Ноемврийски бебета 2025 - Тема 2

• 18 404
  • 741
  •   2
Отговори
# 615
Да, те затова препоръчват 6 месец да се вкара месото, за да може да се наваксва дефицитите. Бебето имало запас от майчиното желязо, което се изчерпвало около 6-ти месец. То реално в началото те ядат само зеленчуково, което си е само ВХ. То затова и кашите трябвало да са млечни, а не безмлечни направени с вода. Така четох де, нямам представа научно издържано как точно е. 😬

Моята педиатърка каза ако бебето е кърмено значи от 6месец захранване ако е АМ се почва от 4 както и ние и имаше рефлукс отделно сега на всяко оригване си връща от млякото

# 616
Майчета, вашите бебоци колко дремки правят на ден в момента? Бебка е с 3, като последната идва около 18ч, но последните дни вечер не прави 10ч сън и се чудя дали да не намалим на 2 дремки. Обаче се притеснявам тогава след последната колко ще издържи преди нощния сън. В момента си ляга около 21-21.30.

А какви интервали на будуване имате? При моя син напоследък са доста дълги и не знам до къде ще я докара, дали няма да се превъзбуди. Започва от 2:20 вечер стига до 3:20. Проблема е, че през деня ако не успея да го доприспя поне на обедния сън, трябва да включа 4та дрямка и нощния сън отива Бая късно.

# 617
Аз следвам някоя избрана таблица и гледам по нея спрямо възрастта й - в момента около 2.15-2.30ч, вечер преди нощния сън правим най-голяма - около 3ч.

# 618
Аз имам въпрос - когато въвеждате нов зеленчук, първо го давате чист или смесен с предишния въведен и увеличавате пропорцията по дни?

# 619
Ние в момента сме на 3 дремки, обикновено са доста дългички й се събират 4 часа дневен и 10 часа нощен сън. Вчера бяхме повече навън, та дневният сън се събра общо 3 часа и за първи път от започването на регресията в 3-4 месец досега ни се случи отново през нощта да спи непробудно за 8 часа, но след това спа само 1:15, та като цяло се събра по-малко сън и от обикновено. Надявам се следващите дни да влезе в ритъм.

За новите зеленчуци зависи какъв е - ако смятам, че ще се хареса и сам и не е запичащ, не го смесвам със старите, но ако някое от тези условия е изпълнено, го смесвам, за да се хареса повече и да не се напряга после много. Последните дни много сме я запекли и въпреки, че успява да свърши работата е с много зор и доста по-твърда консистенция.

# 620
Момичета, имам нужда от съвет. Започнахме захранването доста леко - имаше интерес към пюретата, с охота отваряше уста и хапваше. Стигнахме до 40-60 мл на ядене, като в нито един момент не съм опитвала да насилвам яденето, не ми е било цел да изяде определено количество.

От вчера при вида на пюрето, което й давам първо, започва един неистов плач, без да го е опитала и без да съм поднесла лъжичка към устата й - само защото го вижда. Успокоява се едва като й дам мляко. Изяжда го и после хапва няколко лъжици пюре и пак почва неистово да плаче, маха с ръце, бута. Явно прави някаква негативна асоциация, а досега не е реагирала негативно на пюретата - по-скоро беше учудена. Чудя се какво да променя и да направя. Тя си има по принцип доста голям апетит и не очаквах да имаме такъв проблем, но явно много си обича и млякото (АМ е). Мисля да паузираме за няколко дни с надеждата да забрави, но не съм сигурна, че това ще помогне. Ако някой се е сблъсквал с подобна ситуация, ще съм благодарна за съвет!

# 621
Нашето момиче в крайна сметка разви ужасна хрема.. 😳Много ѝ е запушено нослето, кашля също. Голяма битка е почистването и слагането на капки, понякога така се разстройва, че плаче със сълзички...
Иначе вече 2 дни ползваме аспиратора на Носко за прахосмукачка и сме много доволни от резултата, пък и засега бебка не плаче от него. И въпреки, че събира добре секретите, постоянно нещо ѝ хрипа в нослето.. По препоръка на педиатърката си купихме и инхалатор, днес мисля да го пробваме, но имам опасения, че няма да се приеме положително.
Много се тормози с този нос и ми е много мъчно не нея.

