Пазаруване "ден за ден"

• 7 549
  • 123
  •   1
Отговори
Има ли такива хора? Аз съм на 28г, ММ на 37г с едно дете. Като отида в магазина и просто незнам какво да купя (освен месо, пилешко/ свинско), в големи количества. Останалото всеки ден пазарувам, според какво ще се готви. Вие как и какво пазарувате, също и всеки ден "набавяте" ли нещо? Аз на ден ходя поне по три пъти, все нещо забравям.

Последна редакция: пт, 27 фев 2026, 09:44 от Рaдост

# 1
  • София
Като имаш време, забавлявай се. Аз пазарувам на 2-3 дни.

# 2
Ние с мъжа ми сме така. Само двамата сме, хладилничето ни е от тия, дето са до края на бедрото някъде като височина, имаме Лидл, Била и още няколко хранителни магазина плюс чудесен зарзаватчийски такъв на максимум 10 минути пеша.

Държим наличност от консерви, които знаем, че ще използваме - доматени сосове, доматена пасата, грах, царевица, риба тон, такива неща. Много паста, мъжът ми обича и нудълс, в хладилника винаги имаме яйца, масло, кашкавал, маслини, прясно мляко, горчица, соев сос, Уорчестър, а в камерката - 2-3 суджука, които можем да печем на фурна или да направим на сос за паста, замразена кайма като за едно-две готвения (на мусака, чили кон карне, овчарски пай или кюфтета на фурна). Рядко имаме място за друго.

Каквото изразходваме - допълваме. Вечер решаваме менюто за след два дни,на следващия ден набавяме нужното и го готвим или вечерта, или сутринта в деня, когато ни трябва. Обикновено има и за следващия ден, или са останали продукти, с които да спретнем нещо тогава. В общи линии всяка вечер обсъждаме менюто за идните два дни в рамките на 2-3 минути и правим списък набързо - какво ни трябва за конкретните неща, дето ще готвим, и какво от оборотните работи ни е свършило. Който има път към някой от магазините, купува нещата. Работим на смени, което много улеснява процеса.

Пример: днес в списъка имаме банани и риба тон, но ще обядваме заедно навън, а за вечеря той ще е на нудълс, а аз май на яйца. Утре имаме да дояждаме сос за паста от вчера и ще купим кайма, че ни свърши, а вдругиден ще правя кюфтета на фурна. Гарнитурата ще я решим по-късно днес, но ще е или замразени зеленчуци от Лидл, или картофено пюре, или по малко от двете. Т.е. списъкът за вдругиден ще включва кайма, замразени зеленчуци, картофи (другите продукти ги имаме).

Въпрос на организация е, на нас така ни е супер удобно и сме го автоматизирали.

# 3
Ох, аз съм така, мислех, че съм единствената. Имам едно наум какво ще готвя за деня и купувам продукти за него + ако ми е липсвало нещо предишен ден. За друго ми пада бяла стена. Мъжът ми много се дразни, когато пазарува той, купува за 4-5 дни напред. Аз просто не мога...Единствено мога, ако съм направила меню за 4-5 дни, премислила съм как ще се пригитви и какво ще ми трябва и на списък...

# 4
Не мога да си го представя. Кога??? На работа не ходите ли? Пазарувам два пъти в месеца голямо количество от голям магазин, повече от това не мога да си позволя да губя време за тази дейност. Аз съм сумарно почти 12 часа навън през деня (работа, градина, извънкласни дейности плюс пътуването между тях), ако трябва и през магазин да минавам и тепърва да правя вечеря трябва да ядем в 22 часа най-рано.
Единствено хляб и по-нетрайни зеленчуци/плодове се купуват междинно от квартални магазинчета, и то пак на няколко дни, а не всеки ден.

# 5
Аз мразя да пазарувам. Един или два пъти в месеца правя голям пазар в хипермаркет. През седмицата купувам всекидневно или най-много през ден хляб от хлебарницата или нещо дребно от малък супермаркет сравнително близо до нас. Съчетавам го с разходка на кучето или докато чакам детето да приключи тренировките.

Нямам време да ходя по 2-3 пъти дневно в магазина. Дори за 2-3 седмично нямам, желание съвсем.

# 6
  • София/Севлиево
Аз пазарувам на 7-10 дни.Знам точно по колко да купя от това, което ми трябва.Но у дома почти не се готви(най много в събота и неделя да пусна един домашен хляб и да направя баница/пица и/или скара и салата.През останалото време купувам домашно готвено от вън(и без това всеки яде различни неща и едно ядене се яде само по веднъж),в събота сме на обяд у свекървата(както и на всички празници -т.е.тя е тази която приготвя храната).То ако почна да готвя за всеки означава само в кухнята да седя...

