Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 29

• 14 311
  • 458
  •   1
Отговори
# 450
Оставете си време за опашка и паркиране в Токуда.

# 451
  • Sofia
Моят д-димер пак е над горна граница. В 30гс. с PAI хетерозигот
АРТТ   34.0s   нормални стойности 25.00 - 40.00;
Фибриноген   2.58g/l   1.50   4.50
Протромбинов индекс         
     активност   94%   78.00 - 125.0;
     INR   1.07      0.78 - 1.27;
D - dimer   4.54 Трети триместър бременност: 0.55- 3.33;

A в токудската лаборатория излезе 4.96. Минах през съдов хирург там - всичко ми е ок на доплера, пуснахме и протеините:
Antithrombin ІІІ   90.8%   80 - 125
Protein С /PrC/   107.7%   70 - 140
Free Protein S /Free PrS/   48.1%   65 - 145

Обаче заради този д-димер пак съм на клексан...
Не е само заради д-димера. Протеин S също е под долна граница.

# 452
Няма да паркирам в Токуда, мъжът ме оставя директно, че после имам да си чакам за преглед. Иначе протеин S гледам, че е в нормата за трети триместър от линка в първа пост, това са референтни за небременни, но ако беше в тях щеше да е по-добре. Докторката каза, че я притеснява д-димера, да беше близо до 3, можело и без терапия, ама толкова голям. Плюс като раждам с компресиращи чорапи, терапия и след раждането и бързо раздвижване ако се наложи секцио.

# 453
  • Sofia
Определено д-димер над 4 не е за пренебрегване. Добре е, че си на терапия. Следи се внимателно и при нужда не чакай и се консултирай.
Сега като сте въвели НМХ, би трябвало да се повлияе

# 454
Здравейте, момичета, включвам се в темата, защото вчера ми излезе положителен тест за бременност. История от предходната ми бременност в две изречения - прекарах инсулт в 10г.с., който слава Богу се размина сравнително бързо и без големи последствия. Преди инсулта бях на 100 мг аспирин, а в последствие ми включиха и клексан от 0.4 мл, с който изкарах до края на бременноста и 3 месеца и половина след. Тук е важно да включа и че на фона на аспирин и без НМХ, бях на терапия с големи дози естрофем, тъй като забременяването ми беше ин витро.
Мутациите ми са PAI-1 4G/5G. Free protein S през бременноста ми беше под долна граница, най-ниското, което е измервано беше 36%. Изследвала съм Prothrombin G20210A + Leiden V + MTHFR C677T - без мутации. Нещо, което наскоро изследвах и д-ра, който ми ги назначи каза, че всичко е наред - VEGFA и TaFI. При VEGFA (c.936 C>T) имам нормален генотип C/C, но при VEGFA (c.-1154G>A) съм хетегозиготен носител, генотип G/A. TAFI (c.+505A>G) - хомозиготен носител, генотип G/G . Сега като прочитам резултатите, смятам, че не е точно перфектно.
Имам положителен тест за бременност от вчера, вероятно съм съвсем в ранна седмица 4-5 г.с.
Предвид прекарания инсулт при предходната бременност, бях се консултирала с проф. Паскалева за продължаване на терапията, но тя ме увери, че нямам нужда от такава, само да вляза в нормалните стойности на Free PS. При последваща бременност препоръките ми от нея бяха да започна с НМХ от 7-8 г.с. и със 100 мг. аспирин от установяване на бременноста.
Имам притеснения относно това да започна НМХ на сляпо, както и пък да не изпусна момента и да се окаже, че е трябвало да го започна преди тези 7-8 г.с. Отделно, от днес ми се вие свят, а лаборантката едва ми взе кръв, защото беше много гъста. Имам запазен час за д-р Минкова за понеделник и се надявам всичко да е наред, но бих искала да пусна изследвания за кръвосъсирването преди да отида при нея. Някой ако случайно я е посещавал, може ли да препоръчате дали тя насочва за изследванията на място и пациентът се връща за обратна връзка в деня или е по-удачно е да ги пусна още от сега? Какво пускате като най-пълен набор от изследвания и дали се правеха на гладно, за да ги пусна още днес? Благодаря ви!

