Отговори
# 58 320
На мен ми е по-симпатичен Емил Дечев, но какво от това. Би следвало да уточни за петата гилза или да бъде опроверган. Това е от висящите засега въпроси.
На Демерджиев няма да му е лесно след приключването на случая. От тримата поредни министри към него очакванията са най-големи и съответно отговорността. Не за началото на разследването, но например да оповести резултатите от неговите проверки, които обеща на майките, респ. на обществото. Ако той си изкара мандата до края, също на него се пада тежестта да се подобри ефективността на МВР (напр.издирването на изчезнали!), комуникацията на МВР с обществеността, повишаване на доверието на обществото към институцията, която оглавява и т.н.

# 58 321
Чакай сега, вие вярвате на институциите ли? Нали само прикриват и/или са некадърни?
Генерализациите от този тип и аз мога да ги правя.
И аз питах как Демерджиев ще оцени действията на повереното му министерство в случая със Стоян Колев. Защото много умело прехвърля вината, като едновременно дава вид, че е изискал доклади и проверки, без после дума да обелва какво са показали.
А Колев на ден пети от издирването си е пуснал лайф как се плицика в морето Grinning.
чудовище ми той не го ли оцени вече? Каза, че прокуратурата "минимум била неглижирала случая". Още повече, сега след готовите незнам си колко листа експертизи, важното е как са завършени нещата(за всяко едно съмнително нещо), тоест да не остават съмнения, а не просто "има ли външна намеса, няма ли".
Това за "психично болният редящ кабинета на Демерджиев" няма да го коментирам, тук скачахте за "сричащата лелка" била магистрат как еди кой си си бил позволявал да я нарича сричаща.. ама сега хвърляте кал по министъра. Нищо, това значи, че е на прав път и настъпва.

# 58 322
"И понеже разбрахме, че има хора, които разбират от оръжия. Ако се стреля особено с такова оръжие/ и то три пъти/ в такова пространство, следва ли или не да се вдигне такъв огромен облак от количество барутни частици, че и Алекс задължително да има по себе си?"

Аз съм много често сред хора, на които това им е професията и разбират от оръжия. Затова знам, че аз не разбирам. Казват ми как теоретично стоят някои неща и толкова. Като например, че законът за оръжията забранява да се държат на едно място оръжия и боеприпаси. Патроните се продават в картонени кутии и гърмят при загряване. А тук от това, че на Петрохан са спазвали закона, някои правят изводи, че са се подготвили едва ли не за кръгова отбрана и е имало стрелкови бой. Същото е с барутните частици. Те са супер микроскопични; съдържат не само изгорял барут ами и други някакви неща и се установява от кое оръжие са изстреляни; револверът прави "облак" на метър - метър и половина и микрочастиците се набиват в каквото срещнат. Само специалист може да определи кой е стрелял, кой на какво разстояние е бил, от къде на къде е стреляно. Ние да пробваме по някакви наши представи си е направо смешно.
И още нещо се сещам - коментираха на стрелбището, че да се влезе в сграда, в която се знае, че са гърмели по коридора патрони и не е ясно дали няма още да гърмят, си е голям риск

# 58 323
Отделно се съхраняват, в смисъл, оръжието трябва да не е заредено, но и двете са в каса. Една и съща.

# 58 324
  • София
Няколко пъти питам, но не получавам отговор - знае ли се дали влезлите в хижата и в кемпера на оглед,  събиране на доказателства, криминалисти и тн служебни лица са били с бодикамери.
И още един въпрос, пренасям го от фг -  към 02.02. собственикът на имота е изчезнал, а трима от обитателите са мъртви. Не трябва ли да има свидетели, поемни лица, роднини?

# 58 325
"И понеже разбрахме, че има хора, които разбират от оръжия. Ако се стреля особено с такова оръжие/ и то три пъти/ в такова пространство, следва ли или не да се вдигне такъв огромен облак от количество барутни частици, че и Алекс задължително да има по себе си?"

