Виена - 17

• 4 237
  • 82
  •   1
Отговори
# 75
  • Свищов
На връщане тази пролет от Виена с австрийците, питаха дали има доброволци да си чекират куфарите. Ние решихме да го направим, за да не ги мотаем. Не видях друг да го прави. Изрично ни питаха има ли електроника и батерии в тях. При нас нямаше - само дрехи и обувки.

# 76
Здравейте!

Планирам първото си посещение във Виена през коледния период и бих искал да помоля за съвет от хора, които познават града.

Кой коледен базар според вас си заслужава най-много? Колебая се между този пред двореца Шьонбрун, базара пред кметството (Rathausplatz) и останалите. Ако имате любим, ще се радвам да споделите защо – атмосфера, храна, украса, по-малко тълпи и т.н.
Къде е най-добре да отседна? Основната ми цел е да посетя двореца Шьонбрун, но също така искам да разгледам центъра и коледните базари. По-добре ли е да резервирам хотел близо до Шьонбрун или е по-удобно да отседна в централната част на града и да използвам метрото?
Искам да посетя представление във Виенската държавна опера. Тъй като бюджетът ми е ограничен, бихте ли препоръчали кои места предлагат най-добро съотношение между цена и видимост? Струва ли си да се вземат по-евтини седящи места или е по-добре да се купят правостоящи билети?

Ще съм благодарена за всякакви съвети и личен опит. Благодаря предварително!

# 77
  • Пловдив
Няма как да избегнеш тълпите през този период.
Коледни базари има на много места. Основно се предлага греяно вино, мезета и сувенири.
Атмосферата е празнична навсякъде.
Билети за концерти се предлагат и по главните улици.
За операта може би е по-добре да се купят предварително.
Дори да не успееш да посетиш всичко набелязано, ще ти останат незабравими спомени.

# 78
Здравейте! Другата седмица сме във Виена, един ден отделяме на Шьонбрун като групата ще се раздели - възрастните без деца отиват в основния дворец, аз и щерката (на 7) взимаме билети за детския музей, лабиринта и зоологическата градина. Имам чуденка в кой ред да ги караме. Температурите ги дават приятни, но ако оставим зоологическата за накарая дали няма все пак да напече по обед и да стане некомфортно и за нас, а и за животните и да се изпокрият?.. За детския музей виждам, че няма часови слотове, налага ли се да се чака? И още един въпрос - ако наистина се мотаме цял ден в периметъра на двореца и парковете  има ли прилични заведения за хапване, но не от типа на туристическите капани като тези вътре в самия дворцов комплекс?

Последна редакция: нд, 19 юли 2026, 15:29 от Stella Gemella

# 79
  • София
Stella Gemella, за мен си заслужават и двете и за малките, и за големите, бих препоръчала да не се разделяте. Посещава ли сме мястото (двореца+Зоото) точно около обедно време през този сезон, горещо бе, но нямам спомен нещо да се е било скрило в Зоопарка.
Препоръчвам и Haus des Meeres, щом има и дете, но и там е около 2 ч. разглеждането.
Отсядали сме в близост до Св. Стефан (район 1) както и район 3 в близост до гара Виена Мите-Ландщрасе/метро - директен транспорт до летището, пешеходно или с транспорт  до Пратера, метро до Шьонбрун.
За хапване не мога да препоръчам, само в бившите конюшните сме сядали - за почивка между двореца и Зоото, цените са като на Слънчака.

# 80
Благодаря за препоръките за Haus des Meeres- мисля, че ще я включим!
Опасявам се, че на детето ще му дойдат много дворците и ще се измори, а и лабиринта влиза в комбинирания билет, който ще взема и програмата става доста пълна за деня посветен на Шьонбрун.
За нея не трябва да купувам карта за транспорта сега понеже е официалната лятна ваканция, нали?

# 81
  • София
SianaNN, дворецът е на 4-5 спирки на метрото от центъра, така че според мен няма голямо значение дали ще отседнете в центъра или около Шьонбрун.
За операта при ограничен бюджет бих взела билети по средата най-горе в галерията, има добра видимост. Правостоящите са опция, но за хора, които могат да стоят прави 3 часа.
Погледнах, че продажбата на билети за декември започва на 01.10. Моят съвет е да си купиш билет възможно най-рано, за да имаш избор.

# 82
Транспортът във Виена е да не кажа перфектен, но много добре организиран. При избора на място за спане, гледай да сте  в близост до метро.
За зоологическата градина ви трябва доста време, голяма е. Ние хем бяхме без деца, доста време и отделихме. За Haus des Meeres съм чувала различни мнения, аз не съм ходила там и не мога да препоръчам.
Не знам колко е голямо детето. Това лято водихме внука в Пратера, беше повече от възхитен.
За хапване - навсякъде е вкусно.

Относно другото питане - за Коледните базари. Била съм на доста, но сякаш този пред Кметството най-много ми хареса. Единствения недостатък беше адския студ, даже глювайна не ни помогна да се стоплим. Laughing
Този на Шьонбрун също е хубав. Можете да комбинирате - малко тук, малко там.

Общи условия

Активация на акаунт