# 455
  • Замък сред облаците
Привет, за др Минкова не мога да дам отговор, но днес освен ЧХГ щеше да е хубаво да изследвате директно и коагулацията на фона на клиничната история с инсулта. Към др Паскалева имам резерви по отношение на терапиите й при проблеми с фибринолизата и тъй като тя е само завеждащ лабораторията, бих препоръчала за тази бременност да се следите при хематолог с опит с клинични пациенти с инсулти и предразположения към тромбози.

Едит, че си загубих първоначалната мисъл: тъй като епруветката ви се пази до 3 дни, можете да си доплатите да ви изследват коагулация от същата кръв обикновено.

Последна редакция: пт, 21 авг 2026, 17:29 от АА

# 456
Ако е за др Минкова, съдов в Токуда - прави обстоен преглед, много обяснява, ще пусне изследвания и дава телефон да пуснете резултати във вайбър. Отговаря в същия ден. Все пак аз бих пуснала ПКК и д-димер, фибриноген и другите, за да има някаква база. Носете си резултатите с тромбофилиите и каквито други изследвания имате, ще ги прегледа всичките.

# 457
Д-р Минкова ме следи след ДВТ и съм изключително доволна, обстойна, подробна, отлично отношение. Аз бих пуснала предварително изследвания в Токуда, за да излизат и при нея, и за може да следите в графика промяната при следващите изследвания. Бих пуснала Д-димер, фибриноген, АППТ.

# 458
Здравейте, момичета, включвам се в темата, защото вчера ми излезе положителен тест за бременност. История от предходната ми бременност в две изречения - прекарах инсулт в 10г.с., който слава Богу се размина сравнително бързо и без големи последствия. Преди инсулта бях на 100 мг аспирин, а в последствие ми включиха и клексан от 0.4 мл, с който изкарах до края на бременноста и 3 месеца и половина след. Тук е важно да включа и че на фона на аспирин и без НМХ, бях на терапия с големи дози естрофем, тъй като забременяването ми беше ин витро.
Мутациите ми са PAI-1 4G/5G. Free protein S през бременноста ми беше под долна граница, най-ниското, което е измервано беше 36%. Изследвала съм Prothrombin G20210A + Leiden V + MTHFR C677T - без мутации. Нещо, което наскоро изследвах и д-ра, който ми ги назначи каза, че всичко е наред - VEGFA и TaFI. При VEGFA (c.936 C>T) имам нормален генотип C/C, но при VEGFA (c.-1154G>A) съм хетегозиготен носител, генотип G/A. TAFI (c.+505A>G) - хомозиготен носител, генотип G/G . Сега като прочитам резултатите, смятам, че не е точно перфектно.
Имам положителен тест за бременност от вчера, вероятно съм съвсем в ранна седмица 4-5 г.с.
Предвид прекарания инсулт при предходната бременност, бях се консултирала с проф. Паскалева за продължаване на терапията, но тя ме увери, че нямам нужда от такава, само да вляза в нормалните стойности на Free PS. При последваща бременност препоръките ми от нея бяха да започна с НМХ от 7-8 г.с. и със 100 мг. аспирин от установяване на бременноста.
Имам притеснения относно това да започна НМХ на сляпо, както и пък да не изпусна момента и да се окаже, че е трябвало да го започна преди тези 7-8 г.с. Отделно, от днес ми се вие свят, а лаборантката едва ми взе кръв, защото беше много гъста. Имам запазен час за д-р Минкова за понеделник и се надявам всичко да е наред, но бих искала да пусна изследвания за кръвосъсирването преди да отида при нея. Някой ако случайно я е посещавал, може ли да препоръчате дали тя насочва за изследванията на място и пациентът се връща за обратна връзка в деня или е по-удачно е да ги пусна още от сега? Какво пускате като най-пълен набор от изследвания и дали се правеха на гладно, за да ги пусна още днес? Благодаря ви!
Симптоми преди инсулта ? Имали ли сте отклонения в коагулацията ???

Общи условия

Активация на акаунт