Банята - тема 51

• 22 676
  • 566
  •   1
Отговори
# 540
Няма да се раздуят, ако ги лакирате добре от задната страна, а най-вече отдолу. Оттам навлиза влагата. И после запечатайте със силикон между касите и плочките.
Питах в темата за реставрация, но понеже сте отворили въпроса, да се включа и аз😊 Моля за препоръка за подходяща боя за врата на малка баня. Едва ли ще се мокри нарочно, но предполагам, че ще е често, заради размерите на банята. Вратта взех днес и тепърва ще я работя. Ще бъде плъзгаща се, няма да има каса.

# 541
Здравейте, имаме една миниатюрна тоалетна, на която ни се иска да направим ремонт, но искаме да е възможно най-бързо и с най-малко цапане. Та, спряхме се на стенни панели от Домко. Какво гледах, какво не гледах, реших, че цената е на брой 🤦‍♀️, да де, ама се оказа, че била на квадрат. Има ли някой, който да е правил помещение с подобни панели и заслужават ли си - супер малка тоалетна ще излезе към 350€?
Малка тоалетна реновирах с ламперия Нолина. Стана за ден. Цел беше да се освежи стар апартамент, преди да има решение за основен ремонт или продажба.

Последна редакция: ср, 26 авг 2026, 12:53 от Шарлот

# 542
Благодаря, Шарлот, нашата цел е сходна ✌️

# 543
Здравейте, предстои ни ремонт на банята и сме в дилема какъв размер плочки биха били.най- подходящи, защото чуваме много противоречиви мнения. Едни казват 120/60, други 60/90 и доста се объркахме. В момента сме с плочки 30/60 и не ни се иска да слагаме пак този размер. Това са размерите

# 544
  • София
За стените няма значение размера, за пода е важно къде ще са сифоните, за да се направи адекватно наклона към тях. С плочи 60/120 за да се направи наклон, ще трябва да се режат.

# 545
  • Варна
По-скоро се разходете по магазините и вижте накъде ви дърпа сърцето. Какво ви допада на вас и го направете. Всичко е възможно и всичко е подходящо.
Аз лично съм за големите плочи 60×120, дори и по-големи. Плюсът е, особено при малки бани, че изглеждат по-големи, с по-изчистена визия, с доста по-малко фуги за поддръжка. Минусът е, че по-трудно се качват до апартамента. Но се замислете, че това е усилие за един ден, а после кеф за 15-20 години. Мисля, че си заслужава.
За пода също може да се сложат. Плочките се режат около сифоните. След като се фугира е слабо забележимо и аз предпочитам тези фуги, отколкото фуги по целия под заради малки плочки. Ето това е моята баня да видиш за какво рязане става дума преди и след фугиране.

Последна редакция: пт, 28 авг 2026, 10:39 от Lady April

# 546
И за стените има значение размерът, не само за пода.
На тези размери на помещението си представете колко плочки ще се съберат на всяка стена и чупка. Хоризонтално и вертикално наредени. Зависи и от десена, разбира се, дали може вертикално. Най-често се редят хоризонтално.
Ето, давам пример, ако са плочки 120х60, редени хоризонтално:
Имате следните стени и чупки
161- 1пл. (120 см.) + 40 см. парче
198 - 1 пл. + 78 см. парче
89 - 1 плочка рязана
38- парче от плочка (рязана плочка)
82 - парче от плочка (рязана плочка)
160 - 1 пл.+40 см. парче

Ако са дюс плочките, няма да е чак такава драма, въпреки че 120 см. + 40 см. парче на мен много ми дразни естетическото чувство за симетрия. Но ако е с някакъв десен, вече може да стане кошмарно като общ изглед.

Моята баня, която изремонтирахме преди няколко години, беше с почти същите размери. И правих много варианти на тетрадка с квадратчета - разчертавах плочките, за да си представя как ще стане. Естествено имах и изисквания откъм естетика/десен. Накрая, вече притисната от времето, успях да намеря приемлив и естетически, и финансово вариант. Плочки 100х33,33 примерно. 3 стени дюс, а стената с чупката - акцентна с геометрични шарки.

За пода, със стандартен сифон по средата (на пресечната точка на диагоналите), намерих  други плочки (не от серията за стените) - 30 см. И след известна борба с майстора, ги наредиха нормално, а не диагонално (което го ненавиждам естетически). За пода също разчертавах на тетрадка с квадратчета. Като се почне от 4 плочки, събиращи се на връх в центъра на сифона, имам във всички посоки цели плочки, а по края до стените се получи като кант от рязани плочки по 10-11 см. навсякъде (във всяка посока). Много мисли и много чертане падна, но съм доволна, че не съм с омразното ми диагонално редене.

Лейди Ейприл е права - минете през 2-3 магазина и огледайте какво се предлага като цветове, шарки и размери, за да се ориентирате накъде клоните. След това вече почвайте да си напасвате на чертеж това, което сте харесали. 3Д проектът няма да ви даде представа за фугите и рязането, там тези неща не се виждат.

# 547
Много ви благодаря за бързите отговори. Доста обикаляхме и продължаваме да търсим нашите плочки, правихме и 3D и така разбрахме, че тези на които се бяхме спряли не са нашите. Това.с размера изобщо не го бяхме предвидили а то се оказа изключително важно. Сега ситуацията е хем не знаем какви плочки,  хем не знаем какъв размер. 🤦‍♀️ Аз.държах на гланцова плочка поне за душ зоната, но колкото повече гледам, толкова повече се оказвам.