От доста дни по време на хранене ми се случва бебка да гледа на различни страни, но не и в мен. Яде пюрето, но примерно главата ѝ е завъртана на ляво или на дясно и аз и пъхам лъжицата в устата.
На някоя от вас да се случва нещо подобно? 🤔
Puff718, може просто това да е нещо временно, и аз бих спряла за някой ден предлаганото на пюрета. Или пък промени нещо - например съда, в който поднасяш пюрето или пък лъжичката.

# 622
Аз също имам два пропуснати дни (не последователни). Например вчера пюрето ми стана супер течно, ама направо вода и разбира се не яде.

В тази връзка, как сгъстявате пюре? Някъде четох, ме се добавя АМ една лъжица, но правилно ли е това?

# 623
Да сгъстявам не ми се е налагало все още. Гледам да ги правя нормална консистенция, даже по-гъсти (ако се налага изливам малко от водата от парата и си я пазя ако има нужда да разреждам). Но по често разреждам с мляко, защото моят син само така яде - почти течно пюре. Също имам замразени блокчета пюре във фризера. Ако добавя от тях също ще се сгъсти. 

Puff718, възможно е (една от многото възможности) да е много гладна и да не и се занимава в тоя момент с пюрета. А после като си е изпила млякото, естествено пак не и е до пюрета, защото не е гладна. Пробвай в друг прозорец да предложиш пюрето. Но може да са един милион други неща... Пропусни 1-2 дена и пробвай пак.

*Панда* и ние сме болни. 2 дни ясла и всички вкъщи сме с болно гърло и сополи. На бебето му се стичат отзад май сополите - нищо не изтича от носа му, но започна да кашля и го чувам, че му хърка носа през нощта. Купих и аз някаква помпа за носле, но още не сме я пробвали.

Последна редакция: чт, 07 май 2026, 11:31 от изгубен-щъркел

# 624
Нашето момиче в крайна сметка разви ужасна хрема.. 😳Много ѝ е запушено нослето, кашля също. Голяма битка е почистването и слагането на капки, понякога така се разстройва, че плаче със сълзички...
Иначе вече 2 дни ползваме аспиратора на Носко за прахосмукачка и сме много доволни от резултата, пък и засега бебка не плаче от него. И въпреки, че събира добре секретите, постоянно нещо ѝ хрипа в нослето.. По препоръка на педиатърката си купихме и инхалатор, днес мисля да го пробваме, но имам опасения, че няма да се приеме положително.
Много се тормози с този нос и ми е много мъчно не нея.

От доста дни по време на хранене ми се случва бебка да гледа на различни страни, но не и в мен. Яде пюрето, но примерно главата ѝ е завъртана на ляво или на дясно и аз и пъхам лъжицата в устата.
На някоя от вас да се случва нещо подобно? 🤔
Puff718, може просто това да е нещо временно, и аз бих спряла за някой ден предлаганото на пюрета. Или пък промени нещо - например съда, в който поднасяш пюрето или пък лъжичката.
Напълно те разбирам и искрено ти съчувствам, ние преживяхме същото средата на март след ваксините. Дори и първоначално да не се приеме инхалатора, не се отказвайте. Пробвайте когато е леко сънена, или пък да ѝ отвличаш вниманието с ТВ или да ѝ пееш, в краен случай не ѝ допирай маската до лицето да залепва чак, на половин сантиметър пак има ефект. При нашия малчо това беше проблемът, но не можахме да се усетим по-рано и "изтървахме" момента и трябваше да мине на антибиотик. Наистина е много гадно, нощем особено когато се натрупват още повече секрети сме спали полу легнали, той в мен ... Пожелавам ви бързо оздравяване.
Това с въртенето на главата при хранене го имаше при нас, заради задните секрети. Тогава не ядеше още пюрета и ми отказваше тотално млякото да засмуче биберона. Хранех го в просъница или след прясно почистен нос с физ. разтвор и инхалация ...

