Хотели Мальовица и Алпинист

• 764
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте, намерих много стари теми за хотели и туризъм в района на Мальовица. Започнах нова тема с цел да дам актуални отзиви от престоя ми преди седмица в хотелите Мальовица и Алпинист. Имахме една нощувка в хотел Мальовица на 14.02.2026 и две нощувки в хотел Алпинист на 15.02 и 16.02. Базата на двата хотела е реновирана в хотел Мальовица СПА центъра е нов с изключение на две стари джакузита едното със студена вода а другото със съмнително качество на водата в него. Останалата част от СПА центъра е добра, няколко парни бани и сауни с гледки към връх Мальовица. Настаняването беше със закуска и вечеря на блок маса, изключително оскъдна храна за цена от 160 евро на нощ за един възрастен с две деца на 11 и 8 години. Децата не успяха да намерят какво да вечерят, както и какво да закусват дори палачинките бяха мазни и не ставаха за ядене. Кафето беше ужасно, мислех, че съм пил гадно кафе по хотелите но това бие всякакви рекорди. Цените в ресторанта бяха много високи а персонала създаваше допълнителен хаус, объркани поръчки изключително забавяне във времето на поръчки. Хотелът е една идея по далеч от пистите спрямо хотел Алпинист, търсих 3 нощувки за периода но нямаме как да бъдат в един хотел и се наложи да разделим нощувките между двата хотела. Вторите две нощувки прекарахме в хотел Алпинист за 150 евро на нощ, без включена вечеря, опциите за вечеря са или в ресторанта на хотела или с доплащане на оскъдната блок маса в хотел Мальовица от 24 евро за възрастен и 12 евро за дете. Избрахме ресторанта на Алпинист, храната беше вкусна но цените много високи, овчарска салата 10 евро пица 350 грама 10 евро. СПА центъра е Алпинист е единственото нещо, което ме впечатли, отворен през ноември 2025 г. отново няколко парни бани сауни солна стая релакс зона и сравнително голям топъл басейн с дълбочина от 120 см до 170 см както и много горещо джакузи с няколко функции за хидромасаж и пяна. Всички хотели могат да ползват СПА центъра на Алпинист безплатно, има хубава съблекалня с шкафчета, ключът за тях се взема от СПА рецепцията, там се получават и кърпи. Във всяка стая има по 2 халата за възрастни, за деца нямат налични и трябва да си подсигурите. В Мальовица има малък ски гардероб за лична екипировка но в Алпинист  гардероба е на фирма която е под наем нямаща общо с хотел. Бах помолен да държа ските в стаята за багаж на хотела а ако искам в ски гардероба трябва да платя по 6 евро на ден за двата комплекта ски на децата. Помолих на рецепцията да ми кажат къде мога да съхранявам ските, пратиха ме пак в този гардероб. От там местен нагъл чичко ми каза, че няма кой да му каже какво да прави и мястото ми е в стаята за багаж...

В обобщение:
Плюсове
Чисти стай и общи части, в непосредствена близост до пистите на меча поляна, безплатен голям паркинг, хубаво СПА.

Минуси
Скъпо настаняване за услугата, която получавате, високи цени в ресторанта, слабо мотивиран персонал в ресторанта създаващ хаус и напрежение. Изключително оскъдна храна на блок маса за закуска вечеря, лошо качество на кафе и сокове от машината.
И малко за пистите, всички влакове са панички, този към улея и стената е много стръмен и труден дори за възрастни.

Мислех, че Мальовица ще стане конкуренция на Боровец но са далеч от това. Не бих препоръчал мястото и не бих се върнал отново там.

# 1
Не казвате нищо за самата ски зона. Имате ли някаква информация за влекове, цени и т.н. Храна на пистата и в някакви заведения, има ли такива? Това наистина са високи цени. Все едно си в Банско или Боровец.

# 2
Няма и нужда да става Боровец.
Навлеци с претенции и капризи - не щем.
Мальовица,това е диво място и дано си остане такова.

# 3
Да, имам мнение за ски зоната цените ще ги пратя като линк от сайт им.

https://malyovitsa.com/bg/winter/ski-karti/

Няма голяма опашка на касата, пистите са около 5 км разположени на меча поляна и нагоре по склона в два ръкава. Там се намират черни и червени писти, всички влекове са тип паничка има и лента за бързо предвижване.

https://malyovitsa.com/bg/winter/ski-zona/

Има чайна на пистата с горе долу нормални цени, 3 евро пържени картофи, 8 евро пица стигаща за две деца. Кафето е 2 евро бирата 4 евро, има какво да се яде, има супи и шкембе чорба всеки ден. Опция за храна е ресторанта на хотел Алпинист в непосредствена близост до пистите.

Притеснително е скъпото настаняване и слабата храна на блок маса, както и ужасното кафе и в двата хотела, неща за което не трябва да се прави компромис...

# 4
Няма и нужда да става Боровец.
Навлеци с претенции и капризи - не щем.
Мальовица,това е диво място и дано си остане такова.

