Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 29

• 8 132
  • 293
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Здравейте!

Обръщам се към вас, тей като от около 3г правим опити за бебе. Минали сме през 2 инсеминации, стимулации на яйчниците, цветни снимки, офис хитесроскопия,ЯМР. Всичко е проходимо, като до сега не сме стигнали до положителен тест. Тази година си казах, за последно опитвам естествено преди да се насочин към Ин-витро и започнах да работя с  функционален специалист. Тя ми препоръча да си пусна изследвания за вродени тромбофилии, до сега нито един от АГ не ми беше препоръчвал това.

В резултатите ми излиза, че съм Хомозиготен носител по PAI-1 4G/5G, и Хетерозиготен по ACE I/D и TAFI ген (c.+505A>G).

Консултирах се и с хематолог, д-р Иванова,коят ми каза, че при естествен метод на забременяване няма какво да се приема, за да се подпомогне организма.
Но ако се прави ин витро или инсеминация, тогава от първия ден на трансфера да се стартира профилактика Фраксиаприн/Клексан 0,4 х1/дн ежедневно и на 14 ден след това - контролни ПКК, АПТТ, Д димер и фибриноген. 

От началната страница на темата, разбирам че има нарушения в процеса на фибрионализа, но въпроса ми по-скоро тук е. Наистина ли няма с какво да се подпомогне организма ? и успял ли е някой да забременее по естествен път с Хомозиготна мутация в PAI.

Благодаря Ви, предварително за насоките  !

# 211
  • София
Генетичните мутации, свързани с проблем в кръвосъсирването или фибринолизата, нямат общо със забременяването, а с износването на бременността.

При вас хомозигот по PAI и хетерозигот по ACE са свързани с фибринолизата, а хетерозигот в TAFI е свързан с предразположеност към проблеми в плацентата и изоставане на растежа на плода.

Аз съм с хомозигот по PAI, имам естествено забременяване, но без терапия в 13 гс имах пълно отлепване на плацентата заради огромен хематом, без аномалии или изоставане в бебето. Няколко години след това имах успешна двуплодна бременност, инвитро, и с терапия с нмх от деня на трансфера.

Последна редакция: чт, 14 май 2026, 15:49 от delisardeli

# 212
Тромбофилията не пречи на самото забременяване. Добре е, че сте направили изследването, но същинския проблем го търсете другаде.
Ние успяхме след 4 години, имаме по няколко инсеминации, пункции, трансфери, в 3 различни клиники и още не знам колко странични лекари. При инвитро често се назначава НМХ профилактично, дори и да няма мутации, заради високите дози прогестерон. Ако при инсеминациите се ползва допълнителен прогестерон, също е добре да се презастраховате.
Ако забременеете естествено (дай боже!) и сте без терапия, задължително следете коагулация на 2-3 седмици и при необходимост ще ви се включи терапия.

# 213
Здравейте!

Обръщам се към вас, тей като от около 3г правим опити за бебе. Минали сме през 2 инсеминации, стимулации на яйчниците, цветни снимки, офис хитесроскопия,ЯМР. Всичко е проходимо, като до сега не сме стигнали до положителен тест. Тази година си казах, за последно опитвам естествено преди да се насочин към Ин-витро и започнах да работя с  функционален специалист. Тя ми препоръча да си пусна изследвания за вродени тромбофилии, до сега нито един от АГ не ми беше препоръчвал това.

В резултатите ми излиза, че съм Хомозиготен носител по PAI-1 4G/5G, и Хетерозиготен по ACE I/D и TAFI ген (c.+505A>G).

Консултирах се и с хематолог, д-р Иванова,коят ми каза, че при естествен метод на забременяване няма какво да се приема, за да се подпомогне организма.
Но ако се прави ин витро или инсеминация, тогава от първия ден на трансфера да се стартира профилактика Фраксиаприн/Клексан 0,4 х1/дн ежедневно и на 14 ден след това - контролни ПКК, АПТТ, Д димер и фибриноген.  

От началната страница на темата, разбирам че има нарушения в процеса на фибрионализа, но въпроса ми по-скоро тук е. Наистина ли няма с какво да се подпомогне организма ? и успял ли е някой да забременее по естествен път с Хомозиготна мутация в PAI.

Благодаря Ви, предварително за насоките  !

