, че е по-добре да си на открито, когато умираш, може би би дало обяснение защо петроханците се застрелват навън, а не вътре в хижата.
Относно това, че в официални изявления обикновено казват "самоубийство" , а не 2 самоубийства и убийство, е защото иде реч за така нареченото "разширено самоубийство". Ивей дори да е бил подпомогнат, неговото изначално намерение е било да се самоубива така или иначе. Така че няма противоречие в изнесената информация.
Това за Ивей е така, имам спомен, че бяха казали на брифинга, че след първото прострелване е имал сериозна рана и е щял да почине, но по-бавно и не веднага. И в мъки, съответно.