Моля дайте ми идеи за основни ястия с кус кус!

  • 7 826
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 498
И аз приготвям кус-куса по-скоро като макарони,отколкото като ориз.Да,грис е....а това е пшеница,която аз лично свързвам с хляб,макарони,кус-кус и т.н.,но не и с ориз. PeaceСтана ми интересно обаче предложението за винен кебап върху кус-кус.Ще опитам. Wink

# 16
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Гърците правят едно много вкусно нещо, което наричат гювечи (но няма нищо общо с гювеч) - аз много го обичам и макар че се прави обикновено с паста орзо, си го правя с обикновен кус-кус:

около 600-700 гр телешко, нарязано на порции
1 п кус-кус
1 ч.ч. домати за готвене
лук
чесън
сол, черен пипер, канела

Запържва се месото с лука и чесъна, залива се с доматите, прибавят се подправките на вкус (умишлено не давам количества - но ако не сте свикнали, от канелата се слага малко, на върха на лъжичката, защото вкуса е силен и специфичен). Добавя се вода да го покрие хубаво и се вари докато уври месото. Тогава се прибавя кус-куса да се свари и той (може да се наложи да се прибави малко вода, докато уври хубаво и да не е прекалено гъсто) - опитва се как е на сол и е готово.

# 17
  • Мнения: 1 909
Тук във Франция е много популярно едно ястие с произход от Магреб, което си се казва "Кус кус", но наистина не става въпрос за макароните на топчета, ами за истински кус кус.

Прави се в специален съд кускусиера, което е нещо като тенджера за готвене на пара на няколко етажа.

Обяснявам малко наизуст, но мога да преведа и някоя истинска рецепта, ако някой го заинтересува:

Приготвят се зеленчуци на пара: тиквички, праз, ряпа, кервиз, и задължително - нахут!
Отделно се приготвя месото - агнешки котлетчета, малки кюфтенца, може да има и пиле, и едни леко лютиви наденички.
Накрая всичко се сервира в отделни съдове и всеки си слага от зеленчуците, месото и кускуса.
Слага се и една специална леко лютива подправка, Хариса.

Страшно вкусно е, и не е никак мазно или тежко!

# 18
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
http://www.monmaghreb.com/couscousfeves.htm ето едно адрес4е за това как се приготвя нашия кускус в оригинал, всеки си прави изменения, според вкуса и подправките могат да са разли4ни, пускала съм рецепта! аз го оби4ам с вси4ко и стафиди,лук, хоршов , тиква(тикви4ки),  зеле,  месо,  морков, картоф и леблебия! знам как се приготвя, защото ни го правят домашен и съм помагала, грисът тука е смид и не е съвсем едно и също с кускуса,подробности за интересуващите се!грисът става мек от набъбването, а кускусът  никога не поема  докрай водата, пак си стои малко твърд, делящ се! ох , дано разбрахте!

# 19
  • Мнения: 311
Една приятелка го прави така-вари и смесва с кисели краставички,кренвирши и майонеза.Вкусно става.

# 20
  • Мнения: 6 958
Предлагам ти нещо съвсем елементарно ,но много вкусно
Сваряваш кус-куса,нарязваш на ситно кисели краставички - може и  с пресни такива  ,слагаш  майонеза,малко чесън - сега има пресен- нарязваш го на много  ситно,малко копър - пресен или от пакетче и разбъркваш
  Елементарно му е приготвянето  му ,но е много вкусно

Това е добро  Peace

Правила съм кус кус смес по същия начин като за руска салата (разликата е че няма картофи)  Peace

# 21
  • Мнения: 1 909
Марси, благодаря за рецептата за кус-кус! Отдавна търся някоя оригинална
Аз не съм опитвала да правя засега, че отнема доста време, но пък като знам колко е вкусно, а и сега като имам такава истинска рецепта!  Hug Hug

А на какво казваш "хоршов"? newsm78

# 22
  • В кошера...
  • Мнения: 527
Аз днес направих традиционната българска мусака с кус кус на Миско, понеже нямах картофи. Страхотно се получи. Препоръчвам го във всякакви вариации.

# 23
  • Мнения: 434
Българския кус-кус е любим на децата.Става много бързо и лесно.Ето моята рецепта.
Слагам вода да заври с малко сол и олио(като за спагети)
Като заври слагам кус-куса и половин кубче кнор(не е полезно,но дава вкус)
Каро се свари кус-куса,изливам водата ,ако е останала и започвам гарнирането.
Най-вече с риба тон,царевица,грах(всичко от консерва);Много кашкавал-да се разтопи.
Може и като студена салата с резени домати,краставица и зеленийки.
Който желае и майонеза и кетчуп.
Да ви е сладко!
А оригиналния кус-кус е друго нещо.
При нас го готвят с агнешко месо,ряпа,тиквички,тиква,моркови,зеле,домати и много нахут.
Да си оближеш пръстите. Laughing

# 24
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
муцка къде си то4но, като гледам магребски кускус хапваш?
хоршов е едно бодливо храстовидно, на което се белят стеблата и кореновата 4ашка и се реже и слага в зелени яхнии, кускус!не знам как е на френски или латински! богато е на желязо!

# 25
  • Мнения: 434
Марси, Heart Eyesличи че си от нашия край-веднага ме разконспирира.В Мароко съм!  grinning039(съжалявам,че отговарям късно)
А за "хоршов"-това са стъблата на АРТИШУ.
Казват че е много вкусно,още не съм опитвала и готвила. Laughing

Последна редакция: ср, 02 май 2007, 16:59 от муцка

# 26
  • Мнения: 1 909
За пръв път чувам да се ядат стеблата на артишото! Да не би да става въпрос за цвета?

# 27
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
да ,ядат се и още как, но бодат и се белят ,а коренът се прави даже фарси с кайма и зелении, много е вкусно, аз го обирам от манджите и линда  ми е конкуренция, добре, 4е таткото е  на вие с зелениите! ама то и

# 28
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
.............
Каро се свари кус-куса,изливам водата ,ако е останала и започвам гарнирането.
Най-вече с риба тон,царевица,грах(всичко от консерва);Много кашкавал-да се разтопи.
Може и като студена салата с резени домати,краставица и зеленийки.
.............
Да си оближеш пръстите. Laughing
Абсолютно! И аз го приготвям така!

# 29
  • Мнения: 11 818
Кус-кус с леща (може да се добави и месо или кайма) - беше ми попадала някъде тази рецепта, но сега не мога да я намеря, но и без това импровизирах - с домати, лук, чесън, куркума, сложих и няколко маслини. Хареса се, опитай, ако искаш. Лещата може да е от червената, ще стане красиво.

Общи условия

Активация на акаунт