За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 32 803
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Мили дами, не исках да противопоставям мая на суха или не. Просто маята не е проблем за повечето вегани тъй като е тип fungus или от семейството на гъбичките. Аз използвах суха. 

Благодаря за идеите. Приятни празници на всички!

Последна редакция: пн, 06 апр 2026, 20:44 от Cool_Cat

# 211
  • София
Телешки стек как да го сготвя да е сочен и вкусен? Във фраеъра стана хубава подметка.
Може би в йена? Но пък да не е като варено телешко.

# 212
  • При децата ми
Искам да направя вкусни бисквити/сладки за Великден. Дайте моля, някоя изпитана рецепта?

Последна редакция: ср, 08 апр 2026, 10:34 от Hrispa76

# 213
Телешки стек как да го сготвя да е сочен и вкусен? Във фраеъра стана хубава подметка.

Скара или тиган - всичко друго ще го изсуши твърде много.

Допълвам: стекът е изграден от  много гъсто разположени мускулни фибри и от циркулиращия топъл въздух на фурната/фраера тази мускулатура се свива и дехидратира. Това е мускулатура, която животното почти не използва.

Тези меса, които по принцип се готвят бавно и стават за фурна и фраер (врат, плешка, джолан) - техните влакна не са толкова гъсти и между тях има колаген, който от бавното готвене омеква, става на желатин и поема влага от течността, в която месото се готви. Това са силно работещи мускули, колагена ги прави по-издръжливи и еластични.

Последна редакция: ср, 08 апр 2026, 10:49 от Little Queen

# 214
  • София
Hrispa76, аз от няколко години приготвям тези традиционни за Великден гръцки сладки:

Кулуракя

# 215
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2025/11/blog-post_25.html

# 216
  • София
ШАРЕНИ ВЕЛИКДЕНСКИ БИСКВИТИ

ЕВРЕЙСКИ ПРАЗНИЧНИ БИСКВИТИ - RUGELACH

ТРАДИЦИОННИ ГРЪЦКИ ВЕЛИКДЕНСКИ БИСКВИТИ. Снощи набързо го направих, но за тях ще ти трябват доста подправки,  като махлеб,  мастикс, или тонка боб, без тях не са хубави, точно подправките дават прекрасен аромат, иначе са само бисквитки

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search?q=%D0%B2%D0%B5%D0%B … D0%B8%D1%82%D0%B8

# 217
  • In transit
Искам да направя вкусни бисквити/сладки за Великден. Дайте моля, някоя изпитана рецепта?
И от мен една идея за лимонови бисквити.

Hrupka, две рецепти за телешки стек, тази е директно печен.
Телешки стек маринован в бира

# 218
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_5825.html

# 219
  • Русе
Скрит текст:
Лазаня и спагети в Рим 2024г. Другата седмица ще бъда в Болоня и Флоренция. Ще мога да опитам всичко автентично и напиша.

Лазанята в Болоня /снимката е от вчера/. С много по тънки пластове от нашите.

Спагети

# 220
Здравейте! Може ли да помоля да ми дадете предложения за рецепта за крем за торта без течна сметана? Благодаря!

# 221
Ако дадеш другите съставки или какъв тип торта искаш (плодова, шоколадова, друга), ще е по-лесно.
Аз за плодови напр. правя често крем от маскарпоне, заквасена сметана и кондензирано мляко.
Хубав крем (сравнително универсален) се получава и от съчетанието между маскарпоне и домашен сладкарски крем.
Добри, но по-тежки кремове са тези на маслена основа - напр. от масло и кондензирано мляко или дулсе де лече, маслен крем с жълтъци и шоколад и подобни - подходящи са за шоколадови торти и с по-плътна основа.
Можеш да ползваш и крема на Гараш за шоколадова торта, а за нея отива и маслено-кафеен крем (аз ползвам този от торта Опера). 

# 222
  • София
Много ви благодаря за отговорите, Little Queen, Mikkey и peych!

# 223
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте! Може ли да помоля да ми дадете предложения за рецепта за крем за торта без течна сметана? Благодаря!

Може да си избереш някой от кремовете на тези торти, които са без течна сметана.

# 224
  • София

Можеш да използваш кремът от тази торта: https://dapohapnemsladko.blogspot.com/2026/03/blog-post_26.html.
Идеално се комбинира с течен шоколад, а също и с малинов конфитюр.

Общи условия

Активация на акаунт