Пазаруване "ден за ден"

• 7 550
  • 123
  •   1
Отговори
# 45
Много зависи от начина на живот, от местоживеене, от хранителни навици. Аз живея и работя до пазар(различни пазари), пътят ми е оттам и не е проблем да купувам почти ежедневно плодове и зеленчуци. Дори като отивам на работа, минавам, избирам си две, три плодчета за обяд. Освен това, в блока има склад за санитарни материали, магазинче, което зарежда млечни от определена селска ЗК, (местна)и яйца. За месо имаме до входа малка и хубава месарница, но по-често купуваме от селата месо, когато колят животното. А през лятото има едно празно помещение до блока, идва едно семейство от определен друг район, популярен земеделски и продават зеленчуци, боб, дини и пъпеши. Във фризера замразявам зеленчуци и си имам за зимата. В големи вериги не ходя, освен в БИЛА, която е наблизо, само за кафе и кучешка храна на промоция. Имаме и почти денонощен магазин до блока, до 22ч работи, оттам купувам фиде, макарони. Като ми е пътят от работа до вкъщи през тези места, не ми е проблем да купя две краставици, да кажем. В магазинчета на ЗК бързо свършват нещата, там пращам сина ми, защото през деня има повече време. А ако се наложи нещо повече и по-тежко или да се избира, мъжът ми ходи на пазар.
Случвало се е на по-млади години да купуваме в събота поврче неща, уж да има за седмицата. Ами, установила съм(в нашия случай), хем повече харчим(човешкото око е лакомо), хем повече ядем(да не се хвърля), хем пак се налага нещо да се купи. А как се планира седмично меню ми е абсолютно непонятно, няма начин да зная какво ще ми се яде след два дни. Не стига планиране на служебни задачи, ами и яденето да си планирам, не, не е за нас. Кога готвим, кога сме на салати. За един ден напред мога да планирам и пак някой казва "това не ми се яде". За мен е удоволствие когато ми се при яде нещо, тогава да го ям, не да планирам.

# 46
Аз планирам какво ще готвя през седмицата. Много би ме затруднило, ако нямам план.

# 47
Според нуждите на човек - колко и какво консумира, с какво време разполага и доколко му е досадно да пазарува.

Обикновено пазарувам два пъти седмично - достатъчно ми е, не се зареждам и запасявам с нищо, знам какво количество е подходящо. Реагирам според това какво ми се е прияло, защото готвя два пъти, максимум три пъти седмично. Като има намаление на нещо, което обичам и консумирам, траен подукт е или може да се замрази, купувам повече. Не извърлям храна. Така че човек с времето открива какво работи за него според навиците си.

# 48
  • Враца
Не мога да работя с планове аз. Пазаруваме в магазина каквото ни харесва, предимно месо, риба. Към тях съответни гарнитури и залати, защото ние манджи не ядем. Изяждаме за 2-3 дни и пазаруваме пак.

Прах , консумативи, пасти, четки, препарати и подобни - веднъж месечно от ДМ.

Примерно, днес взехме риба, към нея броколи и картофи. За утре си взехме цяло пиле , ще го печем с гъбки и моркови на фурна и взех и врат малко, за вдруги ден мръвки с лук и туршия. Взехме плодове всякакви , има и краставици, ряпа и цвекло, така че и салати или таратор също ще има. В понеделник пак ще се пазарува.

# 49
Магазин на 15 минути има, но не е зареден и цените са много завишени. Отделно имаха минимална сума за покупка при плащане с карта. Голяма верига има на 20 км и пазаруване ако трябва всеки ден след работа ще е висене в задръстване поне по час. Предпочитам веднъж седмично да купя какво трябва, в Лидл на пешеходно разстояние от работа купувам дребни неща.
Не харесвам размразяване в микровълнова макар че моята има такава функция.
Мъжът ми е на режим и готвя съобразено с него. Синът ми е капризен и в дните с варива гледам да има нещо различно. Ето днес ще готвя гювеч за дребния има супа топчета от вчера. За вечеря ще изпека риба и салата ще направя.