Аз съм много често сред хора, на които това им е професията и разбират от оръжия. Затова знам, че аз не разбирам. Казват ми как теоретично стоят някои неща и толкова. Като например, че законът за оръжията забранява да се държат на едно място оръжия и боеприпаси. Патроните се продават в картонени кутии и гърмят при загряване. А тук от това, че на Петрохан са спазвали закона, някои правят изводи, че са се подготвили едва ли не за кръгова отбрана и е имало стрелкови бой. Същото е с барутните частици. Те са супер микроскопични; съдържат не само изгорял барут ами и други някакви неща и се установява от кое оръжие са изстреляни; револверът прави "облак" на метър - метър и половина и микрочастиците се набиват в каквото срещнат. Само специалист може да определи кой е стрелял, кой на какво разстояние е бил, от къде на къде е стреляно. Ние да пробваме по някакви наши представи си е направо смешно.
И още нещо се сещам - коментираха на стрелбището, че да се влезе в сграда, в която се знае, че са гърмели по коридора патрони и не е ясно дали няма още да гърмят, си е голям риск
Благодаря, Румилиана, но сега се чудя на тази част от коментара ви: „револверът прави „облак“ на метър - метър и половина и микрочастиците се набиват в каквото срещнат“ – нещо, което всъщност ни беше обяснено и на самия официален брифинг. След като и разследващите, и хората от стрелбището са категорични за това разпръскване, аз истински се чудя как тогава по Алекс няма намерени нито барутни частици, нито капсулни микроследи? Да, официално ни беше казано, че е открит в молитвена поза, но молитвената поза не е ембрионална – тя по никакъв начин не може да прикрие изцяло ръцете, гърба и дрехите от облак, който се разпръсква на метър и половина в затворено малко пространство! Според физиката и химията на оръжията, тези микрочастици е трябвало задължително да се набият в него. След като ги няма, логиката е само една, според мен: изстрелите не са произведени по начина и в конфигурацията, която ни рисуват.

# 58 326
И навън да е стреляно по него, пак трябва да има частици по него. Няма да има около него вероятно, ако не е стреляно вътре.

# 58 327
  • София
Ако Демерджиев беше излязал да каже, че засега се потвърждава тезата , че външна намеса не е открита щеше да е най-любимият и обективен черешов министър.
Тази пък глупост каква е... Щял да ни стане любим, защото щяло да се докаже, че няма външна намеса ??? Да, външна намеса няма и Не, няма да ни стане любимец заради това доказване.  А и то не е само негово.. Други двама министри преди него доказаха същото, просто сега  ще са готови повече експертизи..

Последна редакция: нд, 30 авг 2026, 10:20 от elix

# 58 328
Щом няма барутни частици по Алекс, значи  е застрелян от разстояние, по- голямо от облака.
Така го разбирам аз.
Алтернативната версия каква е- че щом няма барутни частици:
1. Застрелян е навън и нагласен в кемпера. Въпрос- защо гилзата е вътре?
2. Не е застрелян изобщо.

За Майката на Алекс- не е ходила в хижата цялата календарна година.
Алтернативно- Алекс е ходил у тях си, ама баща му и сестра му не са го виждали там, само майка му.

# 58 329
Боже, какви нАучни трудове се развиват. Днес ще се спори ли дали Макулева си е виждала детето. Бащата казал не го е виждала, бг мамите казват виждала го е. Невероятно. Калушев ако знае каква вълна от лудост би предизвикал, нямаше да се гръмне, горкия.
    Не, не се получи...обсъжда се барутния облак...

# 58 330
Демерджиев каза ,че няма данни за външна намеса и при все това го считам за пълен  клоун.Разбирам,че тия негови нелепици са напън да се Ареса на всички ,но е жалкарско и смешно.
И изобщо аз лично нямам нужда от валидацията на този смешник за мнението което съм си съставила ,той и да дойде и да каже ,че точно така е станало както го мисля или ,че извънземни са ги убили -все ми е тая !