# 7
  • София
Двама сме, без дете. Пазаруваме на 4-5 дена, почти изцяло онлайн. Сядаме, мислим какво ни се яде и какво ще се готви и поръчваме. Трябва обаче да отбележа, че и двамата обожаваме да готвим и не ни тежи.

# 8
И аз като Rockstar пазарувам 2-3 пъти в седмицата. Това обаче от близките квартални магазини. Но е много според зависи. Аз имам повече свободно време от мъжа ми, предпочитам да пазарувам сама, защото с него много ме изнервя пазаруването, особено ако е в по-голям магазин. Но понякога, с колата се налага да отидем до някой по-голям магазин, и вземем, че напазаруваме поне за две седмици напред.

# 9
Не мисля, че има правила за тези неща. Кой както е свикнал и както му е удобно. Във всяко домакинство е различно. У нас например се пазарува около веднъж седмично. Знаем приблизително от кой продукт какво количество ни е нужно за десетина дни и купуваме. Храни, които ползваме по-рядко и имат по-голяма трайност, може да купуваме и само няколко пъти годишно, зависи. Винаги от всичко имаме някакви запаси. Например не чакаме да изразходваме всичкото налично брашно и тогава да ходим да купуваме нов пакет. Колкото до готвенето, обикновено предварително сме решили какво ще бъде в следващите 1-2 пъти и сме набавили необходимите продукти. Пак повтарям, няма правила, просто лично за мен е въпрос на организация и е улеснение да бъдеш предварително подготвен.

# 10
Пазарувам веднъж седмично голямо пазаруване в хипермаркет, иначе през ден хляб и нещо дребно от квартални магазинчета. Ще ми се и по-рядко да е голямото пазаруване, но предвид че не съм шофьорка и повечето хипермаркети не са ми много близо, просто няма как да се замъкна до вкъщи след това с торбите. През лятото пазарувам с тротинетка и е малко по-бързо и лесно носенето, но сега е твърде студено, а да не говорим и, че всеки ден вали.
Преди имах Била на отсрещната страна на булеварда, но я събориха да строят голяма кооперация. Надявам се да направят някой Лидл в нея.

# 11
И аз съм така, почти всеки ден съм до някой магазин, ако  не в аптека. Напоследък ММ се открехна да ходи до магазини, та може и  да прескоча. Отделно събота и неделя пак пазарувам, повече и по-трайни продукти от хипермаркет, с колата. Аз не мога да планувам повече от следващо ядене, не ми се получава. И пазар веднъж седмично не ми се получава, месечно пък абсурд. Лесното при мен е, че магазините са ми по път.

# 12
У нас обикновено се редуват 3-4 едни и същи ястия (главно по здравословни причини), рядко готвим нещо различно. Така че е лесно да се направи план за седмицата.

# 13
И вкъщи сме така - пазар всеки ден. 3-4 пъти седмично ходим до София за по-големи количества и по-екзотични неща, през останалото време от местния магазин. Гледам да не се застояват неща в хладилника и като реша какво ще готвя, тогава пазарувам.

# 14
  • The Evergreen State
Пазарувам веднъж на седмица, през уикенда и е по списък и с предварителен план какво ще се готви. Месо и хляб замразявам във фризера за да ни стигне за седмицата. През по-голяма част от седмицата ядем приготвена в къщи храна, но два или три дни взимаме и поръчана отвън. Когато знам, че ще е заета и забързана седмица и няма да има време за готвене, разчитам и на полуфабрикати от фризера, стоплени набързо и правя някаква бърза салата към тях. Планирам всичко от уикенд на уикенд за следващата седмица.
Мисля, че е индивидуално за всяко семейство, според колко души са, какви навици и предпочитания за храна имат, заетостта и динамиката в семейството, местоживеене и дали има в близост хранителен магазин.
При нас няма магазин на близко разстояние, пазаруваме от Костко предимно в което се продават количества на едро. Пазаруването там отнема време, магазина е голям, но е много популярен и винаги е пълно с хора. Паркирането отнема време, обикалянето на магазина и събирането на всичко необходимо, дългите опашки по касите. Удобно е обаче, защото има всичко което се сетиш че ти трябва, дори и храна и играчки за домашни любимци.

Общи условия

Активация на акаунт