Със сигурност няма да повторя, така че няма да ме видите никога повече там! Но се опитвам да дам обективна оценка за да предпазя други хора, за да не направят същата грешка като мен!

В допълнение пътя е в отвратително състояния още от разклона преди Самоков та чак до хотелите, дори в самото село Говедарци. Всъщност цялата база на Мальовица плюс ски зоната е на бизнесменът Христо Ковачки, та ако сте решили да го направите още по богат може да заповядате там. Аз намерих моето място за зимна почивка в Пампорово и Боровец и смятам да бъда там.

# 5
И аз бях на Мальовица и съм очарована. Изкарах два уикенда за последните няколко месеца по стечение на обстоятелствата- първият по време на ски сезона - 1 март и втория съвсем наскоро 10 - 12 април в Алпинист. И двата хотела са  с чудесни условия като стаи, обзавеждане и местоположение, предвид че са в непосредствена близост до национален парк Рила. През април цената беше чувствително по - ниска от края на февруари-1 март, но вече са извън сезон. За блок масата на Мальовица - беше си съвсем прилична - имаше няколко възможности за салати, няколко готвени ястия - между другото много вкусни, скара и няколко десерта. Децата искаха пържени картофи със сирене, които поръчахме допълнително, както и невероятни спаначени кюфтета, в които аз лично се влюбих. Хотелът разполага с около 30 стаи и съвсем логично блок масата няма как да предложи разнообразието на хотел с 300. В началото се изненадах, че ресторантът работи до около 22,00 - 22, 30 и след това няма къде да се отиде, но след първия ден на пистите уморота беше толкова, че и да имаше нямаше да можем. Тишината на това място в първия момент е стресираща. След забързаното ежедневие и градските шумове изведнъж, като че ли ти трябва време да осмислиш, че чуваш само птици, вятър...на втория ден дори се дразнех от хората, които ми се струваше, че говорят  високо в ресторанта..Направи ни много добро впечатление, че за гостите имаше мартеничка, направена от деца с благотворителна цел. През втория уикенд в Алпинист изкарахме много време в спа - то. Всичко е чисто ново и страхотно. В Мальовица - така наречените стари джакузита, от преден потребител, всъщност са на около 3 години, а тук са още по - нови на 4-5 месеца. Водата в басеина беше топла и децата изкараха много време в него. За разлика от Мальовица сега блок маса нямаше - всичко, което поръчахме беше вкусно, като препоръчвам пърленките, които бяха уникални. Също много добро впечатление ми направи лоби барът на Алпинист, превърнат в музей. Адмирации за съхранената история и начина, по който е представена.... По отношение на цените - според мен са като на всякъде. Навръщане седнахме да обядваме в малко крайпътно ресторантче и там платихме толкова, колкото и в ресторанта на Алпинист. Със сигурност обаче нямат нищо общо с Банско и Боровец. Според мен дори и в хижите вече цената за изхранване е аналогична. В момента цената за престой в Хотел Мальовица с всички екстри е аналогична поне на тази на хижа Мальовица - въпрос на избор за преживяване...Мальовица е диво място сред гората, съпроводено със съвременни удобства. Ако очаквате цената на храната да е все едно сте минали през Метро е нещо съвсем различно и няма да ви хареса....Няма да ви хареса, ако търсите и място с активен нощен живот. Препоръчвам на семейства, които са решили да изкарат спокоен уикенд или почивка сред природата...и да - нямаше нито една сергия с безценни сувенирчета и нито един автомат с топчета  и това също е достойно за уважение.

# 6
Съотношението цена-качесто не е добро, наистина е неоправдано скъпо. И да в хотел Мальовица поради оскъдната блок маса се наложи да поръчвам храна за децата, което е абсурдно! Едното джакузи беше с много студена вода а другото с изключително мръсна, просто имайте предвид, че хотел Мальовица няма Спа... Цените на храната в ресторанта на хотел Алпинист са високи за предлаганата услуга и качество. Неугледен ресторант с един барман, който е едновременно сервитьор. Закуската е изключително слаба и нека не ги оправдаваме затова, че понеже имат 30 стай всичко в на закуска и вечеря се свежда до 2-3 неща като избор! Не е оправдание за парите, който прибират 160 евро на нощ в хотел Алпинист за 1 възрастен с две деца на  11 и 8, това е подигравка! Нека се има предвид, че няма ски гардероб, което не мога са разбера защо е така в хотел, който е най близо до пистите и най удобен за каране на ски. Да има лоби бар който затваря в 21:00 ч. и прилича на бар в селски хоремаг, добре, че е музейната част за подобряване на обстановката.

Ще се повторя но щом искате да си оставите парите за няма нищо може да пробвате в тези хотели, Христо Ковачки ще е изключително радостен от факта.

Всичко написано от мен в тези няколко поста е подплатено от отзиви на други хора в Гугъл и Фейсбук, всеки може да ги провери.

Най вероятно извън сезона цените са нормални и не прави такова впечатление но в ски сезона не го препоръчвам.

Общи условия

Активация на акаунт