Компромиси или граници, които са допустими (или пък не) в един дългогодишен брак

• 6 020
  • 184
  •   1
Отговори
# 30
  • Melmak
Аз не мога да правя компромис с нищо важно. Като чуя, че бракът е низ от компромиси и изпадам в истерия. Абсолютно не живеем по това правило.
Решенията за важните неща се взимат съвместно, като разбира се, се обсъжда и се има предвид, ако единия разбира повече от дадената тема. Аз може да имам желание за кола Х, но определено мм разбира повече от това и неговата теза натежава повече. Аз бих казала критерии като брой врати, големина и тн.

Като и като си избирам съдомиялна, основно аз решавам, защото мм не разбира толкова.

Това е глупав пример, но важи и за важните неща. Не мога да правя компромиси примерно с мъж моряк, тираджия. Искам мъжа ми да си е вкъщи. Вече за временно, ако нещо се наложи, в крайна ситуация сме - да, защото ако ще оцеляваме и сме опрели, ок. Но иначе в нормалния ни живот не искам нито аз да правя компромиси, нито той.

Важното е да гледаме в една посока, а тогава е лесно. За мен не е егоистично, защото никой от нас не е тиранин да тропа по масата и да казва “така ще и точка”. По-скоро е съвместно взимане на решения. Дори решението да не се окаже най-доброто, постфактум, не се обвиняваме, защото няма смисъл.

# 31
Да дам една мъжка гледна точка:

- Уважението - което се изразява и в липса на изневери и на лъжи, на тайни/ скрити флиртове или каквото и да е клюкарене или злословене или "кроене на шапка" извън семейството. Бил съм свидетел на това как жени се оплакват от мъжете си на всеослушание пред колеги - тъпо и грозно, говори за ниско ниво на самата оплакваща се.
- Влиянието от външни хора, колкото и да са близки - някои говореха за "ергенска коч компания", а аз се сещам за компания от самотни и/ или разведени приятелки на съпругата. Те все ще искат да я видят "на кафе в мола" или на "вечеринка по женски" напр. през уикенда. Някакви изключения са ОК, но като модел на поведение - за мен не. Те ще обясняват колко лоши са мъжете и колко сладка е свободата, колко хубаво е разнообразието и как могат да надхитрят някого просто ей-така. С какъвто се събереш, такъв ставаш, не е ли така? Също и за влияние от родителите/ роднините - не приемам повече и по-задълбочена комуникация напр. с майката (тъщата)/ родителите, отколкото в семейството. Ако има много оплаквания или колебания за раздяла/ развод, може да се споделят първо в брака. И ако не се намира решение, тогава всеки е свободен.
- Сексуални предпочитания - напр. само стандартен или само нестандартен секс, липса на гъвкавост, на разчупеност, на експериментиране в разумни гранцици или на приспособяване, поне частично, към другия - да го/я направиш щастлив/а е част от собственото удоволствие...

Последна редакция: ср, 18 фев 2026, 12:34 от Petko09699

# 32
Ми ако питаш мен, ако ти се доправи секс и той е за постоянно невъзможен с мъжа ти, отиваш и правиш секс дискретно и без да вееш байряци.. прибираш се и продължаваш живота си.
Ако секса ти е по-важен от този мъж, си заминаваш завинаги Simple Smile

# 33
  • София
Има и немалко алтернативи на стандартния секс, които могат да се прилагат. Стига да има желание.

# 34
  • Шоплука
Ми ако питаш мен, ако ти се доправи секс и той е за постоянно невъзможен с мъжа ти, отиваш и правиш секс дискретно и без да вееш байряци.. прибираш се и продължаваш живота си.
Ако секса ти е по-важен от този мъж, си заминаваш завинаги Simple Smile

Пак измествате темата - как така, секса с мъж ми невъзможен за мене, ама възможно да си намеря съгласен, да се боднем по хотелите, че за там ще имам сили, желания и явно доста възможности да направя нещата възможни?!
Абсурд!
Трябва между такива хора да се настанила трайно омраза, погнуса, отвращение. Това не е брак, това е фарс.
Ако някой с оглед на мъни и други иска да си живее във фарса - да, това си е негово право.

Скрит текст:
Напомня ми на Малки семейни хроники на Вежинов, дето оня стария викаше - Кво да и пипам на моята старите кокали, знам аз как се живее / беше фанал млада любовница срещу пари/ , но няма и да я хвърля на вълците да я ядат

Тука не става въпрос да ми е по-важен секса от мъжа! А това, че тука няма никакъв мъж - само един гнусен непознат с който нямам нищо общо.

# 35
Ако някой има някаква реална сексуална дисфункция , може въобще да не се чувства добре в каквато и да е сексуална ситуация, колкото и да обича половинката си...

# 36
Не бих търпял студено отношение, липса на секс и интимност като цяло, липса на комуникация и взаимност. Формални отношения не са за мен, за съжаление ги виждам при много двойки след дълга връзка, докарват се до там като партньори на битово и финансови ниво като си остават заедно от удобство, но са напълно изстинали един към друг. Не знам дали раздялата е по добре във всички случаи, но аз не си се представям в такива отношения

# 37
  • София
Според мен, ако се затвориш от емоции и интимност в семейството си, то ти се затваряш отвсякъде. Излъчваш една такава хладна енергия във всичко, което правиш. Слагаш си граници да се спасиш, но в един момент се превръщат в дебели стени.

# 38
По темата за секса - била съм с няколко крайно сексуални мъже, които директно са ми заявявали, че ако при болест, неразположение или командировка не съм "на разположение за секс" ще ми се изневерява със сигурност.
Във въпроса се пита, за какво ми е такъв?
Ако бях родила от някой като тях вероятно докато се възстановя от раждането нямаше да остане платена жена, на която да не са й ползвали услугите.
Която иска да се жени за такъв и да си му трепери.
Към господата - не, такова разюздано поведение не е нормално!

# 39
  • Шоплука
Ариел ми ти не си личност в такава връзка, а обект за задоволяване на нужди.
Не, мерси съм.
Държа да съм субект!

# 40
Петко ти пък сякаш най- те е страх да не би да те обсъждат и да престане да те уважава тая жена
Ма има далеч по-страшни неща
Интересно, че повечето мъже имат твоята перспектива

# 41
Петко ти пък сякаш най- те е страх да не би да те обсъждат и да престане да те уважава тая жена
Ма има далеч по-страшни неща
Интересно, че повечето мъже имат твоята перспектива

За мен уважението е двупосочно свързано със здравословната комуникация. Ако едното липсва, и другото се нарушава. Тогава идват "по-страшните" неща, вкл. лъжите, измамите и т.н.

# 42
Аз имам целия кръг познанства и близост, които описа, ма ММ не е притеснен от това, само казвам

# 43
Ама то всеки го притесняват различни неща. Както доста не биха живели с моряк, така има и такива, които биха, и моряците и тираджиите се женят. Даже си има двойки, за които тази конфигурация е по-добра и работи, и не винаги това е свързано с изневери. И не би трябвало да се поставят условия в една връзка.

# 44
Ако човек си търси повод винаги ще си намери. Да не говорим, че има ситуации, които могат да се тълкуват двуяко и вече зависи от човекът как ще ги приеме. Да не забравяме, че има и промяна с възрастта на приемането/толерирането.

Общи условия

Активация на акаунт