# 548
Не разбрах, защо се отказваш от гланцовите?

# 549
Няма никакво значение гланц или мат, въпрос на вкус - каквото ви хареса.
Аз също търсех в началото гланц, но нещо не си харесах гланцови, каквито се предлагаха на пазара. И минах на мат. Разлика в почистването няма, само визията е различна.
За дизайн имам предвид, че аз изначално не харесвах и отхвърлих "мраморните" десени. Въпреки че в един момент харесах точно мраморни, че и гланцови. Но за мой "късмет" (той късметът ми е все такъв) - били спрени от производство и нямало никаква наличност по складовете. А хич не бяха евтини - италиански от реномиран производител. И бели отхвърлих - не харесвам по принцип. Въпреки че и там харесах едни 3Д с геометричен дизайн. Но и там ударих на камък - на живо не беше това, което харесах на монитор, а и се оказа, че е с поръчка, няма налични в склад.
Та това имах предвид като дизайн - някакви 2-3-4 типа плочки все ще си харесате. Гледайте по сайтовете, преценявайте. Като си набележите някакви конкретни - направете си списък и отидете да ги видите (евентуално) на живо.

Да ви дам жокери Stuck Out Tongue
Вижте в АС-АТ, на място в Горубляне е складът им, имат доста варианти. Въпреки че "складът" и районът не са особено привлекателни. Цените са прилични.
Вижте още складът на Джия (италиански плочки) - ул. Неделчо Бончев 10, склад №22, за outlet плочки.
Вижте и складът на Диляна дизайн, кв. Христо Ботев, ул. „Източна тангента“ 51, до автосервиз SIXT - пак за стари колекции на намалени цени, пак италиански. Там районът е още повече оле-мале, но имат малка зала с плочки (2 стайчета от стара къща), но това да не ви притеснява.
Вижте и в Сима - голям шоурум, имат и плочки и всичко останало (тоалетни, мивки, батерии), правят и промоции (в Дружба до метростанция Дружба са). Джия шоурумът е наблизо, но е малък и там са най-скъпите плочки, затова предложих складът към летището който е.
Само кола ви трябва да обикаляте. 
Каквото и да изберете като плочки и дизайн, да е 1 кач-во (задължително), ако са калибрирани (така се казва терминът за равно изрязани плочки без разлики от 1-2 мм. в размерите) - още по-добре.

Това с размера и разчертаването на тетрадка с квадратчета е, ако не можете (като мен) да го направите в Ексел на компютър. Помага да решите за плочките като визия, а и за количеството (брой плочки). Защото фирмите ви смятат в кв.м. + фира и резерва. Но с разчертаването знаете колко броя плочки ви трябват, всяко кашонче има брой плочки. Допълнително си слагате известно количество, защото майсторите хич не се стараят да икономисват, а и плочки се чупят при рязане. И да имате малък запас за евентуален ремонт в бъдеще.

Ето, сетих се още нещо - колко е важно напасването на дизайна - ето какво се получава при рязане на големи плочки 120/60 с повтарящ се и по-характерен дизайн - на мен лично ми се завива свят, като гледам.

# 550
Не съм съгласна, че няма разлика в чистенето на гланц и мат.
Аз имам у-жас-на вода, и ми е важно...

# 551
Препаратите за чистене на плочки са едни и същи, независимо дали плочките са гланц или мат.
Друг е въпросът на кои плочки варовик или други неща си личат повече - вероятно на гланцовите, стават като матови от варовика. Но дори и да се вижда по-трудно, и варовикът, и мърсотията все ще са там.

Същият въпрос го задават за кухненските шкафове - мат или гланц, кое се чисти/поддържа по-лесно.

# 552
  • София
Всъщност не зависи толкова от гланц или мат, а от покритие цвят и най зле са разните видове лекинко порести. Ако е мат да е гладък, особено за под. При варовикова вода мн повече си личи на тъмни. За мен се сваля по-лесно от гланц като цяло. За пода да се гледа каква е хлъзгавостта на плочката по показател.
Аз лично нямам проблеми с рязането стига да е помислено как ще се композира или ако е невъзможно да няма мн рязане на мн места лично аз предпочитам по-дребни плочки.
Аз лично нямам проблеми и да смесвам различни плочки, включително от различни серии и производители и например за стени могат да се напаснат с различна дължина, но еднаква височина и да се спести рязане и да стане някъде акцент.

# 553
Напасването на различни серии плочки е възможно в повечето случаи, но е сръткава работа. Малко майстори биха се хванали с това. Като имаме предвид, че предпочитат да плеснат гипскартон за гръб, тогава е много важно и каква е дебелината на плочките от различни серии - едните са 0,8 см., другите са 1 см. Тези 2 мм. разлика в дебелината трябва да се компенсира с дебелината на лепилото, което не е чак толкова лесно.

На черен гланц сапунените петна и варовикът си личат най-много, май. Но цели стени с черен гланц май минаха от мода.

# 554
  • София
Чак пък връткава работа...
Аз писах тъмни, не черни, има и други тъмни цветове, някои модерни даже.

Общи условия

Активация на акаунт