Отговори
# 59 955
Религии, идеологии - винаги ще има хора, които да ги ползват за своите цели. Те затова и възникват. Само че важното е да не позволяваме непораснали още млади хора, да бъдат въвлечени и използвани от тях.
Мен въобще не ме интересува контрла на религиозните общности, интересува ме родителите да носят отговорност за действията си и ако не притежават критично мислене и  здрав разум и се поддават на зловредно влияние от гуровци, коучове, кочове и всякакви такива да има механизъм в обществото, за да бъдат защитени беззащитните, децата.
Възрастните да си вярват и да си водят и приключват живота, както искат.
Magenta2022, вие сама се вкарвате в логическо противоречие. Казвате, че въобще не ви интересува контролът над тези общности, но в следващото изречение настоявате да има „механизъм в обществото, за да бъдат защитени беззащитните деца децата“.
Ами бихте ли обяснила как точно ще работи този механизъм, ако не чрез същия този институционален контрол, законова рамка и държавен надзор, за които Уилоу ви обясни? Обществото не е безвъздушно пространство – то защитава беззащитните именно през своите институции. Когато държавата абдикира и остави цели групи в сивия сектор с години, този обществен механизъм просто спира да съществува. Няма как да искате сигурност за децата, а в същото време умишлено да си затваряте очите за тоталния провал на системата по веригата.

# 59 956
  • my own world....
Т.е. "протест" подкрепен с пари.

Ако някой искаше да удря партията майка на лама, щеше да е ударил, а не да се прави на ударен и да вика айде да не политизираме.
Нещата са по-простички - лама, възползващ се от всичко и всички е настъпил мотиката накрая.
И за мен тясното място са били децата, докато си е бил в джунглата на Мексико - не е имало кой и как да реагира. Тук се е смятал също за недосегаем. Видяхме какво излезе.

# 59 957
Благодаря за изчерпателния пост, Уилоу, ще си позволя да очертая 2 основни въпроса в него (писането не ми е сила):
1. Какви са механизмите на възникването на култове?
2. Дали е политически организиран или употребен случаят?
Относно първия - абсолютно съм съгласна, че култовете нямат много отношение към традиционните религии, те просто ги използват за начален тласък и легитимация. Обаче в повечето случаи те са продукт на лидера, т.е. персонална вина може да се посочи. Много е вярно от друга страна, че повечето анализи спират дотам, без да се търсят механизмите за възникването им, което е важно за превенцията.
За втория въпрос - трудно ми е да си представя, че някоя политическа партия ще насочва членове от конкурентна такава към използване на лама за сеанси, хипноза, съвети, предсказания или каквото там (надявам се, че е било само това, а не и сексуални практики). В този смисъл не мисля, че е организирано, по-лесно ми се струва на забърканите политици просто да им е толкова капацитета. И понеже се е разчуло (или е проучвано) какви ги вършат от конкурентите им, когато гръмна трагедията, те побързаха да я използват. Оттам и прибързаните изказвания на любимеца 13 Сарафов в началото.

Последна редакция: пн, 14 сеп 2026, 09:34 от чудовище

# 59 958
Според мен е чисто политически този случай и това става все по-видно.
Не ги слушайте какво говорят, а гледайте какво правят. В случая и кога го правят и как.

# 59 959
  • София
Десислава, придържай се към темата. Спамът е излишен.
Емма го каза точно и ясно - тук се разисква криминален случай с убийства на младеж и дете .
Механизми за защита от абдикиране от родителски задължения не обсъждаме. В законодателството съществуват такива. Трябва да се прилагат.

# 59 960
Аз както винаги няма да мога да гледам брифинга на живо. Ще разчитам на информация от нета и от форума тук.

Интересно ми е защо Демерджиев така се върти и отказва да каже за външната намеса има или няма данни. То е ясно, че ще разберем след 1-2 часа, но неговото поведение привлича внимание.

# 59 961
  • my own world....
Не, имаме политически лица и властимащи (2022)  , които са подкрепяли ламата, а ламата не им направи добра услуга, ма не бастиса само себе си, а и децата и останалите..

# 59 962
  • my own world....
Барса, наистина ли вадиш подобни изводи? Joy

Рокет, обикновено ако някой се гъне като червей - значи е зависим от някого или нещо, плюс характеропатията на Демерджиев, защото и нея трябва да отчетем.

# 59 963
Скрит текст:
Дано след толкова много страници и неуспешни опити за провокация е станало ясно значението на думата игнор.

Ивка липсва, но пък аз попаднах на това:

Според публикувалата го, тук Деян е с насинено око, а ръката му е бинтована, даже по бинта има петна, които вероятно са от кръв. Според друга личност, Деян държи шишенце в ръката си. Вашето мнение, колежки детективки? 😄
Мисля, че публикувалата го е вдигнала диоптера и трябва да вземе мерки...

Ни бинт, ни шишенце виждам и аз, ама викам тук има ястребови очи, чакай да се допитам. Да не се окажем с ново доказателство часове преди брифинга.

Ох, отдавна установих, че нямам въображение. Ни оня с превързаната глава видях, ни следи от куршуми по стени,  ни синьо око и превързана кървава ръка ...

