Смяна на вътреочна леща /реоперация на ВОЛ/ катаракта

• 1 067
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте,
Преди 3 месеца бях оперирана от перде неуспешно. Лещата е трябвало да бъде предвидена за астигматизъм, но не е, съответно виждам размазано и не съм сигурна, че само това е проблема.
Има ли някой, който е правил подмяна на лещата, казват че е много рисково и почти никой не желае да се занимае с това?
Ще съм благодарна да споделите опит.

# 1
Аз съм с вътреочна леща, но моята е ICL, т.е. не са ми махани моите, само ми добавиха допълнителни с цел корекция на зрението. Моите също не ми коригират астигматизма, но моят е малък и първо, че аз не исках да ми го махат, второ, специално при моя тип операция е рисково да се слага торична леща. Отначалото и аз виждах много размазано с едното око, постепенно обаче се нагодиха нещата и свикнах. Не шофирам, тъй че не ми пречи, че зрението ми не е идеално. Предложиха ми очила за корекция на астигматизма, но аз категорично отказвам, защото не желая да нося такива, поради друг здравословен проблем. Но като отида на преглед и ми сложат лещите с астигматизъм, виждам съвсем нормално. В тази връзка - нерядко операцията на катаракта не изключва носенето на очила. Не ти ли препоръчаха такива с цел корекция на астигматизма?
Иначе - да, реоперация рядко се прави, но е възможна. Ако искаш - пробвай при лекаря, който мен ме оперира - д-р Веселин Даскалов, за мен той е един от най-изявените офталмолози-хирурзи, аз неслучайно го избрах, защото моята операция почти не се извършва в България, а той се справи брилянтно.

# 2
Срещнах някъде по темите за твоя случай, искрено ти съчувствам!
Изписаха ми една торба очила, която да коригира астигматизма, но не се получава, не мога да постигна добро зрение дори с тях, а и не искам да нося. Изглежда, че когато лещата е изкуствена и не променя размера и формата си, астигматизма се вижда много яко. Confused
Ходих при д-р Даскалов, но той ме прати при хирурга, който ми е правил операцията да си оправя грешките, разбирам го и е прав, обаче  хирурга не може да ми помогне, вдига рамене, не знае какво да прави. В задънена улица съм, обикалям по болници да търся някой да ми помогне, но се притеснявам също от повторна операция. Реших да пиша, ако някой е минал през това, нека разкаже, ще съм благодарна Hands Pray

# 3
Предполагам, че зависи и от самия астигматизъм, явно при теб е по-голям. При мен е някъде -1, мисля, че не съм слагала очила с повече 0,75. Всъщност - мен ми пречеше много, когато го коригираме напълно, защото от прекалено ясното виждане ми се мотае главата. Тъй че съм много доволна от постигнатия резултат, но си спомням, че в първите месеци след операцията ми беше доста зле, докато свикна, аз също имах чувството, че с едното око виждам много размазано. Мозъкът обаче “свиква”, тъй че може би постепенно ще става малко по-добре. Поне, докато намериш по-трайно решение. За съжаление, да, рядко някой иска да оправя чужди грешки, в такъв случай ти стискам палци да намериш подходящ лекар. Пробвай при д-р Методиева от Зора.

# 4
Изписаха ми една торба очила, която да коригира астигматизма, но не се получава, не мога да постигна добро зрение дори с тях, а и не искам да нося. Изглежда, че когато лещата е изкуствена и не променя размера и формата си, астигматизма се вижда много яко. Confused
Ходих при д-р Даскалов, но той ме прати при хирурга, който ми е правил операцията да си оправя грешките, разбирам го и е прав, обаче  хирурга не може да ми помогне, вдига рамене, не знае какво да прави. В задънена улица съм, обикалям по болници да търся някой да ми помогне, но се притеснявам също от повторна операция. Реших да пиша, ако някой е минал през това, нека разкаже, ще съм благодарна Hands Pray

Кой доктор е правил операцията.

# 5
Д-р Андрей Маринов, клиника Зора.
Споделена безотговорност с други доктори, които не съобразиха лещата.

# 6
Д-р Андрей Маринов, клиника Зора.
Споделена безотговорност с други доктори, които не съобразиха лещата.

Добре го написахте, да го знаят колко са кадърни.

# 7
Отидете на консултация при д-р Топов в Токуда. Много е добър, дано предложи решение на проблема.

# 8
Milan 1331, Би ли споделила за твоя случай. Каква леща е поставена и как е протекло възстановяването. Аз съм с торична мултифокална леща в едното око. Предстои ми операция и на другото, но се притеснявам, защото имам вечерно замъгляване с оперираното.

# 9
Аз нямам катаракта, моите лещи са само за корекция на късогледство. Наричат се ICL и се поставят вътре в самото око пред нормалната леща. Техниката е подобна на операциите за катаракта, но има няколко разлики. Първо - направена ми е предварително лазерна иридотомия (т.е. няколко дупки в ириса, за да не се вдига вътреочното налягане). Това беше много гадно, болеше, после бях с всякакви светлинни ефекти, направо се бях отчаяла.  
След около 3 седмици ми оправиха едното око, после - след още 3 - другото. Операцията е 10 мин. поставя се импланта, превръзка, на другия ден ти я махат, капки по схема, хигиена, знаеш как е. Лявото ми око беше топ още в началото, дясното ми беше по-проблемно. При мен се коригира само късогледство, астигматизмът го оставихме, малък е, не ми пречи толкова, но зрението ми не е 20/20. Очила обаче не искам да нося и си ходя така, чудесно съм си.
Светлинното шоу си го биваше първата една година, сега вече не ми пречи толкова. Свикнала съм и не ги виждам явленията. Имам фоточувствителност, но главно от изкуствено осветление, слънцето не ми пречи толкова. Но определено ми е по-добре на по-тъмно.
Иначе - аз съм си със синдром на сухо око от години, въртя конюнктивити, но това си беше така и преди операцията. Капки капя всеки ден от повече от 10 г., тъй че това не се е променило никак. Просто вече не се налага да се тормозя с лещи и очила, което е абсолютно прекрасно.

# 10
Mila, благодаря за отговора.

Общи условия

Активация на акаунт