Отговори
# 56 130
Не е от модератора... От хората и начина на общуване....👍

В твой стил - кои ги няма?
Не съм се заглеждала ...Мисля че е въпрос на желание да се води умерена комуникация от всеки, По-вече  съм в темата за Пловдив сега.

# 56 131
  • Варна
На първият запис на 20:39:44 се чува дума като от женски глас, която наподобява “Деко”и после на 20:39:48 едно “еййй” или “недей”и после лай на куче:
https://www.facebook.com/share/r/1DJA2sXFB3/?mibextid=wwXIfr
На второто на 20:39:48 първо се чува “недей” и на 20:40:03 към края се чува нещо,което може би е “моля ти се”.
https://www.facebook.com/share/r/1936x8nZnq/?mibextid=wwXIfr
Всичко това сред голям шум.
Да си призная ако не ме бяха насочили нямаше и аз да чуя нищо, много много е шумно, но като се знае кога да се слуша и се пусне няколко пъти се чува.
Понеже Рокет пита за хората с челници -честно казано не знам. Тук някои в коментарите са проследили -твърдят, че били четирима. Жената, която е пуснала видеата изглежда доста наблюдателна и проследява доста неща в коментарите. Аз нещо не мога да проследя за момента и не искам да си измислям, като го направя бих писала, но тук няма особен интерес и най- много да отнеса хейт. Но пък което се чува -чува се.
И,да,тази вечер няма ексцесии. Дължи се на това, доста хора изгубиха интерес дори да си отстояват гледната точка поради различни причини.
Между другото това кемпера ли е ???

Последна редакция: вт, 18 авг 2026, 00:13 от Ivka_smile

# 56 132
  • my own world....
Всички вече чакаме да сколасат с криенето на пепе политиците и да вземат да дадат яснота по динамиката на събитията. Щото не политиците са пряко виновни за смъртта им, но пряко са виновни за поддържането на начина на живот на групата, визирам децата.. ама там няма да пипат и говорят, то е ясно...
Изолдето изчезна, беше ми казала: Яни ще говори...не разбрах ни кога, ни къде... нито с кого де.. Но явно е помолена да не пише...
Лесно е, тя майка му ще си е с вечно затворени очи по отношение на безценното чедо, та не знам дали твоята версия има покритие... Ако беше решила да го вкарва в правия път, щеше още след развода с бащата са го хване натясно и да го издирижира точно какво да прави...ама уви..

# 56 133
  • София
Не разбрах защо мислите, че Калушев баща е започнал тази дейност с децата? Той е бил икономист, преподавател по мениджмънт или подобно, доцент в УНСС / преди ВИИ К. Маркс. Има публикации, книги, т.е. водил е обикновен живот + ДС дейността.

# 56 134
Относно действията на групата от последните дни: не знаем какво са обсъждали нито в Българе, нито вътре в хижата. Няма записи оттам. Не знаем и какви съобщения са си разменяли помежду си по телефона (по Телеграм). Не знаем и дали Алекс и Николай са знаели за плановете на Калушев-ако е вярно, че те са единствените не самоубили се, а убити от Калушев. В този ред на мисли, възможно е да не са знаели нищо. С какво друго се отличава Калушев? С това, че само той е изпратил две съобщения за сбогуване. Другите трима от хижата не са имали разрешение да го сторят, или не са искали да пишат. Клоня повече към първия вариант. И ако се приеме, че Алекс и Ники не са знаели нищо, то ето защо и те не са написали нищо до близките им.
Някой беше попитал защо се счита, че Калушев е организатора и инициатора на събитията. Според мен това са обясненията.

# 56 135
  • София
Не разбрах защо мислите, че Калушев баща е започнал тази дейност с децата? Той е бил икономист, преподавател по мениджмънт или подобно, доцент в УНСС / преди ВИИ К. Маркс. Има публикации, книги, т.е. водил е обикновен живот + ДС дейността.

