Една инвитро процедура най-общо казано включва:
- Преглед на втори/трети ден на цикъл и след това прегледи през 1 до 3 дни до пункция, вкл. взимане на кръв и чакане в зависимост от клиниката отнема 1-3 часа
- Пункция - води се болничен престой за 1 ден. След това по желание на пациента изписват до 14 дни болничен за вкъщи.
-Трансфер - отнема пак 1 ден.
След изчетени многобройни мнения по интернет реших да взимам отпуск за няколко дена около пункцията и трансфера, защото не исках да ме разбират и да ме коментират на работа. За дните с прегледи се обаждах, че ще закъснея малко.
Още повече - работя от вкъщи. Звучи перфектно, обаче на практика ми създаде голям стрес.
От стреса около процедурите и от хормоналните хапчета съм разсеяна и с намалена концентрация. Работата ми е свързана с внимание към детайла. Налага ми се да оставам след работа да си доработвам. Работната среда е като цяло приятна, разбрани колеги, но както се казва "динамична работна среда" и един млад колега използва, че съм разсеяна и притеснена, за да създава напрежение и да ми диша във врата. Сигурно щеше да е различно, ако се чувствах сигурна в работата си и имах доверие да споделя с ръководството, че правя инвитро опити.
Мненията на доста жени по интернет е, че са нямали проблем да съчетават работа с инвитро. Исках да споделя и моя опит. При последната процедура реших да не си причинявам всичкия този стрес и взех болничен за 2 седмици след пункция. Говорих и с личния лекар да ми отпуска болнични по-често. За съжаление направих спонтанен аборт.