Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 39

• 7 609
  • 292
  •   1
Отговори
# 285
Момичета, моля за малко помощ. Уж съм с дълъг кърмачески стаж, правила съм няколко препълвания, които за 24 часа съм овладявала, но сега не успявам. 😮💨

Бебето е на 11 месеца, с относително често кърмене, предимно на едната гърда е. От онзи ден вечерта (над 36 часа) половината гърда е отекла и твърда, а последните часове - и зачервена. Още в началото започнах ударно лецитин, правя и хладни компреси от време на време, вчера опитвах упорито и с помпа да цедя, но безуспешно.

Колко най-дълго мога да остана в това положение, без да потърся лекар? Нямам температура, а сме и на почивка в чужбина. Изпитам само дискомфорт от отока. Също така какво друго като метод мога да приложа? На зърното се вижда нещо като миниатюрен блистер, има ли вероятност той да е причинителят? Опитах се по насоките от статията на Хедра да го пробия леко, но не успявам, а не смея да съм по-агресивна… 😔

# 286
За Нурофен се сещам. Помага за такива състояния
Бялото на зърното ако не те боли, не е драма.

# 287
На мен ми казаха топъл компрес преди кърмене да стимулира потичането. Имаше ефект, няколко минути след поставяне и зърното се навлажняваше, а от тази гърда с помпа ми отнема 4-5 минути докато тръгне кърмата.
И аз бях с отток, зачервяване и болка, имах и температура. Само с компреси отмина за 2-3 дни.

# 288
Взимайте Лецитин. Все си мислех да е имало кой да ми каже по-рано за тази хранителна добавка, когато правих запушвания. Случайно прочетох в коментар на майка във фб групата за кърмене и направо върши чудеса.
Също така, помагат компреси с риванол.

# 289
Момичета, бебето ми е на 7 месеца. Постепенно въвеждам пюрета, каши и т.н. Кърмя сумарно по 6 пъти за 24 часа. Получава се да има пауза между кърменията по 4-5 часа, а между други по 2-3 часа. Това би ли се отразило негативно върху количеството кърма и да доведе до нейното спиране? Ако да, какво да поправя?

# 290
Зависи от капацитета на гърдите - при някои жени ще е много негативно, при други няма да има разлика. Бебето на поискване ли си суче и качва ли? Ако да, не е проблем. Иначе с напредването на захранването, постепенно ще намалее кърмата и това е нормално

# 291
Кърмя между храненията. Качва и има енергия. Има 2 кърмения нощем, в 2 и 5.

# 292
Аз имах запушване скоро и на 3-тия ден звънях на АГ, защото не се справях сама и вдигнах температура 37.2, гърдата ми беше твърда като камък отдолу и дори релефна. Посъветва ме да си взема окситоцин и на сутринта да отида при него да види. Намерих кой да ми сложи една ампула, бие се мускулно. От следобяда до сутринта нямах температура, а гърдата ми омекна и спадна веднага. Знам, че това е стара практика и новите изследвания показват, че нямало значителен ефект, но при мен ефектът беше моментален. Преди това бях опитала с топли компреси и масаж преди кърмене, студени компреси след, изпомпване на остатъка - буквално нищо не потичаше. Иначе консултантката по кърмене, при която бяхме преди 2 месеца, ми препоръча да приемам много омега 3 - било то чрез храна или супкементи - около 1000 мг на ден и 2К при възпаление. Пих известно време и ги спрях заради кофти послевкус, но май не трябваше. Ще пробвам друг бранд сега и лецитин мисля да добавя. Също нося много по-широки спортни сутиени и памучни бюстиета. Явно съм предразположена, защото за 4 месеца, правих 2 по-сериозни запушвания и 2 леки възпаления.

Общи условия

Активация на акаунт