Относно Калушев баща мисля, че той е инициатора за купуване на хижата предвид ДС дейността му.

Посещенията на пп политиците според мен нямат връзка с крайните събития, но първия път когато прочетох смс-а  до майка му  думата кочина веднага я свързах с определен политик. И затова мисля, че тези смс - и не са само лични.

Скрит текст:
На първият запис на 20:39:44 се чува дума като от женски глас, която наподобява “Деко”и после на 20:39:48 едно “еййй” или “недей”и после лай на куче:
https://www.facebook.com/share/r/1DJA2sXFB3/?mibextid=wwXIfr
На второто на 20:39:48 първо се чува “недей” и на 20:40:03 към края се чува нещо,което може би е “моля ти се”.
https://www.facebook.com/share/r/1936x8nZnq/?mibextid=wwXIfr
Всичко това сред голям шум.
Да си призная ако не ме бяха насочили нямаше и аз да чуя нищо, много много е шумно, но като се знае кога да се слуша и се пусне няколко пъти се чува.
Понеже Рокет пита за хората с челници -честно казано не знам. Тук някои в коментарите са проследили -твърдят, че били четирима. Жената, която е пуснала видеата изглежда доста наблюдателна и проследява доста неща в коментарите. Аз нещо не мога да проследя за момента и не искам да си измислям, като го направя бих писала, но тук няма особен интерес и най- много да отнеса хейт. Но пък което се чува -чува се.
И,да,тази вечер няма ексцесии. Дължи се на това, доста хора изгубиха интерес дори да си отстояват гледната точка поради различни причини.
Между другото това кемпера ли е ???
[/spoiler]

Да, това е кемперът, снимката е малко изрязана, но се виждаше и рег. номер.

TeReDiNa,  това е от преди няколко дни за спирането на тока
Гледахме първите дни съобщение от електрохолд за спиране на тока поради обилен снеговалеж.
После имаше и спор, понеже някои в тената твърдяха, че нямало снеговалеж.Simple Smile И така.

Сега гледах Демерджиев. На въпроса: Възможна ли е външна намеса?  отговори:  Всичко е възможно, но прокуратурата трябва да разреши разгласяването на обстоятелства от производството. https://www.facebook.com/reel/1735276311095183