# 50
  • Банско
Пазаруваме за седмицата с план за няколко ястия, но някой път променям ястията на подобни или ядем всички зеленчуци сурови просто така с филййки или омлет. Имаме неделен пазар и там взимаме неща от местни производители. Отделно ако трябва нещо пазарувам набързо с децата, когато взимам баткото от предучилищна.

# 51
В началото на месеца купувам 2 килограма пилешко филе,2 килограма кайма (разделям в пликове ),пържоли и по 2 тарелки кебапчета и кюфтета за скара . У нас се яде прилично и месо,в същият ден купувам 3 кг сирене и 1 кг кашкавал,5 6 кофички кис мляко у 2 бутилки прясно мляко,макарони на Стела 3 4 пакета (децата обичат ). Ежедневно зареждам плодове и зеленчуци,у нас държим много топло и не издържат а не ми се ядат ледени банани и ябълки.
Каквото свърши ,само попълвам. Един път седмично сме на вечеря някъде. Поръчваме пица и печено пиле на грил ,общо взето това е.

# 52
И аз не се справям със седмичен или месечен пазар, не ме бива по такава организация. Определено доста съм променила обаче начина на пазаруване, особено в последно време с тези цени. Ходя почти всеки ден до магазин - имам достъп, пък и време. Купувам само и основно "на промоция". Абсолютно бойкотирам високите цени и не взимам почти нищо на пълна цена. Това в моят начин да протестирам срещу увеличението на цените. По празните рафтове на стоките в намаление разбирам, че не съм единствена. Седмично ходим на пазар и попълвам каквото ни трябва, което ми допада от брошурите. Плодове и зеленчуци купувам от близките ни квартални магазини, ако не съм намерила намалени в голяма верига.

# 53
  • Mediterraneo
Не мога да пазарувам ден за ден, нарушава ми се дзенът Simple Smile Обикновено си правя някакво примерно седмично меню и си набавям продуктите. Стоки с голяма трайност зареждам редовно, шкафовете ми са пълни, каквото ми потрябва, има. Рядко закъсвам за нещо, винаги преди да свърши съм заредила. Зеленчуци и плодове от пазара поне веднъж седмично. Определено следя брошури и промоции. Ето днес купих 3 кутии капсули за кафе, по 50 броя всяка, платих две, третата безплатно. Защо да не ми стои в шкафа?! Общо- взето, веднъж седмично правя по- голям пазар, през другото време може да се отбия за хляб, примерно.

# 54
  • Най-красивата страна
Пазарувам веднъж месечно най-необходимите продукти -брашно,захар,олио,сол,ориз,леща,спагети,кафе,чай...перилните и почистващите препарати....
Замразени зеленчуци-грах,царевица,зелен боб,бейби моркови..
Замразени плодове-защото правя разни сладкиши
Стек минерална вода и безалкохолни

Веднъж седмично месо-пилешко,свинско , телешко,риба
Пресни плодове и зеленчуци
Млечни продукти-няколко вида сирена,кашкавал,краве масло
Кори за баница,бутер тесто
Мед

Всеки ден-прясно и кисело мляко,хляб-ако нямам време да направя....

Обичам да готвя,но обичам всички продукти да са в наличност,а не да търча до магазина в последния момент.
Освен това,когато отворя фризера и видя с какво разполагам ми е много по-лесно да измисля и менюто.

# 55
  • 2860 км северно от Екватора
Пазаруваме често, защото ядем пресни салати ежедневно. Месо, риба, млечни. От различни магазини при това.
Веднъж седмично един по голям пазар и като свърщи нещо пак се ходи до магазин, покрай него се взима каквото се сетя на място.

Не ме бива във списъци и запасяване, караме я е лежерно. И в България така живеехме и зад окена също.
Хората, които пазаруват веднъж в месеца ме удивяват.
Поръчваме кафе он лайн, защото пием внос от Италия.

Не готвя тежки манджи, двама възрастни сме с едно дете.