# 625
При нас започна да отказва пюрето, няколко лъжици и стиска уста. А тръгна много добре, не знам защо така, може би ще трябва да направя малко пауза.
При нас каката е болна, вече уж се оправя, но още треперя бебето да не се зарази.

# 626
Ние всички сме болни аз съм със сенна алергия каката подозирам и тя въпреки че кръвен тест не показа алергии.
Това със течащия нос на бебето е доста лошо нашата хърка доста й тече задавя се не спи добре пръскам мордка водя и с помпа ама като вода тече пак си има

# 627
  • Варна
Стискам палци всички болни в най-скоро време да са здрави!

Ние от днес сме в Свети Влас за 2 нощувки. Малкият за първи път ще спи между нас на леглото. Днес за първи път посети 2 магазина. Лидл и Меркурий, в Лидл гледа през цялото време, а в Меркурий заспа милият, но много се беше изморил. И в двата беше на ръце, защото решихме, че кенгуруто няма да ни трябва и не го взехме. В Лидл мълча и гледа, гък не каза. В колата също е спокоен. Новото място го прие добре.

Баба му вчера му взе 2 готови пюрета на Бионино с морков и тиква и с картоф и тиква. Днес изяде с морков и тиква на два пъти, общо 190 гр. Утре ще му дам и другото. Хареса му, надявам се и утре да го изяде. Знам, че е доста количеството, но за 2 хранения не мисля, че ще е проблем.

# 628
Бързо оздравяване на всички! ❤️

От около седмица на нашето момиче й се влоши съня. На 5 месеца и половина е. Chat GPT каза, че било втората вълна от регресията в 4-тия месец, било нормално и се дължало на новите умения, които развиват в този период.
Около 1 час след като съм я приспала за нощен сън започва да плаче много жално насън. Понякога е кратко и спира сама, но понякога трябва да я взема за да я успокоя. После около 2ч през нощта започва страшно много да си върти главата, маха с ръце, не плаче, но ако не я взема се буди. Тогава я слагам на гърда и се успокоява. Към 4-5ч й е основното нощно хранене, пак я кърмя и после давам изцеденото с шише. И след това винаги точно в 6:40ч пак започва да плаче и пиши насън. Тогава давам гърда в легнало положение и така откарваме до 7:30-8ч. Също по няколко пъти нощем се опитва да се обръща по корем насън. Ако не съм плътно до нея в този момент се обръща и се буди. Като ставам от леглото трябва да я подпирам с нещо. Спи на спалнята, но ако беше в кошарата не знам по колко пъти щеше да се случва това...
Не се оплаквам 😄 Но се чудех дали и при вас има влошаване на съня.

Тя се храни предимно от шише, но от няколко седмици насам заспива само на гърда, бибата вече не я иска. Аз нямам нищо против, чата също каза, че тази асоциация няма дългосрочен негативен ефект върху съня.

Някой беше питал по-рано за пробиването на уши. Аз ще се въздържа и ще оставя тя да си реши като порасне. Аз до 16 години вече имах 12 дупки на ушите, така че, ако поиска няма кой да я спре 😄

Последна редакция: пт, 08 май 2026, 11:48 от piccione

# 629
piccione, влошаването на съня може да се дължи и на никнещи зъбки. При нас също беше така за няколко нощи и в рамките на седмица излязоха две зъбчета още преди да навърши 6 месеца.

При нас премина проблемът с коремчето и вече два дена подред си хапва по 110-120 грама пюре и не иска мляко след това, та май успяхме да заместим едното хранене. Във вторник сме отново на преглед, за да ни каже оттук нататък как продължаваме.

Общи условия

Активация на акаунт