Аз съм със същата + други мутации.
Минах през неуспешни 5 инсеминации  и 5 ЗЕТ-а (4 с мои Я и 1 с донорски Я). Назначена ми е терапия с фракси/клексан 0.4 сутрин и аспирин протект вечер след трансфер.
След неуспехите имонологът, който посещавам каза да пия аспирин протект 1 месец преди трансфер ( веднага след цикъла) и след като започнах да го пия, забременях спонтанно. Не знам дали имаше общо предварителното пиене на аспирина или не, но вече съм в 21г.с.
Нашата борба беше повече от 5 години...
Желая успех!

# 214
Здравейте и от мен! Бременна съм в 7г.с. и съм на Клексан 0.4, но тази вечер поради независещи от мен обстоятелства си поставих инжекцията с 2 часа закъснение и съм много притеснена дали ще бъде проблем. Ако вякоя от вас е запозната, ако може да ми отговори, защото много се притеснявам. Ще съм благодарна за всеко мнение!

# 215
Не е проблем. Теоретично нещо е можело да се случи в последните часове заради закъснението, но е много малко вероятно, закъснението е малко и нищо не се е случило. Тя си действа поставяне до поставяне, така че всичко е точно. И да бяхте пропуснали цял ден, щом нищо ви няма и вече сте поставили последната доза, сте ОК.

# 216
А вече следващата инжекция кога да я поставя по това време, което поставих тази вечер или по обичайното от предните дни?

# 217
  • Замък сред облаците
Няма значение, както ви е по-удобно Simple Smile. Отклонение от час-два са незначителни (при профилактични дози с по една доза на ден).

Последна редакция: сб, 16 май 2026, 07:02 от АА

# 218
Благодаря! Добре, че сте вие да ме успокоите.

# 219
Здравейте мили дами, моля изкажете вашето мнение

# 220
Здравейте, момичета! Може ли да ми дадете мнението си за моето изследване? След загуба съм в 20+2 дена г.с.

# 221
  • София
Привет, съжалявам за загубата....

Имаш мутация във високорисков фактор 2 протромбин, свързан с повишено кръвосъсирване.
Освен него имаш комбинация от мутации, свързани с нормалната работа на плацентата - Vegf и TAfi.
Комбинация от мутации, свързани с фибринолизата - тоест разграждането на тромбчета.
И една, свързана с неусвояване на вит б12 - може да провериш нивото на б12 и ако и ниско, да приемаш метилирани форми на б12, нивата трябва да са около горна референтна стойност преди забременяване.

Беше ли на терапия и проследяване на коагулацията по време на бременността? Ако е станало скоро - следи и сега как се движат - Аптт, Д-димер и фибриноген.

Задължително проследяване от хематолог и АГ рискова бременност с опит при проследяване на бременни с тромбофилия при стриктно следене на коагулация. Ако е необходимо - и ангиолог. Също бъди с повишено внимание при други рискови ситуации - травма на крайник, отворена операция, залежаване.

Виж първа страница на темата. 🍀

# 222
Благодаря за отговора! Не съм била на терапия. Приемах Аспирин само след първата фетална, защото имаше висок риск за прееклампсия. При първото ми задържане ми изследваха Фибриноген и хвърчеше, въпреки аспирина. После след аборта, всичко на следващия месец влезе в норма и после пак ги изследвах, пак си бяха норма.

# 223
  • София
Консултирай се с хематолог, да ти назначи терапия още преди забременяване, за да може да я започнеш още от + тест. Аспирин протект е антиагрегант, НМХ е антикоагулант. Точната терапия може да се коригира в хода на бременността при адекватно проследяване.

Виж назад в темата съвети за хематолози. 🍀

# 224
Мацки, имам въпрос. Това са моите мутации

До 12+2 г.с. (07.05.2026) бях на акард 75 и клексан. На скрининга ми излезе повишен риск от прееклампсия и препоръката на лекаря, който ме преглежда е да приемам всяка вечер акард 150. Репродуктивният ми каза да спра клелсана и преди следващия ми преглед на 27 май да пусна излседвания, включително Аптт, фиброген и д-димер. Не съм се консултирала до сега с хематолог, мислех да го направя, след като си пусна изследванията на 25 май. Дали е късно според вас с тези ми мутации или да си пусна изследванията утре и да се консултирам с хематолог, когато са готови?

Общи условия

Активация на акаунт