Последна редакция: вт, 18 авг 2026, 02:19 от valya61

# 56 136
Скрит текст:
Като за начало, това е типичен пример за “unfalsifiable conspiracy theory” (съжалявам, не знам на български дали има термин за това?) Всяко възможно доказателство се интерпретира в полза на теорията и всяка липса на доказателство се превръща в доказателство за теорията. Няма данни, че някой е бил агент => “естествено, че няма да има данни, защото агентите са тайни!” ДАНС отрича да е имало агенти => “естествено, че ще отрекат. това е доказателство, че прикриват агента!” И се затваряме в цикъл.
„няма агенти на ДАНС“ => „значи може да има агенти на МВР“. На 9 февруари директорът на ГДНП Захари Васков изрично казва, че служители на ДАНС не са присъствали на място при първоначалните действия, а институциите са сформирали екипи от различни структури на МВР. На 18 февруари пък публично е заявено, че няма информация за вербуван или действащ агент под прикритие. На същата дата прокуратурата и ГДНП съобщават, че се разследва дейността на Калушев през годините, включително в България и Мексико, назначени са данъчни проверки и ревизии на хората, свързани с дружеството, анализират се дарителите и мотивите за даренията, а Деян, открил телата, е свидетел по делото, бил е разпитван два пъти и домът му е бил претърсен и иззет материал. Това е доста нелогичен начин да се държат службите с „техен агент“ и неговата прикриваща структура? А, забравих, според вашата unfalsifiable conspiracy theory, всичко, което излиза от службите, е лъжа/театър. Освен ако не е във ваша полза, разбира се.
„Ако са знаели за педофилия четири години, досега щяха да я докажат“ -  ами не. Първо, самото твърдение, че са ги наблюдавали четири години, не е доказано по начина, по който го използвате. Има постъпили сигнали в ГДБОП отпреди около четири години и в ДАНС отпреди около две, но това не означава, че службите четири години са имали непрекъснато оперативно наблюдение над групата. Не е имало ченге дебнещо в храстите четири години. Направили са си профилактична разходка до хижата 1-2 пъти, като Калушев е бил информиран преждевременно, че ще го проверяват. Институциите брутално са се издънили с това, че са допуснали съществуването на тази секта и тепърва след като се разкрие случая ще имат да отговарят на много въпроси. “Наблюдението” над групата, ако изобщо се е случвало, се е водило изключително тромаво. Очевидно служителите не са си давали сметка за сериозността на ситуацията и сега най-вероятно дълбоко съжаляват.
Дори да приемем, че е имало оперативна работа, от това изобщо не следва, че престъплението непременно ще бъде доказано бързо. Особено когато става дума за престъпления срещу деца, изолирана общност, свидетели, които са били част от самата група, и събития, случвали се години назад.
За хипотетичния канал за трафик: няма представено доказателство, че групата е била поставена там именно заради такъв канал. Това, че районът може да се използва от трафиканти, не превръща хората, живеещи там, в агенти, поставени да го наблюдават.
Съвместното обучение на НАКЗТ със служители на МВР не доказва агентурна връзка. Това може да е странно, може да заслужава проверка, може да говори за прекалено близки отношения между НПО-то и определени структури на МВР. Но от това, че са имали съвместно обучение, да се скача до това, че някой от тях е таен агент, поставен да наблюдава канал за наркотици, не е издържано.
Не казвам, че е абсолютно невъзможно някога да е имало агент. Но към момента няма доказателство за тази версия, а официално известните факти не я правят по-вероятна от далеч по-прозаични обяснения, като един деструкитен култ, например. Уви, понякога най-очевидното обяснение е и вярното. За да приемем вашата теза сериозно, трябва първо да се докаже поне една от ключовите ѝ предпоставки: че някой от групата е бил агент, че групата е имала възложена оперативна задача и че тази задача е била свързана с конкретен канал.  В момента нямаме нито една от трите. + Този канал трябва да е бил толкова ужасяващ и толкова важни и богати хора да са замесени в него, че да са инвестирали милиони за да наемат някакви наемни убийци ултра висока класа, които да застрелят 6 човека на 2 отделни места, сред които ДЕЦА, +2 кучета и котка, без да оставял следи И освен това да подкупят стотици оперативни и разследващи полица + прокурори да участват в това невиждано прикриване...Ако това се окаже истина, не трафик на наркотици,а международен трафик на замразени бебешки органи ще да е...Епстийн файловете пасти да ядат.
Не може едновременно да казваме, че тайните служби никога няма да признаят нищо и после да използваме липсата на признание като доказателство, че е вярно. Това е теория, конструирана така, че практически да не може да бъде опровергана. Прощавайте отново за чуждицата, но е logical fallacy.

Всички версии, различни от официалната към момента, на този етап остават в сферата на политическите спекулации, журналистическите разследвания и конспиративните теории, тъй като за тях липсват материални доказателства, а се основават на несъответствия, странно поведение от разпространените кадри около трагедията, свидетелски показания и действия, съмнителни съвпадения и косвени улики (обособена зона, скъпа и специализирана техника за наблюдение, хипотези за засичане на всякакви канали, атв - та, пожари, прикрити агенти и мн.др) Това са просто множество отворени версии и в никакъв случай не са обособени в една релевантна алтернативна хипотеза със свързващо материално доказателство (напр. следа от външен извършител).
Разбира се, скептицизмът и недоверието към официалните институции в България имат своите реални основания, които не могат да бъдат пренебрегнати и факти като противоречивите изявления на властите в първите часове, забавяне, несъответствия и празноти в експертизите или липсата на детайлна публична информация основателно повдигат въпроси в много хора и правят търсенето на алтернативни обяснения напълно легитимно и са изключително полезни, когато действат като обществен натиск за прозрачност в едно демократично общество.

