Раздавини - постни и не постни

• 1 025
  • 4
  •   1
Отговори
Дами,

Наскоро беше задушница. От няколко дни си мисля, че искам да направя нещо, което да раздам за душата на баба ми и дядовците ми. Мисля за нещо като питка. Тъй като не съм на ясно има ли нещо, което попринцип се прави, или мога да си направя каквото искам? Дайте хубави рецепти (ако може без яйца), които вие сте правили и сте усещали, че така сте удовлетворявали покойниците. Светъл да е пътят им!!!

# 1
Може да направите Панахида в Църквата,или на гроба със свещеник,това има най-голяма полза за душите на починалите. Тогава правите питка и вземате други храни според,какво се разрешава в съответния ден. Може и да ги поръчате,ако нямате време. Раздавате на случайни хора и оставяте в Храма. Аз помолих хората след Литургията,да останат да се помолим за баща ми и да раздам за Бог да прости,затова най-добре сутрин,ако е на гробищата все ще има там на кого да дадете. Другото е пак при свещеник,четене на молитва за упокой и записвате имената на покойниците за 40 Литургии да се четат. На трите установени Задушници,отивате в Църквата,носейки храна на обща молитва и пак,след молитвите раздавате храна. Има и молитви,които си четете в къщи. На гроба,може да се отиде винаги,да се почисти гроба,да се прекади,напръска със светена вода,да се оставят цвета и пак да се помолите. Всичко това може да правите и на всички годишнини от смъртта на близките ви.

# 2
Може да направите Панахида в Църквата,или на гроба със свещеник,това има най-голяма полза за душите на починалите. Тогава правите питка и вземате други храни според,какво се разрешава в съответния ден. Може и да ги поръчате,ако нямате време. Раздавате на случайни хора и оставяте в Храма. Аз помолих хората след Литургията,да останат да се помолим за баща ми и да раздам за Бог да прости,затова най-добре сутрин,ако е на гробищата все ще има там на кого да дадете. Другото е пак при свещеник,четене на молитва за упокой и записвате имената на покойниците за 40 Литургии да се четат. На трите установени Задушници,отивате в Църквата,носейки храна на обща молитва и пак,след молитвите раздавате храна. Има и молитви,които си четете в къщи. На гроба,може да се отиде винаги,да се почисти гроба,да се прекади,напръска със светена вода,да се оставят цвета и пак да се помолите. Всичко това може да правите и на всички годишнини от смъртта на близките ви.

Благодаря Ви! Майка ми вече е направила официалните неща, това е по-скоро личен сърдечен порив да направя нещо малко за тях.

Молитвите - звучи прекрасно, знаете ли как се казват, за да си ги потърся?

# 3
  • София
Скрит текст:
Благодаря Ви! Майка ми вече е направила официалните неща, това е по-скоро личен сърдечен порив да направя нещо малко за тях.
Молитвите - звучи прекрасно, знаете ли как се казват, за да си ги потърся?
Ето ви една молитвата:

Сега за раздаването. Вчера беше недеря месопустна и вече месото не е разрешено, но е разрешена рибата. Все още може и да направите по -богата погача примерно с яйца, мляко и масло.

Това което навремето (1990 год.) дядо Евтимий игумен на Зографския манастир (до 1994 год.) ми е казвал, съм го запомнил много добре: „ Когато раздаваш за Бог да прости, по добре нахрани добре 2-3 възрастни, болни и бедни хора, отколкото да раздаваш пакетчета на 30 човека.“ И аз го спазвам. Не раздавам малко пакети (е вярно, че някога са били и повече де) и като гледам да раздам и на възрастни хора и имаме едно две бедни семейства в блока ни. Аз съм на мнение, че приемащия трябва да разбира смисъла на подаването и най-малкото да каже „Бог да прости [името/имената]“. Въпреки, че съм раздавал и на мюсюлмани и иудеи (имаме тука във входа и жените от тия семейства бяха голями приятелки с починалата ми съпруга). Без да е задължително, аз се стремя да раздам толкова, че да може приемащия поне да се нахрани.

Тази седмица може всичко (вкл. и риба), но без месо. Ако искате риба с картофена салата, па защо не постни сърми или пълнени чушки, нещо с ориз (например с маслини, спанак и праз) в малка кутия. Може и тиквеник или постен кекс и т.н. Раздавал съм и с купени земели (малки питки) купени от хипермаркета, просто защото тогава бях прекарал тежко заболяване и не можех да меся.

И естествено традиционното варено жито (аз например го правя с мед и орехи), да не ви разказвам, че в някои краища на България раздават солено жито с варени моркови, нарязани домати и копър, а пък в някои подбалкански села ... раздават мляко с ориз. Ми то колкото хора има, колкото краища на България има, толкова са и традициите и обичаите.

# 4
Прекрасни съвети! Благодаря ви!!! Аз така или иначе не ям и готвя месо и риба, но много благодаря за уточнението, че мога да направя питка с млечни. Баба ми беше моя учител по този път, и сега като я няма, съм малко като муха без глава. Благодаря и за молитвата!

Общи условия

Активация на акаунт