Отговори
# 59 775
Тези, които се абстрахират от фактите, пишат художествена литература. Там всичко е позволено. Тук е темата Какво знаем и какво липсва.

# 59 776
  • София
И Бл. Върбаков ще влезе в списъка

ДО:
ИНСПЕКТОРАТА КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
СОФИЙСКА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА
(По местонахождение на наблюдаващия орган на досъдебното производство)
СИГНАЛ
ОТНОСНО: Допуснати тежки процесуални нарушения, несъвместимост и разгласяване на следствена тайна от служебно лице / вещо лице в качеството му на експерт по досъдебно производство
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
С настоящия сигнал изнасям на Вашето внимание факти относно системно и грубо нарушаване на разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Наказателния кодекс (НК) от страна на д-р Благовест Върбаков — преподавател в Академията на МВР. Същият, в публични изяви пред национални медии, се легитимира като експерт, пряко ангажиран с изготвянето на експертизи и разглеждането „в дълбочина“ на казуса „Петрохан“.
В рамките на своите публични медийни участия, цитираното длъжностно лице е извършило следните правонарушения:
Разгласяване на материали от разследването (Чл. 198, ал. 1 от НПК и Чл. 360 от НК): Лицето публично дискутира автентичността на веществени доказателства (мобилни комуникации, писма до близки), цитира неогласени официално разговори на министъра на вътрешните работи и дава подробности за хода на оперативно-издирвателните и процесуални действия. Лицето изрично признава, че материалите нямат публичен характер без разрешение на „наблюдаващия прокурор“, но въпреки това ги огласява.
Превишаване на правомощията на вещо лице (Чл. 144 и Чл. 147 от НПК): Д-р Върбаков изземва функциите на разследващите органи и съда, като публично поставя крайни правни квалификации. Той категорично заявява пред обществеността, че случаят касае „екзекуция“ и „ритуално убийство“, позовавайки се на неофициални консултации с „колеги от чужбина“. Съгласно НПК, вещото лице дава единствено научно заключение по тесни въпроси, но няма право да квалифицира деянията правно.
Демонстрация на предубеденост и изгубване на безпристрастност (Чл. 148, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 29, ал. 2 от НПК): Чрез публичното защитаване на една-единствена радикална версия и оказването на медиен натиск върху общественото мнение, експертът е изгубил качеството си на обективен участник в производството, което е абсолютно основание за неговия отвод.
С оглед на гореизложеното, МОЛЯ:
Инспекторатът на МВР да извърши пълна дисциплинарна проверка на д-р Благовест Върбаков за увреждане престижа на ведомството и нерегламентирано изнасяне на информация.
Софийска градска прокуроратура незабавно да разпореди отстраняването и отвода на същия като вещо лице от всички експертизи по досъдебното производство на основание чл. 148, ал. 1, т. 3 от НПК, както и да прецени налице ли са данни за извършено престъпление по чл. 360 от НК (издаване на служебна тайна).

# 59 777
Аз вчера попитах, но никой не обърна внимание-Макулев е заявил за интервю, че ламата е правил събеседвания с деца и си е избирал. Така бил избрал малкия Сашо. От къде и как е имал контакт с множество деца, та да избира? Много, много интересен момент.

Аз смятам, че и Ралица активно е търсила жертви за чичко Лама. И не само тя.
Като октопод е било нещото (и той май още "мърда" за ужас на нормалните хора).

# 59 778
  • при Arctic Monkeys
За щастие, май без особен успех в края на краищата. Сашко, даден от замаяния си баща и Ники, от още по-замаяната си майка. Леончо дали си дава сметка дяда му как му е спасил кожата…

# 59 779
Ще бъде интересно да обявят кой е контактнал майката на Л. с Калушев, и то така ефективно, че само няколко седмици по-късно го е изпратила в планината с пълномощно, декларации и всичко.

# 59 780
Заставайки зад една или друга теза, хората трябва да се замислят, че с думите и действията си могат да допринесат директно и/или индиректно за нестабилното бъдеще на други уязвими деца. В това число и на милото дете Леон, което е имало благословията да има трезвомислещи баба и дядо. Пак питам: след като биологичната майка на Леон подкрепя биологичната майка на Николай, и явно няма осъзнаване - кое и какво ще противодейства, ако реши да го прати отново на отглеждане някъде? Какви мерки се взимат? Гледах в темата, че се появи гадже на сестрата на Александър и се замислих дали семейството си е продължило живота с крайното решение, че детето вече не е част от това семейство.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 19:24 от anmasu

# 59 781
  • София
Има си неадекватни "родители", които веднага са се поддавали на манипулациите на Калушев. Както каза Кармакома, за щастие не много. Той затова се е върнал в България, че в Мексико е нямало следващи желаещи с подходящи деца след Ралица.

# 59 782
Имаше ли някъде информация за какъв период Леон е пребивавал в хижата?
Интересно ми е дали част от него се е падала учебна година и ако да, дали детето е посещавало учебни занятия или като Алекс не е бил там и не са му писано отсъствия.