В този ред на мисли в социалните мрежи хората не са разделени на ягодка и черешка, "двата плодови лагери" както тук е прието. Ако не си съгласен с официалната, то тогава си в онзи отбор. Има хора поддръжници на алтернативна хипотеза изградена върху намерените факти, която може да бъде непълна, критикувана или впоследствие коригирана (както се надяват в края на август) без никаква връзка с неопровержимо - конспиративната.
С това исках да уточня тази трета, напълно рационална позиция, която е - скептичният наблюдател, надявайки се, че с - unfalsifiable conspiracy theory разбираш границата с онази част от обществото, което отхвърля безапелационно всякакви заключения, отказва да приеме каквито и да е материални доказателства, за които  всяко институционално заключение е лъжа по презумпция и превръща самото разследване в държавен (част от световен) заговор за прикриване, унищожаване и ликвидиране на истината.
Наясно съм, че в реалния свят не всички са ягоди и череши. И че има колебаещи се хора, които са достатъчно трезвомислещи, че да не броят снежинки и да не халюцинират килъри невидимки, но да не се доверявят сляпо на властите, които предоставят объркваща информация. Напълно легитимно е човек да каже,че има несъответствия и неизяснени факти. Съгласна съм с вас, че скептицизмът към институциите е необходим, особено в България. И че липсата на достатъчно публична информация не трябва да бъде запълвана автоматично с доверие към официалната версия. Но същото важи и в обратната посока: липсата на доверие към институциите не е положително доказателство за която и да е алтернативна версия.
Странно, че давате пример баш фейсбук, където поне по мои наблюдение пък точно става най-тежката поляризация. Трябва да признаете, че особено във фейсбук има една плашеща масова истерия, в която се генерират AI видеа с петроханците, споделят се съновидения, правят се астрологични карти, говори се с екстрасенси, кълнат се жертви на сексуално насилие…Само и само да не допуснем, че някакви напълно непознати за нас хора са участвали в радикален култ. Защото една абдикирала майка с промит мозък си окичи жълто сърце като пагон и поведе армия от истерясали конспиратори.
Една рационална алтернативна хипотеза трябва да може да бъде подкрепена от положителни доказателства. Не е достатъчно да се съберат двадесет странни обстоятелства и да се каже, че всичките са свързани. Трябва да се покаже как точно са свързани и защо тази връзка е по-вероятна от останалите обяснения.
Не поставям под един знаменател скептичния наблюдател и конспиративното мислене. Но истината е, че до момента не съм попаднала на нито една алтернативна теория за случилото се, която да не граничи с абсурда. Ако наистина имате пример за една такава “алтернативна хипотеза изградена върху намерените факти, която може да бъде непълна, критикувана или впоследствие коригирана (както се надяват в края на август) без никаква връзка с неопровержимо - конспиративната”, много ще се радвам да ме запознете с нея.
Всичко това е така, с някои необходими според мен уточнения:
На първо място, горното е валидно, ако действително разполагаме с всички факти и доказателства, а не с подбрани еднопосочни такива, съобщени дни след началото на разследването и придружени още в първите часове с внушения и после с никакви  - дори и на този етап за нас не са видими всички факти, доказателства и начин на разследване, така че да градим версия или да приемаме официално съобщената работна за окончателно доказана.
На следващо място, на такава ранна фаза от разследването (извън някои редки случаи, това касае всички разследвания, да не говорим за такова с две местопрестъпления и шест трупа) дори за разследващите е трудно да се формират версии, защото обективно са налице непълнота на доказателствата и множество неизвестни, която непълнота се попълва в хода на разследването. Затова и законът изисква пълнота, обективност и всеобхватност на всяко разследване. За съжаление практиката ми показва, че в много случаи в началната фаза се приема дадена версия и изобщо не се работи по друга, дори и да има видими пропуски, противоречия и неясноти в единствената. Този подход пряко се отразява и на начина, по който се води разследването, и на своевременното събиране (или не) на относими доказателства - колкото повече време минава, толкова по-трудно и дори невъзможно става да излезеш от коловоза на единствената версия.  Резултатът от този подход се вижда чак в съдебна фаза, донякъде се вижда и още на ДП - иначе няма откъде да идва изключително високият брой прекратени поради изтекла давност и неразкрит извършител производства.    
Та, ако ти съобщават само част от фактите и доказателствата, при това с явен подбор и някои дори манипулативно поднесени, не можеш да градиш версия, можеш обаче да видиш старанието обществото да бъде убедено още в първите дни в дадена версия, която вярна или не, ще бъде поддържана до края по неизвестни засега причини. Затова станахме свидетели и на безпрецедентен подход при разгласяване на случая и политическа употреба, която е недопустима. Зад това има друго и то именно е причината за този подход, той не е плод нито на неумение, нито на незнание на закона. Оттам и основателния скептицизъм (извън броенето на снежинки, както правилно си отбелязала).

