Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 29

• 11 983
  • 397
  •   4
Отговори
# 390
  • София
Според мен е най-добре да направите консултация с хематолог и той да назначи терапия.

# 391
Момичета,

Може ли някой да съдейства за моите мутации?

Първоначално не ги взех насериозно, защото не са от тежките, но все повече виждам, че момичета със същите са на терапия. В 8 г.с съм и АГ ми каза да следя ПКК, време на кървене и съсирване, фибриноген, D-димер и CPP,  но каза, че нямало смисъл от терапия превантивно.

Объркана съм, не знам какво да правя. Да се свържа ли с хематолог и да потърся второ мнение?
Консултирайте се с имунолог и хематолог. Аз също съм с нискорискови,но съм на терапия с Клексан 0.4 и Аспирин протект... вече съм в 32г.с...  Всеки месец си следя показателите - фибриноген, д-димер, АРТТ и Анти-ха.  В платформата Healee има онлайн консултации с хематолози ( и др лекари)( удобно е, когато нямат часове за физическо посещение)

# 392
  • София
Sunshine, коагулация следиш със или без терапия, но успоредно с това следиш и кръвотока към бебето с доплер. Ако някой от показателите не е добре, трябва незабавно да се включи терапия. Добре е да направиш консултация с хематолог и да се следиш при АГ рискова бременност и / или фетален АГ. Едната мутация може да предизвика проблем с плацентата, други засягат фибринолизата (разграждането на тромбчета), трета засяга метилацията. Изследвай витамини б9 и Б12 и хомоцистеин, при ниски стойности на хомоцистеин има повишен риск за сърдечно съдови инциденти. При мутация в MTHFR трябва да се приемат само метилирани форми на витамините, дори в комбинираните витамини, защото синтетичните не се усвояват. А б9 и Б12 са много важни за органогенезата и за развитието на нервната система на бебето, добре е да са близо до горната референтна стойност още преди забременяване и да се приемат по време на бременността. А и без бременност са важни, следи си ги да не са в дефицит.

# 393
Има ли някакво правило или препоръка по колко метилфолат да се приема при дефицит? Двете лекарки ми изписаха различни схеми - едната 2 х 400 само на ден , другата 4х400 за 5 дни, после 3х400 за 10 дни и след това оставам на 2х400. Едната ми каза да оставя този Огестан който не е формата която ми трябва и вече съвсем се обърках.

# 394
  • На изток от Ада
Вероятно е добре 2 на ден но метлирана.
И пак пусни контрола след известно време

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 12:24 от nasito8988

# 395
Здравейте на всички!
Включвам се, за жалост, към темата. В началото на юли направих задържан аборт в 10г.с. и след изследвания днес разбрах, че имам Pai - 1 4g/4g и  също MTHFR
Хетерозиготен носител C/T, което до колкото разбрах ми пречи да усвоявам фолиевата к-на.
Още не съм коментирала тези резултати с АГ, тъй като все още чакам 1ва менструация след вакуум-аспирацията и прегледът ми е след това.
Това беше първа и много желана бременност за мен, и ми е много тежко.
Предполагам, че пиша тук с надеждата да открия успокоение, че следваща бременност и най-вече здраво бебче е възможно, защото много ме е страх да не ни се случи пак...

# 396
  • Замък сред облаците
Възможно е ❤ сходна история с първа Б, от втората имам здраво дете вече на 4г. Освен двете мутации имам и MTRR, но PAI 4g/4g беше ключова при мен. Изкарах я цялата втора Б на НМХ.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 20:23 от АА

# 397
И при мен беше така, плюс още няколко фактора към PAI 4g/4g имам аз. Изследвай и АСЕ и Factor XIII, защото те в комбинация с PAI правят бели, аз ги имам и тях.
Вече съм почти в 9 месец, изцяло на НМХ.
Най-добре да се консултираш с хематолог, вместо с АГ-то.
И мен ме беше страх, но нещата ще се наредят и за теб ♥

Общи условия

Активация на акаунт