Работа, CV-та, HR-и, съвети - 105

• 23 536
  • 766
  •   1
Отговори
# 720
Една сериозна компания при две интервюта би следвало да ти прати отговор. По принцип колкото е по-голяма компанията, толкова по-тромава е процедурата, може и повече от месец да се проточи. Ако нямаш отговор е добър знак.

# 721
  • пустинята Гоби
Дори и сериозни компании рядко пращат отговор. За 20+ годишен стаж и десетки интервюта, 3-4 обратни връзки да съм получила по мейл макс. Само веднъж ми се обадиха по телефона, много приятно впечатление ми направи.
На настоящата ми работа, колега е звъннал да ме проверява на бивш колега и мой настоящ приятел. Както някой каза, ако СВ то мине през повече хора, като нищо ще се намери някой познат, хем в София работя.

# 722
Международните компании не са нещо абстрактно. Подбиращите са хора. Дори и да си имат процедури (а това дори  няма нужда изрично да се разписва, че не се прави), някой от хората, през които е минало CV-то ти може да познава шефа ти, например, и някак да е стигнало до него. Има и други сценарии.
Ако са си взели вътрешен човек, защо не са започнали от там. Хайде за времето на кандидатите не им пука, ама и от своето хабят порядъчно.
Иначе после са много заети да драснат ред на кандидата, при все че са му ангажирали времето за 2 интервюта.
Те на всичкото отгоре имат и кариерна платформа, в която те карат да си направиш профил и уж да следиш какво става с кандидатурата ти. Веднъж пращаш CV, втори път попълваш CV в платформата. Много тежка процедура, все едно за виза кандидатствам. Само че, кел файда. Проверих там - пише - обработва се...Може по някое време да ме отразят. Обаче, ако не ме отразят, смятам да се чуя с едната рикрутърка, с която водих първоначалния разговор, за да разбере искам ли да кандидатствам и ще и дам...feedback.
На мен ми е давана обратна връзка дори и когато са одобрени други кандидати и точно по това съм разбирала, че съм изпуснала шанса да работя в читава компания. Други свестни работодатели пък направо си казват - ако се спрем на теб, ще се обадим до еди кога си, ако ли не - знак, че сме избрали друг човек. Това също е ОК. Мотали са ме и са ме държали и мен в неведение и точно това ми е показвало, че съм извадила късмет да не започна на въпросното място.

Последна редакция: вт, 21 апр 2026, 08:34 от Ink_Whisper

# 723
  • Варна
И при мен са се обаждали на бивш колега, с когото имахме дразги да питат за мнение. Много неприятно е това. Аз вчера бях извикана да подпиша договор за новата си работа. Две интервюта минах и на двете си потвърдихме заплатата, отивам да разпиша и се оказва, че в договора пише по- малка сума. Мислех, че това е останало в историята да се осигуряват хората на по- малко пари, аз поне досега не съм била в това положение, а работя от годините на ранната "демокрация", когато всичко беше неустановено. Касае се за голяма и известна фирма и направо се втрещих, че ще ми дават остатъка до уговорената заплата на ръка. Отказах да подпиша. Не знам дали направих грешка. Вие как бихте постъпили?

# 724
Напиши им името! Голяма фирма да се излагат така....!!! Не бих подписала.

# 725
И аз бих отказала, за мен това е сигурен знак, че фирмата не е читава, кой знае от колко други неща скатават, къде законни къде не.

# 726
Основната може да е писана по-малко, другото да е като бонуси, но и те се облагат с данъци и влизат като се смята сумата за болничен, майчинство, пенсия. Питайте преди да си правите изводи и да се самонавивате.

# 727
Бонусите са дискреционни и можеш никога да не ги видиш, или да ги спрат когато решат да те разкарат без обезщетение. Аз бих стоял далеч от подобен работодател.

# 728
Ами пак е некоректност. Бонусите не са гарантирани, за разлика от заплатата и е трябвало да уточнят. Те могат рязко да спрат, например.

И на мен ми хрумна, който може да споделя тук кои юнаци звънят на текущи работодатели или смятат, че говореното на интервюто е необвързващо.
 Ако човек вече е обявил напускане на текуща работа, за да отиде да подписва при тях и се окаже с намалени доходи...

# 729
Точно така. Тази врътка с бонусите се използва, за да "разкарат" лесно някой, който не желаят вече.

# 730
  • 🌊
Аз също не бих подписала. Ама на бонуси, ама на ваучери, ама под маса... Разбрали сме се за едно число и това искам да видя в договора. При нас бонусите не са нито в офертата, нито в договора, а са вътрешна политика.
Аз сега съм в майчинство, но отсега обмислям промяна, преди бях manual/automation тестер 30:70, но сякаш ми се иска да мина изцяло на автоматизация. Проблемът ми е, че има прекалено много начини да придобия знанията, че се обърквам откъде да започна. За формално образование в България нямам шанс

# 731
  • София
Чебурашка, ориентирай се към изцяло друга сфера. Масовите съкращения са точно на тези хора. От тях няма никаква нужда вече, ИИ прави много повече от тях.

# 732
Аз забелязвам, че особено в по-малките ИТ фирми напоследък търсят почти само програмисти и продуктови хора и един от програмистите  го хващат да пише юнит и интегрейшън тестове (понякога на ротационен принцип, защото не са във възторг), вместо да алокират QA. Аутомейшън все още се търси основно из големите фирми, но и моите наблюдения са че като цяло намаляват позициите за QA. Също и за PM.

Търсене обаче винаги ще има, макар и по-малко. ИИ не винаги е опция.

# 733
Аутомейшън се търси и според мен.

Браво, Куба, бих направила същото!

# 734
Ами не, няма как без QA.
Той чата, платения онзи ден направи елементарна грешка.
По-скоро мисля че няма как 100 процента аутомейшън. Винаги има малка част менюал. Но нищо не пречи да кандидатстваш, пък на интервюто ще стане ясно.

Последна редакция: вт, 21 апр 2026, 17:17 от Tina*

Общи условия

Активация на акаунт