Последна редакция: вт, 18 авг 2026, 07:26 от Кубратова

# 56 137
Скрит текст:
След поста на anzhy за Космос е ли ръководство, директорка и все за затвор или не? Кое е вярното - n бр стр. в темата за затвор, сега кое е вярно?

Същите форми на обучение си ги има и в държавните училища. Дистанционната беше добавена след КОВИД.
Не съм чула да се обсъжда каква форма на обучение е бил АМ
Скрит текст:
, но то реално няма значение. Изнесоха се данни за много отсъствия (не помня цифрата) и за извиняване на отсъствия със задна дата.
Да, Кеймбридж програмата прави възможно местене, изитите отварят възможността за лесно кандидатстване в чужди университети. Участието в учебния процес си е участие.

Редовна.

Относно майка му - без съмнение е недоволствала още от катаклизма в 10. клас, какво остава когато е започнал да събира момченца в началото на 90-те и да разпродава имотите на родата. За нея най-удобно е било, когато той е бил в Мексико, тя самата каза нещо в този дух по бтв Wink Но не мисля, че наистина е вярвала как 50+ годишен мъж ще стане нов човек.

Последна редакция: вт, 18 авг 2026, 07:12 от EmmaT

# 56 138
valya61, да, говорихме си, но така и не намерих съобщение от Електрохолд с конкретни дни, часове или поне времеви диапазон, причини. Намирам само, че казват за аварии и че ще дадат инфо на разследващите. На брифингите пък съвсем не е засяган въпроса, доколкото помня.
Тоест и по този въпрос е неизвестно, както почти всичко в този случай.

# 56 139
  • у дома...
Баща и син Калушеви са били заедно на курсовете по хипноза. Вероятно бащата е бил от кръга около Людмила Живкова. От профила на бащата е видно, че той също се е увличал по езотерика.

Според мен депресията на Калушев започва точно със смъртта на баща му. А вероятно той, бащата, е бил връзката между Калушев и политиците.

# 56 140
  • Варна
Кадрите на кемпера от интервюто с Демерджиев от кой момент са според вас?
Относно тока, нищо никога не е обсъждано по брифинги.Спирането на тока колкото може да е случайно, със същата вероятност може да не е.  Както писа някой, не знам защо представят хижата като някоя “непревземаема” крепост като дори от видеата на Йончев се вижда, че може да се влезе от много места , разбираме, че въпросният електропастир едва ли е работил, ако е работил напрежението е изключително ниско, а и си има съответните места, където да се отвори безопасно.  Нали и са имали генератор, защо обикалят с челници по тъмниците, генератора така и не се включва.
Въпросните АТВ-та, джипове, които се вижда на камерите “ че не отиват към отбивката за хижата” -трябва да приемем за 100% истина това ли?От всички снимки с дрон се вижда колко различни подходи има към хижата.
Както Кубратова отбеляза по-горе, при положение, че до нас се свежда една нищожна част от факти / доказателства и все подбрани да не говорим ,че някои противоречиви, как е възможно изобщо да се вярва в тезата за самоубийство?
Сега и едва ли не прехвърлят на прокуратурата. Нали са се самоубили, какво има да се мисли повече? Що за цирк?

