Дете на 1г не слага храна в устата и не имитира

• 665
  • 25
  •   2
Отговори
# 15
Често в такива теми виждам, че майките, които сме минали през подобни неоснователни страхове се опитваме да успокоим авторките, защото знаем, че повечето деца са си здравички и просто си имат характери и особености. Аз обаче винаги съм за консултация и при най-малко съмнение и то при повече от един специалист, защото ако все пак има проблем, е хубаво той да се идентифицира и адресира възможно най-рано. А ако няма проблем, то родителите спокойно могат да продължат да се наслаждават на веселите моменти с бебоците без притеснения.

Трудости с хващане и поднасяне на храна към устата и липса на посочване може да са съпътствани и от друга симптоматика - например липса на пинсетен захват, недобра фина моторика, такива неща. Може ли например да реди кубчета и да събаря, да разлиства страници на книга с дебели страници, като го питаш "Къде е зайчето", да погледне към него, да имате споделено внимание...

Има пинсетен захват, хваща предмети и ги обръща, предава от една към друга ръка, даже се опитва понякога и дребни предмети да взима. Не е обръщал страници, но това може и да е наша грешка. Баща му е доста пеантичен в пазенето на вещите си и като чете книжки не му дава много да пипа. Благодаря за идеята, това ще го променим.

Имам чувството, че може би доста от моите действия са спомогнали за ситуацията. Пример, не съм му давала много да бърка в купата. Пипал е, но не често.

Благодаря за отговорите!

# 16
На 1 г. няма как да очаквате само да се храни детето и да не мачка храна и да не хвърля. Това е нормално.
Не очаквам да не мачка и хвърля, но няма интерес да го поднесе към устата си.

Моят син и на 10 години нямаше интерес да си слага храна в устата. От 12-годишен обаче вече не можеш да го спреш и е непрекъснато гладен.

# 17
  • София
И аз като дете съм била злояда ама сега само се чудя какво да хапна🤣Та явно има светлина в тунела

# 18
Може би малко повече работа с фината моторика ви трябва. Да го оставяте да се поомаже малко и да хвърля храна, да му показвате как вие я поднасяте към вашата уста и дъвчете (за да копира от вас). Повече игри за редене - кубчета, от тези пирамидките за редене, интересни книжки - от тези с отварящи се вратички, може би топки с различни текстури. Дървените играчки знам, че са по-хубави, имат текстура, която стимулира дечицата да ги изследват.
Аз също мисля, че нищо му няма на детенцето, но не пречи да си работите в тази насока.

# 19
Може би малко повече работа с фината моторика ви трябва. Да го оставяте да се поомаже малко и да хвърля храна, да му показвате как вие я поднасяте към вашата уста и дъвчете (за да копира от вас). Повече игри за редене - кубчета, от тези пирамидките за редене, интересни книжки - от тези с отварящи се вратички, може би топки с различни текстури. Дървените играчки знам, че са по-хубави, имат текстура, която стимулира дечицата да ги изследват.
Аз също мисля, че нищо му няма на детенцето, но не пречи да си работите в тази насока.
Здравейте, благодаря за отговора, всичко описано е подсигурено отдавна, но вече всичко се дава да пипа, водата на котката, храната, дори и тоалетната (ако е изчистена и сменена). С мъжа ми се шегуваме, че и котешка тоалетна даваме да яде, само да е със собствена ръка. Въпреки все още зимните условия дори и даваме да се плацика в купичката с вода.

(Котакта не излиза на балкони, няма досег с обувки/кашони/торби от вън/количката, ваксинирана за абсолютно всичко, обезпаразитявана)

# 20
Защо не пробвате да му дадете малко парченце банан в ръката и да му насочите вие ръката към устата, за да разбере, че може и сам да яде.

# 21
Защо не пробвате да му дадете малко парченце банан в ръката и да му насочите вие ръката към устата, за да разбере, че може и сам да яде.

И това го тренираме. Отваря уста и чака, пробвам да го накарам да хване банана, отначало ставаше, сега просто е като погнусен и си крие ръката зад гърба, но чака да яде Grinning Ако оставя банана веднага е на земята, но колкото и пъти да го вдигна нямаме успех. Вчера мъчех палачинки, пак не искаше, крие зад гърба ръцете и отваря уста.

# 22
А да пробвате с прибори? Синът ми до ден-днешен, на 13 години, не пипа храна с ръце. Всичко се реже и с прибори, включително филия с масло. Ако все пак трябва да пипне храна, го виждаш колко му е неприятно и какво усилие му трябва. Обикновено ползва салфетка в такива случаи.

# 23
Ходили ли сте на очен да проверите зрението? Отидете ако не сте.
Според мен отидете при специалст да ви помогне и подкрепи. Ние имахме други затруднения около 12м, ерготерапевт ни помогна много да ги преодолеем. Нямаше да се справя сама.

# 24
Според мен отидете при специалст да ви помогне и подкрепи. Ние имахме други затруднения около 12м, ерготерапевт ни помогна много да ги преодолеем. Нямаше да се справя сама.

Да, очен мина и всичко е наред. Ерготерапевтът ни препрати към специалист ранно детско развитие, за когото имаме час днес, вечерта. Ще върна отговор в темата какво се е случило, да има история в търсачката за други мами в бъдеще.

Ако не е тайна, какви затруднения вие сте имали и как ви е помогнал терапевтът?

# 25

Да, очен мина и всичко е наред. Ерготерапевтът ни препрати към специалист ранно детско развитие, за когото имаме час днес, вечерта. Ще върна отговор в темата какво се е случило, да има история в търсачката за други мами в бъдеще.

Ако не е тайна, какви затруднения вие сте имали и как ви е помогнал терапевтът?

Общо взето повечето неща, които се очакваше за възрастта да ги прави, не ги правеше - да си отговоря на името, да сочи, такива неща общо взето от списъка, който се следи всеки месец. Но той най-вече искаше само да тича и въобще не можеже да се фокусира над нещо. Върху това работихме да си задържа внимание за да може да обърне внимание какво му се казва. Някои ще кажат, да ама това си е типично за малките деца. Да, ама на нашия му пречеше. Сега вече мога да кажа че без проблем си седи доста време да си четем книжки, да се занимава с нещо по-дълго.
Има и нещо друго, децата се държат доста различно с други хора, аз дори да правих същите неща, които правеше нашия ерготерпавт, той не искаше да ме слуша. Там доста повече слушаше и внимаваше

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 15:05 от sedi_

Общи условия

Активация на акаунт