Работа, CV-та, HR-и, съвети - 105

• 23 685
  • 766
  •   1
Отговори
# 660
Аз винаги съм говорила само добро за работодателя си и конкретно за работата,която съм вършила.Конкретно за по-предната работа наистина чувствах,че буксувам на едно място,така че клишето за развитие и смяна на работата не е важало за мен и точно така си беше.

# 661
Не е хубаво да се говори лошо за настоящия или бившия работодател  по интервюта, защото остави кофти впечатлението, че толкова не можеш да си скриеш неприязънта, ами и в по-малките градове от София масово се познават едни други. Или са партньори за нещо, или са конкуренция, или най-малкото се срещат по заседанията на КРИБ. Аз даже се замислям дали ще е много странно да не пиша в CV-то си имената на бившите работодатели. Моят сегашният например се оказа, че е съсед с едни бивши, за които имам ужасно негативно мнение като хора и се разделихме доста драматично. Даже веднъж беше тръгнал да ме пита какво мисля за тях и добре, че му звънна телефона и забрави докъде сме стигнали, че не знам как щях да му отговоря.

# 662
  • София
То мантра стана това, че уменията се учат, пък ДРУГОТО било важно. Гледам и linkedin е пълен с мъдрости от сорта, които всички приветстват. Защо не махнат изискванията за умения изобщо! .
Това тръгнах да пиша. Учели се, но като човек, който е обучавал поне две дузини хора, мога да кажа, че явно не са толкова лесни за учене, защото масово хората не вдяват лесно. Нито имат желанието да се научат.

# 663
А кое е "другото", което е важно?

# 664
  • София

Подозирам, че става дума за хакаркер и меки умения. И да, те са много важни, факт, но само знания по професията + ужасен характер - не работи. Също и няма да сработи ако имаш най-якия характер, ама не знаеш и не можеш нищо. Трябва си и от двете.

# 665
Не знам, но и на мен ми прави впечатление, че наистина не гледат уменията. Например в екип, в който е ключово значение са технически познания в дадена област, се взимат учили-недоучили хора с приятна външност, без никакви познания във сферата на работа, прикрепят се към експерти, включват се във всевъзможни обучения, водят се по важни срещи, черпят от извора, дето се вика и се считат за 6-ца от тото. В това време други хора с опит, познания, умения и квалификации мухлясват и закърняват по бюрата си като не се използват най-водещите им и ценни качества, не се комуникира с тях и ако не се сетят да си тръгнат навреме, загубват самоувереност. За разликите в заплатите няма да подхващам пак темата. Но на първите какво е това другото още се опитвам да разбера. В някои съвсем не мога да го видя. А какво точно работят, никой не знае.

# 666
  • София
Проблемът не е в софт скиловете, а че хора, които са подвижен цирк или страдат от логорея и диария едновременно, се отъждествяват с "меки умения".
Да не отварям темата за етикета. Като отидеш някъде, да се държиш като пещерняк, да ги е срам хората, че са седнали с теб.

# 667

Подозирам, че става дума за хакаркер и меки умения. И да, те са много важни, факт, но само знания по професията + ужасен характер - не работи. Също и няма да сработи ако имаш най-якия характер, ама не знаеш и не можеш нищо. Трябва си и от двете.

Много си зависи. Имах две колежки на предишни работни места - държаха се и с колеги и с клиенти като пълни диваци.
Според шефовете обаче това са били "най-добрите им работници".
Псуваха клиенти, бяха открито агресивни с всички, но организационната им работа била "безупречна".
Обзалагам се, че тия двете ще си останат там до пенсия, а хората които решават да им се опълчат ще си тръгват безславно.

# 668
Едно време на "меките умения" им се казваше възпитание и беше задължително. Сега, не съвсем...хаха. Има всякакви хора, просто се нагаждате и това е. За съжаление не с всеки може да се "изтърпите".

# 669
Едно време на "меките умения" им се казваше възпитание и беше задължително. Сега, не съвсем...хаха. Има всякакви хора, просто се нагаждате и това е. За съжаление не с всеки може да се "изтърпите".

В офиса може и с чаши за кафе да се замеряте, ама в пряк контакт с клиенти да твърдиш и то като шеф, че поведение като "в джунгла" е нормално защото този човек компенсирал с други качества на мен не ми се връзва.
Едно е да навикваш колега, друго е да псуваш клиент и да ти се разминава винаги защото в след работно време може да си пиеш бирата с шефа.

# 670
Не, не може да "навикваш" колега. И, ако на работното ти място се случват подобни неща, просто си търсиш друго.

# 671
Хаха много ми хареса, че на "меките умения" им се вика възпитание. Като се замислиш точно така си е. Диваците са диваци просто, защото им липсва такова. Каквато и да е ситуацията, не може да се държиш като абориген. Нещо е било изпуснато от самото начало и после колегите да те възпитават....мерси, ама друг път Joy

# 672
Хаха много ми хареса, че на "меките умения" им се вика възпитание. Като се замислиш точно така си е. Диваците са диваци просто, защото им липсва такова. Каквато и да е ситуацията, не може да се държиш като абориген. Нещо е било изпуснато от самото начало и после колегите да те възпитават....мерси, ама друг път Joy

Проблема е, че такива хора (поне от моят опит) не се освобождават, а се търпят заради "други качества" или баналното "пред пенсия били и било нормално".
Кое е нормалното?
Как такива хора остават на работа и всичко им се разминава?

# 673
  • София
Ами остават, защото Трудовото законодателство е така написано, че връзва ръцете за освобождаване на служители, за съжаление. Имала съм случаи, в които съм си мечтала да съм като герой от американски филм - да мога да кажа - събирай си нещата и да те няма, ама в България това е абсолютно невъзможно.

# 674
На новата работа това, което ми допада, че се налага да общувам с 3-4 колеги от фирма с над 60 човека. Екстроверт съм, но имам ниска толерантност към невъзпитани хора, които особено се навират да разпитват новите попълнения. Даже съм в стая с ограничен достъп и днес съм само аз, другите двама са в отпуска. Чудно...

Общи условия

Активация на акаунт