Спермограма 0,00% Y хормозома и PRP инджексия

• 429
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, ще помоля ако някой минава или е минал по нашия път да ми отговори.Благодаря ви предварително!
Ситуацията е такава с моя съпруг правим опити вече 10г.
Направихме всички нужни иследвания и двамата,но проблема се останови,че е в съпругат ми след направени няколко спермограми в различни лаборатори резултатът е един и същ 0,00%
Направени са му и генетични и там резултатите са,че Има първични клетки,но не стигат до зрялост.Няма Y хормозома.От лекарите който са му направили тези иследвания нени даваха шанс дори и за Микро Тесе!
Но наскоро беше в България Проф.Бюлент Търаш и отидохме да се консолтираме също и с него.
След като ни ислуша и видя всички ислесвания той ни препоръча да му се направи PRP инджексия след което да му бъде направено Микро Тесе и имало вероятност защото инхибина му е в норма и други показатели в генетичните му иследвания,който той ни дава 10% шанс,че можело да се открият сперматозоиди.
Моля ако някой знае повече и за тази PRP инджексия нека ми отговори

# 1
Скрит текст:
Здравейте, ще помоля ако някой минава или е минал по нашия път да ми отговори.Благодаря ви предварително!
Ситуацията е такава с моя съпруг правим опити вече 10г.
Направихме всички нужни иследвания и двамата,но проблема се останови,че е в съпругат ми след направени няколко спермограми в различни лаборатори резултатът е един и същ 0,00%
Направени са му и генетични и там резултатите са,че Има първични клетки,но не стигат до зрялост.Няма Y хормозома.От лекарите който са му направили тези иследвания нени даваха шанс дори и за Микро Тесе!
Но наскоро беше в България Проф.Бюлент Търаш и отидохме да се консолтираме също и с него.
След като ни ислуша и видя всички ислесвания той ни препоръча да му се направи PRP инджексия след което да му бъде направено Микро Тесе и имало вероятност защото инхибина му е в норма и други показатели в генетичните му иследвания,който той ни дава 10% шанс,че можело да се открият сперматозоиди.
Моля ако някой знае повече и за тази PRP инджексия нека ми отговори

Може ли малко повече информация?
На каква възраст е съпруга ви, има ли хронични заболявания, наднормено тегло, употребявал ли е анаболни стероиди?
Може да има много причини. Някои от тях са лечими.(нищо, че са ви казали, че е генетично).
Тестовете не разграничават генетични от епигенетични увреждания.
Плазма терапията може да помогне.(ПРП инжекцията).
Мой приятел имаше тази диагноза, но след лечение с ароматазен инхибитор сега има дете.
При него беше от злоупотреба със спортен допинг(анаболен стероид).

# 2
Той е на 35 години и е употребявал такива Дианабол и Метан за около 6 месеца само в рамките на 2 години
Няма никакви хронични заболявания и наднормено тегло

# 3
Аз мисля, че ще си имате здраво дете със съпруга ви.
Но ще започна малко по от далече:

Нормален Инхибин B!!!
Това е най-важният маркер. Инхибин B се произвежда от Сертолиевите клетки в тестисите. Щом е в норма, това означава, че тестисната тъкан е функционално активна и има потенциал да поддържа сперматогенеза.

Генетичният фактор предполагам е (46,XX).
Вие можете да кажете конкретно какво са открили.
По правило при това състояние тялото трудно произвежда сперматозоиди,
защото липсват ключови гени на Y-хромозомата наречени AZF фактори, които управляват спермогенезата.

Стероидният фактор!!!
При мъже на 35 години след спиране на стероидите, сперматогенезата често се възстановява много бавно.
Понякога са нужни от 6 до 18 месеца. При вашия съпруг, обаче комбинацията от генетична предразположеност и стероиди може трайно да е „заключила“ процеса.

Процеса може да бъде иницииран наново по много начини,
но е желателно да става по лекарска препоръка и под лекарско наблюдение
Примерно с Кломифен цитрат, PRP, Фемара...има още много варианти.
След такива процедури има голяма вероятност да бъдат открити нормално развити сперматозоиди.

Но не е само това.
Ако при Микро Тесе се намерят само незрели предшественици на сперматозоидите, те могат да бъдат отгледани за 24-48 часа, за да могат да оплодят яйцеклетката. Това пък е една от новите процедури. Нарича се "ROSI".

Извинявам се, за дългото обяснение.
Мога да ви дам много информация по темата и искам да помогна,
защото и ние със съпругата ми минахме по дълъг път, докато се сдобием с мечтаното дете.

# 4
Извинявам се, как така няма Y хромозома, нали е от мъжки пол? Смисъл при жените са ХХ, при мъжете са ХУ
Не се заяждам, просто ми стана интересно, да не е делеция на У-хромозомата?

# 5
Извинявам се, как така няма Y хромозома, нали е от мъжки пол? Смисъл при жените са ХХ, при мъжете са ХУ
Не се заяждам, просто ми стана интересно, да не е делеция на У-хромозомата?

Съществуват няколко сценария, при които индивид може да е от мъжки пол,
но да няма типичната Y хромозома. В някои случаи Y дори може да се загуби в последствие.
Обикновено мъжете са XY, а жените XX. Ключът към мъжкия пол не е цялата Y хромозома, а един единствен малък ген върху нея, наречен SRY (Sex-determining Region Y). Кръстен е така, защото е открит в този регион, а не защото целият регион е нужен, за да се развие човек като мъж.
Има случаи, когато по време на мейозата този ген се прехвърля върху Х хромозома.

При мозаицизъм , ако клетките в репродуктивната система са XY, тялото се развива като мъжко.
Съществуват дори SRY-отрицателни XX мъже. При тях SRY генът липсва, но други гени (които обикновено са "изключени") се активират и задействат развитието на мъжки пол.

Едно от последните открития е, че Y хромозомата може да се загуби с напредване на възрастта.
Някои мъже започват да губят Y-хромозомата в част от кръвните си клетки. Това се нарича LOY (Loss of Y).
Това не променя факта, че човекът е мъж, но се свързва с повишен риск от определени заболявания при възрастните хора.

С други думи човек може да е здрав и силен мъж, но да няма Y хромозома, и учените в последно време са шашнати колко много мъже имат такава характеристика, която се открива само при търсене на причините за стерилитет.

Общи условия

Активация на акаунт