# 56
  • The Evergreen State
Аз съм от пазаруващите веднъж седмично. Списъка с продукти се оформя естествено при нас. Колкото и добре да планирам, според колко е заета седмицата, понякога в края й остават спешни неща за готвене, я гъби, я карфиол, я спанак. Правя някакъв план с какво да ги сготвя и покрай това ми хрумват и други идеи според това какво имам във фризера и шкафа и дали ще изкараме седмицата докрай и така приготвям списъка с неща за пазаруване за следващата седмица. Не е точна наука, но според заетостта в семейството и какво се яде, човек се научава. Плана е с цел да помага, не да затруднява и на мен ми е по-лесно така.  За себе си съм установила, че доброто планиране пести и време, и средства и не се изхвърля храна. Научава се човек на това постепенно, но пък и не е необходимо, ако навиците ви са различни. Всеки е свободен да разполага с времето и средствата си както намери за добре.
Лятото и есента предпочитам да си пазарувам зеленчуците и хляба от пазара и се отбиваме първо там и след това и на магазина.

# 57
- Кафе на зърна, консерви(пастети, царевица, лозови листи, риба тон, пасирани домати и домати на кубчета, нахут) купувам повечко и винаги имам на склад, защото няма какво да им стане
- Какао, овесени ядки, брашно, обикновени ядки, захар, сол, ориз, подправки, макаронени изделия купувам толкова и в такъв времеви диапазон, колкото ми се побират в стъклените буркани в шкафа. Никога не остават празни, но и не държа излишно пакети, че ми се е случвало да има гъгрици, да пламне целият шкаф и да хвърлям, та язък ми за запасите.
- В камерата винаги имам 1кг кайма, 1кг пилешко или свинско, грах, броколи и зелен боб, масло(зареждам на промо).

Всичко останало купуваме ежедневно - месо(в камерата държа за дните, в които не мога да изляза) от транжорната до нас или от супермаркета, млечни - на промоция от веригите(ементал, крема, котидж, плодови, ядкови и краве мляко), макар че на месарския до нас има разкошен кашкавал и сирене и взимам на калъп, колбаси и яйца пак смесено, плодове и зеленчуци - или от веригите, или от плод зеленчука до нас(не са производители, така че освен надутите цени, друга разлика с веригите няма, все от едно и също място идват).
Винаги държа базисни неща - 2-3 глави лук, чесън, малко моркови, чушки, някой друг картоф, пресни плодове, но не мога да пазарувам с кг за седмица или месец, защото просто се развалят, зеленчуците и покълват.
Хладилникът ни е среден обем, но камерата е ню-ню, така че не мога да я зареждам особено. Меню също не мога да мисля за седмица напред, обикновено решаваме от предния ден какво ни се яде, иначе има риск да го подмятаме и накрая да го хвърля. Затова вече готвя и малки количества, поне се изяждат.

# 58
Да, това с хвърлянето на храна е още една причина и за нас да пазаруваме ден за ден. Няма как в събота да знам какво ще ни се яде идния четвъртък и как ще ни се променят плановете, а не обичаме да подмятаме остатъци из хладилника повече от следващия ден (едно, че нямаме място и второ, че не ми е вкусно). Затова решаваме какво ни се яде, купуваме продуктите същия или следващия ден, готвим, ядем, дояждаме на другия ден, и после наново. Изключително много мразя да изхвърлям храна - работил си, платил си за тия пари, които си изкарал, с време от живота си, което ти е най-ценния и невъзвращаем ресурс, и накрая това време - в кофата. Рядко се случва да се наложи да хвърлим някой забравен магданоз на дъното на хладилника или малко прясно мляко, което не сме успели да оползотворим, преди няколко дни хвърлихме и малко сирене. С голям седмичен пазар абсурд да ни се получи. Или 1/3 от нещата ще ги подмятаме и накрая ще заминат в боклука, или ще се принуждаваме да си напасваме графика според хладилника, колкото да не хвърляме храна, без значение как са ни се променили плановете между уикенда, когато евентуално сме ги правили, и съответната седмица.

# 59
  • Mediterraneo
Това, че измислям долу- горе какво ще ядем през седмицата пазарувам веднъж седмично, не означава, че хвърлям храна. В нас това не се случва никога.

Общи условия

Активация на акаунт