# 58 331
  • Варна
Барса, точно на място,и аз щях да го кажа.
И то имаме 3 изстрела в това тясно пространство.
Потърсих инфомация по въпроса и тя е също и, че огнестрелни остатъци / GSR/ върху ръцете на жертвата не означава автоматично, че тя е стреляла. При близък изстрел ръцете могат да бъдат замърсени от облака, ако са били близо до оръжието или раната; възможно е и вторично пренасяне чрез контакт с оръжие, стрелец, предмет или замърсена повърхност. А отрицателната натривка не доказва, че човекът не е стрелял. Количеството GSR зависи от вида на оръжието и боеприпаса, начина на държане и времето след изстрела, а частиците сравнително лесно се губят при обичайни действия и контакт с повърхности.
Отрицателната натривка не доказва, че човекът не е стрелял. Количеството GSR зависи от вида на оръжието и боеприпаса, начина на държане и времето след изстрела, а частиците сравнително лесно се губят при обичайни действия и контакт с повърхности.
Отрицателната натривка не доказва, че човекът не е стрелял. Количеството GSR зависи от вида на оръжието и боеприпаса, начина на държане и времето след изстрела, а частиците сравнително лесно се губят при обичайни действия и контакт с повърхности. FBI посочва изрично, че GSR може да се прехвърля от замърсена повърхност или човек върху друг човек. Освен това при експерименти GSR е откриван върху ръцете на хора, намирали се приблизително до 3 ft (около 90 cm) странично от стрелеца. Резултатът зависи от оръжието, боеприпаса, броя изстрели и средата.
https://leb.fbi.gov/articles/featured-articles/the-current-statu … -gsr-examinations
Изследването на разпределението на остатъците се използва и при определяне на дистанцията между дулото и мишената. При близък/контактен изстрел NIJ описва как куршумът, високоскоростните газове и остатъците от изстрела причиняват характерни ефекти и отлагания върху мишената/жертвата:
https://nij.ojp.gov/nij-hosted-online-training-courses/firearms- … nce-determination
По ръцете на Златков са открити капсулни микроследи, по ръцете на Александър не, а са били много близо в пространство  с три изстрела, не знам.
НЕ разбирам от оръжия ,чета каквото пише в източници. Затова всичко се тълкува като съвкупност.

Последна редакция: нд, 30 авг 2026, 10:41 от Ivka_smile

# 58 332
Боже, какви нАучни трудове се развиват. Днес ще се спори ли дали Макулева си е виждала детето. Бащата казал не го е виждала, бг мамите казват виждала го е. Невероятно. Калушев ако знае каква вълна от лудост би предизвикал, нямаше да се гръмне, горкия.

Ще се повтори сега онази дискусия за Деян, ако помниш.
В показанията си казва, че не ги е чувал/говорил с тях от 2 седмици, което автоматично се превърна в "той може да ги е виждал, ама да не са си говорили".
И тогава, от Ралица, се разбра за торбата с цимент и нещата загрубяха..... 😅

# 58 333
Увредата от звукова вълна в затворено пространство се нарича остра акустична травма или баротравма. Тя е значително по-опасна от същата експозиция на открито, тъй като стените отразяват звуковите вълни (ехо ефект) и усилват звуковото налягане.Основни физиологични уврежданияРазкъсване на тъпанчевата мембрана: Внезапният скок в налягането причинява механична перфорация.Увреждане на вътрешното ухо: Мощната вълна перманентно унищожава ресничестите клетки в Кортиевия орган.Прекъсване на слуховата верига: Възможно е разместване или счупване на слуховите костици (чукче, наковалня, стреме).

Възможно ли е звуковата вълна от изстрелите в кепера да причини тези увреждания?

# 58 334
Щом няма барутни частици по Алекс, значи  е застрелян от разстояние, по- голямо от облака.
Така го разбирам аз.
Алтернативната версия каква е- че щом няма барутни частици:
1. Застрелян е навън и нагласен в кемпера. Въпрос- защо гилзата е вътре?
2. Не е застрелян изобщо.

За Майката на Алекс- не е ходила в хижата цялата календарна година.
Алтернативно- Алекс е ходил у тях си, ама баща му и сестра му не са го виждали там, само майка му.
Tays, вие сериозно ли развивате теории, че е застрелян от разстояние, по-голямо от облака? Ами нали официалното обяснение на разследващите е, че изстрелът е произведен от упор, вътре в кемпера! Точно по тяхното собствено обяснение няма абсолютно никаква физическа и химическа причина по Алекс да липсват барутни частици.
Аз очаквам версиите на разследващите да не са от сорта на „чети между редовете“ и „Туин Пийкс“ – защото да си фантазираме и да си съчиняваме приказки можем и ние тук във форума. Тяхната работа е да излязат с железни доказателства и обяснения, които не търпят абсолютно никакви свободни интерпретации. Тъй като официалната версия твърди едно, а материалните следи показват друго, ние очакваме адекватно обяснение защо липсват барутните частици.
По другия въпрос – пак влизате в режим „свободно съчинение“. Няма абсолютно никаква официална информация дали Алекс се е виждал с майка си извън хижата, или не, нито колко пъти се е случвало това през годината. Може да са се виждали на неутрална територия, може и да не са – просто никой не знае. Но на вас ви е изключително удобно да превръщате липсата на информация в „категорични факти“.

Общи условия

Активация на акаунт