# 56 141
lesnoe, за мен майката на Калушев би минала през огън заради него, и не би му задавала въпроси, чиито отговор не би и харесало да чуе. Така си обяснявам темата със завещанието на двете момчета, също и това, че са и ходили на гости и тя ги е приемала за свои внуци (при липса на истински такива, и защото все по някакъв начин сина и е искал да обясни защо те живеят с него, вместо с родителите си). Според мен тя е последния човек, който ще му постави ултиматум или ще го кара да промени начина си на живот. На 50 години той е бил отдавна изграден човек.
Защо мислите, че ИК е основоположник на групата? Според мен баща му е започнал по някакъв начин този начин на живот. И в този смисъл, майка му би трябвало да е горе-долу наясно.

Мислиш ли, че баща му е живял с момчета?

Да, аз смятам, че майка му знае всичко. И за психопатията на сина си. И го е пресирала да се промени. Той упорито е твърдял, че "помага" на деца.
А може и старият Калушев да е бил скрит педофил. Те, педофилите, 90% от тях никога нищо не правят на деца, което не променя предпочитанията им. Чува се за тия, които посягат на деца, но повечето не го правят.

# 56 142
ВЙ отмести два клона, хързулна се по джапанки и от раз се озова на "плаца", до пънчето. "Непревземаема крепост", не, ами направо Алкатрас.
А за АТВ-та, то остава и директно да спрат пред входа, ако имат връзка със случая. От въпросната отбивка са няколко метра. И явно е обичайно в този район, при -15 градуса да има толкова разхождащи се коли, атв-та, пешаци.

# 56 143
На мен ми предизвиква известен дисонанс почти категоричността при оповестяване на работната единствена версия (с всички особености на разгласяването, на които няма пак да се спирам) в много ранна фаза на разследването, буквално в първите дни, в пълен унисон в внушенията на Сарафов и същевременно продължаване на разследването и след основния 3-месечен срок по НПК, а доколкото нямаме информация да е приключило с акт на прокурора, и след удължения по закон 6-месечен.
Ако още преди по-малко от месец от началото на разследването публично и категорично оповестяваш яснота по начина на причиняване на смъртта, което е и главният предмет на доказване в това производство (не цялото житие-битие на загиналите), каквото и да си говорим, това е необяснимо.
Нещата са прости - или имаш яснота, т.е. отговорил си на главния въпрос по разследването и го приключваш или нямаш и затова продължаваш да разследваш месеци, ама пък в последния случай остава резонен въпросът какво, как и защо оповестяваш още в първите дни след образуване на производството.
Направи ми впечатление подходът на прокуратурата и в производството във връзка с групата в Пловдив (не убийството, а "клубът по интереси"), в частност данните, които излизат при гледането на мярката за неотклонение - същата работа. В обществото се създава една конкретна представа за събитията още в началото на разследването и после каквото и да излезе/не излезе, виновен е адвокатът, съдът и т.н., не можеш вече да убедиш обществото в друго. Отделно, че след публичното оповестяване прокуратурата малко или много се чувства и е обвързана от вече направените твърдения и това преминава в обвързаност и едностранчивост и при воденето на разследването, събирането на доказателствата и въобще, в необходимост да се поддържа вече изразената теза - доказуема или не.   

# 56 144
Момент, не съм казала какви са били баща или син, а казвам, че според мен е започната дейността [каквато и да е] под някаква форма от бащата. 90-те ИК е бил на 20, 20+. Не изглежда като (основен) гледач на деца. Това само едно от нещата.

Общи условия

Активация на акаунт