Изключително ми е интересно как е протичал разговорът между Калушев и директорката на Космос и как е я убедил да не се нанасят отсъствията на Алекс? То направо ми е сюреалистично.
Как обясняваш на директор на училище, че едно от записаните деца ще го отглеждаш ти, нищо че си му никой и в същото време то няма да посещава училище. И как един възрастен човек, който е поел ангажимента и отговорността да ръководи учебно заведение се съгласява.
Ами болно е цялото нещо.

# 59 783
Аз вчера попитах, но никой не обърна внимание-Макулев е заявил за интервю, че ламата е правил събеседвания с деца и си е избирал. Така бил избрал малкия Сашо. От къде и как е имал контакт с множество деца, та да избира? Много, много интересен момент.

Възможно е да е обявявал и правил интервю с всяко по някаква причина попаднало при него дете, т.е. не е задължително да е било като кастинг

# 59 784
Рокет,

Цитат
Всичко започва през октомври 2023 г., когато второкласникът е отписан от елитно столично училище, за да бъде записан в частно училище извън столицата. Въпросното училище активно си сътрудничи с школа за приключения „Роук“ на Ивайло Калушев.

Сигналът на бабата и дядото е от юни 2024 г.
https://www.dnes.bg/a/6-krimi/709689-protivorechivi-fakti-i-za-8 … -hizhata-petrohan

# 59 785
Валя, тия сигнали ти ли ги пишеш?

# 59 786
  • у дома...
Валя, да не обърка темата с някой групов чат?

Тъй като темата е под постоянно наблюдение от модераторите и администраторите (в реално време се вижда кой от тях е в темата), моля да махнете ограничението за поставяне на "палчета". Така ще можем да лайкваме всеки пост и няма да има сърдити. И ще се намали напрежението в темата. Моля, бъдете щедри, че някои не могат да си направят екзистент минимума, а е важно за тях. За самочувствието и, вероятно, и финансово.
Или по-добре - махнете ги.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 20:26 от Просто_майка

# 59 787
Интересно ми е дали част от него се е падала учебна година и ако да, дали детето е посещавало учебни занятия или като Алекс не е бил там и не са му писано отсъствия.

Бях писала хронологията, но остана много назад.

Начало (Октомври 2023 г.):
Леон е спрян от нормалното училище в София и е изолиран в пущинаците.

Пътувания (Ноември 2023 г. - Юни 2024 г.):

В рамките на тези 8-9 месеца Леон живее в хижата, воден е за две седмици в Непал и е извеждан на обиколки с кемпер из Европа -  Италия, Франция и Испания, като в Италия е бил сам с "чичко Ивей с 16те пищака".

Край (Лятото на 2024 г.):

След официалния сигнал на баба му и дядо му през юни 2024 г., Леон е окончателно изведен от обкръжението на Калушев.

Тук на мен ми е много интересно как точно е станало извеждането на детето. Кой го е извел? Имало ли е скандал? В случая на Александър и Свилен, пишеше, че е имало, а тук? 🤔

П.П. Черешки 🍒, защо просто не игнорирате провокаторите? 🤔 Знаете ли колко готино и спокойно се пише, когато не обръщаш внимание на глупости?

Да не се отваря от провокатори!!! 😄
Скрит текст:
Моите постове имат най-много лайкове пък! Ауууу... 🥰🤣

# 59 788
Florecita, грешиш,
заради сигнала е изведен когато е проверката. Но имаше официални данни за пътувания Франция, Испания и Италия октомври  2024, веднъж с Иванов и веднъж с ламата. Кога окончателно е изведен нямаме данни, но минимум година е бил с тях.
https://www.168chasa.bg/article/22287882

Бях писала хронологията, но остана много назад.

Начало (Октомври 2023 г.):
Леон е спрян от нормалното училище в София и е изолиран в пущинаците.

Пътувания (Ноември 2023 г. - Юни 2024 г.):

В рамките на тези 8-9 месеца Леон живее в хижата, воден е за две седмици в Непал и е извеждан на обиколки с кемпер из Европа -  Италия, Франция и Испания, като в Италия е бил сам с "чичко Ивей с 16те пищака".

Край (Лятото на 2024 г.):

След официалния сигнал на баба му и дядо му през юни 2024 г., Леон е окончателно изведен от обкръжението на Калушев.

Тук на мен ми е много интересно как точно е станало извеждането на детето. Кой го е извел? Имало ли е скандал? В случая на Александър и Свилен, пишеше, че е имало, а тук? 🤔

П.П. Черешки 🍒, защо просто не игнорирате провокаторите? 🤔 Знаете ли колко готино и спокойно се пише, когато не обръщаш внимание на глупости?

Да не се отваря от провокатори!!! 😄
Скрит текст:
Моите постове имат най-много лайкове пък! Ауууу... 🥰🤣

# 59 789
Значи Леон е бил с групата достатъчно дълго и част от престоят му се е падал през учебната година.
Как мислите, дали е ходил или и неговите отсъствия са били прикривани от директор и учители в Космос?

Аз смятам, че е бил като Алекс.

Общи условия

Активация на акаунт