# 59 964
Десислава, придържай се към темата. Спамът е излишен.
Емма го каза точно и ясно - тук се разисква криминален случай с убийства на младеж и дете .
Механизми за защита от абдикиране от родителски задължения не обсъждаме. В законодателството съществуват такива. Трябва да се прилагат.
Magenta2022, вие самата повдигнахте въпроса за обществените механизми и родителската отговорност в предишния си пост. Ако смятате, че моят логичен отговор на вашето собствено мнение не е по темата, значи автоматично признавате, че и вашият пост е бил спам извън нея. Много е удобно да отваряте теми и в секундата, в която аргументите ви се срутят, да ми четете лекции и да ме пращате „да се придържам към темата“.
А що се отнася до криминалния случай с убийствата — нали точно за това говорим? Само че няма как хем да твърдите, че разисквате тежко престъпление, хем да обявявате за спам въпросите защо съществуващото законодателство не е било приложено навреме от МВР и прокуратурата.

# 59 965
Религии, идеологии - винаги ще има хора, които да ги ползват за своите цели. Те затова и възникват. Само че важното е да не позволяваме непораснали още млади хора, да бъдат въвлечени и използвани от тях.
Мен въобще не ме интересува контрла на религиозните общности, интересува ме родителите да носят отговорност за действията си и ако не притежават критично мислене и  здрав разум и се поддават на зловредно влияние от гуровци, коучове, кочове и всякакви такива да има механизъм в обществото, за да бъдат защитени беззащитните, децата.
Възрастните да си вярват и да си водят и приключват живота, както искат.
Не съм съгласна, че само намесването на деца и тяхната защита е проблем при сектите и култовете.
Давате ли си сметка до какви крайности могат да стигнат такива организации?
В случая са се саморазрушили, обаче при техния арсенал от оръжия плюс параноя можеше да има и други невинни жертви, дори и съвсем случайни "тулупи" от "кочината".

# 59 966
  • my own world....
За мен - тези, които са имали сигналите за децата, правили са проформа проверки и са натикали всичко по чекмеджета подлежат на търсене на отговорност. Децата е трябвало да бъдат изведени от там и да се работи с родителите. Които да си припомним вкупом са оказвали яростна съпротива на проверки и са лъгали безобразно.
Аризона, права си - секти и духовни групи е редно да бъдат наблюдавани адекватно. Не само оръжията са проблем, случая с момичето, което почина внезапно, никой не разбра с какви билки е черпено и кога... А и един човек може да бъде съсипан психически и материално без наличието на оръжия... Тоест и паричните потоци е добре да се наблюдават овреме.

# 59 967
  • Сф
Сектите по принцип имат масовост, информация и книги на учението ( собствени), набират и средства както от членовете ,така и от благодетели. Тук нямаме такъв принцип на съществуване.  Не знам анализа от Уилоу какво помага в случая. Да са били използвани за политически цели? Някой да е предвидил, че Калушев и сие ще дръпнат спусъка ,за да очернят определена политическа сила? Нее, граничи с фантастика. Да не говорим, че в групата има и деца ( едното със сигурност лабилно психически( неконтролируемо) по думи на Ралица). Сега ,че са извикани не случайно за някаква далавера е пределно ясно с тоя летящ старт. Дали е политическа сила или по -скоро определен кръг от хора ( парите нямат цвят) по - скоро смятам второто. Със сигурност има лична инстинуционална отговорност,  но дали ще има такива лични последици не е ясно. А трябва. Много ме притеснява Космос, там учиш без да ходиш, а и да ходиш кой знае какви знания получаваш ,но пък взимаш бг диплома и влизаш в обществото без да е ясно дали си готов. Нещо като с шофьорските книжки на римляните от Чехия. Такива порочни практики трябва да бъдат спирани овреме, ако искаме да живеем в нещо що годе като държава. То не бе Баба Алино, общински жилища на несоциално слаби, и ред други своеволия. Да видим какво ще излезе по този криминален случай, дано поне за него понесат някои последствия определени хора, а не да се замете под килима като лична трагедия на изперкали сектанти.
Иначе за капката преляла чашата смятам финансите нещо са им секнали , ако не можеш да водиш живота, който си свикнал ( знаеме какъв и колко смислен и продуктивен) къде да бягаш и какво да правиш? Всичките ти мечти падат като кула и си дотам.

# 59 968
Искам искрено да благодаря на Уилоу за този брилянтен, дълбок и изключително сериозен анализ! Благодаря ти, че показа на една определена група хора тук колко е важно да се гледа цялата картина от всичките ѝ страни и да се изследват структурните проблеми, вместо да се хванеш за една малка част от пъзела и да си развихряш фантазията само и единствено върху нея. Разберете го най-накрая, не може да взимате само една част от пъзела, само една думичка от казаното или само едно изречение и върху тях да развивате размишления.
Смазващ коментар, който просто ви разглоби на части!

@Notamama, anzhy, ... Here we go... Simple Smile

Въпросният брилянтен и дълбок анализ, ето тук:
https://bg-mam.ma/p/1853871/51539740

Последна редакция: пн, 14 сеп 2026, 10:00 от Сивия Плъх

# 59 969
  • София
Стигнахме почти 4000 страница. Още една ...

Аризона, можеше. Ама то затова не трябва да се дават оръжия на всеки. Затова и култовете в Щатите често приключват по брутален начин с масови убийства и самоубийства, но не само култовете.
Има свобода на избор на религия - неотменимо право е.

Общи условия

Активация на акаунт